Se iso ero

Kun koronan toisen aallon tuleminen on tosiasia ja THL antoi maskisuosituksen, niin yleisen keskustelun taso meni samanlaiseksi sekasotkuksi kuin viime keväänä. Riippumaton ja vapaa media on liikuttavan yksimielinen siitä, että maan hallitus tunaroi koko ajan ja sen sisäinen ilmapiiri on myrkyttynyt. Toiminnallaan hallitus luo epävarmuutta ja kaaosta. Opposition edustajat tulevat vuoron perään kertomaan medialle, että kaikki hallituksen toimet ovat riittämättömiä, myöhässä ja kaikin puolin päin persettä.

Niinpä kansa sitten kyselee, että miksi keväällä hallitus määräsi rajoituksia, mutta vetäytyy nyt viranomaisten selän taakse. Miksi maskisuositus on nyt vain suositus, vaikka keväällä koko Uusimaa pystyttiin eristämään? Miksi suositukset antaa THL eikä maan hallitus? Miksi Krista Kiuru puhui pakkotestauksesta ja joukkokaranteenista, mutta kukaan muu ministeri ei?

Kuten olen jo kertonut, niin Kiurun viesti voitiin tulkita ja tulkittiin väärin. Kiuru sanoi oman hallintokuntansa päättäneen, että jatkossa tartuntatautiviranomaiset määräävät tartuntatautilain mukaisen karanteenin kaikille riskimaista tuleville. Hän siis tarkoitti, että viranomaiset toimivat tartuntatautilain antamin valtuuksin. Päätös testauksista ja karanteenista ei ole poliittinen, vaan perustuu viranomaisten laissa säädettyyn toimivaltaan.

Tämän asian pääministeri Sanna Marin on joutunut selittämään monta kertaa, mutta viesti ei tunnu menevän perille. Ei haluta ymmärtää, että kevään kovat rajoituspäätökset perustuivat valmiuslakiin, mutta nyt valmiuslaki ei ole voimassa. Valmiuslain tarkoitus on suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä poikkeusoloissa, ja sen käyttöönotosta päättää maan hallitus yhdessä presidentin kanssa. Näin tehtiin keväällä, ja silloiset rajoituspäätökset tehtiin valmiuslain nojalla poikkeustilassa.

Valmiuslakia ei kuitenkaan saa käyttää enempää kuin on välttämätöntä. Niinpä poikkeustila päättyi kesäkuun puolivälissä, ja samalla päättyi hallituksen oikeus antaa valmiuslain nojalla määräyksiä ja rajoituksia. Palattiin normaaliin olotilaan, jossa viranomaiset toimivat muualla lainsäädännössä säädettyjen oikeuksiensa ja velvollisuuksiensa nojalla. Tällä hetkellä noudatetaan muun muassa tartuntatautilakia, joka antaa tartuntatautilääkärille oikeuden määrätä testejä ja karanteeneja. Poliitikot eivät saa puuttua viranomaisten toimintaan yksittäistapauksissa.

Jotenkin minusta on muutaman päivän ajan tuntunut siltä, että tätä eroa eivät ymmärrä kansalaisten lisäksi myöskään kaikki poliitikot ja toimittajat. Jatkuvasti ollaan vaatimassa hallitukselta toimenpiteitä, rajoituksia, velvoitteiden määräämistä ja niiden purkamista. Ei ymmärretä, että maan hallitus ei niistä päätä ennen kuin valmiuslaki otetaan uudelleen käyttöön.

Se muuten saattaa olla lähempänä kuin luullaan, sillä kesän aikana kansalaisten välinpitämättömyys palasi aikaan ennen poikkeustilaa. Kun tartuntojen määrä saavuttaa taas kriittisen pisteen, niin valmiuslaki otetaan uudelleen käyttöön. Sitten alkaa marina siitä, että hallitus rajoittaa kansalaisten vapauksia ja tuhoaa maan talouden.

