Ei hyvältä näytä

Eiliseen juttuuni  tullut palaute ja yleensä koko asiasta käyty kansalaiskeskustelu antoivat taas kerran oppitunnin siitä, miten pelottavan tietämättömiä monet ovat lainsäädännöstä, perusoikeuksista ja viranomaisten toimivallasta. Liian monien mielestä poliisin toiminnassa Elokapina-mielenosoituksen hajottamiseksi ei ollut mitään vikaa, vaan sitä epäilevät oikeustieteen professoritkin ovat vain kommunisteja. Kadulla istuvia mielenosoittajia sai ja piti kaasuttaa, heille olisi pitänyt lisäksi antaa pamppua ja heidän päälleen olisi pitänyt ajaa autolla. Mitäs rikkoivat lakia. Pitäisi totella poliisia, niin ei tulisi ongelmia.

Kommenteissa kiteytyy tietämättömyyden antama itsevarmuus. Minulla on oikeus ajaa autolla ja ituhippeilevät anarkistit on pidettävä kurissa. Ehkä kummallisinta oli huomata, että monet vapautta rakastavat klassiset liberaalitkin olivat ensimmäisinä kannattamassa poliisin voimankäyttöä. Olihan nyt vastustettu oikeutta ja vapautta liikkua esteettömästi omalla autolla.

Ihan kyllästymiseen asti jouduin selittämään, että kyse ei ollut siitä, etteikö poliisilla olisi ollut oikeutta keskeyttää liikennettä estävä istumamielenosoitus, vaan siitä, millaisia voimakeinoja siinä käytettiin. Selittäminen oli turhaa, sillä jo seuraava kommentoija aloitti jankutuksen alusta. Aivan liian monet ratkaisevat juridiset ongelmat perstuntumalla ihan sen mukaan, mikä oman itsen kannalta tuntuu edullisimmalta. Poliisi toimi oikein ja pysy sinä vain siellä uuninpankolla, kun et mistään mitään tiedä.

Näiltä ihmisiltä olisi pelottavan helppoa ottaa pois kaikki perusoikeudet, sillä he eivät niitä edes tunne. Jos tuntevatkin, niin ne kuuluvat vain heille itselleen, mutta eivät missään tapauksessa kenellekään eri mieltä olevalle. Jos joku on sitä mieltä, että poliisilla on oikeus rangaista rikoksesta paikan päällä suihkuttamalla kaasua silmille, niin ehkä mieli muuttuisi, jos hänet ylinopeudesta pysäyttänyt poliisi ensin suhauttaisi kaasua ja vasta sitten kirjoittaisi sakot.

Siitähän tässäkin tapauksessa oli kysymys. Mielenosoittajat eivät totelleet poliisin antamaa käskyä, ja siitä seuraa sakkorangaistus. Kaasusumutteen käyttö näyttää monien asiantuntijoiden mielestä ylimitoitetulta ja tarpeettomalta, sillä poliisi joutui joka tapauksessa kantamaan mielenosoittajat pois ja kirjoittamaan heille sakon.

Kerrataan vielä. Oikeus osoittaa mieltä kuuluu perustuslaissa turvattuun sanan- ja kokoontumisvapauteen. Mielenosoitukseen ei tarvita lupaa, mutta ilmoitus poliisille on hyvä tehdä etukäteen siksi, että poliisi osaa varautua turvaamaan mielenosoituksen häiriöttömän kulun ja liikenteen sujumisen. Se on poliisin ensisijainen tehtävä. Jos mielenosoitus vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, niin poliisi voi keskeyttää ja hajottaa sen.  Jos käsky ei riitä, niin poliisi voi käyttää voimakeinoja noudattaen suhteellisuusperiaatetta ja vähimmän haitan periaatetta.

Siitä tässä vain on kysymys. Omenavarasta ei saa ampua eikä maassa passiivisesti istuvaa mielenosoittajaa pahoinpidellä. Ei pitäisi olla liian vaikeaa ymmärtää, että poliisin voimankäytön määrä on tässä se kysymyksiä herättänyt ja tutkintaan johtava asia. Ei se, että kansalaistottelemattomat mielenosoittajat istuivat ajoradalla ja heitä ihan lain mukaan siitä sakotetaan.

