Tähän on tultu

Eilen illalla herätti huomiota MTV:n uutinen, jonka mukaan KRP tutkii äärioikeistoa mahdollisesti sisäministeri Maria Ohisaloon ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiseen kohdistuvasta vakavasta rikosepäilystä. Ehkä uutisen ajankohdasta johtuen lisätietoa oli vaikea saada, mutta MTV tarkensi uutista vähän myöhemmin.

Näyttää siis siltä, että KRP tutkii laajaa äärioikeiston valmistelemaa väkivaltarikoshanketta, jonka kohteena on useita siviilihenkilöitä. Kokonaisuudessaan kyse on myös useista äärioikeistolaisista epäillyistä. Ohisalon ja Toiviaisen nimet löydettiin äärioikeiston listoilta, mutta konkreettisesta rikosvalmistelusta juuri ministeriä ja valtakunnansyyttäjää vastaan ei ole ollut kyse.

Valtakunnan kärkipoliitikot huolestuivat asiasta, mutta toisenlaisiakin ääniä kuului. Elokapinan kaasusumutuksella ilakoineet ja jokaisesta maahanmuuttajan tekemästä rikoksesta huutavat sanoivat somessa ja iltapäivälehtien kommenttipalstoilla heti, että sitä saa mitä tilaa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho antoi kannattajilleen tulkinnan, jonka mukaan kyseessä on vain yritys siirtää keskustelu pois ulkoministeri Pekka Haaviston tapauksen käsittelystä.

Kuten odotettavissa oli, niin tämä koirapillin vihellys kuultiin. Kaikki muut paitsi Haavistoa koskevat uutiset ovat vain yritys kääntää huomio pois Haavistosta. Vähät siitä, että äärioikeisto kerää nimilistoja, joiden kärkipäässä ovat sisäministeri ja valtakunnansyyttäjä. Vähät siitä, että tapaukseen liittyy äärioikeistolaisten yhteyksiensä takia virasta pidätetty ylikonstaapeli. Mitään ei ole tapahtunut, vihervasemmisto vain yrittää hämätä ja vaihtaa puheenaihetta.

Jostain syystä tämä tulkinta menee täydestä. Iso osa ihmisistä ei vieläkään suostu uskomaan, että äärioikeisto on uhka demokratialle, oikeusvaltiolle, sananvapaudelle ja jopa ihmisten terveydelle ja hengelle. Meillä ei ole väkivaltaista äärioikeistoa, ja onhan sitten se toinenkin ääripää, joka on liimaillut tarroja ja joskus ammoin rikkonut yhden näyteikkunan.

Äärioikeisto on laatinut nimilistoja jo kauan. Itse olin monien muiden kanssa tuollaisella listalla jo vuonna 2013. Silloin listaa kokosi Suomen Vastarintaliike, joka sittemmin muutti nimensä Pohjoismaiden Vastarintaliikkeeksi ja jonka toiminta kiellettiin. Kiellolla ei ole mitään merkitystä, sillä toiminta jatkuu eri nimellä. Lisäksi on syntynyt uusia ryhmittymiä, jotka toimivat samalla tavalla.

Miksi näin on päässyt käymään? Siksi, että iso osa ihmisistä ei halua nähdä tätä epämiellyttävää asiaa. Kun heille siitä kertoo, niin he painavat kädet korvilleen kuin pikkulapsi ja hokevat, että meillä ei ole äärioikeistoa. Äärioikeiston hirviö on kasvanut yhteiskuntamme sisällä jo vuosia. Sitä on ruokittu ja silitelty, sitä on pidetty piilossa, ja kun se näyttäytyy, niin sen olemassaolo kiistetään. Siitä uutisoidaan neutraalisti ikään kuin normaalina yhteiskunnallisena ilmiönä ja sen toimijoista tehdään jopa leppoisia henkilöjuttuja. Edes selvästi näkyvistä yhteyksistä sen kasvualustana toimivaan poliittiseen puolueeseen ei haluta kertoa.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on myrkyttynyt jo kauan. Rikoksen tunnusmerkistön täyttävään vihapuheeseen ei ole puututtu, näitä rikoksia ei tutkita eikä niitä tuomita. Suurin osa rikosilmoituksista jätetään tutkimatta, ja niinpä vihapuhe lisääntyy. Sanat johtavat ennen pitkää tekoihin. Silti uhkaa ei vieläkään oteta todesta. Ilmeisesti pitää oikeasti tapahtua äärioikeiston terrori-isku ennen kuin silmiensä sulkijat havahtuvat.

Tai eivät he havahtuisi sittenkään. Meillä ei ole äärioikeistoa, vaan punavihreät suvakit vain saivat mitä tilasivat, ja palataanpa taas siihen Haaviston tapaukseen.

