Vouhotusta ja asiaosaamista

Kuten toissapäivänä arvelin, niin eilisestä Fixit-mielenosoituksesta tuli kaikkea vastustavien yleisänkyröiden kokoontuminen. Ylelle annan pisteet siitä, että tapahtuma kuitattiin lyhyellä uutisella , mutta jos tämän sekalaisen seurakunnan sanoma kiinnostaa, niin siitä kirjoitti Tolkun Henkilö Petri Korhonen Seura-lehdessä.

Sanomaa ei varsinaisesti ollut, mutta kaiken vastustamista oli sitäkin enemmän. Suomen pitää erota EU:sta ja hallituksen pitää erota heti. Pahat ihmiset, EU:n ylivaltaa tukevat eliitin globalistit sylkevät suomalaisten päälle, ja tulossa on taistelu näiden ja itsenäisyysmielisten välillä. Vastustettiin koronarajoituksia ja vaadittiin niitä lisää, vaikka oma maski ja turvavälit unohtuivat. Puheiden tärkein sisältö vaikutti olevan niiden piittaamattomuus tosiasioista. Yksi ydinviesti oli, että mitään ei enää saa sanoa, vaikka kaikki sanottiin eduskuntatalon portailla kenenkään estämättä.

Marginaaliryhmät ovat siis yhdistyneet, ja salaliittoteorioille tyypilliseen tapaan myös keskenään ristiriitaiset teoriat elävät sulassa sovussa. Europarlamentaarikolle ja kansanedustajille ei ole erityisen kunniakasta olla tällaisen joukon kellokkaina, mutta ainakin he ovat edustamansa kansanosan keskuudessa. Näilläkin eväillä mennään varmasti valtuustoihin, ja siellä sitten hämmästytään, kun ei päästäkään päättämään EU-erosta, maahanmuutosta eikä maan hallituksen erottamisesta.

Näin käy, kun oikea tieto korvataan sillä, mitä naapurin Kake sanoo jonkun muun kuulleen jostain. Huutaminen korvaa asiakeskustelun ja tärkeintä on vastustaa kaikkea, vaikka tilalle ei ole tarjota mitään.

Sen sijaan Helsingin pormestariehdokkaita alkaa olla tarjolla jo ihan liikaa. Kohta suunnilleen jokaiselta mahdolliselta kokoomuslaiselta on kysytty, ja loput näkyvät ilmoittautuvan itse. Media tuntuu leipovan kuntavaaleista pelkät Helsingin pormestarivaalit, vaikka kuntavaaleissa ei valita pormestaria eikä pormestari ole mikään yksinvaltias.

Helsingin pormestariehdokkaat ja media näyttävät unohtavan, että ensin pitää päästä valtuustoon, joka sitten valitsee pormestarin. Ylintä päätösvaltaa käyttää edelleen valtuusto, ja suurimman osan asioista päättävät kaupunginhallitus ja lautakunnat oman päätösvaltansa nojalla. Pormestari on vaalikauden ajaksi palkattu luottamushenkilö, joka johtaa asioiden valmistelua samalla tavalla kuin virkasuhteessa oleva kaupungin- tai kunnanjohtaja.

Kunnanvaltuustot ovat joillekin kunnianhimoisille pelkkä väylä päästä näkymään ja kuulumaan. Asiaa ja tietoa heillä ei välttämättä tarvitse olla, sillä sen hankkiminen on työlästä ja tylsää. Valtuustossa pääsee suoraan käyttämään paikallistason ylintä valtaa, ja se hivelee monen itsetuntoa. He tulevat kuitenkin pettymään, sillä kunnan päätösvalta on lailla rajattu ja päätökset tehdään demokraattisesti enemmistöpäätöksinä. Tämäkin tulee monelle tuoreelle valtuutetulle yllätyksenä.

Kunnallinen päätöksenteko ei ole mikään pikapyrähdys, vaan maraton. Kaikkein äänekkäimmät hyvin harvoin saavat aikaan niin paljon kuin antavat ymmärtää. Asioihin paneutuvat yhteistyökykyiset saavat eniten aikaan, mutta he eivät välttämättä pidä siitä meteliä, eikä mediakaan heistä kiinnostu. On vaikea tehdä raflaavaa otsikkoa tyypistä, joka lukee kaikki esityslistat huolella ja hankkii aktiivisesti lisää tietoa. Paljon mehevämpiä juttuja saa sellaisesta, joka osaa kohauttaa vaikka sitten läpiä päähänsä puhumalla.

Kuntavaalienkin tärkein elementti on äänestäjä, joka tunnistaa tyhjän vouhottajan ja asioihin paneutuvan välisen eron.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (33)
 1. Ankeana marraskuun aamuna tuntuu siltä, että äänestäjä haluaakin valita valtuustoon sen vouhottajan. Äänestäjän elämä on niin ankeata, että on kiva uskoa eskapistisiin satuihin siitä, että otetaan Suomi takaisin. Se on kuin menetetyn nuoruuden lähde ja ennen kaikki oli paremmin.

  Ja on se kiva katsoa nettiin päätyneistä videoklipeistä, kun valtuustojen laurat ja maurit sanovat suoraan asiat niinku ne on! Kun ne muut vihervassarit vaan pyörittelee niitä papereitaan. Ja mestarikin on luvannut, että kommunistihallitus kaatuu kuntavaalien vuoksi.

