Entäpä jos sittenkin?

Kuten tiedetään, niin Jussi Halla-ahon mukaan kuntavaaleissa kaadetaan maan hallitus. Se tapahtuu kuulemma niin, että hänen puolueensa voittaa vaaleissa keskustan ja tappion jälkeen keskusta lähtee hallituksesta. Tätä on erehdytty pitämään taitavana peliliikkeenä ja nerokkaana strategiana. Sitähän se tietysti on, jos äänestäjät eivät ajattele sen enempää kuin lausunnon antanut emeritusprofessorikaan.

Monet luulevat keskustan kannatuksen romahtaneen siksi, että se lähti mukaan Sanna Marinin hallitukseen. Tosiasiassahan kannatus romahti jo keskustan ollessa pääministeripuolueena Juha Sipilän hallituksessa. Kannatuksen lasku vain realisoitui viime eduskuntavaaleissa, ja sen jälkeen kannatus on pysynyt melko tasaisesti ennallaan. Kuntavaaleissa keskusta on perinteisesti vahvoilla, joten siksi perussuomalaiset ovat haastaneet juuri sen. Eivät kuitenkaan kuntatasolla, vaan valtakunnallisesti. Perussuomalaisten koko kuntavaaliohjelma keskittyy valtakunnanpolitiikkaan.

Mutta kuvitellaanpa oikeasti, että keskusta kärsisi kuntavaaleissa murskatappion. Kuinka moni uskoo, että puolue sen jälkeen lähtisi hallituksesta silläkin uhalla, että uutta hallitusta ei saataisi muodostettua viime eduskuntavaalien tuloksen pohjalta? Niinhän joka tapauksessa pyrittäisiin tekemään, mutta jos se ei jostain syystä mitenkään onnistuisi, niin sitten jouduttaisiin pitämään ennenaikaiset eduskuntavaalit. Olisiko keskusta muka oikeasti halukas kokeilemaan onneaan uusissa eduskuntavaaleissa kahden murskatappion jälkeen?

Jos hallitus hajoaisi, niin uuden hallituksen muodostaja ilman vaaleja olisi edellisten eduskuntavaalien suurimman puolueen eli SDP:n puheenjohtaja ja nykyinen pääministeri Sanna Marin. Jos hän ei onnistuisi, niin vasta sitten tehtävä siirtyisi eduskuntavaalien toiseksi suurimman puolueen puheenjohtajalle eli Jussi Halla-aholle. Hän saattaisi saada mukaansa kokoomuksen ja kristillisdemokraatit, mutta se ei vielä riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen. Tarvittaisiin kolmas suurehko puolue, ja se voisi olla keskusta. En nimittäin usko yhdenkään muun nykyisen hallituspuolueen olevan edes etäisesti kiinnostunut Halla-ahon hallitukseen osallistumisesta.

Jos muodostettaisiin Halla-ahon hallitus, niin siinä olisivat mukana samat suuret puolueet kuin epäsuositussa Sipilän hallituksessa sillä erolla, että keskusta olisi pelkkä apupuolue. Koska kokoonpano olisi lähes sama kuin Sipilän hallituksen, niin samanlaista olisi politiikkakin.

Muistellaanpa vähän sitä Sipilän hallituksen politiikkaa. Tehtiin kiky ja aktiivimalli, leikattiin sosiaaliturvasta ja koulutuksesta sekä jäädytettiin tukien indeksikorotukset neljäksi vuodeksi. Säästyneet rahat käytettiin suurituloisten veronkevennyksiin. Koko terveydenhoito ja sosiaalitoimi onnistuttiin melkein yksityistämään, tehtiin hallitukselle ikioma jättibudjetti ohi eduskunnan päätösvallan panemalla taseet töihin, yritettiin yksityistää junaliikenne ja tieverkko, ja kaiken huipuksi tehtiin täysin epäonnistunut taksiuudistus. Tässä kaikessa perussuomalaiset olivat mukana täysin rinnoin kaksi vuotta kesään 2017 asti, jolloin puolueen puheenjohtajaksi tuli Halla-aho. Hän olisi ollut halukas jatkamaan hallituksessa entisen hallitusohjelman mukaisesti, mutta hän ei kelvannut muille hallituspuolueille. Niinpä hallituksessa jatkoivat entiset perussuomalaiset ministerit sinisiksi muuttuneina.

