Seuraavaa ihmettä odotellessa

Eilen kerroin, että Metsähallitus myi Terrafamelle Terrafamen ja sen edeltäjän Talvivaaran pilaamat maa- ja vesialueet hinnalla, joka on vain kymmenesosa aiheutuneen vahingon suuruudesta. Samalla Metsähallitus luopui vahingonkorvausvaatimuksestaan. Näin ympäristörikos palkittiin ja kaivos pääsee laajenemaan. Ilmeistä on, että vahinkoja ei aiotakaan korjata.

Minulle on kerrottu kaupan olevan kannattava, koska hinta on parempi kuin vastaavien metsä- ja vesialueiden kauppahinta Kainuussa yleensä. Voi olla, mutta vahingonkorvausvaatimus oli hinnoiteltu aiheutuneen vahingon ja arvioitujen ennallistamiskustannusten mukaisesti. Nyt myytiin vain maata ja vettä, sillä puut ostaja saa kyllä myytyä.

On myös ihmetelty, miksi poliittiset päättäjät hyväksyvät tämän kaupan. Heillä ei ole siihen varsinaista sananvaltaa, sillä kyseessä on kahden yhtiön välinen kauppa. Vuonna 2016 Metsähallitus yhtiöitettiin, ja vaikka Suomen valtio omistaa Terrafamestakin noin 70 prosenttia ja yhtiö toimii pääosin valtion rahoittamana, niin silti se on itsenäisesti päätöksensä tekevä osakeyhtiö.

Tässäpä teille yksi syy siihen, miksi en ole erityisen ihastunut julkisen sektorin toimintojen yhtiöittämiseen. Sen mukana päätösvalta katoaa demokraattisesti valituilta päättäjiltä ja yhtiö voi tehdä yhteiselle omaisuudelle mitä haluaa. Nyt yhtiö nimeltä Metsähallitus teki juuri niin.

Minulle kerrottiin myös, että kauppa on laillinen, joten siihen ei ole nokan koputtamista. Näille sanojille totean vain Olaus Petrin vanhojen tuomarinohjeiden mukaan, että ei laki hyväksy kaikkea, mitä se ei rankaise ja kaikkea lakia on älyllä käytettävä, sillä suurin oikeus on suurin vääryys.

Mutta tämä tästä eilisestä keskustelusta, joka tuppasi joiltain menemään jankuttamiseksi. Joillain on merkillinen tarve pyrkiä haastamaan kaikki kirjoittamani ja jauhaa samaa asiaa loputtomiin.

Sovitaan nyt niin, että ihme on tapahtunut ja ympäristövahingot pyyhkiytyivät tällä kaupalla pois. Nyt sitten jäämme odottelemaan uutta ihmettä, joka tapahtuu Kainuun tämän talven tavallista paksumman lumipeitteen sulaessa nopeasti. Terrafame on pulassa sulamisvesien kanssa ja sulfaatin määrä on noussut yli raja-arvojen, kuten Suomen Kuvalehti kertoo. Tämä ongelma ratkeaa tavalliseen tapaan, eli yhtiö hakee lupaa lisäpäästöille. Se myönnetään, ja vaikka ei myönnettäisikään, niin vesi kaikkine lisukkeineen tulee vesistöä pilaamatta joka tapauksessa pois kaivoksesta. Siis kaivoksesta, jossa piti olla täysin suljettu vesikierto.

Yleensä lopetan jutun jonkinlaisella loppulauseella. Nyt en sellaista keksi, joten siteeraan Kurt Vonnegutia: Niin se käy.

puheenaiheet luonto laki yhteiskunta
Kommentit (25)
 1. Linkistä lisää tietoa Metsähallituksen toimintatavoista.

  https://yle.fi/aihe/ohjelma/mot-yrittajat-montun-reunalla-9102017

 2. Eiköhän tästäkin jupakasta vielä vaadita Marinin hallitusta vastuuseen, ja sen eroa. ”Hallitus kun ei kuulemma ota mitään vastuuta mistään” (Ben Ziskovitsi).

  1. Ehdottomasti. Hallitus vaihtoon. Tavallisia tavioita tilalle, niin hommat hoituu.
   Luntakin tuli liikaa eikä sitä ajoissa korjattu pois.
   Eikä lumikuormaa edes jaettu tasapuolisesti. Eteläsuomi jäi ilman ja piti tykittää.
   Vastuutonta.

   1. Mika Pajari
    28.4.2020, 11:19

    Niinhän se on, että kaikki asiat alkuräjähdyksestä maailmanloppuun saakka ovat demareiden vika. Ainakin kokoomuksen ja varsinkin persujen mielestä.

Kommentointi suljettu.