Entäpä jos?

Ylen aamussa Petteri Orpo, Jussi Halla-aho ja Harry Harkimo laittoivat valtiontaloutta kuntoon. Velkaantuminen on lopetettava, verotusta on kevennettävä tuntuvasti, työttömyysturvaa ja sosiaalitukia on leikattava ja paikallinen sopiminen on otettava käyttöön laajasti. Niillä eväillä maa pelastuu. Uskallan lyödä vetoa, että moni ihan tavallinen ihminen kauhisteli näiden herrojen tapaan velanoton määrää, koska ihan yleisesti valtion ottama velka rinnastetaan kotitalouden velkaan.

Kuten eilen kerroin, niin kaikki maat velkaantuvat koronan takia, mutta Suomi on velkaantunut vähemmän kuin useimmat muut Euroopan maat. Luottoluokittaja Fitch pitää Suomen taloutta vakaana ja luokittelee meidät yhä edelleen ryhmään AA+. Suomen talous kutistui koronavuonna 2,8 prosenttia, ja syvempää notkahdusta ehkäisivät muun muassa vahva sosiaaliturva, verrattain joustavat työmarkkinat, useita muita maita kevyemmät rajoitustoimet sekä se, ettei maan talous ole riippuvainen turismista. Fitchin mukaan Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 2,9 prosenttia.

Yksikään valtio ei koskaan maksa kaikkia velkojaan pois, vaan ainoastaan hoitaa niitä. Ei mennä nyt kuitenkaan siihen, vaan toteutetaan näiden poliitikkojen ajatukset ja mietitään, mitä tapahtuu.

Lopetetaan velanotto ja ruvetaan elämään omillamme. Valtio on vuoden ajan tukenut koronasta kärsiviä yrityksiä velkarahalla, joten se tuki lopetetaan ensimmäiseksi. Lisäksi peritään jo myönnetyt tuet takaisin, sillä on suorastaan sosialismia, että valtio pyörittää yksityisiä yrityksiä velkarahalla. Annetaan markkinavoimien hoitaa asiat, heikot sortuvat ja vahvat porskuttavat.

Kevennetään myös verotusta kautta linjan, jotta ihmisille jää palkastaan enemmän käteen. Siitä seuraa julkisen sektorin romahdus, eikä julkinen sektori tarkoita niitä papereita pyörittäviä virkamiehiä, jotka tavalliselle kansalaiselle usein näyttäytyvät turhana kulueränä. Se tarkoittaa kaikkea neuvolasta varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, sosiaalitoimen ja terveydenhoidon kautta vanhuspalveluihin ja saattohoitoon. Kaikkeen tähän tarvitaan infrastruktuuria, joka sekin kuuluu julkiselle sektorille.

Yksityinen sektori ottaa mielellään kaiken hoitaakseen, kunhan vain joku siitä maksaa. Sipilän hallituksen kaavailemassa sotessa maksajana olisi ollut julkinen sektori verovaroilla, mutta koska julkinen sektori ja verotus ovat turhia, niin jokainen maksaa itse. Onhan kaikilla rahaa, kun verotus on kevennetty minimiin.

Rahaa saadaan tekemällä työtä, mutta työn teettäminen on liian kallista. Palkkoja on alennettava kautta linjan, ja se onnistuu paikallisella sopimisella. Työpaikkakohtaisesti sovitaan ihan kaikista niistä työehdoista, joista tähän asti on sovittu keskitetysti. Siinä menevät palkan lisäksi myös alakohtaisesti sovitut vuosilomat, vanhempainvapaat, sairauslomat ja paljon muuta, mutta näin nyt kuitenkin tehdään, sillä työn teettäminen on liian kallista. Jatkossa sovitaan paikallisesti “tasavertaisina neuvottelukumppaneina” kaikesta siitä, mitä ei ole kirjattu lakiin. Sitä lakiakin voidaan tarvittaessa muuttaa.

