Kun halutaan uskoa

-Ihmiset ovat hyviä uskomaan siihen, mihin haluavat uskoa.

Näin sanoi Ylen aamu-tv:ssä USA:n presidentinvaalien aikaan tutuksi tullut tutkija kommentoidessaan Donald Trumpin ensimmäistä vaalien jälkeen pitämää puhetta. Suunnilleen puolet republikaanipuolueen jäsenistä ja kannattajista uskoo yhä kaiken, mitä Trump sanoo. He haluavat uskoa, eikä siihen uskoon voi faktoilla vaikuttaa.

Ihan sama ilmiö nähdään meilläkin, ja kerron siitä muutamia esimerkkejä. Viime viikolla Iltalehti kertoi bensan hinnankorotuksia vastustavan Facebook-ryhmän jäsenryntäyksestä. Silloin jäseniä oli yli 50 000, ja nyt heitä näkyy olevan yli 100 000. Minutkin on sinne monta kertaa kutsuttu, ja viikonlopun aikana vähän ryhmän postauksia katselinkin.

Ryhmän ajattelu perustuu haluun uskoa hallituksen suunnittelevan polttomoottoreiden kieltämistä ja kaikkien pakottamista hankkimaan sähköauto. Tavoitettaan hallitus vauhdittaa korottamalla polttoaineveroa kymmeniä senttejä litralta. Uho ryhmässä on valtava ja kuvaannollinen tööttääminen säestää kovia puheita. Kaiken keskellä on suuri MINÄ, jolla on uusi auto ja joka kyllä ajaa jatkossakin, ja jos hallitus asettuu poikkiteloin, niin hallitus kaadetaan.

Kukaan ei huomaa, että hallitus ei ole suunnittelemassa tällaisia veronkorotuksia eikä kieltämässä yksityisautoilua. Hallituksen tavoiteohjelmassa on kyllä sovittu fossiilisten polttoaineiden korvaamisesta pitkällä aikavälillä, ja ilmeisesti joku on laskeskellut tavoitteen välittömän toteuttamisen vaikutusta hintoihin. Todisteeksi esitellään viime viikon hinnankorotuksia, jotka eivät johtuneet hallituksen toimista, vaan öljyn maailmanmarkkinahinnan noususta. Suomen hallitus ei järjestänyt Texasiin hirmupakkasia.

Mutta kun halutaan uskoa, niin sitten uskotaan. Jos hallitus oikeasti esittäisi kymmenien senttien hinnankorotusta, niin minäkin maaseudulla asuvana ja vanhalla autolla ihan pakosta ajelevana vastustaisin sitä varmasti. Maassa ei kuitenkaan ole koskaan ollut sellaista hallitusta, joka ei olisi korottanut polttoaineveroa, ja maailmanmarkkinahintoja eivät hallitukset määrää.

Tänään tullaan taas uskomaan, että Kojamo on ay-liikkeen yksin omistama rahasampo, jolla se kahmii valtavia voittoja ja tekee niillä vallankumousta. Illan MOT kertoo ay-liikkeen voitoista ja kertoopa senkin tosiasian, että ammattiliitot omistavat Kojamosta vain kolmasosan. Vakuutusyhtiöt ja muut sijoittajat omistavat kaksi kolmasosaa, mutta niiden saamaa voittoa ei ihmetellä. Ilmeisesti markkinataloudessa markkinatalouden ehdoin toimivan ay-liikkeen olisi ainoana omistajana harjoitettava hyväntekeväisyyttä.

Taas ruvetaan puhumaan ammattiliittojen yleishyödyllisestä statuksesta, joka vapauttaa ne osinkotulon verosta.Kaikesta muusta voittoa tuottavasta toiminnastaan ne maksavat veroa tavalliseen tapaan. Yleishyödyllisiä ja siis osinkotuloistaan veroa maksamattomia ovat myös työnantajaliitot. Sekin unohdetaan, että SAK oli valmis lopettamaan tämän ay-liikkeen verovapauden jo keväällä 2019, mutta EK ja sitä tukevat oikeistopuolueet eivät esitystä hyväksyneet. Kerroin asiasta jo vuosi sitten .

Kolmas esimerkki tulee ihan omasta kunnasta. Juuan kunnanvaltuusto päätti joulukuussa 2019 yksimielisesti purkaa sisäilmaongelmaisen koulurakennuksen sen jälkeen, kun sen viereen rakennettavat uusi koulu ja kehitysvammaisten asumisyksikkö valmistuvat. Purettava koulu on käyttökiellossa. Yli vuosi valtuuston lainvoiman saaneen päätöksen ja kuntarakennelautakunnan myöntämän purkuluvan jälkeen rakennuksen suojelijat heräsivät vastustamaan purkamista. Siinä vaiheessa uudisrakentaminen oli jo aloitettu.

