Näin kääntyy takki

Mielipiteen vaihtaminen päinvastaiseksi kuuluu politiikkaan, ja oikein megaluokan takinkääntö nähtiin, kun Donald Trump tuomitsi perusteellisesti kongressiin hyökänneet ihmiset ja sanoi heidän joutuvan maksamaan teostaan. Trump kutsui itse koolle kannattajiaan, sanoi rakastavansa heitä ja yllytti heitä menemään kongressiin ja käyttäytymään villisti. Nyt he ovatkin Trumpin mielestä rikollisia.

Niinhän se aina menee. Onnistunut vallankaappaus on vapaustaistelu, epäonnistunut on rikollista kapinointia.

Mielipiteet Trumpista muuttuvat nopeasti myös meillä. Kuten eilen kerroin, niin perussuomalaiset ovat pitäneet Trumpia esikuvanaan ja ottaneet mallia hänen toiminnastaan. Nyt heidän mielipiteitään ei kuulunut ennen eilisaamua, sillä he odottivat Jussi Halla-ahon sanovan ensin omansa. Muiden puoluejohtajien kommentit nähtiin somessa reaaliajassa, ja Halla-ahon ensimmäinen kommentti poikkesi linjasta vähemmän edukseen. Kun muut olivat huolissaan demokratiasta, niin Halla-aho oli huolissaan itsestään ja puolueestaan.

Iltalehdelle antamassaan haastattelussa hän sitten ilmaisi lievän pettymyksensä Trumpin viimeisimpään toimintaan. Ilta-Sanomille hän sanoi, että hänellä ei ole käytössään kristallipalloa eikä hänellä ole muutenkaan tapana ennustaa tulevaisuutta. Kummallinen lausunto mieheltä, jonka koko poliittinen ura perustuu povauksiin islamisaatiosta, väestönvaihdosta ja palavista ghetoista, joilta vain hänen puolueensa voi maan pelastaa.

Halla-ahon näytettyä mallia myös muut perussuomalaiset alkoivat ottaa etäisyyttä aiempaan Trumpin ihailuun ja valittaa olevansa uhreja, joita turhaan syytetään USA:n tapahtumista. Ei heitä niistä kukaan syytäkään, mutta sillä ei ole merkitystä. Puolueen toimintaan kuuluu kokea asioita, ja nyt koetaan niin, että heitä syytetään.

Perussuomalaisilta on vain kysytty mielipidettä aiempaan Trumpin ihailuun, josta akatemiatutkija Oula Silvennoinen kirjoitti.

Suunnilleen yksittäisten kirjoittajien varassa tämänkin asian kyseleminen on, sillä tuttuun tapaan perussuomalaisia ei mediassa kovin voimakkaasti haasteta. Syykin siihen selvisi, ja sen kertoi Journalisti-lehdelle muun muassa Ilta-Sanomien Setä Arkadia eli politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala. Toimittajia pelottaa palaute.

Meillä on siis yksi puolue, joka saa vapaasti kääntää takkia ja oikeastaan tehdä ja sanoa ihan mitä tahansa ilman että toimittajat uskaltavat siitä kertoa. Nytpä tiedämme tämänkin.

Mutta mennään takaisin tuohon politiikkaan kuuluvaan takinkääntöön. Joskus on hyvä tarkistaa mielipiteitään, mutta jos takki kääntyy kovin tiuhaan tahtiin, niin takinkääntäjä rupeaa näyttämään tuulimyllyltä. Puhumattakaan Trumpin tapauksesta, jossa on kyse kannattajien lopullisen pettämisen lisäksi myös ilmiselvästä pelkuruudesta. Suuri johtaja näytti todellisen luonteensa.

Siihen verrattuna jokainen suomalainen takinkääntö on mitätön pikkujuttu, ja perussuomalaisten osittainenkin irtisanoutuminen Trumpin ihailusta on terve merkki järjen paluusta.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (89)
 1. Lasse Kosonen
  8.1.2021, 10:36

  Trumppia vastaan on nostettu useita syytteitä. Selviääkö mies nyt teosta jota monet pitävät valtiopetoksena ja terrorismin tukemisena ilman rangaistusta. Tämä kertoo paljon Yhdysvalloista oikeusvaltiona ja demokratiana. Miksi kaistapää saa vaarallista peliään jatkaa, eikö hän kuuluisi vähintään mielenterveyshoidon potilaaksi jos ei suoraan vankilaan ?

  1. Viraltapanoprosessi on käynnissä.
   On syytä kysyä republikaaneilta, miksei heitä haittaa hullu mies ruorissa.

 2. Ilkka Pasanen
  8.1.2021, 10:37

  Löytyykö faktan tarkistajaa, joka voisi kertoa kuinka monta kertaa persuedustajat ja heidän meren takaiset aatetoverit ovat käyttäneet sanaa demokratia?

Kommentointi suljettu.