Mediakohut ja politiikka

Nyt on koko viikko puhuttu maahanmuuttajataustaisen nuorison katujengeistä, ja kuten oli odotettavissa, niin eilen siihen keskusteluun käytettiin koko eduskunnan kyselytunti. Taas kerran luotiin kohua ja tarjottiin yhdelle puolueelle aineistoa kuntavaalikeskusteluun oikein kultalautasella. Helsingin Sanomat sen aloitti kertomalla Helsingissä riehuvasta yli satapäisestä ulkomaalaistaustaisten nuorten väkivaltaisesta katujengistä ja iltapäivälehdet tulivat perässä. Totuuden kertominen jäi pääasiassa Ylen tehtäväksi, ja nyt myös Helsingin Sanomat paikkailee puheitaan. Ei ole kyse maahanmuuttajien aiheuttamasta ongelmasta, vaan syrjäytyneistä nuorista.

Media ei joko opi mitään aiemmista virheistään tai ei halua oppia. Ihan sama tapahtui syksyllä 2014, kun osa mediaa alkoi puhua ryöstelevästä maahanmuuttajataustaisten nuorten jengistä. Tässä kuva sen ajan otsikoista.

Ei silloinkaan mitään yhtenäistä jengiä ollut, kuten Ylen haastattelemat asiantuntijat kertoivat. Totuus kerrottiin silloinkin liian myöhään, sillä äärioikeiston roskamedia MV ennätti lietsoa pelkoa ja vihaa jakamalla kuvia tästä katujengistä. Kuvien henkilöillä ei ollut mitään tekemistä rikosten kanssa, he vain sattuivat olemaan sopivan värisiä.

Perussuomalaiset tarttuivat tarjottuun tilaisuuteen ja jytkyttelivät vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. Kun turvapaikanhakijoita tuli poikkeuksellisen paljon vuoden 2015 loppupuolella, niin perussuomalaiset istuivat hallituksessa. Suuret puheet osoittautuivat turhiksi, sillä he eivät mahtaneet asialle mitään. Vuodenvaihteessa saatiin sitten katujen riesaksi äärioikeiston katupartioita.

Nyt ollaan menossa kuntavaaleihin ja historia toistaa itseään. Monta päivää on saatu lukea otsikoita maahanmuuttajanuorten katuväkivallasta ja perussuomalaiset pääsivät vaatimaan rajoja kiinni ennen kuin ghetot palavat. Tämän viikon otsikoilla ja keskusteluilla ei ole eroa kuuden vuoden takaisiin.

Mediakohuilla näyttää olevan niin selvä yhteys politiikkaan, että joku voisi ruveta epäilemään kaiken olevan suunniteltua. Tai sitten kyse on oikeasti siitä, että osa mediaa ei tunnista ja tunnusta vastuutaan virheellisestä uutisoinnista ja sen seurauksista. Kyse voi olla siitäkin, että toimittajien poliittinen muisti on yhtä lyhyt kuin kansalaistenkin, eikä näitä vuoden 2014 juttuja enää muisteta. Tai sitten kyse on vain klikkien metsästyksestä. Kun tehdään virheellinen kohu-uutinen, niin mielenkiinto on taattu ja kohujuttuja voidaan suoltaa lisää. Kun ne eivät enää pure, niin sitten ruvetaan sammuttelemaan itse sytytettyä paloa.

Oli miten oli, niin ainakin nyt on tehty kuntavaaleista maahanmuuttovaalit, vaikka valtuustoissa ei päätetä maahanmuuttoon liittyvistä asioista. Sen sijaan niissä päätetään vaikkapa kunnan asuntopolitiikasta, kuten eilen kerroin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (45)
 1. Voi tätä meidän keskustelukulttuuria. Kaduilla mellastaa nuoria puukkojen kanssa, ja päähuolenaiheena on persujen kannatuksen nousu.

  1. ”Henkirikollisuuden yleisrakenne on rikollisuuden vähenemisestä huolimatta pysynyt muuttumattomana. Tyypillinen suomalainen henkirikos on yksityisasunnossa tapahtuva ryyppyriitatappo. Aseena on keittiöveitsi ja tekoajankohtana viikonloppu. Syyllinen ja uhri ovat vanhoja tuttuja, keski-ikäisiä, yksin asuvia, työelämästä syrjäytyneitä, alkoholisoituneita miehiä, joilla on takanaan useita aiempia väkivaltarikostuomioita. Tekohetkellä osapuolet ovat yleensä 1–3 promillen humalassa”. (Findikaattori)

   Me puhumme niin paljon persuista, koska persut haluavat että puhumme paljon persuista. Me emme puhuisi niin paljon persuista, jos persut eivä puhuisi niin paljon puutaheinää vrt. Trump. Jos puhuisimme persuista kuten persut puhuvat, niin yllä olevan tilaston voisi tulkita niin, että suurin uhka persulle on edelleen toinen persu.

