Ajatuksia pajasta

Eri puolueet ovat perustaneet ”puoluetta lähellä olevia” ajatuspajoja, ja viime kesänä huomiota herätti perussuomalaisia lähellä olevan ajatuspaja Suomen Perustan näyttävästi julkaisema kirja Totuus kiihottaa. Kun sen sisältö paljastui julkaisijoillekin, niin kukaan julkaisemiseen osallistunut ei omien sanojensa mukaan ollut lukenut kirjaa etukäteen. Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti periä takaisin osan Suomen Perustalle myönnetystä valtionavusta.

Suomen Perusta ei tyydy päätökseen, vaan tekee oikaisuvaatimuksen. Siihen sillä on ja pitääkin olla oikeus. Vaatimuksen perustelujen mukaan ministeriön takaisinperintäpäätökseltä puuttuu juridinen pohja, koska ministeriö on viitannut yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeihin, eivätkä ne koske mielipiteen ilmaisemista.

Ministeriön tiedotteessa ei kuitenkaan viitata näihin lakeihin takaisinperinnän perusteena, vaan perintä johtuu avustuksen käyttämisestä sen myöntämisperusteiden vastaisesti. Itse takaisinperintäpäätöksessä viitataan valtionavustuslain 22 §:än, ja sen mukaan tukea voidaan periä takaisin, jos  valtionavustuksen saaja on menetellyt 12 §:n 4 momentin taikka 13 tai 14 §:n vastaisesti. 13 §:n mukaan valtionavustus saadaan käyttää ainoastaan valtionavustuspäätöksen mukaiseen tarkoitukseen.

Ministeriö katsoo, että Suomen Perustan toimintaan myönnettyä yleisavustusta ei ole teoksen tekijälle maksetuilta osin käytetty valtionavustuspäätöksen mukaiseen tarkoitukseen. Teos loukkaa sekä yhdenvertaisuutta että tasa-arvoa, joiden edistäminen kuuluu avustuksen myöntämisen edellytyksiin.

En siis usko oikaisuvaatimuksen menestymiseen, mutta kuten sanottu, niin sen tekemiseen on täysi oikeus.

Suomen Perustan julkaisut ovat ennenkin herättäneet huomiota. Jo vuonna 2014 paja esitti kunnallisen äänioikeuden suhteuttamista maksettuihin veroihin tai kiinteään omaisuuteen. Tämä olisi paluuta aikaan ennen vuotta 1917, kuten silloin kerroin. Toivottavasti puolueen kuntavaalislogan Suomi takaisin ei tarkoita ainakaan tätä.

Vajaa viikko sitten ihmettelin Riikka Purran väitteitä maahanmuuttajien saamista toimeentulotuista. Purra sanoi, että 75 prosenttia somalitaustaisista 19-vuotiaista saa toimeentulotukea ja että ns. pakolaismaista tulevien toimeentulotuet nousevat maassaoloajan mukaan. Sosiaalisessa mediassa esitettyihin kysymyksiin Purra vastasi tiedon perustuvan ajatuspajan tutkimukseen.

Hän tarkoittaa tätä tutkimusta, jonka esipuheen mukaan tiedot on saatu THL:n kokoamasta toimeentulotukirekisteristä yhdistettynä Tilastokeskuksen kattaviin rekisteritietoihin. En ole tilastoekspertti, mutta tiedän eri tilastojen vertailun olevan mahdollista ja tuottavan uutta tietoa. Tässä tapauksessa ongelmana kuitenkin on, että ei ole mitä vertailla.

Kela ei näytä tilastoivan toimeentulotuen hakijoiden syntymämaata, eikä tukihakemuksessakaan sitä kysytä. Myöskään THL ei ainakaan oman tietosuojailmoituksensa mukaan kerää syntymämaata koskevaa tietoa. Se kerää toimeentulotuen saajista vain henkilötunnuksen, sukunimen neljä ensimmäistä kirjainta ja sosioekonomisen aseman. Henkilötunnuksia ja nimiä ei takuulla anneta yhdellekään tutkijalle. Koska Kelalla ja THL:llä ei näytä olevan tietoa tuen saajien syntymämaasta, niin vertailu Tilastokeskuksen syntymämaata koskeviin tilastoihin ei onnistu.

