Uutissuutareita

Median pitää ilmeisesti joka päivä kehittää jokin uutispommi, ja jos uutisten seuraajalla ei ole rukkaset kädessä ja höpösuodattimet korvissa, niin hänelle jää asioista virheellinen käsitys. Otetaanpa taas pari esimerkkiä.

Eilisen “uutispommi” osoittautui nopeasti suutariksi. Helsingin Sanomat kertoi, että pääministeri Sanna Marin ajoi liikkumisrajoituksia vastoin THL:n Mika Salmisen kantaa. Lehdeltä unohtui oma maaliskuinen juttunsa, jonka mukaan THL suositteli hallitukselle pikaista liikkumisrajoitusten valmistelua. Samaa THL sanoi omassa kirjallisessa lausunnossaan, ja eilen Salminen joutui korjaamaan virheellistä tietoa sanomalla, että ei THL:n kanta missään vaiheessa muuttunut.

Mutta sehän oli myöhäistä, koska ensimmäinen uutinen jää aina elämään varsinkin, kun useat muut mediat kiirehtivät sopuleina tekemään samanlaisen virheellisen jutun. Niinpä suurelle yleisölle jäi sellainen käsitys, että Marin ajoi liikkumisrajoituksia vastoin THL:n suositusta. Minulle jäi sellainen käsitys, että joko Salmista yritettiin käyttää poliittisena vipuna hallitusta vastaan tai toimittajat olivat kohua metsästäviä tunareita.

Jos tarkoitus oli tehdä politiikkaa, niin sehän onnistui. Sosiaalisessa mediassa kysyttiin suoraan, valehteliko Marin, ja vastausta ei tarvitse edes arvailla.

Nuorten rikollisuudesta saadaan aina aikaan kohua, ja eilen illansuussa Helsingin Sanomat kertoi ilmiöksi nousseista teinien puukkoryöstöistä Helsingissä. Poliisi on tänä vuonna kirjannut 16 rikosilmoitusta ryöstöistä tai ryöstön yrityksistä, joista epäillään alaikäisiä. Tekojen motiivina on usein muotivaatteiden ryöstäminen.

Tämä muistuttaa kovasti viime marraskuista kohua, kun Helsingin Sanomat kertoi sadan maahanmuuttajataustaisen nuoren muodostaman jengin väkivaltarikollisuudesta. Juttu oli uutisankka, sillä mitään yhtenäistä jengiä ei ollut, vaan oli vain yksittäisiä rikoksia. Niin on nytkin, ja se kerrotaan myös itse uutisessa. Uutisen kuvatekstikin toteaa, että tilastollisesti alaikäisten epäiltyjen tekemissä ryöstöissä ei näy poliisin saamissa rikosilmoituksissa suurta kasvua viime vuoteen verrattuna.

Suurta kasvua ei siis ole, mutta kun juttu on päätetty tehdä, niin sehän tehdään. Nyt päästään taas kauhistelemaan nuorisorikollisuutta, ja siitä päästään hyvin nopeasti puhumaan maahanmuutosta ihan viime marraskuun tapaan.­ Tiettyjen poliittisten tahojen reaktio tällaisiin asioihin on vakio, sillä heidän mukaansa kaikki rikollisuus johtuu aina maahanmuutosta. Näin käy siitä huolimatta, että uutisen mukaan poliisi ei liitä tekijöitä tai rikosten tekotapaa mihinkään yksittäiseen ryhmään tai muotisuuntaukseen.

Tekee mieli kysyä, miksi juttu yleensä on tehty, kun rikokset eivät ole merkittävästi lisääntyneet eivätkä ne liity mihinkään nuorisoryhmään tai muotisuuntaukseen, vaikka uutisen otsikko niin antaakin ymmärtää. Journalistin ohjeiden mukaan otsikon pitäisi vastata jutun sisältöä, mutta nyt otsikossa annetaan ihan erilaista tietoa kuin itse uutisessa. Koska iso osa ihmisistä lukee vain otsikot, niin niiden antama väärä tieto jää elämään.

