Aina hallituksen vika

Tänään Ylen Aamussa toimittaja haastatteli kolmea politiikan toimittajaa, jotka julistivat hallituksen paketin hajonneen, viestinnän olleen sekavaa ja hallituksen epäonnistuneen hirvittävällä tavalla. Kyse oli rajoilla tapahtuvasta pakkotestauksesta, josta Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki päätöksen eilen.

Mitenkäs tämä nyt on hallituksen vika? Sitä eivät nämä politiikan toimittajat kertoneet, mutta kenellekään ei asia taatusti jäänyt epäselväksi. Kaikki on hallituksen syytä.

Mietitäänpä tarkemmin. Viime lauantain Ylen Ykkösaamussa pääministeri Sanna Marin sanoi selkeästi, että jos hallitus voisi päättää maahantulevien pakkotestauksesta rajalla, se päätös olisi jo tehty. Hallituksella ei kuitenkaan ole eikä ole koskaan ollutkaan sellaista päätösvaltaa, sillä asiasta päättävät aluehallintovirastot tartuntatautilain nojalla. Tähän asti ne ovat tulkinneet, että niillä ei ole sellaista toimivaltaa, vaan tarvitaan lakimuutos.

Siitä lakimuutoksen valmistelusta hallitusta on moitittu. Sitä valmisteltiin pikavauhtia, vaikka jo valmisteluvaiheessa perustuslakiasiantuntijat sanoivat muutoksen olevan tarpeeton. Jo nykyinen laki sallii myös pakolliset massatestaukset. Nyt ne on sitten päätetty toteuttaa. Koko kiireellinen lainvalmistelu oli siis turhaa työtä.

Hallitusko siinä teki virheen? Ei, vaan aluehallintovirastot tulkitsivat ensin lakia niin, että massatestaukset eivät ole mahdollisia, vaan jokaisesta testauksesta on tartuntatautilääkärin tehtävä yksittäinen päätös. Nyt tulkinta muuttui.

Aluehallintovirastot tulkitsevat itsenäisesti lakia, eikä yksikään ministeriö tai edes koko hallitus voi antaa tulkinnasta sitovia määräyksiä. Virastot pelasivat varman päälle, sillä pakkotestaus kajoaa ihmisten fyysiseen koskemattomuuteen ja on ymmärrettävää, että siinä nähdään perustuslaillisia ongelmia. Nyt lakia tulkittiin uudelleen eri tavalla. Tulkitsijana ei taaskaan ollut maan hallitus, vaan aluehallintovirastot itse. Kyse on yhä edelleen siitä toimivallan työnjaosta.

Sanotaan taas kerran, että en minä tässä syyllistä kaipaa ollenkaan, vaan todenmukaista uutisointia. Politiikan toimittajilta toivoisin vähemmän politikointia ja enemmän toimittajan työtä. Kun kyse on yksistään viranomaisen toimivaltaan kuuluvasta lain tulkinnasta, niin sen kääntäminen hallituksen syyksi on enemmän politikointia kuin toimittajan työtä. Jos toimittaja ei ymmärrä hallituksen ja viranomaisten toimivallan rajoja, niin asiat ovat huonosti.

No mutta hallitushan tätä maata johtaa, sanotte. Niin tekee, mutta hallitus ei ole itsevaltias ja ylin lain tulkitsija. Hallitus esittelee eduskunnalle lakimuutokset, eduskunta hyväksyy lait, hallitus panee ne täytäntöön ja riippumattomat tuomioistuimet sekä toimivaltaiset viranomaiset tulkitsevat lakia.

Jos viranomaiset katsovat toimivaltansa riittämättömäksi, kuten ensin pakollisten massatestausten suhteen katsoivat, niin lakia pitää muuttaa. Hallitus rupesi valmistelemaan kiireellistä lakimuutosta, mutta uusi tulkinta osoitti sen tarpeettomaksi. Ei tämän nyt niin vaikeaa pitäisi olla, mutta jos haluaa päästää itsensä oikein helpolla, niin aina voi syyttää hallitusta sekoilusta ja hirvittävästä epäonnistumisesta.

puheenaiheet yhteiskunta koronavirus
Kommentit (92)
  1. Kyllä se nyt vaan on paljon mediaseksikkäämpää syyttää hallitusta. Joku aluehallintovirasto ei herätä ollenkaan niin suuria tunteita eikä sellaisia voi edes äänestää tai jättää äänestämättä. Kiitos taas kerran hyvästä taustoituksesta meneillä olevaan keskusteluun.

  2. Kaikki huonot asiat ovat hallituksen syytä. Ainakin se, että mulla on rahat lopussa.

    1. Luukas Pyykorpi
      18.3.2021, 16:06

      Maapallolla saattaa olla rahaa enemmän kuin velkaa, mutta kukaan ei uskalla laskea. Vähissä täälläkin maksuvalmius

Kommentointi suljettu.