Kuka ne verot maksaa?

Toissapäivänä pyysin lukijoita miettimään, mitä kaikkien tarvitsemia ja päivittäin käyttämiä palveluja verovaroilla hankitaan. Minulle huomautettiin ihan aiheellisesti, että esimerkiksi julkisen sektorin infrastruktuuria ei julkinen sektori rakenna itse, vaan tilaa rakentamisen yksityissektorilta. Esimerkiksi meille Juukaan parhaillaan rakennettavan koulun työmaalla on vain yksi ainoa kunnan palkkaama työntekijä eli rakennustyön valvoja. Varsinainen työ on tilattu kilpailutuksen jälkeen yksityissektorilta.

Näinhän se on, mutta mennään siihen, kuka ne verot oikein maksaa. On aika yleinen käsitys, että suurituloiset maksavat leijonanosan veroista. Tänään julkistetaan verotiedot, ja erityisesti puhuttaa suurituloisten verotietojen poistaminen julkisilta listoilta. Verottaja on tulkinnut linjauksensa perustuvan EU:n tietosuojasääntöihin ja päätöksestä on vireillä useita valituksia hallinto-oikeuteen. Ei listalta poistaminen kuitenkaan tiedoista salaisia tee, sillä verotus on julkista ja media kaivaa tiedot kuitenkin esille.

Sitten päästään taas sanomaan, että kyllä suurituloiset tätä yhteiskuntaa pyörittävät. On totta, että suurituloiset maksavat suurimman osan valtion ansiotuloveroista. Kuten STTK:n ekonomisti Antti Koskela kertoi vuosi sitten, niin suurituloisin kymmenesosa maksaa niistä noin 70 prosenttia. Valtion ansiotulovero on kuitenkin vain pieni osa kaikista maksetuista veroista. Valtion ansiotuloveron kertymä on noin kuusi miljardia euroa, kun kaikkiaan veroilla kerätään noin sata miljardia. Ansiotuloveron osuus on siis noin kuusi prosenttia kaikista veroista.

Suurituloisin promille suomalaisista maksaa tuloistaan veroa keskimäärin 34 prosenttia. Saman verran veroa maksavat noin viisituhatta euroa kuukaudessa palkkaa saavat. Tämä johtuu siitä, että suurituloisimmat saavat tulonsa pääosin kevyemmin verotettuina pääomatuloina. Pääomatulojen verovapaat osuudet eivät myöskään näy verotiedoissa, ja verovapaa osuus vaihtelee pääomalajien mukaan. Esimerkiksi listattujen yhtiöiden osingoissa se on 15 prosenttia ja listaamattomien osingoissa vaihtelee riippuen esimerkiksi osinkoja maksavan yhtiön varallisuudesta.

Sinänsä laillisesta kansainvälisestä verosuunnittelusta en nyt sano muuta kuin että tavallisella palkansaajalla ei siihen ole juuri mahdollisuuksia.

Pienimmistä tuloista ei peritä valtiolle veroa, mutta kunnallisveroa palkkatuloista ja arvonlisäveroa maksavat kaikki. Kunnallisveroa peritään kaikista ansiotuloista ja jopa työttömyysturvasta, mutta ei pääomatuloista, ja arvonlisäveroa maksaa jokainen aina ostaessaan tuotteita tai palveluja. Nämä ovat tasaveroja, joten köyhä maksaa veroa yhtä paljon kuin rikaskin. Leivän ja makkaran arvonlisävero on sama kaikille, vaikka rikas ostaakin enemmän ja kalliimpaa. Kunnallisveron ja arvonlisäveron kertymä on yhteensä noin 40 miljardia euroa. Lisäksi kaikki maksavat tuotteiden hintaan sisältyviä muita veroja, kuten valmiste- ja haittaveroja.

Kaikki käyttävät kunnallisia palveluja ja kaikki maksavat arvonlisäveroa samasta tuotteesta saman verran. Kuitenkaan kaikki eivät maksa kunnallisveroa, mutta välillisesti pääomatuloverotuksesta hyötyvät myös kunnat. Kaikki verothan menevät samaan valtion kassaan, josta niitä jaetaan muun muassa kunnille valtionosuuksina. Sekin on jatkuva valituksen aihe, sillä isot ja rikkaat kaupungit katsovat köyhien kuntien elävän heidän kustannuksellaan. Sama valitus on jo alkanut sotesta, kun valtio siirtymäkauden ajaksi ottaa soten rahoituksen vastuulleen ja jakaa rahat tarpeiden mukaisesti turvatakseen perustuslain takaamat yhdenvertaiset palvelut kaikkialle.