Jäädäänpä odottelemaan seuraavaa suutariksi osoittautuvaa uutispommia mediakriittiset suodattimet valmiina.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (67)
 1. Salme Sandvik
  15.4.2021, 09:16

  Näitä “mustamaalausjuttuja” levittävät median lisäksi, kansanedustaja Peltokangas, niin että sydänkohtauksen vähintään saa tuolla paahtamisellaan ja häntä kannattavat ja häneen uskovat seuraavat ahdistuneina kun hänen mielestään kansakuntamme on menetetty tapaus. Tähän huutoseuraan on yhtynyt Harkimo, jonka piti Liike nyt avullaan pelastaa politiikan tekeminen uuteen suuntaan, nyt kun häntäkin katsoo tai kuuntelee. Ei tule politiikan tekeminen muuttumaan paremmaksi, päinvastoin.. Surullista kun Suomessa ei osata yhteistyössä parantaa ja kehittää yhtenäisempää Suomea, kun me kaikki olemme samassa veneessä. Tähän Suomen opposition vaihtoehdottomaa huutoon on kyllästynyt kaikki tervepäiset kansalaiset. Huuto sen kuin yltyy ja heidän vuokseen kansa on niinkuin sotatila olisi päällä. He manipuloivat ja aivopesevät kansalaisia niin nopeaan ettei edellistä huijausta ole loppuun käsitelty kun uutta tulee jo esille. Kyllä tällä politiikan teolla syntyy vielä väkivaltaa.. Jos aikovat Peltokangas ja Harkimo ja Orpoki jatkaa ja Turtiainen johtaa sinfoniaa . He ovat kaukana yhteistyön politiikan tekemisestä. Joka olisi ollut nyt tärkeää kriisiaikaan. Vihapuhetta on kyllä tuutin täydeltä tullut ja kansa on kiihtyneessä tilassa. Ku somea on seurannut

  1. Persut ja Suomen Uutiset on tietystri omanlaistaan joukkoa jonka vaikuttimet ohjaavat voimakkaasti “uutisia”.

   Kun Liike Nyt! lähti liikkeelle niin olin toiveikas että saataisiin uudenlainen poliittinen kulttuuri sen kautta alulle, mutta toiveikkuus on kyllä saanut jäädä.

   Muutaman kerran olen käynyt katsomassa millaista keskustelua liikkeen osalliset (?) ylläpitävät ja päätelmäni on, että “paremman piirin persut” ovat niitä puolueen aktiiveja.

  2. “Huuto sen kuin yltyy ja heidän vuokseen kansa on niinkuin sotatila olisi päällä. He manipuloivat ja aivopesevät kansalaisia niin nopeaan ettei edellistä huijausta ole loppuun käsitelty kun uutta tulee jo esille.”

   Ei ole mitään yhtenäistä “kansaa” joka on jotain mieltä, on vain eri tavoin ajattelevia suomalaisia. Edelleen Suomessa on n. 80 prosenttia tolkun ihmisiä joita ei klikkiotsikoilla naruteta.

   1. Kyllä tuohon moskaan uskoo muutkin kuin persujen äänestäjät.

  3. Aarno Botell
   15.4.2021, 13:25

   Paras asia, minkä voi tehdä, on lopetta Hesarin tilaamine. On se niin muuttunut Ilta- paskojen kaltaiseksi.
   YLEkin on alkanut oksentaa olohuoneeseen.

   1. Sauli+Mansikka
    15.4.2021, 16:31

    Olen jo lopettanut ja juurikin kirjoittamastasi syystä.

   2. Vaan mitäpä meille oikein jää jäljelle? Noita kahta (YLE, HS) olen tottunut pitämään “tolkun ääninä”, mutta mitä ihmettä on oikein tapahtumassa?
    Ja mistä tulevaisuudessa saadaan värittämättömiä uutisia?

  4. Olet täysin oikeassa, valitettavasti.

 2. Mika Pajari
  15.4.2021, 09:22

  “Tiettyjen poliittisten tahojen reaktio tällaisiin asioihin on vakio, sillä heidän mukaansa kaikki rikollisuus johtuu aina maahanmuutosta”
  Sotien jälkeen rikollisuutta oli huomattavasti enemmän ja silloin maahanmuuttajia oli tuskin lainkaan.Sopivasti muut yhteiskunnassa vaikuttaneet asiat unohtaen voisin todeta, että maahanmuutto vähentää rikollisuutta.

  1. Kun karjalaiset evakot asutettiin sotien jälkeen erin puolille Suomea, niin monin paikoin vastarintaa oli kovaa. Ei ryssiä haluttu seudulle. Mutta auta armias mikä luojan lahja tämä muuttoliike oli suomalaisen sisäsiittoisuuden torjunnassa. Ei muuta kuin lisää hyväkäytöksisiä, ahkeria ja vanhuksia kunnioittavia maahammuuttajanuoria töihin ympäri Suomea, niin ehkäpä tämä persudementiakin sukupolven parin päästä helpottaisi

   1. Ja tässä lisää suomalaista maahanmuuttaja-superlahjakkuutta joka persujen ollessa vallassa olisi passitettu takaisin Afrikkaan.
    https://yle.fi/urheilu/3-11886959
    “Awak Kuier, 19, teki suomalaista urheiluhistoriaa! Varattiin toisena naisten WNBA:han: “Olen niin kiitollinen, että minulla on tuollainen perhe”

Kommentointi suljettu.