Kummalliset vaalit

Kuntavaalit ovat nimensä mukaisesti kunnalliset eli paikalliset vaalit, mutta sitä ei vaalikampanjoinnista huomaa. Kunnissa päätettävistä asioista ei puhu oikeastaan kukaan. Sen sijaan varsinkin sosiaalisessa mediassa puhutaan ihan kaikesta muusta. Eilen puhuttiin siitä, että jos vaaleja ei olisi siirretty, niin olisipa ollut hieno ilma äänestää, eikä se vaalien siirron syynä ollut tartuntavaarakaan toteutunut.

Ei toteutunut, mutta ilmeisesti olisi pitänyt toteutua, jotta rajoitusten tehoon uskottaisiin. Ja jos se pahin skenaario olisi toteutunut, niin syytettäisiin hallitusta rajoitusten määräämisen viivyttelystä.

Olisihan se mukava, jos ne vaalit olisi voitu pitää eilen. Ainakin koko ajan yhä typerämmäksi käyvä vaalikampanjointi olisi ohi. Nyt joudumme sietämään sitä vielä melkein kaksi kuukautta, ja sinä aikana kampanjointi ennättää varmasti muuttua vielä typerämmäksi. Valitettavasti tässä lajissa kunnostautuvat erityisesti oppositiopuolueet, mutta ei hallituspuolueidenkaan kampanjointi kehuja ansaitse.

Katsotaanpa vähän tuota kampanjointia. Perussuomalaiset ovat viime kesästä lähtien vaatineet Suomea takaisin, ja nyt sekin teema on väljähtynyt. Sen sijaan yhä tukevamman jalansijan puolueessa ovat saavuttaneet koronadenialistit ja rokotusvastaiset, joita somen perusteella alkaa olla niin paljon, että heitä ei edes yritetä opastaa puhumaan jostain muusta. Puoluejohto ei enää ole edes näkevinään heitä, sillä ilmiselvästä hörhöydestään huolimatta he toimivat puolueen hyväksi.

Kokoomus näyttää toteuttavan viime kesän puoluekokouksessa lukkoon lyötyä tavoitetta kaataa hallitus, ja keinot käyvät koko ajan oudommiksi. Kun opetusministeri Jussi Saramo vieraili lauantaina Ylen Ykkösaamussa, niin haastattelusta leikattua 17 sekunnin videopätkää levittivät jopa kokoomuslaiset kansanedustajat. Pätkä on leikattu siten, että Saramo vaikuttaa lykkäävän julkisen talouden tasapainottamisen kokonaan seuraavalle hallitukselle. Tosiasiassa Saramo sanoi tasapainottamisen olevan useamman hallituskauden tehtävä, vaikka tämä hallitus sen aloittaakin. Hän sanoi paljon muutakin, mutta siitä ei nähtävästi saatu irti mitään hallitusta vastaan suunnattavaa.

Sopivasti leikatun videopätkän levittämisen lisäksi sama kansanedustaja levitti täysin perätöntä tietoa hallituksen aikeista poistaa Kela-korvaus yksityisen hoidon ja työterveyshuollon määräämiltä lääkkeiltä. Mitään sellaista suunnitelmaa ei ole, vaan ”tieto” on yksiselitteisesti perätön. En tiedä, missä kohtaa ei enää puhuta muunnellusta totuudesta vaan valehtelusta, mutta nyt aletaan olla aika lähellä.

Myös kokoomuksen riveistä löytyy omat populistinsa, jotka ilmeisesti perussuomalaisilta saadun mallin mukaisesti kokeilevat mitä kaikkea saa sanoa. Ainakin yksi poistettiin ehdokaslistalta sopimattomien twiittiensä takia, joten jossain kulkee sentään raja.

Mitä tekemistä näillä ja monilla muilla asioilla on kuntavaalien kanssa? Ei yhtään mitään. Kunnissa ei päätetä siitä, onko koronaa olemassa ja pitääkö rajoituksia määrätä vai purkaa. Kunnissa ei myöskään päätetä rokotusaikatauluista eikä rokotusjärjestyksestä. Kunnat eivät päätä Kela-korvauksista, valtiontalouden vakauttamistoimista eivätkä edes turvetuotannosta, joka nyt näkyy nousevan keskustan vaaliteemaksi. Kunnat antavat turpeenottolupaan vain lausuntonsa, mutta luvasta päättää aluehallintovirasto. Kunnat eivät myöskään ohjaile poliisin toimintaa mielenosoituksissa tai missään muuallakaan.

Näyttää ikävästi siltä, että kuntavaaleissa puhutaan kaikista muista paitsi kuntien päätettävistä asioista. Puoluetoimistot ja yksittäiset ehdokkaat voisivat oikeastaan ottaa viimeinkin selvää kuntien tehtävistä ja aloittaa kuntalaista ja sen selitysteoksista. Sitten voisi laajentaa tietämystään perehtymällä vaikkapa kaavoitus- ja rakennuslainsäädäntöön sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviin. Tai voisi vaikka vain lukea oman kuntansa valtuuston esityslistoja ja katsoa, millaisista asioista pyrkii päättämään.

