Mutta kun olisi pitänyt

Kuten vähän arvelinkin, niin tänään ovat äänessä kaikki ne, joiden mielestä hallituksella olisi pitänyt jo vuosi sitten olla kristallipallo, josta olisi nähnyt vaalipäivän koronatilanteen. Tai ainakin hallituksen olisi pitänyt ruveta varautumaan vaalien turvalliseen järjestämiseen jo kuukausia sitten. Useiden lehtien pääkirjoitukset lähtevät ajatuksesta, että olisi pitänyt, ja kaikilla on kysymyksiä, mutta ei yhtään vastausta. Helsingin Sanomien mukaan eilen hallitus kuhnaili, mutta vasta viime viikolla se hätäili. Otetaan esimerkiksi vaikkapa Karjalaisen pääkirjoitus.

Mitä hallitus ja etenkin oikeusministeriö tekivät, että vaalit olisi pystytty pitämään huhtikuussa poikkeusoloista huolimatta? Mikä takaa, että kesäkuussa Suomessa on olennaisesti parempi tilanne koronan suhteen kuin 18. huhtikuuta? Mitä hallitusrintama tekee, jos kesäkuussakin tauti jyllää edelleen ja tartuntamäärät ovat korkealla? Siirretäänkö vaaleja uudestaan?

Paljon kysymyksiä, mutta ei yhtään vastausta. Olisin odottanut, että kun lehtien pääkirjoitustoimittajat ovat niin viisaita, niin he myös kertoisivat mitä hallituksen olisi pitänyt heidän mielestään tehdä. Sitä on tietysti turha toivoa, sillä ei näiden kysymysten esittäjillä ole vastauksia yhtään sen enempää kuin hallituksellakaan. Mutta tietystihän hallituksella pitäisi olla, ihan kuten pikkulapsen mielestä pitäisi olla jäätelöä, vaikka sitä ei nyt ole.

Ihan samaa marisevat monet kuntavaaleissa ehdokkaina olevat. Olisi pitänyt huolehtia turvallisuudesta, olisi pitänyt osata varautua, olisi pitänyt tehdä siirtopäätös jo aiemmin. Samaa marinaa loputtomiin. Nämä marisijat tuskin ovat koskaan olleet mukana vaalilautakuntien tai vaalitoimikuntien työssä enempää kuin ääntenlaskennassakaan. Jotenkin he tuntuvat ajattelevan, että se äänestyspaikkahan on siellä joka tapauksessa, joten kyllä vaalit voisi siellä järjestää. Ajatus ei kanna niin pitkälle, että tajuttaisiin vaalien käytännön järjestelyihin tarvittavan paljon muitakin kuin äänestäjiä.

Jos jollekin ehdokkaalle vaalien siirto on ylitsepääsemättömän suuri ongelma, niin hänestä tulee huono päätöksentekijä. Kunnallisessa päätöksenteossa mikään ei tapahdu hetkessä, joten se ei ole hätähousujen hommaa. Sen tietää jokainen kuntapäättäjänä joskus ollut, mutta monet näyttävät sen unohtavan. Kaiken pitäisi tapahtua heti ja nyt maan hallitus on pilannut heidän elämänsä.

Demokratian on toimittava poikkeusoloissakin, ja juuri sitä varten on säädetty, että kunnalliset luottamushenkilöt jatkavat toimintaansa siihen asti, kunnes uudet on valittu. Ei se sen kummempaa ole, mutta nyt demokratia tuntuu loppuvan kahden kuukauden siirtoon.

Mitähän olisi tapahtunut, jos vaaleja ei olisi päätetty siirtää? Tätä on turha kysyä, sillä siinä tapauksessa hallitus olisi vaarantanut ihmishenkiä uhmaamalla taivaan valtoja ihan vain säilyttääkseen kasvonsa ja nykyiset kannatuslukemansa. On ihan sama mitä tämä hallitus tekee tai ei tee, sillä joka tapauksessa se on väärin tehty.

Itse kerroin oman mielipiteeni jo eilen, eikä se ole yön aikana muuttunut. Ei muutu jatkossakaan, sillä minulla ei ole tapana heilua tuulen mukana. En ymmärrä kroonisia marisijoita, jotka eivät tunnusta realiteetteja ja elä niiden mukaan.

Jatkakaahan marinaa, minä lähden lumitöihin. Tosin tietysti olen sitä mieltä, että eilen ja viime yönä ei olisi pitänyt sataa lunta, ei ainakaan noin paljon. On se niin väärin!

puheenaiheet yhteiskunta politiikka koronavirus
Kommentit (89)
 1. Kimmo Rossinen
  7.3.2021, 09:04

  Oikeastaan kiteytit kaiken: Olisi, olisi, olisi, olisi…

  Isot mediat päätoimittajineen kertovat, mitä OLISI pitänyt tehdä.

  Lienee Huovisen Havukka-ahon ajattelija heiltä lukemattomana kirjana hyllyyn päätynyt.

  1. Erkki Havukainen
   7.3.2021, 09:52

   Jossakin Simo Salmisen laulussa sanotaan: “Ei ne oo kun hemmetinmoisia sössöjä vaan…”

 2. Toimittajien sekoilu on oire syvemmästä haavasta persuuntuneen median ytimessä.

  1. Vaaleja on järjestetty 100 korona-aikana ja peruttu koronan takia 75 . Espanjassa järjestetyistä vaaleista Oikeusministeriön vaalijohtaja sanoi Ylellä, että siellä äänestys % putosi edellisten vaalien 83 % niukin naukin 50 %. Viime kunnallisvaaleissa Suomessa äänesti 58,5 %.

  2. (Niin syvä, ettei aurinko sinne paista, sataakohan lumi..)

Kommentointi suljettu.