Se iso ero

Kun eilen kerroin naisministereihin kohdistuvasta häirinnästä, niin jotkut pyrkivät vähättelemään asiaa sanomalla, että kyllä esimerkiksi Sipilän hallituksen miesministereihin kohdistui ihan samanlaista häirintää. Heitä haukuttiin jatkuvasti törkeällä tavalla ihan henkilökohtaisuuksiin mennen, heitä sanottiin hölmöiksi ja osaamattomiksi sen tarkemmin perustelematta.

Tämä on ihan totta. Poliitikkoja on aina haukuttu mitä moninaisimmin tavoin. Muistan joskus 1960-luvun lopussa tai 1970-luvun alussa Hymy-lehden julkaisseen lukijoiden lähettämiä haukkumisia, ja mieleeni on jäänyt Johannes Virolaisen ulkonäköön kohdistunut kommentti: “On se sellainen Vihannes Jorolainen, että yrjö tulee, kun sen kuvan näkee.”

Siihen aikaan ei ollut somea, ja Hymy taisi olla suunnilleen ainoa tuollaisia juttuja julkaissut lehti. Nykyisin jokainen pystyy julkaisemaan vastaavia hengentuotteita, ja niin totisesti tehdään. Poliitikkojen ulkonäön, fyysisten ominaisuuksien, uskonnon, taustan, koulutuksen tai ihan minkä tahansa muun kuin heidän tekojensa tai sanojensa arvostelu on asiatonta. Se ei kerro mitään poliitikosta, mutta sitäkin enemmän sanojasta. Häneltä puuttuu kyky tai halu ymmärtää asioita ja pitää ne erillään ihmisestä.

Nykyisen hallituksen ministereihin ja yleensä naispoliitikkoihin kohdistuva vihapuhe on kuitenkin erilaista kuin miehiin kohdistuva. Emma Karin eilen Facebookissa julkaisema kuvakooste hänelle tulleesta palautteesta kertoo eron selvästi.

Miehet eivät saa tällaista vähättelyä osakseen. Heitä ei sanota hupsuiksi pikkupojiksi eikä neuvota leikkimään leikkiautoilla. Jo tässä koosteessa pistää silmään kaiken vähättelyn taustalla huokuva uhkaava sävy: “Jos et tajua paikkaasi, niin tapahtuu jotain hirveää”.

Miespoliitikkoihin kohdistuva vihakirjoittelu on uhittelua ja uhkailua ylöspäin. Uhittelijat itsekin tietävät, että eivät mahda näille päättävässä asemassa oleville miehille mitään. Se tiedetään ja tunnustetaan ainakin epäsuorasti.

Naispoliitikkoihin kohdistuva kirjoittelu on uhkailua oletetusti alaspäin. Uhkailijat kuvittelevat olevansa naista ylempänä, ja siksi uhkailussa on mukana vähättelyä. Näissä miehissä elää sitkeästi ajattelu, jonka mukaan päättäjäksi ruvennut nainen on tullut miesten tontille, ja hänet on ajettava sieltä pois. Heissä on jotain samaa avuttomuutta kuin F.E. Sillanpään Hurskaan kurjuuden talonsa häviöön juoneen ja lopullista tuhoaan odottelevan Nikkilän Penjamin viinan nostattaman uhon ärinässä: “Jos ette te ämmät pysy pilttuussanne, niin minä kyllä…”

Maailma on muuttunut, ja nykyisin sukupuolella ei ole merkitystä. Hyväksykää se, niin omakin elämänne helpottuu.

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (34)
  1. Näin se on nähtävä. En olisi ikinä uskonut suomalaisen miehen ilkeyttä ja pahansuopaisuutta ennen kuin hallituksen vaihduttua kaikki täysin ala-arvoinen ryönä paljastui. Pettymys näihin , kivikautisiin asenteisiin ja törkykielenkäyttöön, oli yhtä ilmeinen kuin Naton tutkijaryhmälle. No, itsensähän siinä vaan munaavat keskenkasvuista kiimaretoriikkaa harjoittavan tohtorin ohella. Hallitus on pysynyt asiallisena ja hoitanut asioita äärimmäisen sitkeästi ja provosoitumatta. Se on se kova ryhmä, ei nämä ressukat ja trollit, jotka saastuttavat ilmapiiriä ja häiritsevät toimintaa ja toisten työtä, jopa demokratiaa.

  2. Voimia Emma Karille. Olisi varmaan mukava saada asiallista palautetta ja keskustella asioista, mutta nämä palautteet kertovat lähettäjistä aika paljon ja ne voi jättää omaan arvoonsa.

    Perussuomalaiset ovat tuoneet tämän vihapuheen politiikkaan ja toivon ettei puolue menesty vaaleissa.

Kommentointi suljettu.