En ole tippaakaan kateellinen suurituloisille eikä minua heidän maksamiensa verojen euromäärät kiinnosta. Halusin vain muistuttaa, että eivät rikkaat suurinta osaa veroista maksa, vaikka sellainen käsitys tänäänkin vahvistuu. He maksavat suurimman osan valtion ansiotuloverosta, mutta kyllä me kaikki tavalliset tallaajat suurimman osan kaikista veroista maksamme.

Muistelen jonkun merkkimiehen pari tuhatta vuotta sitten sanoneen, että köyhän lesken ropo on suhteessa arvokkaampi kuin rikkaan ylenpalttinen lahja, mutta se menee jo uskonnon ja moraalin puolelle.

puheenaiheet yhteiskunta verotus
Kommentit (60)
 1. Ingmar Forne
  3.11.2020, 09:52

  Jos yli 200000 vuosiansioiden valtiollinen tulovero nykyään olisi samalla tasolla, kun se oli vuonna 1970, niin voitaisiin kenties alentaa pienituloisten verotusta jonkin verran. Yli 200000 ansaitsevien valtion tulovero on kuitenkin vuodesta 1970 nykypäiviin alentunut noin 40%. Ja vieläkin sitä halutaan alentaa.

  Lähteet tähän: Vuoden 1969 asetuskokoelma + finlex.fi

  Kyllä siinä yli 200000 vuodessa ansaitsevien joukossa olisi mielestäni varaa kiristää hieman valtion tuloveroa. Valtion talouden kannalta. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ingmarforne/211904-10-suurituloisinta-niitten-tuloveron-hurja-alamaki/

  Lopetan sitaatilla.

  ”Ei ole kovin kohtuutonta, että rikkaat osallistuvat julkisiin kustannuksiin, ei vain suhteessa tuloihinsa,
  mutta hiukan enemmän kuin siinä suhteessa.” — Adam Smith (1723-1790)

  1. Juuri tuo tuloverojen progression lieventyminen on johtanut siihen että pieni-ja keskituloisten suhteellinen verotaakka on kasvanut ja tulee kasvamaan mikäli mikäli tuloverojen progressiota lasketaan edelleen. Tuloveroahan maksetaan sekä ansio-että pääomatuloista ja niiden progression laskusta ovat hyötyneet nimenomaan suurituloiset, eivät ne pieni-ja keskituloiset joiden äänillä kokoomus ja nyt myös perussuomalaiset ajavat tuloverojen alentamista. Olisi ehdottomasti pieni-ja keskituloisten etu että tuloverotuksen progressiivisuus säilyy ja jopa kiristyy. Erityisesti suurissa pääomatuloisssa olisi kiristämisen paikka, eikä parin prosenttiyksikön kiristys kaikkein suurimpiin palkkatuloihinkaan olisi pahitteeksi jos halutaan pitää myös valtion velkaantuminen kurissa ja palvelut toimivina. Ennen kaikkea ainakin suurituloisimpien verotuksen porsaanreiät olisi tukittava, jos halutaan pitää huolta hyvinvointivaltiosta.

   Kuten nyt julkaistuista tulo-ja verotiedoista nöhdään, niin missään tapauksessa Suomen muka liian kireä tuloverotus ei ole ollut esteenä rikastumiselle tai suurille tuloille. Valtio on tosin velkaantunut sitä mukaa kun progressiivista verotusta on kevennetty ja kuitenkin palkansaajien, esim. alle 6500€/kk ansaitsevien kokonaisveroaste on noussut. Ihmettelen miksi vaikkapa joku alle 80000€/v ansaitseva kynsin hampain vastustaa kaikkein suurituloisimpien verotuksen porsaanreikien paikkaamista ja miksi he haluavat kantaa siitä jäävän verotaakan maksamalla itse välillisinä veroina kaikkein suurituloisimpien verohelpotukset ja veronkiertomahdollisuudet. Ja kuinka monelta tosiaan niin unohtuu että tuloveroilla tarkoitetaan tosiaankin sekä palkka-että pääomatuloja, ja että suurten pääomatulojen progressio on hyvin pieni ja veronkiertomahdollisuudet suuret.

   https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2019/arvonlisavero-haivyttaa-progression-vaikutuksen-pienituloisimmilta/

 2. Kiitos, olipa hyvä yhteenveto ja kiihkottomasti kirjoitettu aiheesta, joka yleensä herättää suuria tunteita. Mm. arvonlisävero (sama köyhälle ja rikkaalle) unohtuu helposti veroja ajatellessa.
  Sinänsä tuo kielto omien verotettavien tulojen näkymisestä on mielestäni asiallinen. On tärkeää, että maksetuista veroista saadaan tarkkaa numerotietoa yleisellä tasolla mutta yksittäisten henkilöiden tulojen näkyminen ei mielestäni tuo mitään lisäarvoa.

