Työllistymisen esteet

Olen kyllästyttänyt lukijoitani kertomalla sekä valtiovarainministeriön virkamiesten että kokoomuksen esityksistä työvoimapoliittisiksi toimenpiteiksi. Molemmat ehdottavat muun muassa vuorotteluvapaan ja työttömyysturvalla opiskelun poistamista, koska niitä pidetään työllistymisen esteinä tai ainakin hyödyttöminä. Vuorotteluvapaalla olevan sijaistaminen täydellä palkalla ja opiskelu eivät ilmeisesti paranna työllistymismahdollisuuksia, mutta vaikkapa palkatta tehtävät kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu parantavat, sillä niihin ei esitetä tehtäväksi mitään muutoksia.

Valtiovarainministeriön virkamiehet ja kokoomus eivät muistaneet kysyä asiaa työ- ja elinkeinoministeriöstä, jossa asiasta tiedetään eniten. TEM on julkaissut aktiivisilta työvoimapoliittisilta toimenpiteiltä työllistymistä koskevan tutkimuksen, jonka mukaan työllisyysvaikutuksiltaan parhaita työvoimapoliittisia palveluita ovat vuorotteluvapaasijaisuudet, työllistämiset starttirahalla, valtiosektorille työllistäminen sekä opiskelu työttömyystuella. Vastaavasti työllisyysvaikutuksiltaan heikompia ovat olleet kuntouttava työtoiminta, valmennukset sekä opiskelu kotoutumistuella. Koko tutkimus löytyy täältä.

Nyt on ihan tutkimalla todistettu, että kannustaminen toimii paremmin kuin keppi ja palkaton työ. Vuorotteluvapaan sijainen saa täyttä palkkaa ja pääsee tekemään ihan oikeita töitä. Näin hankittu kokemus auttaa sijoittumaan avoimille työmarkkinoille. Työttömyystuella opiskelu on järkevää ja kannattavaa. Sen sijaan palkattoman työn tekeminen kuntouttavan työtoiminnan tai työkokeilun nimellä ei auta työllistymään, vaan on ansioluettelossa pelkkä ikävä tahra. Jo vuosia sitten tiedettiin, että kuntouttavasta työtoiminnasta siirtyy avoimille työmarkkinoille vain 1-2 prosenttia siihen osallistuvista. Jo kymmenen vuotta minä olen kertonut, että kerran kuntouttavaan työtoimintaan joutunut pysyy siinä todennäköisesti siihen asti, kunnes hänet joskus armahdetaan eläkkeelle.

Kuntouttava työtoiminta lyö otsaan luuserin leiman, vaikka niin ei pitäisi olla. Se on tarkoitettu vain alentuneesti työkykyisille, ja sen tarkoitus on nimensä mukaisesti kuntouttaa työkykyiseksi. Kuitenkin sitä käytetään väärin, ja liian monessa kunnassa sitä pidetään ainoana työllistämiskeinona unohtaen, että se ei edes ole työllistämistä. Se on sosiaalipalvelua.

Niinpä terveitä ja työkykyisiä ohjataan jatkuvasti kuntouttavaan  työtoimintaan tekemään palkkatyötä korvaavaa palkatonta työtä ja saamaan otsaansa luuserin leima. Lisäksi kunta saa valtiolta jokaisesta kuntouttavaan työtoimintaan sijoitetusta 10,09 euroa päivässä. Kiusaus väärinkäyttöön on suuri, varsinkin kun siitä on tullut jo maan tapa.

Mutta mennäänpä takaisin tuohon TEM:n tutkimukseen. Noita ylempänä olevia omia juttujani kommentoitiin sanomalla, että valtiovarainministeriön esitykset perustuvat tutkittuun tietoon. Sitä tutkittua tietoa ei kuitenkaan ole esitetty, vaan ehdotukset perustuvat vain ministeriön omiin laskelmiin. TEM on sen sijaan tutkinut asiaa ihan oikeiden ihmisten työllistymisen kautta, joten saatte itse päättää, kumpi ministeriö on perehtynyt asiaan tarkemmin.

Sitkeässä elää käsitys, jonka mukaan palkaton työ parantaa ja työllistää. Kuten olen monesti ennenkin sanonut, niin ei meiltä työhalukkaita puutu, mutta palkanmaksuhalukkaita puuttuu.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka tyoelama
Kommentit (51)
 1. Lasse Kosonen
  22.8.2020, 09:54

  Perusteluja puuttuu VM-laskukoneelta syntyvien työpaikkojen suhteen. Leikkauksien vaikutukset säästynyt raha on ehkä oikein laskettu, nykyään on siihen jopa koneita. Näitä tutkimuksia ei käytetä ne sivuutetaan. Orpokaan tuskin siteeraa Kalevi Sorsan säätiön tutkimusta verotuksen vaikutuksesta eriarvoistumiseen hänen veronkevennyspuheidensa ohessa.

