Signaalipolitiikkaa

Alipalkkaus on asia, jonka kaikki tietävät olevan olemassa, mutta jota moni ei ole näkevinään. Kun koronakriisi aiheutti maatalouteen työvoimapulan, niin pikkuisen havahduttiin. Apuun huudettiin suomalaisia työttömiä, mutta he eivät kelvanneet. Syyksi kerrottiin osaamattomuus ja laiskuus, mutta tosiasiassa heille olisi pitänyt maksaa työehtosopimusten mukaista palkkaa ja työolojen olisi muutenkin pitänyt vastata nykyajan vaatimuksia. Sen selvitti Helsingin Sanomat.

Kaikkia viljelijöitä ei pidä moittia, mutta muutamat pilaavat alan maineen. Asia on noussut esille joka kesä jo useamman vuoden ajan, mutta siihen se sitten on jäänytkin. Sama ongelma vaivaa ravintoloita, telakoita ja rakennustyömaita. On puhuttu jopa vain kolmen euron tuntipalkoista. Ihan hyvin voi puhua ulkomaisen työvoiman alipalkkauksesta, sillä suomalaiset yleensä osaavat ja uskaltavat vaatia sopimusten mukaista palkkaa vaikka oikeusteitse.

Aluehallintovirastot valvovat työoloja ja sopimusten noudattamista, ja seurauksena alipalkkauksesta on pieni laiminlyöntimaksu. Työntekijä voi haastaa työnantajan oikeuteen ja saa rahansa, mutta siinä kaikki. Alipalkkaus voi jatkua, koska sitä ei ole kriminalisoitu eikä ammattiliitoilla ole kanneoikeutta.

Nyt hallitus on asettanut työryhmän selvittämään alipalkkauksen kriminalisointia. Oppositio ei innostu asiasta, vaan kokoomuksen mielestä nykyinen lainsäädäntö riittää, kunhan vain valvontaa lisätään ja nykyisiä seuraamuksia kovennetaan. Perussuomalaisten mielestä todellinen ongelma on maahanmuutossa. Työperäisen maahanmuuton tuloraja on heidän mielestään liian pieni. Niinpä alipalkkauksen kriminalisointi olisi vain signaalipolitikointia ilman todellisia vaikutuksia, eikä valvonnan lisääminenkään auta. Perussuomalaisten ratkaisu ongelmaan kuin ongelmaan on aina maahanmuuton rajoittaminen.

Olisihan kriminalisointi tosiaan myös signaali, ja vieläpä erittäin vahva. Se kertoisi selvästi, että alipalkkaus on laitonta ja sillä on rikosoikeudellisia seuraamuksia. Saatavuusharkintaan perustuvaa maahanmuuttoa on vaikea rajoittaa, sillä kuten nimikin sanoo, niin se perustuu työvoiman saatavuuteen. Kun kotimaisia työntekijöitä ei jollain alalla ole tarpeeksi, niin heitä tuodaan ulkomailta. Tässä piilee houkutus vilppiin. Vaikka kotimaisia työntekijöitä olisikin saatavilla, niin ulkomaalaisille voidaan nykyisiä säännöksiä kiertämällä ja rikkomalla maksaa pienempää palkkaa.

Valvonnan lisääminen auttaisi varmasti, mutta se vaatisi lisäresursseja. Ammattiliitoille on vaadittu itsenäistä kanneoikeutta jo kauan, mutta se ei ole toteutunut. Liittoon kuuluvat saavat kyllä apua kanteen nostamiseen ja oikeusprosessiin, mutta ulkomaalaiset ja liittoon kuulumattomat suomalaiset ovat omillaan.

Kriminalisointi siirtäisi alipalkkauksen poliisin tutkittavaksi, ja siitä se etenisi normaalina rikosprosessina. Se ei vähentäisi aluehallintovirastojen ja ammattiliittojen valvontaa, sillä ne raportoisivat havaitsemistaan tapauksista poliisille. Se lisäisi poliisin työtä, mutta rikostutkinta on poliisin työtä, johon on annettava riittävät resurssit.