Mutta turhaanhan minä tämänkin kirjoitin. Kymmenet ihmiset tulevat tänäänkin julistamaan, että mielenosoittajat saivat mitä tilasivat. Heille sanon vain, että pitäkäähän huoli siitä, että teidän omia perusoikeuksianne ei viedä pelkällä viranomaispäätöksellä. Näytätte kovin helposti hyväksyvän sen tapahtumisen muille.

puheenaiheet yhteiskunta laki
Kommentit (67)
 1. Mirjami Virtanen
  5.10.2020, 09:38

  Sunnuntaina muuten marssi kohti vapautta (ent. Pvl) Tampereella. Liekö skellä mitään ollut poliisien kanssa? Tiedän, ohi aiheen.

 2. Tuntuu, että autolla liikkuvia ei saa häiritä mitenkään. Jalkakäytävillä voi lepuuttaa autoja huoletta koko päivän ilman, että poliisia moinen kiinnostaa.

  1. Ainakin Helsingin kantakaupungissa pyörätiet ovat enemmänkin autojen parkki- ja lastausalueita. Poliisi lipuu hitaasti ohi ja antaa olla.

   1. “Ainakin Helsingin kantakaupungissa pyörätiet ovat enemmänkin autojen parkki- ja lastausalueita.”

    *Lastausalueita* koska *se on täysin laillista*. Mutta tavalliseen tapaan kirjoittajat eivät lainkaan tunne lainsäädäntöä ja valittavat siitä että Poliisi e i puutu *lailliseen toimintaan*.

    Ajoneuvon pysäyttäminen kuorman purkua/lastausta varten on laissa sallittu melkein mihin tahansa. Myös henkilöauton.

    1. Nyt Thomas levittää kukkua eikä tietoa. Ajoneuvon pysäyttäminen kuorman purkua/lastausta varten on laissa tarkkaan rajattu. Jalkakäytävälle ei autoa pääsääntöisesti saa pysäyttää. Ainoastaan mikäli kadulla on pysähtymiskielto voi jalkakäytävälle pysäyttää purkua tai lastausta varten. Tällöinkään pysähtymisestä ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa muille. Mikäli kadulla on pysäköinti sallittu tai on pysäköintikielto (siis ei pysähtymiskielto) auto on pysäytettävä ajoradalle lastausta ja purkua varten. Ks. esim. https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/pysakointi

  2. “Tuntuu, että autolla liikkuvia ei saa häiritä mitenkään”

   Ai niinkö? Liikenteestä *otetaan* >200 miljoonaa euroa vuodessa sakkoja ja satakunta miljoonaa lisää parkkisakkoina. Näistäkin valtaosa peristuu, ei suinkaan siihen ettei ole tilaa tai että on tehty jotain vaarallista, vaan siihen että kaupunkien/valtion ahneus on ääretöntä.

   Mutta aivan ilmeisesti se on “ei mitenkään” häiritsemistä? Olisi kiva kun kirjoittajilla olisi edes jonkunlainen aavistus todellisuudesta ennenkuin nämä paljastavat täydellisen tietämätttömyytensä.

   1. No sehän tuossa oli yksi ongelma – autoilijat eivät ehkä mielenosoituksen takia päässeet turvalliselle tienpätkälle ottamaan automaattista selfietä automaattisella nopeusvalvontakameralla!

   2. No toden totta. Onhan se autoilijoiden kohtuutonta häiritsemistä, etteivät he saa ilman rangaistusta rikkoa lakia. Jos samaa periaatetta noudata myös suhteessa keskustelussa oleviin mielenosoittajiin, oli siis mielestäsi suuri vääryys, että poliisi meni häritsemään mielenosotuksen pitämistä eikä antaunut mielenosoittajien istua rauhassa kadulla, ja eritysen suuri vääryys on se, että heitä siitä vielä jälkeenpäin sakotetaan?

Kommentointi suljettu.