  1. nehän lupas hallituksen kaatuvan jo viime kesänä koronan ja syksyllä budjettiriihen takia.

   persujen taistelu todellisuutta vastaan on kenties hauskinta, sekä nolointa, mitä tässä maassa tapahtuu.

  2. Nikki Niminen
   30.11.2020, 11:12

   Mutta kylä sitä kuitenkin toivoo että politiikka ei olisi vain vitsi jolle nauretaan sarkastisesti.

 2. Kaiketi se kertoo jotain miekkarin tärkeydestä, että uutiskanavat eivät ottaneet kantaa sisältöön, vaan kiinnittivät huomion puutteellisiin turvaväleihin. Kuvista päätellen osallistujissa oli paljon eläkeläisiä, joiden ei varsinkaan kannattaisi saada virusta itselleen. Ja jos saavat, voivat kiittää onneaan siitä, että Suomi on koronantorjunnan kärkimaita sossuhallituksesta huolimatta ja tuleva rokote on osa EU:n neuvottelemaa pakettia, jota ilman esim. Britannia saattaa jäädä tai maksaa rokotteesta vielä hiukan enemmän vihatuille lääkefirmoille.

  On paljon asioita joista en ymmärrä hölkäsen pöläystä ja EU on yksi niistä. Asiassa olen täysin median ja asiantuntijoiden mielipiteiden varassa. EU:ta tukevista ja vastustavista mielipiteistä syntyy oma käsitys, joka tuskin on sen kummoisempi kuin fixittiin osallistuneen eläkeläisvaarin. Se mikä meitä lähinnä erottaa on se, etten osaa vastustaa selkärangasta kaikkea sitä mitä en ymmärrä. Mitä taas tulee kaikkeen muuhun fixitin ympärillä pyörivien sekopäiden ideologioihin ja salaliittoteorioihin, niihin minulla on selvä mielipide.

  Ei millään pahalla fixit mummot ja vaarit, huuhaapopulistille annettu ääni ei välttämättä vaaranna maailmanrauhaa, mutta se on pois jokaiselta joka todella haluaa ja pystyy paneutumaan vaikeisiin asiakokonaisuuksiin. Se on pois sellaiselta, joka pystyy kompromisseihin eikä ole niin helvetin läpinäkyvä opportunisti, kuin vaikka rouva Huhtasaari on. On tärkeää keskustella EU:sta, maahanmuutosta, mutta foorumin soisi olevan sisätiloissa, ei natsilipun alla.

  1. Edit. Sen verran vielä tuosta koronarokotteesta että Britannia saattaa itse asiassa saada toimivan rokotteen ennen muita EU maita…Suomi ei kuitenkaan ole Britannia taloudellisesti, sotilaallisesti, eikä muutenkaan joten vertailu lienee hiukan vaikeaa?

   1. Minusta on vain hyvä että joku aa saa sen eenen meitä ja tulee kokeilleekseksi sen turvallisudeeen vaikka ihmisiähän ne on nekin joten jos ei mene onnistuneesti homma niin sääli heitä…

  2. Markku Näätänen
   29.11.2020, 21:13

   Sauli vois nyt vihdoin selventää että mikä eläkeläisissä hiertää noin pahasti? Melkein jokaisessa kommentissa se moittimisen kohde on eläkevaari tai eläkemummo! Mitä tarkoitat tolla eläkeläisten mollaamisella?

   1. Markku, Tuskin muu kuin näiden NIMENOMAISTEN eläkeläisten oma käytös tuossa tilaisuudessa.

    Minäkin olen eläkeläinen enkä koe millään tavoin olevani silmätikkuna. Ei muiden käytös minun vastuullani ole vaan oma 😀

    Mutta eikös niin ole, että se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Saat sinä persuja fanittaa ja EU:ta vastustaa, ei sitä kukaan kiellä, olit eläkkeellä tai et. Vapaa demokratia.

    1. Markku Näätänen
     29.11.2020, 22:55

     Mistäpä Hanna päättelet ketä fanitan tai vastustan? Ihmettelen vaan tuota Saulin tapaa luokitella ja yleistää milloin yksinyrittäjät ja milloin eläkeläiset kohteeksi johonkin öyhötysasiaan.

   2. Markku, syy eläkeläisten mollaamiseen on yksinkertaisesti se, että mielenosoituksesta otetussa kuvassa heitä näytti olevan paikalla aika paljon. Ei minulla ole erityisesti mitään ikäihmisiä vastaan, kuten annat ymmärtää. Kritiikki kohdistuu tai ainakin pitäisi kohdistua niitä ihmisiä kohtaan, jotka mielestäni aivan tietoisesti ja omaksi hyödyksi levittävät väärää tietoa, vihapuhetta.

  3. Kaisa Jyräs
   30.11.2020, 09:49

   Tärkeää olisi keskustella pakolaisuuden syistä. Mikä ajaa nämä ihmiset kohti tuntematonta. Hengenhätä tietysti, mutta mikä sen aiheuttaa. Tässä kohdin kaivattaisiin vastuullisia ja ammattitaitoisia toimittajia. Heitä ei ole. Sota-alueella toimivan toimittajan ammatti on vaarallinen, jos sinne yleensä pääsee. Moni faktoihin pyrkivä toimittaja on ammuttu kotiovelleen tai myrkytetty. Huomattavasti helpompaa on kirjoitella julkisten tisseistä tai ministereiden riidoista.

Kommentointi suljettu.