***
Kommentointi sulkeutuu tänään tavallista herkemmin, joten olkaapa varovaisia.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (89)
 1. Kimmo Rossinen
  12.12.2020, 10:30

  Olen kovin lähellä vetäytyä perunakuoppaan pureskelemaan raakoja juureksia ja sitten hiljaa uuvahtamaan.

  Aina ja kaikkialla, jopa arvostamani Uuninpankkopoika, puhuvat ÄÄRIoikeistosta tahi -vasemmistosta.

  Yhteiskuntaamme pesiytynyt ongelma lienee, että nämä kyykyttäjäliikkeet onnistuvat tempauksillaan vetämään ITSEENSÄ kaiken huomion, kun Suomi rullaa radallaan hyvään malliin.

  En ole kepulainen enkä minkään puolueen kiilusilmäinen kannattaja, mutta kannattaisin ajattelutapaa, missä ketään ei leimattaisi “ÄÄRI”-otsamerkillä.

  1. No kun se on kansainvälinen tapa nimetä kauimpana poliittisen kentän keskustasta sijaitsevat poliittiset ryhmittymät. Far right – termin suomenkielinen vastine on äärioikeisto.

   1. Kimmo Rossinen
    12.12.2020, 11:23

    Far right olisi kaukana oikealla? Extrem or totally right voisi olla kätevä ilmaisu. Suomen kielessä “ääri” -liite on mielestäni kategorioiva. Äärimmäisen hyvä marjapaikka ei tarkoita, että se olisi valtavan hyvä puolukkakanervikko. Äärimmäisesti vasemmalla tahi oikealla oleva lekuttelee sielläpäin.

    Nämä ääret tulisi lepytellen tai väkisin saattaa saman pöydän ääreen. Katsoa, ken kakkii housuihinsa.

    1. Mutta entäs kun ne ovat esim. ihmisten perusoikeuksien näkökulmasta “totally wrong”?

  2. Väkivaltatekojen suunnittelu on ääritoimintaa. Se ei ole normaalia arjen pyörittämistä.

  3. Puhuttiin rikosepäilyistä ja vakavista sellaisista.

   Et tietenkään tarkoita, että MALTILLINEN oikeisto suunnittelisi väkivaltarikoksia? Silloin on peli menetetty, perunakuopan pohjallakin.

  4. Varsin omituista, jos ei tätä ilmiötä tunnista.

   On kansainvälinen ongelma nimeltään äärioikeisto, joka ei keinoja kaihda. Mitään äärivasemmistoa taas ei ole. Tämän on Supokin todennut. Vallitsee epäsymmetria, jossa vasemmiston pieni haksahdus on äärioikeiston mielestä murhaa pahempi. Omat viharikokset silitellään pöytäliinan alle, pojat on poikia ja sulka hattuun.

   On kunnioitettu sananvapautta tappamalla omaa sananvapauttaan käyttävä potkaisemalla tätä päähän.

   On heitelty polttopulloja, ajettu väkijoukkoon autolla, puukotettu joukolla turvapaikanhakijaa, kun tämä puhui puhelimessa. 5-6 miestä kävi yhden aseettoman kimppuun. Sankarillista vai pelkurien teko?

   On möyhätty some täyteen uskomatonta moskaa poliitikoista, ihmisoikeusjärjestöstä, nimeltä mainituista luottamushenkilöistä, koko naissukupuolesta, joka pannaan häkkiin passaamaan natsiherroja sitten ensi vaalien jälkeen. Naisten syytä on tietenkin se, että pojat syrjäytyvät eivätkä “saa” parisuhdetta. Krantut, ylpeät naiset, joille ei oppimaton, työtön, mielenterveysongelmainen kaljapoika kelpaa! Pitäis, kun tämä kerta on luomakunnan herra!

   Äärioikeisto masinoi häirintä- ja uhkailukampanjan palkittua toimittajaa vastaan niin, että hän joutui muutamaan ulkomaille. Varmaankin kaunis ja älykäs nainen koettiin natsipiireissä erityisen vaarallisena vastustajana. Hän on mm. YK:ssa luennoinut trollipajan toiminnasta.

   Ilmoitin eilen poliisin nettivinkkiin useita äärioikeiston vihaketjuja, kuten olen tehnyt kai 10 vuotta. Suosittelen muille samaa. Vaikka todennäköisesti jäävät pinoon lojumaan, ainakin ne näkyvät tilastossa kasvavana ongelmana, jolle on joskus pakko jotain tehdä. Ja ainakin vihaväen identiteetti selviää lokeista.

   Jospa aika olisi nyt. Tuo virasta pidätetty poliisi on ollut huolissaan etenkin naisten turvallisuudesta, joten tietenkin hän hengaa porukassa, joka ei tunnusta naisen oikeuksia lainkaan. Jossa on vaimonhakkaajia ja raiskaajia.

   Äärioikeiston kyky itsereflektioon on olematon. Se olisi vitsi, elleivät he olisi väkivaltaisia, aseistettuja ja kirjoituksistaan päätellen tasapainottomia.