Sipilän hallitus oli niin epäsuosittu, että keskustan kannatus romahti. Voittajina selvisivät perussuomalaiset, jotka omasta mielestään eivät koskaan siinä hallituksessa olleetkaan.

Haluaisiko keskusta oikeasti samanlaiseen hallitukseen uudelleen? Haluaisivatko perussuomalaisten äänestäjät sellaisen hallituksen, joka leikkaisi köyhiltä ja antaisi rikkaille? Saattaisivat halutakin, sillä poliittinen muisti on lyhyt ja osalla äänestäjistä sitä ei ole ollenkaan. Kannattaa kuitenkin varoa mitä tilaa, sillä sen sijaan saattaa saada jotain ihan muuta.

Joten miettikääpä uudelleen sitä Halla-ahon strategian nerokkuutta. Onneksi kuntavaaleissa ei äänestetä eduskunnan kokoonpanosta eikä Suomen euroviisukappaleesta, vaikka kaikki eivät eroa ymmärräkään.

Kuva: Sira Moksi

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (81)
 1. Missäköhän unimaailmassa H-Allah-Aho oikein elää? Taas syötetään kannattajille satuja jotka vaalien jälkeen taatusti muuttuvat vaatimuksiksi uusista eduskuntavaaleista.

  1. Mark Andersson
   28.1.2021, 14:55

   Viimeistään Trump todisti, että satumaailmassa haluaa elää aika iso osa kansasta – USAssa toki enemmän kuin Suomessa, jossa ihmiset koulitaan myös ilman rahaa. Mutta liian iso osa kuitenkin.

   Sen Halla-aho tietää hyvin, ja sitä käyttää hyväkseen.

  2. Pekka Järvi
   28.1.2021, 14:57

   Uskon Halla-Ahon tietävän tasan tarkkaan missä on mukana. Ja hänen strategiansa nerokkuus on sen häikäilemättömyydessä. Ei ole väliä miten niitä ääniä saa, kunhan niitä vain saa. Jos näin, niin uskomatonta ylimielisyyttä äänestäjiä kohtaan.

   1. Jukka Laine
    28.1.2021, 16:21

    Halla tietää hyvin että persujen kannattajat eivät ole kovin fiksuja, joten he uskovat kaiken minkä Mestari sanoo. Jos se alkaa valkenemaan, valitaan uusi puheenjohtaja, joka tulee syöttämään ihan samaa puppua äänestäjille. Ja läpi menee jälleen.

    1. Täällä epäilys, että Hallaa-hoo ei ole niin fiksu, että ymmärtäisi omaakaan stragediaansa, ja se tulisi jotenkin paljastaa. Sekä saada nyt äänestäjille vastaavaa materiaalia E-stadista kuin itänaapurin pressan yksityispalatsista, että millaisissa oloissa tuo haamuksi naamioitunut johtajamestari älyään hauduttaa ja äänestäjiään harhaanjohtaa.

  3. Ei Halla-ahosta oikeasti ole ministeriksi saati pääministeriksi. Tiedä viitsinkö edes tänään katsoa sitä ivallista lattiaan tuijottelua ja silmien pyöritystä A-talkissa. Milläköhän härskin populistisella väitteellä mestari tänään käy hallituksen kimppuun? Varmaankin syyttää Ohisaloa kaikista äskeisistä perhe- ja teinimurhista?

   1. Lea Bäckman
    28.1.2021, 18:20

    No tuo vähäinenkin TV-julkisuus tarjoaa ressukalle teatterilavan tai oikeammin sirkusareenan, jossa esitellä onnettomia yrityksiään. Säälittävää.

