Kulissit rakoilevat

Kun lähtee yksin kaikkia muita vastaan, niin pitää varautua siihen, että oikeasti saa vastaansa kaikki muut. Perussuomalaiset ovat Jussi Halla-ahon johdolla ja suureen suosioonsa luottaen asettuneet kuntavaaleissa kaikkia muita vastaan, ja nyt on alkanut vastaisku. Halla-aho on haastanut erityisesti keskustan pyrkien murentamaan sen valta-aseman maaseutukunnissa, joten nyt Maaseudun Tulevaisuus iskee takaisin julkaisemalla Helena Petäistön suorasanaisen kolumnin. Sen mukaan populistipuolueesta on tullut äärioikeistopuolue, jonka ajatuksia kannattaisi ruotia nyt eikä sitten, kun se on myöhäistä.

Entinen perussuomalaisten ja sittemmin sinisten kansanedustaja Simon Elo puolestaan on julkaissut kirjan, jossa hän kertoo Jussi Halla-ahon noususta puolueen puheenjohtajaksi kesällä 2017. Samalla vaihtui koko puoluejohto, kun varapuheenjohtajiksi nousivat Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen. Nyt heidät molemmat on siirretty pois Suomen päivänpolitiikasta Brysseliin, ja se oli kyllä viisaasti tehty. Huhtasaaren käsittämättömäksi paisunut Donald Trumpin ihailu ja QAnon-salaliittoteorioihin uskominen sekä Hakkaraisen toilailut ympäri maailmaa alkavat olla liian tuhtia tavaraa jopa kannattajille.

Sekä Petäistö että Elo vertaavat Halla-ahoa Trumpiin, ja kun Trumpin kupla on nyt puhjennut, niin sama kohtalo odottaa muitakin oikeistopopulisteja. Yhä useampi uskaltaa nyt sanoa sen, mitä on halunnut sanoa jo kauan. Halla-ahon johdolla puolue on luisunut entistä enemmän äärioikealle, ja se näkyy muun muassa lapuanliikkeen ihailuna. Halla-aho itse ei ole puhunut lapuanliikkeestä mitään, mutta puolueen sisällä on koko ajan toiminut äärioikeistolainen Suomen Sisu. Tämä on tiedetty jo kauan, mutta nyt sekin sanotaan ääneen.

Lapuanliikkeen johtaja Vihtori Kosola oli pelkkä keulakuva, sillä tosiasiassa liikettä johtivat ihan muut. Samaa sanoo Elo Halla-ahosta luonnehtiessaan häntä sisulaisen perussuomalaisuuden kurkiauraksi. Sisulaisilla on koko ajan ollut puolueessa vahva edustus, ja perussuomalaisten entinen nuorisojärjestö jouduttiin lakkauttamaan etnonationalistien valloitettua sen. Osa heistä toimii yhä puolueessa, eikä uusikaan nuorisojärjestö ole etnonationalismista kaukana. Näitä ääriaineksia Halla-aho ei ole pystynyt johtamaan tai ei ole edes halunnut johtaa.

Puolue on käyttänyt propagandassaan huhuja, viholliskuvia ja valeuutisia samaan tapaan kuin teki lapuanliike ja kuten on tehnyt Trump. Nykyisin kaikkea voi levittää paljon nopeammin ja tehokkaammin kuin ennen, ja juuri siihen äärioikeiston nousu onkin perustunut. Vastavuoroisesti myös oikean tiedon levittäminen käy yhtä helposti, kunhan se vain saadaan kunnolla käyntiin. Nyt se näyttäisi alkaneen.

Miten vastaa viiltävän terävä-älyiseksi kehuttu Halla-aho kritiikkiin? Ainakaan alku ei näytä hyvältä, sillä hän ja varapuheenjohtaja Riikka Purra vastasivat Petäistön kritiikkiin näin.

He luottavat yhä samaan ylimielisyyteen ja katukieleen, jolla tähänastinen suosio on saavutettu. Epäilemättä se tehoaa fanaattisimpiin kannattajiin, mutta moni muu näkee kulissien rakoilevan. Niiden halkeamista paljastuu kaksi populistia, joilla ei oikeasti olekaan mitään sanottavaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (77)
 1. Jukka-Tapio Jormanainen
  30.1.2021, 11:55

  Toivottavasti yhä useampi toimittaja kerää rohkeutensa ja kirjoittaa asiasta niinkuin se on. Meillä on paras pääministeri aikoihin ja toimivin hallitus. Toivon heille jaksamista ja toivon hartaasti, että äänestäjät heräävät.

  1. Pahaa pelkään, että niiden hyvyyteen herätään vasta kun on myöhäistä ja kokoomuspersut saaneet hallituksen nurin. Sehän on opposition ainoa päämäärä. Lieneekö edes suunnitelmia siihen, että mitä sitten jos se onnistuu.

   Mutta Halla-aho petrasi… odotin että vastaus olisi ollut uliuliuli.

   1. No jaa, Halla-aho on mielestäni viime aikoina taantunut kirjoittamaan ruumiintoiminnoista.

 2. Vai Helena Petäistö yksinkertainen! Kaikkea muuta, sivistynyt, maailmaa nähnyt toimittaja ja taatusti asioihin perehtynyt. Arvostan häntä suuresti.

Kommentointi suljettu.