Kansanedustajan juhannuseväät

Kansanedustajan tehtävänä on säätää lakeja ja tehdä lakialoitteita, mutta jotkut näyttävät käyttävän aikaansa pelkästään kannattajiensa kiihdyttämiseen ja viihdyttämiseen ilman pienintäkään aikomusta tehdä oikeaa työtään. Näin voisi päätellä ainakin Mauri Peltokankaan kannattajilleen juhannukseksi jättämästä syötistä.

Peltokangas haluaa siis lain, jolla elintasosurffarit voidaan karkottaa maasta. Hän ei kuitenkaan yksilöi tarkemmin näitä elintasosurffareita. Verovaroilla loisivaksihan voidaan katsoa jokainen yhteiskunnan tukia saava, joten Peltokankaan voidaan olettaa haluavan karkottaa maasta kaikki köyhät. Tämä kiinnostaa varmaan hänen tukia saavia kannattajiaan.

Koska kyseessä on perussuomalaisten kansanedustaja, niin oletan hänen kuitenkin tarkoittavan tukia saavia maahanmuuttajia. Heidät pitää siis karkottaa. Oletetaan Peltokankaan olevan vakavissaan ja tekevän asiaa koskevan lakialoitteen, kuten hänen pitää tehdä saadakseen asian etenemään. Hän törmää ainakin seuraaviin juridisiin faktoihin.

Voimassa olevan ulkomaalaislain 149 §:n mukaan karkottaa voidaan sellainen ulkomaalainen, jonka on todettu syyllistyneen rikokseen, josta on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta, taikka jonka on todettu syyllistyneen toistuvasti rikoksiin. Jos tätä lainkohtaa ei muuteta, niin pitäisi kriminalisoida ulkomaalaisen satunnainenkin köyhyys.

Näin ei kuitenkaan voida tehdä, sillä maassa olevien ulkomaalaisten köyhyyttä ei voida kriminalisoida kriminalisoimatta samalla kaikkien muidenkin köyhyyttä. Tämä johtuu perustuslain edellyttämästä yhdenvertaisuudesta lain edessä.

Jos tätä lainkohtaa halutaan muuttaa, niin ongelma ei helpotu yhtään. Perustuslain mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Työperäiset maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat ovat maassa laillisesti, joten heitä ei voida asettaa eriarvoiseen asemaan muiden kanssa rikkomatta perustuslakia.

On siis karkotettava joko kaikki köyhät tai ei ketään. Köyhien kohteleminen eri tavalla kansalaisuuden, rodun, ihonvärin, uskonnon tai muun vastaavan seikan perusteella rikkoisi perustuslain lisäksi myös ihmisoikeuksia.

Peltokankaan kannattajilleen syöttämä ajatus on siis juridisesti täysin mahdotonta toteuttaa. Jos kansanedustaja viitsisi edes vähän perehtyä perustuslakiin ja muuhun voimassaolevaan lainsäädäntöön, niin hän ei puhuisi tällaisia edes lämpimikseen.

Mutta meillä on ilmeisesti varaa ylläpitää verovaroin kansanedustajia, jotka notkuvat mieluummin netissä puhumassa löysiä kuin tekevät varsinaista työtään.

Hyvää juhannusta kaikille. Käyttäkää aikaa rentoutumisen ohella myös ajattelemiseen.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (54)
  1. Jari Lehtinen
    19.6.2020, 10:08

    Hyvää Juhannusta myös sinulle Saku ja kiitos hyvistä kirjoituksista.

  2. Surffareita riittää. Joku notkunut jopa yli 40 vuotta eduskunnassa veronmaksajien elättinä, ja suurta korvausta nauttineena. Toivottavasti ei tämä surffari niin pitkään.

Kommentointi suljettu.