En usko, että alipalkkausta kriminalisoidaan tälläkään kertaa. Sen sijaan on toiveita siitä, että ammattiliitot viimeinkin saisivat itsenäisen kanneoikeuden. Tässä asiassa hallitus näyttää saavan tukea perussuomalaisilta. Kokoomukselle tämä tuskin kelpaa, sillä se vahvistaisi ay-liikkeen asemaa.

Tavallisen kansalaisen on vaikea ymmärtää alipalkkauksen hyväksymisellä tai edes sen sietämisellä politikointia. Työstä pitää maksaa alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja sillä selvä. Se on kansalaisten signaali poliitikoille.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta laki
Kommentit (44)
 1. Taisi olla eilen, kun Orpo ja Halla-aho pääsivät lausumaan asiasta näkemyksensä televitsiooniin.

  Halla-aholta en odottanutkaan mitään todellisuuspohjaan yhdistettävää, mutta Orpon puheenvuoro ihmetytti enemmän. Hän muistaakseni vastusti hallituksen aikeita sillä, että niistä koituisi työnantajille hankaluuksia.

  Näin hän ymmärtääkseni asettui rehellisiä ja jo nyt lakia noudattavia työnantajia vastaan ja puliveivausfirmojen puolelle.

  1. Anttipa vuan
   1.7.2020, 12:42

   Piti ihan katsoa eilinen Ylen klo 20.30 uutislähetys uudestaan, jotta tietäisin, mitä Petteri Orpo oikein sanoi. No, mitäpä hän sanoi: Jos alipalkkauksen kriminalisointi toteutettaisiin, niin se alkaisi olla melko mahdoton tilanne työnantajille. Tästä voidaan loogisesti päätellä, että asian oikein tekeminen on melko mahdoton tehtävä työnantajille. Eli hyvän palkanmaksun noudattaminen on melko mahdotonta työnantajille.

   Onpas tämä tilanne päässy näin huonoksi kehittymään, vaikka tuntuu siltä, että monien työnantajien kohdalla palkanmaksu sujuu moitteetta. Enpä usko, että tästäkään Orpon möläytyksestä seuraa sen suurempaa revittelyä lehdistössä.

   1. Sirpa Kärkkäinen
    1.7.2020, 23:00

    Sisareni mies toimii rakennusalalla. Hän on taitava ammattilainen ja hänen työnsä jälki on erinomaista. Siksipä hän on onnistunut vielä sinnittelemään alalla, jolla epäreilua kilpailua on palkkojen polkemista on siedetty aivan liian pitkään. Osasyyllisiä tilanteeseen olemme myös me tavalliset kansalaiset; kun on sen asuntorempan aika, niin kuinka moni on valmis maksamaan ammattilaiselle ammattilaisen palkan? Ja kuinka moni valitsee sen halvimman tarjouksen, ja sulkee silmänsä siltä tosiasialta että urakkahinnat ja työtunnit eivät millään natsaa, edes vitosella tuntipalkoilla? Ja jotenkin ne raksaduunareiden mukulat on erilaisia kuin omat. Ne on siellä jossakin, miksi ne nyt isäänsä tai äitiänsä kaipailisivat? Mutta oma kultamussukka, sille on cv hiottava pienestä pitäen oikeanlaisilla harrastuksilla passeliksi, hankittava ne kehittävät lelut ja paras mahdollinen koulu ja opet…

    Vähemmästäkin kai tuli selväksi, että tämä tympeä ahneuden tauti, halu sulkea silmänsä tosiasioilta ja omien valintojen vaikutusmahdollisuuksilta koskee paljon laajempaa joukkoa kuin ne yksittäisiä ketkuyrittäjiä. Niin kuin mainos sen meille opettaa: ”Se on nyt vaan tyhmää maksaa liikaa…”

    Ja kun näin lyhytnäköisesti sitten ajatellaan,niin ollaan kohta syvällä suossa ihan jokainen, keskiluokkaa myöten.