  2. 90-luvun alussa siellä mellastettiin pesäpallomailojen kanssa, eikä maahanmuuttajista ollut tuolloin tietoakaan.

   toisekseen persujen kannatus pysyy näinkin korkealla ainoastaan pysymällä ikuisesti oppositiossa. hallitukseen mennessään he tulevat pettämään kaikki ne lupaukset, joita kannattajansa ovat toisilleen somessa luvanneet.

   onko se sitten mestarin, kannattajiensa vai minun vastuullani loppujen lopuksi, jää nähtäväksi 🙂

   1. Jorma österberg
    13.11.2020, 22:59

    Tuollaisilla ideologioilla on se paha vika, että jos he pääsrvät valtaan, niin he saattavat muuttaa perusyuslakeja niin, ettei ole enää mistään demokratiasta kyse.

    1. Onneksi eivät voi. Suomalaisessa monipuoluejärjestelmässä yksi puolue ei voi muuttaa perustuslakia. Ei ennen, ei nyt eikä tulevaisuudessa. Suomessa populismilla hallitusvastuuseen noussut puolue on samaa kuin entinen puolue. Historia on sen opettanut.
     Kannattajat häipyvät heti kun tajuavat, miten hampaaton on valheilla valtaan noussut puolue.

  3. Päähuolena on nuorten syrjäytyminen ja sen purkautuminen joidenkin osalta väkivaltana ja jengiytymisenä.

   Huolestuttava keskustelukulttuurissa on että keskustelu nuorten syrjäytymisestä ja sen ehkäisystä viedään maahanmuuttoon. Se on huolestuttavaa siksi että se lisää niitä syitä miksi nuoret syrjäytyvät, eli vihamielistä, jopa rasistista suhtautumista osaan nuorista. Ja erityisen huolestuttavaa on että media joko tarkoituksella tai tarkoituksetta lisää vettä myllyyn, aivan kuin se olisi kadottanut kokonaan suhteellisuudentajunsa tai ei ymmärtäisi millaista ajattelua se ruokkii painotuksillaan. Faktat voi aina kertoa, ja pitääkin kertoa, mutta pitää ymmärtää myös vastuu siitä mitä painotetaan silloin kun on kuitenkin kyse nuorten syrjäytymisestä, ei maahanmuutosta.

   Huolestuttavaa on myös se jos kuntavaalien keskustelu menee aivan sivuraiteille joloinka siitä kärsivät kaikki kuntalaiset ja koko maa. Syrjäytyneet nuoret eivät saa apua, edullisia asuntoja ei rakenneta, toimeentulotukea tarvitsevia ei auteta, kuntien palveluista ei pidetä huolta, vaan vöyhötetään maahanmuutosta ja lietsotaan epäluuloa maahanmuuttajia kohtaan.

   Olen muuten sitä mieltä että ilman muuta jengiytymistä ja nuorisorikollisuutta pitää pyrkiä estämään ja niihin pitää puuttua, aivan samoin kuin pitää puuttua aikuisten jengiytymiseen, sellaisten kuten PVL, S.O.O., erilaiset liivijengit, poliitikkojen kuvia ammuskelevat ”isänmaalliset”kesäleiriäiset ja muut väkivaltaa ihannoivat ”jengit”. Syrjäytyminen ja rikollisuus pitää käsitellä kuitenkin syrjäytymisenä ja rikollisuutena, ei kääntäen aihetta sivuraiteille ja pahentaen syrjäytymisvaarassa olevien ja syyttömien tilannetta.

  4. Anssi Keskiväli
   13.11.2020, 12:42

   Yhyy, taas persuja vainotaan ;_;

  5. Voi tätä meidän keskustelukulttuuria, kun ”keskustelemassa” ovat sinun kaltaisia raasuja.

   Te ette sitten koskaan tajua jutun ydintä, tai ette halua tajuta.

   Itse uskon siihen ensimmäiseen selitykseen.

   Jotkut ovat vain liian tyhmiä tajutakseen mitään tosiasioita…

  6. Kaduillamme ei ”mellasta” nuoria puukkojen kanssa. Nuorisoväkivaltaa on tietysti ja syrjäytymistä, niin kuin aina on ollut, mutta klikkiotsikoiden lietsontaan ei ole mitään syytä lähteä. Persujen kannatuksen nousu on ihan aiheellinen huolenaihe, sillä persut pyrkivät valtaan demokraattisin keinoin, mutta heille sananvapaus on vain omaa sananvapautta. Persut myöskin ovat rikostilastoissa yliedustettuina verrattuna muihin poliittisiin puolueisiin, persujen harrastama vihapuhe ja törkyily, natsisympatiat jne. ovat ihan omassa luokassaan. Nuoret kyllä saadaan hoidettua, mutta persujen fasistiset pyrkimykset ovat vaaraksi yhteiskunnalle.

  7. Persujen kannatuksen nousu lisää rasismia, joka lisää syrjäytymistä, joka lisää väkivaltaa. Tottakai ollaan huolissaan syystä eikä seurauksista

 2. Mark Andersson
  13.11.2020, 11:02

  Ei media mitään halua oppia – paitsi lisää rahan tienaamista.

  Ja pelon lietsonnalla sitä tienataan parhaiten.

  Journalismista ja seurauksista viis.

Kommentointi suljettu.