Mutta onhan se tietysti liian vaikeaa. Nykyisin pääsee paljon helpommalla, kun brändää itsensä somessa kovaääniseksi keuhkoajaksi, jolta löytyy voimakas mielipide asiaan kuin asiaan, vaikka tietoa ei olekaan mistään.  Valtuustossa voi sitten jatkaa samalla linjalla ja luottaa siihen, että kyllä kova ääni peittää tietämättömyyden.

Nämä kuntavaalit ovat selkeästi somevaalit, koska korona estää normaalin kampanjoinnin. Äänestäjät ovat paljon vartijoina, sillä heidän tehtäväkseen jää erottaa jyvät akanoista ja huutajat osaajista. Pienenä vinkkinä voin kertoa, että yleensä siitä hiljaisemmasta pohdiskelijasta tulee parempi kuntapäättäjä kuin kovaäänisestä metelöijästä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (53)
 1. Lasse Kosonen
  19.4.2021, 10:28

  Sipilän hallitusta media rakasti, kansa ei. Media puolusti sitä viimeiseen asti. Marinin hallitusta Media ei kiitä mistään, vaikka kannatus on laaja, myös sen saavutukset ovat mittavat. Meillä ei ole koko kansan mediaa. Näin se on nähtävä.

  1. Korona-aikana kaikilla on omat intressinsä, ja sen mukaan pidetään meteliä. Nykyisin tuntuu media toimivan niin, että olipa hallituksen suunta tai päätökset millaisia tahansa, niin otsikoihin haetaan se kanta jossa ollaan hallituksen kanssa erimieltä. Eli medialla on työkalupakissa aina joku kovaääninen hallituksen vastustaja jokaista päätöstä vastaan, ja se päästetään valloilleen heti, kun se on hallituksen vastaisessa kamppanjassa otollisinta.

   1. Geek+Rousbeer
    19.4.2021, 15:56

    Kuntavaaleissa, joissa ei puhuta paikallisista asioista, on leppoisaa paikallisilla napamiehillä ja -naisilla, jotka ryhmittyvät hyväveli / -siskoverkostoiksi.
    Saa rauhassa rakentaa talot ja tiet minne kaveri tahtoo, myydä kaupungin palvelut tutulle seurakuntalaiselle tai kala-/metsästyskaverille, kun kansalaista sumutetaan esim. EU:n vastustamisella. Toisinaan tätä kutsutaan rakenteelliseksi korruptioksi, mutta meillä jahdataan VTV:n johtoa hiustenleikkuusta ja lentopisteistä, joita kateellinen kansakin ymmärtää. Sielläkin suunnalla suurimmat kähminnät on tehty ’strategisen muutoksen’ nimissä, niinkuin monessa kunnassa.

  2. Ei se media ainoastaan rakastanut Sipilän hallitusta vaan huorasi itsensä!

   1. nimenomaan. tämä siksi, että ihmiset ovat ottaneet rahan jumalakseen. vaikkeivät he sitä koskaan tule myöntämään.

    kenties he jonain päivänä heräävät huomaamaan, että ihmisen elämässä raha on loppujen lopuksi kovinkin merkityksetön asia.

    en usko, mutta aina sitä voi toivoa.

    1. Yksilöt kerrallaan huomaavat tämän viimeistään kuolinvuoteellaan. Muuten sitä ei näytä tapahtuvan!

   2. Jukka Tujula
    19.4.2021, 19:34

    Kaksi vuotta ennen Sipilän hallituksen nimittämistä Hesari kirjoitti eräänä päivänä kahdessa eri artikkelissa miten hyvä pääministeri Sipilästä tulee.
    Ei minulla niin hyvä muisti ole, vaan Facebookin muistot kertoivat minun silloin olleen tuohtunut asiasta.

 2. ”Pienenä vinkkinä voin kertoa, että yleensä siitä hiljaisemmasta pohdiskelijasta tulee parempi kuntapäättäjä kuin kovaäänisestä metelöijästä.”

  Eikö jo 30-luvulla varoitettu, että suurin uhka maailman rauhalle on se, että kaikki viisaat pohdiskelijat on kannoissaan niin epävarmoja, ja kaikki hullut niin varmoja. Ja kuinka kävi…

  1. 30-luvulla sovellettiin laajalti teoriaa, jonka mukaan typerinkin vale muuttuu totuudeksi kunhan sitä toistaa tarpeeksi tarpeeksi kauan. Teoriaan sisältyy, että asioista kerrotaan aina vain se puoli, joka on haluttu totuus. Eri mieltä olevia halveksutaan ja pilkataan.

   Onneksi tästä on päästy.

   1. Ai on päästy? Ainakin Trump toteutti tuota menetelmää menestyksellisesti. Onneksi sille tuli toistaiseksi stoppi.

    1. Onhan meillä Suomessa omat Trumpin kannattajat, nimittäin persut. He ajavat samanlaista politikkaa kuin Trump ja syyttävät aina muita puolueita.

   2. Kyllä löytyy koronan kieltäjiäkin jotka uhoavat että se on vaan valtaeliitin juoni, ja maski on aivan turhake. Se ei ole selvinnyt mitä sillä juonella voitetaan. En ole varma että ovatko tosissaan vai onko vain pelin politiikkaa

Kommentointi suljettu.