Politiikka on politiikkaa ja viranomaistoiminta viranomaistoimintaa. Poliitikot tekevät päätöksiä ja viranomaiset panevat ne täytäntöön. Median tehtävä näyttää nykyisin olevan häivyttää tämä raja näkyvistä.

Kommentit (29)
 1. Peräkammarista huutelija
  14.8.2020, 10:06

  Näin se on nähtävä. Kun joku puhuu sama mistä aiheesta, väärinymmärtämisen mahdollisuus on aina.
  Kun on tahtoa väärintulkitseminen tapahtuu. Puhumattakaan pilkunviilaajista tai muusta tahallisesta sekoittamisesta.
  Tosin se on sanottava kun joka tuutista tulee ohejistusta ja neuvvoja ei ainakaan itse pysty pysymään kaikkien ohjeistus kiemuroitten lakiperusteista tai onko kyseessä pelkkä suositus.

  Se on sanottava kyllä vaikka on käyty niitä esiintymiskoulutuksia niin teidotustilaisuuksissa on sen verran pitkäpiimeiseksi venytetty minun korvaani ja jopa kesken sanankin olevat tarkoitukselliset tauotukset että itse asia sieltä sitten tuppaa hukkumaan.

  Kyllä nyt tarvittaisiin tietyllä tapaa kekkosmaista jämäkkyyttä ilmoituksiin loppuisi se päällekkäin ja melkein sisäkkäin oleminen tuolla baareissa ja pikkufestivaaleissa. Saataisiin se pieni pelko viruksen tarttumisesta takaisin mitä oli keväällä. Ja loppuisi tuo median ja politikoiden vinkiminen siihen asti kunnes virukset on taltutettu.
  Pestään pyykki sitten kun housut on likaantuneet, eikä silloin kun niitä vasta vedetään jalkaan.

  1. Eiköhän se pelkokin löydy kun alkaa ne kaver kaatua sairassänkyyn ja saatta joku kuollakkain.

 2. Siis homma menee niin, että jos hallitus nyt ehdottomasti kieltäisi maskin käytön, oppositio vaatisi maskia pidettävän nukkuessakin. Jos joku tai jossain on ristiriitaista tiedottamista, se syntyy siitä että opposition on pakko heitellä kapuloita hallituksen rattaisiin. En ole yhtään varma että politikointi on kansalaisten etu tilanteessa missä virus leviää… no viruksen lailla.

  Sitä paitsi, kukaan ei ole kieltänyt maskin käyttöä. Sitä saa pitää vapaasti ja missä kaksi ihmistä kohtaa. Meillä on tämä tällainen vertaispaine joka sanelee mikä on hyväksyttävää mikä vähemmän. Siksi tarvittaisiin joku jolla on tarpeeksi auktoriteettia antamaan esimerkkiä, jotta kansan syvät rivit omaksuisi uuden meille vieraan tavan ottaa muut kuin oma itse huomioon, ehdotan Cheekkiä. Opposition faneilla se voisi olla Halla- aho.

  Fakta kuitenkin taitaa olla, että olemme toistaiseksi selvinneet viruksesta hyvin, ellei erinomaisesti. Aika harva edes oppositiossa on oikeasti sitä mieltä, että mikään hallitus olisi voinut kriisissä toimia juurikaan paremmin. Maskisekoilu ei ole mitenkään epätyypillistä maailmalla ja meillä sen vyörytys mediassa kertoo lähinnä siitä, että suurella osaa kansalaisista ei (vielä) ole mitään hätää. Covid-19 on sataan vuoteen ensimmäinen globaali kriisi ja se testaa niin kansalaisten kuin kansakuntien kriisivalmiuden. Siitä mitä nyt tapahtuu on pakko ottaa opiksi tulevia kriisejä silmällä pitäen ja siksi kaikki turha ja typerä politikointi ja kirjoittelu sen ympärillä on täysin kestämätöntä.

Kommentointi suljettu.