Mistä vertailuun otetut tilastot ovat peräisin vai onko niitä ollenkaan? En tiedä, mutta todistakaa minun olevan väärässä, kuten eräs maahanmuuttajien valtavista tukisummista usein bloggaava perussuomalainen sanoo.

Ajatella saa ihan vapaasti, mutta ehkä kaikkia ajatuksia ei kannata julkaista tutkimuksena.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (16)
 1. Näin persut käyttävät veronmaksajien rahoja, teettävät toisellaan roskaa ja maksattavat sen veronmaksajilla.
  Kuka voisi väittää etteikö Totuus kiihottaa ole pelkkää kuraa, myös joidenkin perussuomalaisten mielestä, jota tosin Halĺa-aho ensin kehui, sitten vetäytyi vastuusta, mutta näköjään on taas puolustamassa kirjaa. Eikä ihme, sillä eihän tuo kirja poikkea paljoakaan Halla-ahon scriptoista. Aivan samaa sarjaa ovat, eikä Halla-aho ole koskaan irtisanoutunut scriptaansa kirjoittamista ajatuksista. Toki erona on se, etteivät veronmaksajat ole maksaneet suoraan noita scripta-kirjoituksia.

  Nyt puhuu kohutun Totuus kiihottaa -julkaisun kirjoittaja: Perussuomalaiset seisoivat kirjan takana ennen kohua https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006538215.html

  Muistetaan ketkä ovat kirjan takana ja myös oikaisuvaatimuksen takana:

  Suomen Perusta -säätiön hallitus
  Arto Luukkanen (pj.)
  Matias Turkkila (vpj.)
  Riikka Purra
  Kai Järvikare
  Ville Vähämäki
  Juho Eerola
  Laura Huhtasaari

  Herää epäilys että myös Samuli Salmisen toimeentuloraporttiin on käytetty hihasta vedettyjä tietoja tai sitten THL rikkoo tietosuojaa. Veikkaisin ensimmäistä, joten olisiko Suomen perustan rahoittamissa tutkimuksissa laajempikin tarkastelun paikka.

  1. Ja jos kiinnostaa tutustua siihen millainen totuus persujen ajatuspajaa kiihottaa ja kaipaa perusteluja tukien takaisin perinnälle, niin tuolta löytyy:

   https://spektaakkeliyhteiskunta.com/2020/07/03/rasismi-kiihottaa/

   Spektaakkeliyhteiskunta.comista löytyy myös muita mielenkiintoisia samaan aihepiiriin liittyviä juttuja, kuten esimerkiksi:
   Oikeistolaisuuden ideologiset juuret.
   Kirjoituksia uppoavalta poliitikolta.
   Mitä Laura Huhtasaari ajattelee?

   Nuo luettuaan ymmärtää varmaan paremmin mistä perussuomalaisten ideologiassa on kyse, ainakin silmien pitäisi avautua jos eivät ole vielä avautuneet.

 2. Valehtelusta on tullut trumppilaisen persupolitiikan metodi. Työkalu. ”Oli tarina totta vai ei, se on eri juttu, mutta näin nämä asiat koetaan.”

  Kielenkäyttöön on pesiytynyt sellaisia kammottavuuksia kuin ”totuuden jälkeinen aika” ja ”vaihtoehtoinen fakta”. Osa persujohtajista on päivänselviä litteän maapallon kannattajia ja osa hillopurkille osuneita, jotka pitävät kynsin hampain kiinni purkistaan. Tieto siitä, ettei mikään organisaatio heitä palkkaisi, tuottaa suoranaiselta idiotismilta vaikuttavia twiittejä. Kun vaalit lähestyvät, he ovat valmiita puremaan kurkun poikki toisiltaan neljän helpon leivän lisävuoden takia. Vasaran heiluttelu on karu viesti tästä.

Kommentointi suljettu.