Epäreilu ansiosidonnainen

Olen varmaankin tulossa vanhaksi, kun vierastan nykyistä tapaa tehdä tv:n ajankohtaisohjelmia. Niiden käsikirjoituksen mukaan otetaan lähtökohdaksi jokin väite, joka asiantuntijoita ja poliitikkoja haastattelemalla todistetaan oikeaksi. Asiantuntijat on valittu niin, että he tukevat toimittajan väitettä ja poliitikko on altavastaajana. Lopputulokseksi  julistetaan toimittajan alkuperäinen väite.

Näin oli käsikirjoitettu eilinen Ylen ajankohtaisohjelma Marja Sannikka. Sen aluksi väitettiin ansiosidonnaista työttömyysturvaa epäreiluksi, koska sitä maksavat kaikki, mutta kaikki eivät sitä saa, vaikka ansiosidonnainen rahoitetaan pääosin työttömyysvakuutusmaksuilla. Sen saadakseen on kuuluttava johonkin työttömyyskassaan.

Väite on totta siltä osin, että kaikki maksavat saman verran työttömyysvakuutusmaksua. Kassoihin kuulumattomat eivät kuitenkaan rahoita työttömyysvakuutusmaksuillaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa. He rahoittavat niillä vain omaa perusturvaansa eli peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, jota he työttömäksi jäätyään saavat Kelalta.

Tämä selviää työttömyysetuuksien rahoituksesta annetusta laista, joka löytyy täältä. Lain 8 §:n mukaan Työllisyysrahasto maksaa sosiaali- ja terveysministeriön välityksellä Kansaneläkelaitokselle 23 §:ssä tarkoitetun osuuden työttömyysturvalain mukaisten peruspäivärahojen ja niihin liittyvien lapsikorotusten sekä korotusosien rahoitukseen.

Lain 23 §:n mukaan Työllisyysrahasto tilittää palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun kertymästä Kansaneläkelaitokselle työttömyysturvan peruspäivärahan rahoitukseen määrän, joka keskimäärin vastaa työttömyyskassoihin kuulumattomien työntekijöiden palkansaajan työttömyysvakuutusmaksuista kertyvää määrää kuitenkin siten, että tilitettävä määrä on enintään peruspäivärahamenon verran. Vuosittain tilitettävän määrän vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö pyydettyään lausunnon Työllisyysrahastolta. Tilitettävää määrää voidaan tilitysvuoden aikana tarkistaa tarvittaessa Kansaneläkelaitoksen tai sosiaali- ja terveysministeriön aloitteesta.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että sekä työntekijöiden että työnantajien maksamat työttömyysvakuutusmaksut kerätään Työllisyysrahastoon, joka tilittää kassoihin kuulumattomien työntekijöiden maksuosuuden Kelalle käytettäväksi heidän työttömyysturvaansa.

Tämän saman sanoi YTK:n päälakimies jo maaliskuussa 2018:

Työttömyysvakuutusmaksu on veroluonteinen maksu, joka ei luo automaattista oikeutta sillä rahoitettuun etuuteen. Työttömyyskassaan kuulumaton palkansaaja ei rahoita ansiopäivärahan ansio-osaa. Kassaan kuulumattomien palkansaajien työttömyysvakuutusmaksulla rahoitetaan perusturvaa. Sen sijaan työnantajien maksama maksu menee kokonaisuudessaan ansio-osan rahoittamiseen.

Kaikki eivät siis maksa ansiosidonnaisen päivärahan kustannuksia omilla työttömyysvakuutusmaksuillaan. Lisäksi ohjelmassa jäivät käsittelemättä ansiosidonnaisen saamisen edellytyksenä oleva työssäoloehto ja ansiosidonnaisen määräaikaisuus. Se tuli selväksi, että ansiosidonnaisen saamiseksi ei tarvita liiton jäsenyyttä, vaan pelkkä kassan tai vaikka YTK:n jäsenyys riittää. Sitä ei sanottu, että yksityinen YTK maksaa vain ansiosidonnaista, mutta ei neuvottele työsuhteen ehdoista eikä anna oikeusapua vaikkapa irtisanomistapauksissa. Tai antaa, mutta se maksaa erikseen, kuten kerroin jo vuonna 2014.