    En oikein tiedä, tuoko rikoslaki muutosta tähän tautiin, mutta kannatan lämpimästi yritystä. Ja ennen sen rikoslain voimaantuloa jokainen innokas remontoija voi parantaa maailmaa hyvin yksinkertaisesti, ilman että ryhtyy edes vegaaniksi ja litkii kauramaitoa kahvinsa kanssa. Maksa työstä reilu hinta! Työntekijä on palkkansa ansainnut!

    1. (..yritetty on, mutta ei o saatu tekijöitä paikalle, konsultteja kyllä..tehtävä ite, lihakin maistuu..)

 2. Pertti Sulasalmi
  1.7.2020, 09:37

  Tästä asiasta jotakin tietävänä, voin todeta, että alipalkkaus on joillakin aloilla yleistä ja se ei todellakaan liity maahanmuuttoon. Ammattiliitoilla on jatkuvasti menossa prosesseja, joilla haetaan takautuvia palkkasaatavia mm ylitöistä. Työnantajilla on halu niputtaa kaikki työtunnit saman arvoisiksi, jolloin lisät on sisällytetty ns läpituntipalkkaan, joka on jonkun verran suurempi kuin tessin minimituntipalkka. Kuten arvata saattaa, tämä järjestelmä ei kata kaikkia lisiä kun oikein tarkkaan lasketaan. Mm kuljetusalalla tapa on laajassa käytössä ja oikeusjuttuja riittää. Koska valtaosa työntekijöistä haluaa ennen kaikkea pitää kiinni työpaikastaan, sallitaan alipalkkaus ainakin niin kauan kuin tulee jotakin erimielisyyttä työnantajan kanssa. Tällöin työnantaja saattaa myös maksaa tämän työntekijän kohdalla saatavat pois ja jatkaa alipalkkausta muiden osalta. Hyötyä syntyy ja markkinoille häiriötä.

  1. Alipalkkaus on syöpä, joka pikkuhiljaa on saanut pesiytyä työelämään. Seuran alla oleva artikkeli Turun Meyerin tilanteesta on jo kolmen vuoden takainen, mutta tällä välillä ei muutosta ole tapahtunut kuin huonompaan suuntaan.

   https://seura.fi/asiat/tutkivat/meyer-turun-telakalla-ulkomaalaisia-duunareita-kyykytetaan/

   Artikkelin kuvaamat AVI:n tarkastuskäynnit ovat onnetonta luettavaa. Täydellinen hampaattomuuden osoitus: kyllähän me tiedämme, että tämä päin persettä on, mutta mitäpä tässä tekisi, eikä halujakaan suuremmasti ole.

   Päin persettä se tulee jatkumaankin, sillä vapaaehtoisesti tälle suojatulle ryöstölle ei loppua tule. Muu varastus on kriminalisoitu ja kioskimurrosta voi joutua koppiin, mutta miljoonien palkkavarojen kavallus on vain vähäsen paheksuttu mutta kuitenkin työelämään kuuluva luonnollisuus.

   Ay-liikkeen kanneoikeus olisi askel muutokseen. En yhtään ihmettele, että Orpo vastustaa sitä ja kriminalisointia. Enkä sitä, että Halla-aho vinguttaa sitä ainoaa kieltä, joka hänen viulussaan on: maahanmuutto, maahanmuutto, maahanmuutto…

  2. Ässä hihassa nro 50
   1.7.2020, 10:54

   Tämä se on, se Orpon kuuluttama hankaluus! Tapa on siis yleisesti tiedossa! Kaikesta huolimatta en olisi uskonut, että Suomessa palkka-asioissa kieroillaan, hyväuskoinen olen ollut.

Kommentointi suljettu.