Tuulahdus menneisyydestä

Eilen ja perjantaina kerroin kansalaisjärjestöjen 430 miljoonaa -kampanjasta ja Keskuskauppakamarin käynnistämästä vastakampanjasta. Lukekaa nuo edelliset juttuni, jotta olette kärryillä. Jos ette viitsi lukea, niin kerrataan asia lyhyesti.

430 miljoonaa -kampanjan tarkoitus on suitsia verovälttelyä vaikuttamalla lainsäädäntöön siten, että estetään voittojen siirto kevyemmän verotuksen maihin, tiivistetään veropohjaa, lisätään verotuksen läpinäkyvyyttä ja yhtenäistetään yritysverotusta kansainvälisesti.

Tämä ei sopinut Keskuskauppakamarille, jonka toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi käynnisti vastakampanjan. Hänen mukaansa kyse on vasemmistopuolueiden politiikasta, jonka tarkoitus on kiristää yritysverotusta. Veropohjan laajentaminen ja verovälttelyn suitsiminen siis käännettiin yritysverotuksen kiristämiseksi, ja 430-kampanjaan mukaan lähteneiltä järjestöiltä neuvottiin vetämään lahjoitukset pois.

Niin tapahtui, ja Pelastakaa Lapset ry kertoi saaneensa ilmoituksia lahjoitusten perumisesta. Eilen Suomen World Vision ilmoitti vetäytyvänsä 430-kampanjasta.

Keskuskauppakamarin likainen kampanja siis puri, ja isku kohdistui suoraan heikoimmassa asemassa olevia auttavien järjestöjen rahoitukseen. Tällä onnistumisella on ilakoitu sosiaalisessa mediassa laajasti.

Wikipedian mukaan Keskuskauppakamarin tehtävänä on edistää yritysten toimintaedellytyksiä ja yrittäjyyttä. Tätä tehtävää on ilmeisesti tulkittu nyt niin, että se pitää sisällään vapaaehtoisjärjestöjen toiminnan vaikeuttamisen ja verovälttelyn edistämisen. Tämä ei tietenkään ole 430-kampanjan tavoin puoluepolitiikkaa, on minulle kerrottu.

On minulle kerrottu moneen kertaan sekin, että ay-liike nauttii täydellistä verovapautta ja erityisesti Kojamo tahkoaa sille verovapaata rahaa. Näin kommentoivat eivät tietenkään ole lukeneet noita edellisiä juttujani, joissa kumoan nämä väitteet. He vain toistavat papukaijoina kokoomuksen Verkkouutisista lukemaansa poliittista propagandaa.

Likaisille kampanjoille tyypilliseen tapaan tähän propagandaan tempautuvat mukaan myös ne, joita itse asia ei kiinnosta, mutta jotka näkevät kommunismia kaikkialla. Sitä pitää vastustaa aina, ja erityisesti sitä pitää vastustaa silloin, kun asialla on nuori nainen.

Kuva: Tiia Lehtonen/Facebook

Keskuskauppakamari on varmaan tyytyväinen vastakampanjansa tuloksiin. Yritysverotuksen kiristämistä turhaan pelkäävät yritykset ja yrittäjät on saatu vetämään lahjoituksiaan pois heikoimmassa asemassa olevia auttavilta järjestöiltä, ja lisäksi mukaan on saatu aktivoitua netin likainen osasto.

Viesti ainakin on ihan selvä. Jos ette tee täsmälleen kuten haluamme, niin olette vaikeuksissa.

Keskuskauppakamari ja kokoomus ovat hyvissä ajoin aloittaneet tulevaisuudessa odottavan talouden tasapainottamisen linjaamisen. Nyt otetaan ennätysmäärät velkaa, jolla korvataan koronan yrityksille aiheuttamia vahinkoja. Kun maksun aika tulee, niin ainakaan verovälttelyyn ei saa puuttua. Seuraavaksi varmaan alkaa kampanja köyhien syyllistämiseksi, jotta voidaan esittää leikkauksia heidän tukiinsa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (53)
 1. Mika Pajari
  25.5.2020, 11:16

  Onkohan joku listannut nuo keskuskauppakamarin juoksupojat, jotta voisi jättää ostamatta tuotteita tai palveluja ko. yrityksiltä?

  1. kroonikkokoomikko
   25.5.2020, 11:44

   Minua kiinnostaisi myös lista, jotta osaisin välttää kyseisiä yrityksiä.

