Rautalankaa kansalaisaloitteesta

Kun lauantaina kirjoitin Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtajan käynnistämästä kansalaisaloitteesta kansanäänestyksen järjestämiseksi EU:n elpymispakettiin osallistumisesta, niin sitä sanottiin demaripropagandaksi. Olen kuulemma demokratian vastustaja, mutta kunhan aloite saa 50 000 nimeä kasaan, niin ääni kellossa muuttuu. Kansanäänestys on pakko järjestää, hallitus kaatuu ja koko EU hajoaa. Sosiaalisessa mediassa pidetään selvänä, että pelkästään 50 000 nimeä velvoittaa kansanäänestyksen järjestämiseen.

Lauantai-iltana nimet tulivat kasaan, joten mitä nyt oikeasti tapahtuu? Järjestetäänkö kansanäänestys, kaatuuko hallitus, hajoaako EU? Koska kansaa näytetään huijattavan aloitteen merkityksellä, niin käydään vielä kerran tämä proseduuri läpi.

Sekä kansanäänestyksestä että kansalaisaloitteesta säädetään perustuslain 53 §:ssä. Neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä päätetään lailla, jossa on säädettävä äänestyksen ajankohdasta ja äänestäjille esitettävistä vaihtoehdoista. Vähintään viidelläkymmenellätuhannella äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle kansalaisaloite lain säätämiseksi, muuttamiseksi tai kumoamiseksi.

Nyt aloite menee eduskuntaan, ensin valiokunnan käsiteltäväksi. Suomen perustuslain 1 §:n mukaan Suomi on EU:n jäsen, joten unionia koskeva aloite käsitellään perustuslakivaliokunnassa. Jos aloite sieltä saa vihreää valoa, niin sitten eduskunta ainoassa käsittelyssä joko hyväksyy tai hylkää aloitteen. Jos se hyväksyy sen, niin päätös sisältää valtioneuvostolle velvoitteen ryhtyä valmistelemaan kansanäänestystä koskevaa lakia. Sitten tämä valtioneuvoston valmistelema lakiehdotus tulee eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunta joko hyväksyy tai hylkää ehdotuksen yksinkertaisella enemmistöllä.

Jos eduskunta hyväksyy lain kansanäänestyksen järjestämisestä, niin sitten se järjestetään. Kansanäänestys on neuvoa antava, joten sen tulos  ei millään tavalla sido eduskuntaa eikä hallitusta.

Laki kansalaisaloitteesta tuli voimaan vuonna 2012, ja sen jälkeen on tehty varmaan tuhatkunta aloitetta. Niistä vain muutama on johtanut lainsäädännön muuttamiseen. Muistissa on vielä hyvin aktiivimallin kumoamista koskeva kansalaisaloite, joka keräsi yli 140 000 allekirjoitusta, mutta jonka eduskunta hylkäsi. Vuonna 2016 tehtiin aloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen kuulumisesta euroalueeseen, ja silloin perustuslakivaliokunta hylkäsi aloitteen. Perusteluna oli, että kansainvälisten velvoitteiden hyväksyminen ja irtisanominen jää kansalaisaloiteoikeuden ulkopuolelle.

Ei tarvitse olla kovin valtiosääntöoppinut epäilläkseen, että tämäkin aloite koskee kansainvälisiä velvoitteita.

En sano mitään tämän aloitteen poliittisista tarkoitusperistä, jotta ei syytetä demaripropagandasta ja yleisestä persuvastaisuudesta. Kerron vain juridiset faktat, ja jos ette minua usko, niin lukekaa sama Iltalehdestä. Valtiosääntöoikeus ei ole demaripropagandaa, vaan ihan puhdasta juridiikkaa. Siitä kyllä yritetään kovasti tehdä persupropagandaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (37)
 1. Yli 50.000 😲 mistä näitä ”järjenjättiläisiä”sikiää. 🤔

  1. Määrä on 0.9 % kansalaisistamme, joten se siitä.

  2. Keskimäärää älykkäämmät ihmiset lisääntyvät joka paikassa vähemmän kuin toisessa päässä olevat. Älykkäämmät usein suunnittelevat elämäänsä,mutta yksinkertaisemmilla tyypillisesti muksuja vaan kertyy jalkoihin pyörimään ja lapsiinsa ei heillä usein ole mahdollista panostaa yhtä paljon. Lapsilla on taipumus toistaa vanhempiensa elämää ja kierre älykkyyden keskimääräiseen putoamiseen on valmis. Ihmiskunta ei ole viisastumassa, vaan päinvastoin. Tiedevastaisuus on hyvä esimerkki tästä kehityksestä. Tuntuu käsittämättömältä 2020 -luvulla, että jotkut voivat vastustaa prosessia, jossa ihminen tutkii asioita, testaa niitä, kirjaa ylös, antaa löydökset avoimesti haastettavaksi ja jonka lopputulokset päivittyvät jatkuvasta kun uutta tietoa saadaan kerättyä. Ja tarvittaessa aloitetaan alusta, jos löytyy todisteita kumoamaan aikaisemmat oletukset. Uskotaan vaikka ennemmin paimenten tuhansia vuosia vanhoihin kirjoitelmiin ja yritetään sovittaa tämän päivän havainnot paimenten havaintoihin.

   1. Persujen kansalaisaloitehuijauksesta tulee väkisinkin mieleen Bengt Pohjasen kirja ”Kristalliarkki”, jossa saarnamies saa ihmisreppanat uskomaan kristalliarkin mukanaan tuomaan autuuteen ja pettyvät pahemman kerran. Halla-Aho on suora kopio tuosta valheellisesta saarnamiehestä.

   2. Kaiman kirjoitus on niin lähellä rotuoppeja, että pitää erottautua, kun nikki on sama.

   3. Totta Timo, ihmiskunta tyhmistyy. Päätöksiä tehdään tunnepohjalta, eikä tieteeseen, tutkimuksiin, tai tilastoihin perustuen. Pieni maa aikoo käyttää miljardeja tuntemuspohjaiseen, jokaista kansalaista koskevaan muutokseen, jolle ei ole mitään tieteellistä perustetta. Onko demokratia tulossa tiensä päähän?

 2. Konstit on monet sanoi akka kun kissalla pöytää pyyhki.
  Kukas sen kissan hännän jollei kuin kissa itse?
  Kiertää kuin kissa kuumaa puuroa.

  Hieno (mainos)kampaja persuilta. Tietäen lopputuloksen tai tietämätöntä teeskennellen houkuteltiin yli 50 000 kansalaista kannattamaan aloitetta, joka oli susi jo syntyessään.
  Tarkoitus varmaan oli noille nimensä kirjoittaneille, jotka eivät uskoakseni edes tienneet mihin nimensä kirjoittivat, antaa mielikuva ”kansan voimasta” hallintoa vastaan.
  Ajallaan petyttyään osa varmasti turvaa ”korkeampaan voimaan” uskoen tulevaisuudessa perussuomalaisen jääräpäisyyden tuovan luvatun onnen ja autuuden. Pettyneiden ääniä ropisee hallaaholaisten taustalla hymistessä.
  Tai sitten ei ropise, kun kerran eivät tätäkään saaneet hoidettua?

  Häntä on nostettu, pöytä pyyhitty ja asiaa taitavasti kierrelty. Mielestäni ihan taitavasti ja hyvin suunnitellen.
  Siitä pisteet.

Kommentointi suljettu.