Halki, poikki ja pinoon

Olen usein ennenkin puhunut oikeusvaltiosta, koska sen käsite tuntuu liian monelle olevan pysyvästi epäselvä. Sellaisena se pysyy tästäkin jutusta huolimatta, sillä haluttomat eivät opi. Heillä tuntuu olevan ihan  vakioratkaisuna ei-toivottujen ainesten sijoittaminen vankilaan tai mielisairaalaan tutkimatta ja tuomitsematta.

Tällä kertaa keskustelun aloitti Helsingin kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja Atte Kaleva (kok.) Twitterissä. Hänen mukaansa nimeltä mainitut laitavasemmistolaiset valkopesevät al-Holin leiriltä tulleita jihadistinaisia. Kaleva jatkaa aiheesta useilla eri twiiteillä, jotka ovat sinänsä mielenkiintoista luettavaa. Ne edustavat kuitenkin tyypillistä halki, poikki ja pinoon -ajattelua, jossa juridiikka ja oikeusvaltio sivuutetaan täysin.

Kalevan ensimmäisessä ketjussa ei kerrota miten tätä valkopyykkiä pestään, mutta eihän sillä ole väliä. Sen sijaan esitetään hyvin yksinkertaisia ratkaisuja tähänkin ongelmaan. Laitetaan kaikki vankilaan tai mielisairaalaan, kuten kansanedustaja Veikko Vallin näyttää ajattelevan.

No niin, sillähän tämä ongelma ratkeaa. Muuten noudatetaan  oikeusvaltion periaatteita, mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa ne sivuutetaan. Äidit pannaan vankilaan tai mielisairaalaan, lapset otetaan kollektiivisesti huostaan ja sitten jäädäänkin vain odottelemaan seuraavaa yksittäistapausta tai kansanryhmää, johon voidaan kohdistaa samanlaiset toimenpiteet.

Oikeusvaltio ei toimi näin, ja jos toimii, nin se ei enää ole oikeusvaltio. Oikeusvaltiossa on kaikessa viranomaistoiminnassa noudatettava perustuslakia ja muita lakeja, eikä poikkeuksia tehdä.

Perustuslain 6 §:n 1 momentin mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. 7 §:n 3 momentin mukaan henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ei saa puuttua eikä vapautta riistää mielivaltaisesti eikä ilman laissa säädettyä perustetta. Rangaistuksen, joka sisältää vapaudenmenetyksen, määrää tuomioistuin. Vapautensa menettäneen oikeudet turvataan lailla.

9 §:n 3 momentin mukaan Suomen kansalaista ei voi estää palaamasta maahan. Laki ei tunne kollektiivista syyllisyyttä, vaan ­jokaista pidetään syyttömänä siihen asti, kunnes hänet on oikeudessa todettu syylliseksi. On täysin mahdollista, että ainakin osa naisista on syyllistynyt sotarikoksiin. Jokainen tapaus on kuitenkin tutkittava ja tuomittava erikseen. Pääsääntöisesti rikokset tutkitaan ja tuomitaan tekomaassa sen maan lakien mukaan, mutta jos tällainen henkilö palaa Suomeen, hänet voidaan tuomita Suomessa Suomen lakien mukaan.

Pakkohoitoon voidaan määrätä sellainen henkilö, jonka oikeus on todennut syyntakeettomaksi. Ensin on siis oltava yksilöity rikos, johon oikeus on todennut henkilön syyllistyneen, mutta jättänyt syyntakeettomana tuomitsematta.

Lasten huostaanotto on tiukasti lailla säännelty yksilöllinen toimenpide, joten kollektiivinen huostaanotto ei tule kysymykseenkään.

Entä sitten maahan paluun estäminen poistamalla kansalaisuus? Kansalaisuuden voi menettää, jos henkilö on syyllistynyt sellaiseen maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokseen, josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään kahdeksan vuotta vankeutta. Päätös kansalaisuuden menettämisestä tehdään lainvoiman saaneen rikostuomion perusteella. Kansalaisuuden voi menettää vain sellaisen rikoksen vuoksi, joka on tehty sen jälkeen, kun kansalaisuuden menettämistä koskeva lakimuutos tuli voimaan 1.5.2019. Ketään ei kuitenkaan voi perustuslain mukaan jättää vaille minkään maan kansalaisuutta.

Liittyminen terroristijärjestöön ei ollut rikos silloin, kun naiset siihen liittyivät. Taannehtivan lainsäädännön kiellon takia heitä ei voida siitä tuomita.

Tässä oli minun osuuteni tähän keskusteluun. Tällä ei ole mitään merkitystä niille, joiden mielestä kaikki lainsäädäntö pitäisi voida ohittaa juuri tässä nimenomaisessa tapauksessa. He voisivat kuitenkin miettiä etukäteen seuraavaa tapausta, jossa kaikki oikeusvaltion periaatteet voitaisiin heidän mielestään sivuuttaa.

Kertaan taas, että mikä voidaan tehdä yhdelle ihmiselle tai kansanryhmälle,  voidaan tehdä ihan kenelle muulle tahansa. Juuri sen mielivallan estämiseksi meillä on oikeusvaltio.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (44)
 1. Tänne asti näkyy, kuinka persuherrat Kaleva ja Vallin pelkäävät ihmisiä!

  Näille herroille sanoisin, että kaivakaapa netistä se Finlexin sivusto ja perehtykää siihen.

  Luulisi tämän kuuluvan jo perusasioihin tuollaisen musta-tuntuu-rääkymisen sijasta…?

 2. Matti Sillanpää
  6.8.2020, 11:14

  Minusta Atte ja hänen kaltaisensa tekevät aivan oikein. Laittaisivat julki enemmän ja näkyvämmin omia mielipiteitään, niin aukeaisivat äänestäjien silmät ja kenties suurempi joukko tajuaisi, että ei tuollaisia ihmisiä voi päästää päättämään yhteisistä asioista.

  1. Pahoin pelkään, että meillä on yhä kasvava joukko ihmisiä, joihin uppoaa kritiikittömästi Kalevan ja Vallinin sekä kaltaistensa tuottama soopa.

  2. Myöhäistä. Tuo törky on jo uponnut kummankin herran valistumattomiin äänestäjiin. Ei heille ole mikään ongelma ottaa oikeuksia muilta pois, koska heitä itseäänhän eivät laki koske. Laithan ovat vain meitä muita varten, tai kuten viisas työkaverini joskus totesi: ”Lukot ovat rehellisille, eivät ne roistoja pitele”.

  3. OutiViitaharju-Kotkala
   8.8.2020, 11:54

   Voi joskus osua omalle kohdalle jos lakia ei noudateta,miltä silloin tuntuisi,tulisiko lakeja ikävä,näinhän voisi toimia joka asiassa.

Kommentointi suljettu.