   Joskus vuosia sitten olin jonkun verran mukana World Visionin toiminnassa ja silloin se satsasi kovasti yritysyhteistyöhön. Järjestön nykyisellä ja edellisellä tj:llähän on vahva yritystausta, joten siinä mielessä ei ihmetytä että luopui Finnwatchin kampanjasta

  2. Tuolta löytyy jäsenlistat hallituksesta, edustajistoista ja toimielimistä:
   https://kauppakamari.fi/

  3. Boikotti lahjoituksensa peruneita kohtaan
   25.5.2020, 14:39

   Nimenomaan listaa lahjoituksensa peruneista yrityksistä kaivataan boikottia varten. Ei niistä yrityksistä, jotka jatkavat lahjoituksiaan avustusjärjestöille kuten ennenkin. Myös parhaiden lahjoittajien lista olisi mielenkiintoinen positiivisessa mielessä. Voisi ostaa tarvitsemansa heiltä.

  4. Täytyypä kaivaa keskuskauppakamarin hopeinen ansiomerkki esiin ja yrittää myydä se ensin tori.fi palvelussa. Jos ja kun se ei käy kaupaksi.lähetän sen sopivalla saatteella Romakkaniemelle.

 2. Kysyisin Saku Timoselta miten itse vastaisit kysymykseen pitäisikö yleishyödyllisten ammattiliittojen sijoitustuottoja eli osakemyyntivoittoja sekä osinkotuloja verottaa ja kuinka paljon? Kysymyshän on ja on ollut sadoista miljoonista euroista.
  Kojamollahan on muitakin omistajia, jotka ovat eriarvoisessa asemassa ammattiliittoihin verrattuna.

  1. Lisäys: Ainakin SDP:n vero-ohjelmassa on esitys 5 prosentin lähdeverosta joka koskisi myös ay-liikkeen osinkotuloja. Samoin että myyntivoittoverotuksen pitäisi olla sama ja yhtäläinen kaikille.

  2. Vasemmisto on ollut jo pitkään valmis purkamaan verottomuuden, kunhan myös työnantajajärjestöt suostuvat muutokseen.

   Yleishyödyllisillä yhdistyksillä on tässä suhteessa verovapaus, mutta verovapaudella on säännöt ja vaatimukset.

   https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/tuloverotus/yhdistys-ja-saatio/milloin_yhdistys_tai_saatio_on_yleishyo/

   Yhdistystä tai säätiötä pidetään verotuksessa yleishyödyllisenä, jos se täyttää kaikki seuraavat kriteerit:

   Yhdistys tai säätiö toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi. Yleinen hyvä voi olla aineellista, henkistä, eettistä tai yhteiskunnallista.
   Yhdistyksen tai säätiön toiminta ei kohdistu vain rajattuun henkilöpiiriin.
   Yhdistys tai säätiö ei tuota toimintaan osallistuville taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena eikä kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä.

   Yhdistys tai säätiö ei voi olla yleishyödyllinen, jos se käyttää osankin varoistaan perustajan tai hänen läheistensä hyväksi. Jos toiminta palvelee lähinnä yksityisiä taloudellisia tarkoituksia, yhdistys tai säätiö ei toimi yleiseksi hyväksi eikä sitä voida pitää yleishyödyllisenä.

   Lisää :

   https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/tuloverotus/yhdistys-ja-saatio/yleishyodyllisten_yhteisojen_verotus__u/

  3. sakutimonen
   25.5.2020, 11:35

   SDP ja Vasemmistoliitto ovat esittäneet yleishyödyllisten yhteisöjen verottamista, mutta kokoomukselle se ei kelpaa. Olen sanonut tämän monta kertaa.

   1. Ehkäpä siksi että esitys koskisi myös säätiöitä jotka jakavat aika paljon rahaa tieteelle, taiteelle jne. RKP taitaa olla asian suurin vastustaja

   2. Sampo Makkonen
    25.5.2020, 15:10

    Valta vaihtui jo reilu vuosi sitten ja kokoomuksen paikka on oppositiossa, joten hallitus tekee päätökset kokkareista välittämättä.

    1. Niin, taitaa olla muitakin vastustajia. Jos haluaa myös yleishyödylliset yhteisöjen osingot verolle, niin kannattaa äänestää SDP:tä tai Vasemmistoliittoa. Toki sen taakse vaaditaan myös eduskunnan enemmistö, mutta luulisi kiinnostavan ainakin niitä jotka toistuvasti penäävät ammattiliittojen saamien osinkojen verovapauden poistamista. Samalla voi sitten antaa tukensa myös verovälttelyn suitsimiselle.

