Joulun lapset ja oikeusvaltio

-Tämä on varmasti ollut punavihreän hallituksen tahtotila. Asia on ollut poliittisesti aika herkkä, ja suomalaiset ymmärrettävästi suhtautuvat hyvin skeptisesti siihen, että tähän kurkunleikkaajien toimintaan osallistuneita ihmisiä avustetaan veronmaksajien rahoilla jatkamaan myrkyllisen ideologiansa kylvämistä Suomessa.

Näin sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Ylen radiouutisissa eilen klo 17, ja se kuvastaa hyvin tämän joulun myrkyttynyttä ilmapiiriä. Ennakoin eilen al-Holin leiriltä tuotujen kuuden lapsen ja kahden naisen saamaa vastaanottoa, mutta sehän olikin paljon olettamaani pahempi.

Ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa vastuuvirkamies kertoi selkeästi asian lainsäädännöllisen taustan ja vastasi etukäteen kaikkiin kysymyksiin. Silti ne samat kysymykset esitettiin uudelleen, ja johtavat oppositiopoliitikot olivat ensimmäisinä esittämässä tyhmää.

Kerrataan vielä. Suomen kansalaisella on aina oikeus palata kotimaahan, ja tarvittaessa häntä autetaan palaamaan. Kansainväliset lasten oikeuksia koskevat sopimukset velvoittavat auttamaan ja suojelemaan lapsia. Suomen lastensuojeluviranomaisilla ei ole toimivaltaa Suomen rajojen ulkopuolella, joten lasten huostaanottaminen leirillä ei onnistu. Sen lisäksi kurdihallinto ei suostu luovuttamaan lapsia ilman äitiä, joten lasten auttamiseksi on autettava myös äitejä palaamaan. Tässä asiassa ei ollut vaihtoehtoa.

Suomessa viranomaisilla on toimivalta, ja lapset voidaan tarvittaessa ottaa huostaan. Jos heidän äitinsä ovat syyllistyneet rikoksiin ulkomailla, niin heidät tuomitaan Suomessa Suomen lakien mukaan. Pääsääntöisesti ulkomailla tehdyt rikokset tutkitaan ja tuomitaan rikoksen tekomaassa sen maan lakien mukaan, mutta jos henkilö on palannut Suomeen, niin sitten edetään Suomen lakien mukaan. Joka tapauksessa poliisi ja muut viranomaiset tulevat valvomaan nyt palanneita.

Lisäksi tiedotustilaisuudessa kerrottiin selvästi, että oikeusvaltiossa viranomaisilla on toimintavelvollisuus ilman poliittista päätöstäkin. Samaa sanoo myös rikosoikeuden professori Kimmo  Nuotio.

Juridiset faktat ovat selvät, mutta nykyinen oppositiomme ei niistä piittaa. Jussi Halla-ahon mielestä kyseessä on hallituksen ajankohtaa myöten suunnittelema juoni, ellei peräti salaliitto. Petteri Orpon ensimmäinen reaktio oli vetoaminen oikeustajuun, joka ei hyväksy turvallisuusuhan muodostavien äitien auttamista. Sari Essayah vetosi kansalaisten turvallisuuteen ja olisi halunnut neuvotteluratkaisun, jossa vain lapset olisi tuotu, vaikka sellaista mahdollisuutta ei ollut. Oppositiossa usko Suojelupoliisin ja poliisin kykyyn suojella kansalaisia tuntuu olevan heikoissa kantimissa.

Jussi Halla-aho halusi myös lainsäädäntöä, jolla terroristitoiminnan tukeminen oleskelemalla esimerkiksi terroristijärjestön hallitsemalla alueella olisi yksiselitteisen kriminalisoitua. Terroristijärjestöön liittyminen on nykyisin kriminalisoitu, mutta ei ollut silloin, kun nämä naiset sen tekivät. Rikoslakia ei voi soveltaa taannehtivasti.

