Mihin hallitus tänään kaatuu?

Hallitus on taas kerran kaatumassa sisäiseen riitelyyn. Ainakin sellaisen käsityksen saa, kun lukee politiikan toimittajien ja kolumnistien tuotoksia. Jo kaksi vuotta hallitus on ollut kaatumassa milloin mihinkin asiaan, ja joskus niitä kaatumisen syitä on samana päivänä monta.

Hallituksen piti kaatua Kemin paperitehtaan lakkauttamiseen, mutta sitähän ei uskonut kukaan. Kukaan ei tosissaan enää kuvitellut, että hallituksella olisi sanomista yritysten tekemiin päätöksiin. Se voi vain siivota jälkiä parhaan kykynsä mukaan, ja työttömiksi jääville on jo luvassa tukea. Tämä kohu kuihtui omaan mahdottomuuteensa.

Jo pitemmän aikaa hallituksen on pitänyt kaatua koronarajoituksiin. Nehän ovat olleet yhtä sekoilua, ja nyt kun tartunnat ovat vähentyneet, niin niitä ei olisi edes tarvittu. Ennen kaikkea puuttui suunnitelma rajoitusten purkamisesta, sillä jo aikoja sitten olisi pitänyt saada tietää, pääseekö juhannuksena kokolle. Nyt sellainenkin suunnitelma on tehty, joten siihen meni sekin mahdollisuus. Vähän huvittava on suunnitelman väliotsikko, jonka mukaan kansalaisten kommentit analysoitiin myös laadullisesti. Sääliksi käy niitä, jotka joutuivat sen tekemään, sillä ainakin sosiaalisen median perusteella iso osa niistä kommenteista on varmasti ollut lukukelvotonta tavaraa.

Ei kaatunut hallitus myöskään tuen puuttumiseen kulttuurille, taiteelle, liikunnalle ja tapahtuma-alalle, sillä nyt sellainenkin linjaus on tehty. Tämä olisi kyllä pitänyt tehdä jo paljon aikaisemmin, sillä ala on kärsinyt rajoituksista enemmän kuin monet muut. Tukipaketti liittyy myös rajoitusten purkamiseen, ja itse kyllä vähän ihmettelin eilen, kun kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi kahden metrin turvavälin poistumisesta ulkona järjestettävistä tilaisuuksista. Hallitus siis linjasi, että korona ei tartu ulkona. Tärkeintä kuitenkin on, että tukipaketin loppusumma on merkittävä.

No mutta kyllä hallitus varmasti kaatuu työllisyystoimiin. Neuvottelut keskeytyivät eilen, ja siinä nähtiin jo selviä lopun enteitä. Keskusta lähtee hallituksesta, ja joka tapauksessa ne työllisyystoimet ovat riittämättömiä, kelvottomia ja kaikin puolin vääriä. Tulemme kuulemaan katkeraa vuodatusta siitä, miten tukien leikkaaminen on ainoa keino saada työttömät töihin. Tätähän kokeiltiin Sipilän hallituksen aikana, ja keskustan suosion romahdus perustui juuri siihen.

Joskus epäilen tosissani, että näissä puoliväliriihen näyttävissä erimielisyyksissä on ihan oikeiden erimielisyyksien lisäksi mukana paljon teeskentelyä. Ne etenevät vähän liian käsikirjoitetun oloisesti, kun ensin katkaistaan neuvottelut ja kerrotaan otsa rypyssä erimielisyyksistä, mutta sitten kuitenkin löydetään kompromissi. Niin löydetään tälläkin kertaa, mutta sitä ennen saadaan monta hallituksen kaatumista povaavaa kolumnia.

Nyt ei taida jäädä muuta toivoa kuin hallituksen uppoaminen turpeeseen. Tieto turvetuotannon vaikeuksista tuntuu tulleen monille yllätyksenä, vaikka turpeen kysyntä on ollut laskussa jo kauan. Erityisesti keskusta on nostanut turvetuotannon isoksi kysymykseksi, koska se on sen kannatusalueilla oikeasti iso asia. Juuri siksi tähänkin löytyy kompromissi, sillä ei keskusta turpeen takia hallituksesta lähde, kun seurauksena olisi mahdollisuus päätyä oikeiston apupuolueeksi tukia leikkaavaan hallitukseen.

Tämäkin puoliväliriihi on kohta taputeltu ja hallitus jatkaa. Sitten media tuttuun tapaan ryntää kysymään Petteri Orpolta ja Jussi Halla-aholta, mitä hallitus nyt teki väärin. Orpo sanoo, että ne oikeasti vaikuttavat työllisyystoimet ja työelämän rakenteelliset muutokset (eli tukileikkaukset ja sopimusjärjestelmän romuttaminen) puuttuvat ja Halla-ahon mukaan hallitus olisi voinut tehdä yhtä ja toista, mutta ei tehnyt.

***
Kommentoinnista taas kerran. Jos teillä ei ole mitään sanottavaa, niin olkaa hiljaa. Olen saanut tarpeekseni poliitikkojen nimien vääntelijöistä ja ulkonäön kommentoijista, toisille kommentoijille kuittailijoista ja yleensä parin sanan turhista tokaisuista. Tämä ei ole mikään yleinen pulinapalsta, vaan blogi, jossa on kommentointimahdollisuus. Ainakin vielä toistaiseksi.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (81)
 1. Lasse Kosonen
  22.4.2021, 09:43

  Jos vaihtoehtoina olisivat koulutusleikkaaja kokoomus tai uhka demokratialle, eli ps- puolue niin heidän keinonsa tukea työllisyyttä ovat todella kyseenalaiset. Suomen nykytila on pitkän oikeistohallituksien kauden työn tulos.

  1. Hannele Tuomi
   22.4.2021, 19:00

   Ajattelevatkohan he koskaan, miltä heidän lyhytmuistisuutensa näyttäytyy muille?

 2. PS agendahan on, että nyt ja nopeasti olisi syytä tehdä yhtä ja toista.

  1. Rönttä-Köllönen
   22.4.2021, 11:31

   Vaan sitähän heidän ei tarvitse osata sanoa, että mitä se yksi ja toinen tekeminen olisi. Hehän ovat oppositiossa.

Kommentointi suljettu.