     1. Kyllähän koko homman voisi yksinkertaistaa. Tuo 5% verotus kuulostaa aika pieneltä. Helpotetaan ja laitetaan 20% vero *kaikille* osingoille netosta.
      Mitä tässä pienillä leikkimään:

      https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/osingot/osingot-listaamattomasta-yhtiosta/

      ”Jos saat osinkoa listaamattomasta yhtiöstä enintään 150 000 euroa, osingon maksava yhtiö tekee siitä 7,5 %:n ennakonpidätyksen.

      Jos osingon määrä on suurempi kuin 150 000 euroa, osingon maksava yhtiö tekee yli menevästä osasta 28 %:n ennakonpidätyksen.”

    2. sakutimonen
     25.5.2020, 15:55

     Niin tekee, mutta keskustan Kempeleen kenttäväki vastustaa, samoin RKP.

   3. Aarno Botell
    26.5.2020, 09:54

    Minkäköhän kiven alta näitä Veikkohynnisiä oikein ryömii ihmisten ilmöille?🐽

   4. Olet sanonut, mutta myös unohtanut pienellä painetun printin. SDP:n vero-ohjelman mukaan toteutus olisi osinkojen lähdeerotus ja maksajiksi jäisi lähinnä institutionaaliset sijoittajat (joihin kuuluu eläkeyhtiöt ja pankkien tarjoamat rahastot) ja säätiöt, kun kansalaisjärjestöille ja yhteishyödyllisille yhdistuksille pitäisi verotus kompensoida jotenkin:

    Veropohjan tiivistämiseksi, järjestelmän yksinkertaistamiseksi sekä tasapuolisuuden varmistamiseksi osinkojen lähdeverotus olisi ulotettava institutionaalisten sijoittajien ohella myös muihin osinkoverotuksesta vapautettuihin yhteisöihin, kuten yleishyödyllisiin yhdistyksiin ja säätiöihin. Muun muassa sosiaali- ja terveysjärjestöt, liikuntaseurat ja ammattiyhdistykset tekevät kuitenkin tärkeää työtä yhteiskunnallisen koheesion luomisessa sekä kestävän hyvinvoinnin ja osallisuuden rakentamisessa kautta yhteiskunnan. Kansalaisjärjestöt ansaitsevat kompensoivaa yhteiskunnan tukea sen lisäksi, että esimerkiksi viiden prosentin lähdevero olisi matala suhteessa muihin verovelvollisiin. Samalla yleishyödyllisen toiminnan verotukseen on tehtävä kokonaistarkastelu, jonka tavoitteena on, ettei kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä heikennetä.

  4. Mirja Pekkonen
   25.5.2020, 11:35

   Olen demarina SDP:n ja Vasemmistoliiton sekä SAK:n esittämän 5 % kannalla. Siis niiden osinkotulojen verotuksesta. Muutoinhan ammattiyhdistysliike maksaa tuloistaan veroa. Tämä ei sopinut kokoomukselle ja EK:lle, joka tietenkin nauttii samoista veroeduista vaikka siitä visusti vaietaankin.

  5. Yleishyödyllisten yhteisöjen tuottoja pitäisi verottaa, mutta toistaiseksi varsinkin kokoomus ja muu oikeisto on vastustanut sitä raivokkaasti kuten muitakin oikeudenmukaisuutta lisääviä verouudistuksia.

   https://www.verkkouutiset.fi/li-andersson-ay-liikkeen-verovapauteen-voisi-puuttua/#e5c85634
   https://www.piksu.net/artikkeli/vasemmistopuolueet-ajavat-sijoittajien-tasapuolisempaa-verokohtelua

   1. Jussi Parviainen
    25.5.2020, 22:25

    Tietysti se vastustaa! Miten muuten näin eriarvoinen yhteiskunnan toiminta on voinut jatkua! Kysymys kuuluu miten se saadaan muutettua? ja vastaus: helpoimmin äänestämällä vasenta laitaa!

  6. Pitäisi yhtä paljon, kuin Ek:ta ruotsinkielisiä miljardi säätiöitä ja taidesäätiöitä sekä urheiluseuroja.
   Vai ajattelitko, että ammattiliittoja voi, ei muita yhdistyksiä?

  7. > pitäisikö yleishyödyllisten ammattiliittojen sijoitustuottoja eli osakemyyntivoittoja sekä osinkotuloja verottaa ja kuinka paljon?

   Olikos se viimeksi helmikuussa, kun ehdotettiin että KAIKKIEN yleishyödyllisten liittojen tällä hetkellä verovapaita tuloja alettaisiin verottamaan täsmälleen saman verran.

   Ei kelvannut Kokoomukselle. Verovapaus pitää poistaa AINOASTAAN AY:ltä, ei esimerkiksi työnantajapuolen vastaavilta järjestöiltä.

Kommentointi suljettu.