  1. Miksi tulojen läpinäkyvyys on tärkeää koko yhteiskunnan kannalta?

   Verotiedot | HS ja 19 mediaa sulkee vero­koneensa kuukaudeksi: ”Vero­tietojen avoimuudesta on pidettävä kiinni”: https://www.hs.fi/talous/art-2000006708438.html?share=103241a97282b1ed962d10662a059c1c

   Jos ne eivät ole, niin se poikii tällaisia ilmiöitä. Ja mikä pahinta pieni-ja keskituloiset ihmiset eivät edes tiedä minkälaisessa todellisuudessa he elävät, eivätkä tajua kuinka heitä vedätetään maksamaan yhä enemmän veroja pienistä tuloistaan kaikkein suurituloisimpien kasvattaessaan salassa tulojaan ja omaisuuksiaan vaatien samalla hyvinvointivaltion purkamista kokoomuksen ja perussuomalaisten tuella, koska hyvinvointivaltioon ei ole muka varaa.

   https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suursijoittaja-ansaitsikin-yli-tuplasti-enemman-kuin-verottajan-tulolistan-ykkonen-pyysi-tietojensa-piilottamista/373f8984-fbec-40ff-a25b-55d0748f82f1

   Miksi ihmeessä jollakin tavallisella rehellisellä ihmisellä olisi syytä saada salata verotietonsa? Mielestään liian pienien vai liian suurien tulojen takiako, vai jostakin muusta syystä?

   1. Kyllähän tavalliset ihmiset saavat tietoa todellisuudesta ihan lukujenkin valossa, esim. niin ja niin moni tienaa yli X euroa vuodessa ilman, että mennä varsinaisiin henkilötietoihin. Eihän esim. työttämienkään nimiä julkaista lehdessä vaikka tarkat tilastot aiheesta ovatkin tarpeen. Muistelen muuten, että aikanaan tuo miljoonaperijän kidnappaajakin hankki tietonsa verotilastoista (korjatkaa, jos olen väärässä) eli ei tuo välttämättä ihan harmitonta ole.

    1. Aiheesta on keskusteltu paljon ja tietojen julkisuuden tarpeesta on varsin suuri yksimielisyys, ohessa yksi vanha esimerkki:
     https://www.ksml.fi/paakirjoitus-mielipide/2469649

     Toki on niitäkin jotka ovat eri mieltä ja perusteluja on laidasta laitaan. Eikö sitten ole hienoa saada nimensä lehteen suurena veronmaksajana? Toki jotain voi kuumottaa sen paljastuminen että oma veroprosentti onkin samaa luokkaa kuin jonkun pienituloisen, jopa pienempi, vaikka on tullut valitettua veroista ihan julkisestikin. Mutta on ollut ilo nähdä ja kuulla myös niitä jotka ylpeästi kertovat maksavansa veronsa miellään ja ilman mitään kiertelyä, kuten esimerkiksi jotkut Supercellin omistajat. Sinänsä se kuka ansaitsee mitäkin ei ole oleellisinta, mutta se ehkä kiinnostaa kuinka kaksinaamaisesti jotkut esiintyvät puhuessaan mm. siitä kuinka yhteiskunnalla ei ole varaa oikein mihinkään ja vaativat leikkauksia pienituloisille ja veronalennuksia itselleen. Ja näkeehän noista tulotiedoista senkin kuinka vaikka entiset ministerit ja kansanedustajat nauttivat varsin kovista tuloista vaikka nostavat samalla sopeutumistanne jne.

     1. Kököttäjä
      3.11.2020, 15:48

      On suorastaan häpeä kuinka paljon pienempituloiset Suomessa maksavat veroja ja suurituloiset ei juuri mitään. Kaikki myös suurituloiset käyttävät yhteiskunnan infraa sun muita palveluita – palvelut kelpaa mutta ei niistä maksaminen veroina.

Kommentointi suljettu.