    Kun maailman ja Suomenkin pandemiatilanne on mikä on, niin tuntuu kyllä erityisen raukkamaiselta käyttää nyt tilaisuutta hyväkseen lyödäkseen myrskyn silmään joutunutta hallitusta vyön alle.

    Suomen historian paras mahdollinen hallitus on kyllä nykyinen Marinin hallitus, jos viime sotien aikaisia hallituksia ei oteta lukuun. Ainoa suuri virhe, jonka nykyhallitus on tehnyt, on yrityksille lahjoitetut tukimiljoonat, joita eivät veronmaksajat tule koskaan saamaan takaisin, sillä voitot ovat yksityisiä, mutta tappiot sosialisoidaan veronmaksajien maksettaviksi.

    Näitä Marinin hallitusta vyön alle lyöjiä löytyy kokkareidenkin piiristä, aina pressaa myöten, mikä on oikeastaan huvittavaa, jollei se olisi niin säälittävää ja raukkamaista.

   2. Sillä on suuri luottamus siihen että onnistuu höynäyttämään kannattajansa mennen tullen ja vielä palatessakin uskomaan kaiken mitä sen suusta ja kynästä ulos tulee.

    1. Ja sen pressan ymmärtämystä olen jo isomman hetken epäillyt pahasti alentuneeksi.

 2. Jukka Tujula
  28.1.2021, 14:22

  Ei me siellä Sipilän hallituksessa oltu se oli Siniset. Tuota ovat Persut hokeneet jo monta vuotta. PersKeKo hallituksessa oli kuitenkin puolue nimeltä Perussuomalaiset r.p. Jos tämä nykyinen Persut on eri puolue, niin olisivat hajotessaan vaihtaneet nimeä. Silloin pesäeron tekeminen Soinin Persuihin olisi helpompaa.

  1. Ja vaikkei hallituksessa oltaisi oltukaan, hallitusohjelma olisi kelvannut sellaisenaan Halla-Aholle…

   1. Jukka Laine
    28.1.2021, 16:23

    Halla oli laatinut itse hallitusohjelman maahanmuuttoa käsittelevän osan. Sitä ei vain noudatettu. Hallan ehto hallituksessa jatkamiselle oli että sitä ruvetaan noudattamaan.

    1. sakutimonen
     28.1.2021, 19:23

     Halla-aho ei asettanut mitään ehtoja, vaan hän vain ei kelvannut muille hallituspuolueille.

    2. Vaikka Sipilän hallituksen jatkaminen perussuomalaisten puheenjohtajavaihdon jälkeen oli törkeää kähmintää niin ymmärrän hyvin miksi nuiva Jussin valtaaman puolueen kanssa ei missään nimessä haluttu jatkaa. Jokainen voi miettiä miksi ja aloittaa vaikka siitä millaista tuon puolueen edustajien käytös on ollut oppositiossa ja muistella sitä keitä valittiin silloin puolueen varapuheenjohtajiksi, taisivat olla ainakin Hakkarainen ja Huhtasaari. Ja jos ei vieläkään valkene , niin voi muistella niitä kainolontuulettajia joiden äänillä nuiva Jussi valittiin ja samalla puolueen johdosta syrjäytettiin kaikki ns. normaalit ihmiset. Sen voin luvata etten tule koskaan äänestämään sellaista puoluetta joka lähtee samaan hallitukseen nuiva Jussin vetämän puolueen kanssa, enkä tietenkään tuota nuivaa puoluetta.

     1. ”Sen voin luvata etten tule koskaan äänestämään sellaista puoluetta joka lähtee samaan hallitukseen nuiva Jussin vetämän puolueen kanssa, enkä tietenkään tuota nuivaa puoluetta.”

      Sen voin AKK luvata minäkin!

      1. Härmän jätkä
       28.1.2021, 23:55

       Nyt heitän roskiin lupaukseni etten tee uudenvuoden lupauksia!
       VANNON ETTEN ÄÄNESTÄ PUOLUETTA JOKA NÄIN TOIMISI💪

Kommentointi suljettu.