Paikallinen vanhan Puu-Juuan rakennuskannan suojeluun keskittynyt yhdistys haki ely-keskukselta vanhan koulurakennuksen suojelemista. Viime perjantaina ely-keskus päätti jättää hakemuksen tutkimatta, koska yhdistyksen omien sääntöjen mukaan koulu ei ole sen toiminta-alueella. Samalla raukesi ely-keskuksen hakemuksen tutkimisen ajaksi asettama vahingoittamiskielto, joten kuukauden valitusajan jälkeen purkamiselle ei ole esteitä.

Tätä päätöstä odotellessamme me päättäjät olemme saaneet kuulla olevamme aivot narikkaan jättäneitä umpitolloja sätkynukkeja, joita kunnan purkuvimmaiset virkamiehet ovat huijanneet. Sisäilmatutkimuksiakaan ei ole tehty ja kehitysvammaisten asumisyksikkö on ihan tahallaan paalutettu niin lähelle vanhaa koulua, että jo paloturvallisuussyistä vanha koulu on purettava, tai kohta valmistuva asumisyksikkö ei saa aloituslupaa. Sisäilmaa on tutkittu monta kertaa ja kaikki päätökset tehtiin avoimesti, mutta kun ei seurata mitä kunnassa tapahtuu, niin sitten uskotaan mitä halutaan uskoa.

Vaihtoehtoinen todellisuus on henkisesti laiskoille siitä hyvä asia, että sitä ei koskaan tarvitse perustella faktoilla. Pelkkä mielipide riittää, kunhan sen huutaa julki tarpeeksi kovalla äänellä.

***
Olen ehdolla kuntavaaleissa, joten vaaleihin asti en kehu omaa puoluettani enkä moiti muita. Ihmisten tietämättömyyden moittimisesta en ole luvannutkaan luopua.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (51)
 1. Seppo Kinnunen
  1.3.2021, 10:18

  Miten on mahdollista, että YLE on yksisilmäisesti ryhtynyt marginaalisen Herkimon puolueen vaalivankkureiden vetäjäksi?

  1. Totta, katsoin MOTin ja se oli puhtaasti Harkimon vaalipropagandaa joka oli suunnattu ymmärtämättömille.
   Ei näyttänyt kelpaavan Harkimolle osinkojen 5% lähdevero, vaan hän vaatii yleishyödyllisille yhteisöille täyttä 30-34% lähdeveroa 15% verovapaalla osuudella, tietoisena ettei sellainen tule menemään koskaan läpi. YLE on mennyt tosiaan halpaan lähtiessään vetämään Harkimon vaalivankkureita.

   Eipä Harkimo ole olenkaan huolestunut siitä että Neste, Fortum, Sampo … on pantu pystyyn valtion varoilla ja kuinka moni säätiö saa tulonsa niistä, ja että monet mm. Sipilä ovat luoneet omaisuustensa valtion rahoilla, mutta sehän ei Harkimoa haittaa kunhan vaan työntekijöiden asioita ajavat ammattiliitot eivät saisi osinkoja yrityksestä jota valtio on tukenut. Mieluummin niin että osingot saavat verottomina työntekijöitä edustavat ammattiliitot, kuin kansainväliset pääomasijoittajat, mutta vielä mieluummin niin että kaikki maksavat niistä verot.

   1. Näköjään Harkimo alkaa lähestyä kuitenkin demareiden ja vasemmiston linjaa. Toivottavasti, mutta pahoin pelkään että ei sittenkään.

    https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4450104-arhinmaki-vasemmisto-ei-halua-lisaa-satoja-ja-kojamoita-mutta-kokoomuksen-politiikka-edistaa-niita
    https://vasemmisto.fi/mista-rahat/

   2. Seppo Kinnunen
    1.3.2021, 23:31

    Eipä Hänninen muistanut kysyä Harkimon saamasta 21 miljoonan markan tuista areenan rakentamiseen. Ei myöskään myyntikuvioista venäläisille liikemiehille. Kauppahintakin lienee edelleen hukassa.
    ”Arhinmäki: Hjallis Harkimo saa pitää tukirahansa | Yle Uutiset | yle.fi” https://yle.fi/uutiset/3-6725960

 2. ”Ihmisten tietämättömyyden moittimisesta en ole luvannutkaan luopua.”
  Ja siinä sinulla Saku on loppumaton sarka edessä.

Kommentointi suljettu.