  1. Hannu Ala-Olla
   22.8.2020, 11:38

   Onhan se nyt selvää. Kun työttömän elämä on tarpeeksi kurjaa, hän suostuu töihin pienemmällä korvauksella. Ja kun työllistämiskustannus on pienempi, palkkauskynnys on matalampi. Syntyy työpaikkoja. Ei niiden palkalla välttämättä elä, muttei se kuulemma ole tarkoituskaan.

   1. Nollatunti ukko
    22.8.2020, 12:08

    Seuraavien viiden viikon aikana näyttäisi näillä näkymin olevan yhteensä 3 työpäivää. Tällaista tämä työllisenä olo välillä joillekin on. Silti pitää yrittää ajatella myönteisesti. Jotain on parempi kuin ei mitään. Ja osa-aikatyötä tehden saa olla täysin rauhassa TE toimiston toimenpiteiltä.

    1. Riippuu kunnasta. Jos työssäoloehto ei ota täyttyäkseen, tarjotaan tilkkeeksi kuntouttavaa työtoimintaa.

    2. Eihän TE-tmsto maksa työmarkkinatukea, ellet hae kokopäiväistä työtä. Eikös silloin pidä ottaa mitä työtä tahansa sieltä tarjotaan? Vai millä oikein tulet toimeen noiden välipäivien osalta? Eläkevakuutusyhtiö ei ainakaan suostunut maksumieheksi, eikä Kela loputtomiin myönnä perustoimeentuloa.

     1. Nollatunti ukko
      22.8.2020, 14:15

      En tarkoittanutkaan ns. työtarjouksia, vaan turhia kursseja tai kuntouttavaa työtoimintaa. Työtarjous on sitäpaitsi täysin harhaanjohtava sana, kun oikeasti kyseessä on määräys hakea tiettyä paikkaa. Työnhaku, jopa vierailta paikkakunnilta, onnistuu kyllä ilman työvoimaviranomaisiakin. Tulokset vain ovat 5- kymppisenä lievästi sanoen heikohkoja, parin vuoden takaisesta työnhakuvalmennuksesta huolimatta.

      1. Nollatunti ukko
       22.8.2020, 14:20

       Sitäpaitsi toistaiseksi on työttömyyskassan sovitellun päivärahan työssäoloehto aina täyttynyt.Oho.. nyt taisi kommentointi lipsahtaa keskinäiseksi jutusteluksi. Tämä tästä.

     2. työtöntyötön
      22.8.2020, 17:12

      Te-toimisto ei maksa senttiäkään työmarkkinatukea vaan sen maksaa Kela.

      Te-toimisto harvoin jos koskaan tarjoaa mitään työtä. Työtarjouksen nimellä kulkevat postit ovat vain velvoitteita hakea kyseistä työtä. Työnantaja päättää kenet lukuisista hakijoista kutsuu haastatteluun ja kenet lopulta palkkaa.

      Välipäiviltä saa soviteltua työttömyysetuutta jos palkkatulot eivät ylitä noin 300e/kk ja jos jäädään alle niin palkkaa ei oteta ollenkaan huomioon kuukauden työttömyysetuudenmaksussa. Ja jos tarkkoja ollaan niin osa-aikatyössä ei käytetä enää mitään välipäiviä vaan tuloja ja töitä tarkastellaan kuukausittain.

      Kela myöntää vaikka hautaan saakka toimeentulotukea jos siihen on oikeus. Toimeentulotuessa ei ole mitään maksimimäärää maksetuille päiville.

 2. A. TALVISAARI
  22.8.2020, 09:59

  Juuri näin. Kyllä tästä saisivat valtamediatkin pitää enemmän ääntä. Netti-Hesarissa oli näemmä tänään juttu tästä, mutta kovin näkymätön. Pitäisi jonkun rohkea toimittajan kunnolla tentata jotakin VM:n edustajaa tästä, ja miksei jotain kookoomuslaistakin… Ja joku sanavalmis TEMmiläinen paikalle myös vastaamaan virheellisiin käsityksiin.

  1. Luukas Pyykorpi
   22.8.2020, 18:16

   Kaikki toimittajat ovat ilmeisesti Kokoomuksen Häkämiehen ( EK ) peukalon alla – rohkeus loppuu tyhjään tilipussiin

  2. Geek Rousbeer
   24.8.2020, 00:48

   Eikä näiden senttarien tarttis kuin lukaista tiivistelmä analyysistä:
   “Työssäkäyntitilaston aineisto osoittaa, että lyhyen aikavälin työllisyysvaikutuksiltaan parhaita työvoima-poliittisia palveluita ovat vuonna 2018 olleet vuorotteluvapaasijaisuudet, työllistämiset starttirahalla, val-tiosektorille työllistäminen sekä opiskelu työttömyystuella. Vastaavasti työllisyysvaikutuksiltaan heikom-pia ovat olleet kuntouttava työtoiminta, valmennukset sekä opiskelu kotoutumistuella.”
   Mutta ei – kun usko on kova, ei analyysille ole tarvetta.

Kommentointi suljettu.