Kyllähän ansiosidonnainen siinä mielessä epäreilu on, että työttömyyskassat rahoittavat siitä vain 5,5 prosenttia ja loput tulevat valtiolta ja Työllisyysrahastolta. Koko rahoituskuvio on kuitenkin sen verran monimutkainen, että sitä ei ratkaista tuosta vain päättämällä, kuten ohjelma antoi ymmärtää. Jos olette eri mieltä, niin yrittäkääpä ymmärtää tuo linkittämäni laki yhdellä lukemisella.

EDIT 7.11.2020 klo 16.45

Koska niin moni lukija haluaa siirrellä maalitolppia, niin täsmennetään. Minä en puhu nyt siitä, että valtio eli veronmaksajat maksavat suurimman osan ansiosidonnaisesta ja veroillaan kaikki osallistuvat ansiosidonnaisen rahoitukseen. En puhu siitäkään, pitäisikö ansiosidonnaista maksaa kaikille. Puhun vain ja ainoastaan siitä, että toisin kuin ohjelmassa annettiin ymmärtää, niin kassaan kuulumattomat eivät osallistu omilla työttömyysvakuutusmaksuillaan ansiosidonnaisen rahoitukseen ja todistin sanomani lainkohdilla. Heidän maksunsa siirretään Kelalle käytettäväksi heidän perusturvaansa. Toivottavasti tämä tuli nyt sen verran selväksi, ettei sitä tarvitse selittää joka toiselle kommentoijalle erikseen.

EDIT 7.11.2020 klo 18.40

Koska asia ei näytä vieläkään tulleen selväksi, niin täsmensin jutun kolmatta kappaletta niin, että korostan puhuvani vain työttömyysvakuutusmaksujen käytöstä ansiosidonnaisen rahoitukseen. En puhu kokonaisrahoituksesta mitään.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (110)
 1. Jukka Laine
  7.11.2020, 10:26

  Ehdotan että ne liittyvät työttömyyskassaan jotka haluavat ansiosidonnaista päivärahaa.ja samalla sitten voivat liittyä liittoon jos eivät halua sellaista paikallista sopimista, joka heikentää palkkaa ja työehtoja.

  Jos ei halua kuulua työttömyyskassaan, niin saa vain peruspäiväraha, ja jos ei kuulu liittoon, hänelle saa työnantaja maksaa mitä lystää, koska paikallinen sopiminen.

  1. Tuo ehdotuksesi, että liittoon kuulumattomalle saisi työnantaja maksaa mitä lystää, romuttaisi samalla yleissitovuuden.

   Taitaisi vastustus tuolle ehdotukselle tulla suunnasta jota et odota.

   1. Tässähän on jokaisen oma valinta haluaako ansiosidonnaista vai ei, ja kun saavat vesitettyä sen yleissitovuuden niin silloin voi työnantaja maksaa mitä haluaa kassaan kuulumattomalle.

 2. Jonkun oikean toimittajan olisi syytä tehdä uutinen tästä Sannikan valheellisesta ohjelmasta ja kysyä tältä miksi hän teki näin.

  1. Tuntuisi siltä, että tuo “erkoistoimittajien” ammattikunta on hyvin vaitonainen toistensa tekemisistä. Voi olla, että olen väärässä, mutta en muista yhdenkään toimittajan plantun arvostelleen esim. “tähtitoimittaja” haapalan jne. kirjoittelua, vai onko? Siispä suolletaan mitä vaan, niin kukaan ei julkisesti todista yhtään mitään sen paremmin faktaksi kuin fiktioksikaan!

   1. Suomen Kuvalehdessä on joskus pari vuotta sitten arvosteltu toista toimittajaa nuoren naistoimittajan Vappu Kaarenojan kynällä. Tosin nimi jäi mainitsematta. Muita tapauksia ei ole tiedossani. Korppi ei korpin silmää noki.

  2. Haluaa harhauttaa kansaa joka uskoo kaiken mitä se sanoo.

  3. Luukas Pyykorpi
   7.11.2020, 16:04

   Yle savusti oikeat toimittajat jo aika päivää sitten ja nykyisen johdon alle heitä ei palkata koskaan

Kommentointi suljettu.