  5. Anna-Liisa Sallinen
   12.12.2020, 12:06

   Onko olemassa mitään tekoa tai aatetta joka oikeuttaisi mielestäsi “ääri” etuliitteeseen? Vai onko kaikki vain keskinkertaista mietoa puhastelua?

   1. Vesa Eriksson
    14.12.2020, 02:40

    Persujen mielestä Kokoomus on äärivasemmistoa.

  6. Jos on ÄÄRI niin on ÄÄRI. Avaa silmät ja korvat.

  7. Tuo äärilaitojen korostaminen on nähdäkseni suoraa seurausta populistisesta retoriikasta, jossa kaikesta tehdään vastakkainasettelua ja vihollisuuksia. Jos on äärioikea, niin kaikki muu on sitten äärivasenta.

   Oikeasti välissä on aika paljon skaalaa, ja kaikki perinteiset puolueet asettuvat sille skaalalle. Siinä olen blogistin kanssa samaa mieltä, että jos KRP kiinnostuu toiminnasta, niin kyllä se silloin on ansainnut “ääri”-etuliitteen. (Tässä on ehkä syytä huomauttaa, että se “äärivasen” ei todellakaan ole mikään sosialidemokratia eikä edes kommunismi, vaan anarkismi. Sillä vain ei nykyään ole niin paljon näkyvää kannatusta, että siitä saisi kunnon vihollisen.)

   1. Lea Bäckman
    12.12.2020, 16:34

    Anarkismi ei ole mitenkään leimallisesti vasemmistolaista. Anarkia on anarkiaa.

    Äärilaidoilla ollaan laidoilla, mutta myös keskustalaisuuden piirissä voi esiintyä äärikeskustalaisuutta.

    Kohtuudessakin voi mennä äärimmäisyyksiin.

    1. Pieni kulkija
     12.12.2020, 18:28

     Anarkistit eivät kannata anarkiaa vaan anarkismia. On vaarallista sekoittaa käsitteitä näin. Kukaan tuntemistani anarkisteista ei kannata väkivaltaa vaan ovat empaattisia, sydämellisiä, rauhaa ajavia, koulutettuja, älykkäitä sekä haluavat maailman, jossa heikoinkin pysyy mukana.

     1. Termit haltuun
      12.12.2020, 21:54

      Anarkia on sitten, muuten antiikin kreikasta johdettu sana ja tarkoittaa sanan mukaisesti ei esivaltaa. Tämä puolestaan ei tarkoita sitä, että ei olisi sääntöjä, vaan sitä että ei ole hierarkiaa. Anarkia ei todellakaan tarkoita mitää kaaosta niin virheellisesti arkikielessä kuvitellaan.

  8. Suomessahan kokoomus on se oikeistopuolue, ja perussuomalaiset ovat nimenomaan siitä vielä reilusti oikeammalla. Ovat siis äärioikeistoa.
   USA:ssa taas Trumppi keksi nimittää lähinnä Suomen oikeistoa vastaavaa Bideniä äärivasemmistolaiseksi. Persuilla tämä toimii niin, että heidän mielestään on vain kaksi puoluekantaa: perussuomalaisuus ja vihervasemmistolaisuus (johon siis kuuluvat kaikki muut, paitsi ehkä kristillisdemokraatit).

 2. Oli miten oli. Jussi taitavasti laumansa kokosi. Itse en tajua, miten Haavisto asiaan liittyy. Vai onko jossain sellainen aasinsilta joka asiat yhdistää?
  Eikun Jussihan se olikin joka asiat yhdisti.

  1. Juuri noin se toimii, poliitikko kokoaa laumansa, seuraava porras selittelee, peittelee jälkiä ja kumoaa vastalauseet kieltämällä sen mitä pilliin puhaltaja ja sanoi, koska viesti on mennyt perille ja on parempi jatkaa kuin viestiä ei edes olisi tai se tarkoitti aivan muuta, kolmas porras kiihottuu ja kiihottaa netissä. Osa kiihottuu sitten niin että toimii kuten poliitikko äärioikeistolaisen agendansa mukaan toivoo. Jotta homma pyörisi, tarvitaan myös hyödyllisiä idiootteja kannattamaan, jotta saadaan näitä koirapilliin puhaltajia ja vähintäänkin suojelijoita eduskuntaan.

   Perussuomalaiset ovat äärioikeiston pesä ainakin niin kauan kun sen johdossa on Halla-aho tai joitain muita kyseenalaisiin järjestöihin, joilla on ääriokeistolisia yhteyksiä, jossain vaiheessa kuuluneita.

  2. Hienoa: kun en pysty lausumaan nimeä hänestä, jonka naamaa en pysty katsomaan, kutsunkin tuota vastedes nimellä Aasinsilta! Kiitos.

Kommentointi suljettu.