Nyt on saatu velanotto lopetettua, verot alas ja paikallinen sopiminen voimaan. Palkkaa saa tasan sen verran kuin työnantaja haluaa maksaa, mutta onneksi siitä jää paljon enemmän käteen, kun verotus on kevennetty olemattomiin. Sillä rahalla sitten jokainen hoitaa kaiken sen, minkä yhteiskunta on tähän asti hoitanut. Varhaiskasvatus, peruskoulutus, terveydenhoito, vanhuspalvelut ja ihan kaikki on yksityistetty ja kaikesta peritään markkinahinta. Onhan sitä rahaa jokaisella, kun yhteiskunta ei rohmua palkasta veroja.

Mutta onhan meillä kunta, joka hoitaa kaikki nämä lakisääteiset palvelut. Ei ole kauan, sillä kunta on juuri se jokaista lähinnä oleva “yhteiskunta”, joka verottaa ja ottaa velkaa. Sen toimintaa rahoitetaan myös valtionosuuksilla, ja sekin raha on verottamalla kerättyä tai velaksi otettua. Koska verotusta on kevennetty eikä velkaa oteta, niin valtionosuuksista luovutaan. Jokainen kunta pärjätköön omillaan. Kovin kauan se ei onnistu, sillä myös kunnallisverotusta pitää tietenkin keventää.

Alkakaahan kerätä rahaa sukanvarteen. Tarvitsette sitä sitten, kun valtion ja kuntien velkaantumien on saatu lopetettua, entiset velat maksettua, verotus minimoitua ja julkisen sektorin tehtävät siirrettyä markkinavoimien hoidettavaksi.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (123)
 1. Seppo Kinnunen
  26.4.2021, 10:20

  Todella hyvin ja kansantajuisesti kuvattu ne seuraukset, joista kyseiset herrat eivät puhu mitään. Joukko äänestäjistä ei tätä tajua tai edes halua tietää, sillä jos tajuaisivat, äänet loppuisivat oikeistolta.

  1. “Joukko äänestäjiä” on vahvasti sitä mieltä, ettei koske heitä. Onhan heillä Johtaja, joka lupaa mannaa ja mammonaa.

   1. Näyttää jopa siltä, että niistä äänestäjistä moni vastustaa kaikkea “kommunismia” mutta ovat kyllä valmiita vastaanottamaan “kommunistista” tukea yhteiskunnalta. Suomalaisia yrittäjiä siis.

    1. Ja yrityksille sitä tukea vasta pitääkin jakaa….

  2. Vesa+Kauppinen
   26.4.2021, 14:17

   Kyseiset herrat harrastavatkin tosiasioista piittaamatonta mielikuvapolitiikkaa, joka tehoaa meihin makrotalousasioihin vihkiytymättömiin tavallisiin kansalaisiin. Mehän haluamme monimutkaisiin kysymyksiin vain yksinkertaisia vastauksia. Ehkä yksi sellainen konkreettinen esimerkki siitä, mihin näiden herrojen politiikka toteutuessaan johtaisi, on meidän monien niin suuresti ihannoima Pohjois-Amerikan Yhdysvallat: rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät; mistään sosiaalisista turvaverkoista ei tietoakaan. Hyvästi pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta!

   1. Ja kaiken lisäksi yhdysvallat on yksi maailman velkaisin maa ei se hallittu velanotto pahasta ole, vaan se mihin sitä käytetään

    1. Tietääkseni USA on raakasti velkaa Kiinalle. Ja se on se asevarustelu, johon fyrkat on käytetty.

     1. Jos ei olisi, emme mekään saisi uusia hävittäjiä niin halvalla (10 miljardia tai ehkä vähän yli).

  3. Kyseiset herrat todennäköisesti pitävät yllä kirjoitettua skenaariota toivottavana tilana, sillä sillä mallilla juuri heidän lähipiirinsä rikastuisi ja suuryritykset kahmisivat helppoa rahaa.

   Ei heitä kiinnosta jos nykypäivän maaorjat siinä samassa ajautuisivat kurjuuteen ja pienyrittäjät päätyisivät konkurssiin. Miksi he siitä piittaisivat, kun halvalla tuotetut tavarat voi aina myydä ulkomaille, ja itsellä rahaa riittäisi.

   Eli kyllä tuo kolmikko tasan tarkkaan tietää mitä ehdotuksista seuraisi, mutta ei piittaa koska se juuri on tavoitteena.

 2. 🎯 Negatiivista realismia❓

Kommentointi suljettu.