Petteri Orpo heitti vallan kolmijaon romukoppaan sanoessaan hallituksella olevan vastuun siitä, että rikoksia tehneet ja terroristiseen toimintaan osallistuneet ihmiset joutuvat vastaamaan teoistaan. Oikeusvaltiossa maan hallitus ei puutu esitutkintaan eikä tuomioistuinten toimintaan yksittäistapauksissa.

Oppositiopuolueita ei enää erota toisistaan muuten kuin ehkä retoriikan kovuuden perusteella. Halla-aho puhuu kannattajilleen kurkunleikkaajista ja veronmaksajien rahoista, muut sivuuttavat oikeusvaltioperiaatteen yleiseen oikeustajuun vedoten. Se on varmin merkki huonosta populismista, sillä oikeusvaltiossa lainsäädäntö on olemassa juuri sitä varten, ettei se niin sanottu yleinen oikeustaju johtaisi lynkkauksiin.

Kuva: Sira Moksi

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (85)
 1. Rönttä-Köllönen
  21.12.2020, 09:58

  Olisihan se kätevää, jos Al-Hol voisi olla suomalaisten oma Guantanamo, jossa olisivat turvasäilössä sellaiset hankalat yksilöt joita ei oikein osata mistään syyttää, mutta ei uskalleta vapaaksikaan päästää. Kustannuksetkin pysyvät alhaisina kun ylläpidosta huolehtivat kurdit. Heillä tosin olisi muitakin huolia.

  1. Pakko myöntää että jos on joku kansakunta lähi-idässä jota kohtaan tuntea myötätuntoa ja ymmärrystä suomalaisen näkökulmasta se on kurdit.
   Maailman suurin etninen ryhmä jolla ei ole omaa valtiota ja jota kaikki muut väheksyvät, inhoavat tai vainoavat.

   Tietty heillä on myös tästä asemasta johtuvaa synkkää ja veristä historiaa myös omasta takaa kuten moni turkkilainen ja kurdi ovat nahoissaan tunteneet sorron ja terrorin ristitulessa.

   Toisaalta koillis-syyriassa perustettu Rojava on erinomainen esimerkki siitä mitä kurdit voivat tarjota lähi-idän fundamentalistien ja despottien vastavedoksi.

   1. Samoin olen tuntenut sympatiaa kurdeja kohtaan nähtyäni 80-luvulla turkkilaisen ja Turkissa kielletyn elokuvan ”Yol”.
    Muistaakseni siinä on kohtaus, jossa Turkin kurdit haaveilevat paosta Syyriaan, jossa asiat on paremmin. Silloin. Palkittu elokuva oli rankkaa katsottavaa kunniamurhineen ym.

    https://www.imdb.com/title/tt0084934/

  2. Saattaisivat kurkin keksiä sellaisessa tapauksessa että pidetään jos maksatte tarpeeksi. Ei nekään halua siellä tarpeettomia lapsia pitää maksaa se heille kkin jotain niittenylläpitos siellä. Outoa kuvitella että josku toinen taho vapaaehtoiseti ottasis vastuun sellaista ihan ilmaiseksi jotka ei heidän vatuulleen kuulu.

  3. Kurdeile ehdittin jo piirtää oma valtio kartalle I maailmansodan jälkeen osmaanivaltion raunioille, mutta jostain syystä se jäit toteuttamatta. No, vielä ehtii.

 2. Siis mies joka on puuhastellut ikänsä veronmaksajien rahoilla, viime aikoina melko leveästikin, on huolissaan veronmaksajien rahoista. Siinä sitä riittää huolta kun valtion ja kuntien talousarvioita katselee.
  Halla-ahon huoli veronmaksajien rahoista nousee vain tarkkaan harkituissa tapauksissa, ja silloin huoli on tietysti aitoa ilman mitään tarkoitushakuisuutta, vai mitä.

Kommentointi suljettu.