Kun hallitus ei kaatunutkaan

Kun hallitus ei kaatunutkaan, niin ainakaan iltapäivälehtien politiikan toimittajat eivät edes yritä teeskennellä puolueetonta ja peitellä pettymystään. Niinpä saamme nyt lukea katkeria vuodatuksia siitä, miten hallitus jatkaa rampana, pyyhki pöytää taloustavoitteillaan ja miten keskusta on nyt selityksen velkaa kansalaisille.

Tosiasiassa hallitus pyyhki pöytää vain oppositiolla ja muilla hallituksen kaatumista odottavilla, eivätkä iltapäivälehdet ole selitystä vaativa kansa. Kehysriihen päätösten yksityiskohdat tulevat tänään  julkisuuteen, ja sitten jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä. Minusta sopu on aina parempi kuin riita ja koronakriisin hyvin hoitaneen hallituksen jatkaminen on parempi kuin sen sen kaatuminen, mutta intressinsä kullakin.

Toivoisin kuitenkin tämän maan luetuimman median vähitellen pääsevän asian yli ja keskittyvän uusiin asioihin. Tällä hetkellä mielenkiinnon pitäisi kohdistua kokoomuksen toimintaan EU:n tukipakettia koskevassa päätöksenteossa. Kuten eilen kerroin, niin perustuslakivaliokunnassa kokoomuksen edustajat äänestivät sen puolesta, että paketin hyväksyminen eduskunnassa vaatii kahden kolmasosan enemmistön. Jo samana päivänä kokoomus kuitenkin ilmoitti, että se aikoo äänestää eduskunnassa tyhjää. Ryhmäpäätös tuskin pitää, sillä muutamat puolueen kansanedustajat ovat jo ilmoittaneet äänestävänsä tukipaketin hyväksymistä vastaan.

Jotkut puolueen somevaikuttajat kannustavat muitakin puolueen kansanedustajia äänestämään pakettia vastaan. Tässä kaksi esimerkkiä:

Tämän oudon logiikan mukaan tyhjä ääni onkin ääni tukipaketin puolesta. Ei ole, vaan se on päätöksenteon välttelyä. Tyhjää äänestämällä puolue vetäytyy kaikesta vastuusta, ja jos paketti kaatuu, niin se pääsee moittimaan hallitusta. Jos paketti hyväksytään, niin se pääsee kehumaan itseään, koska tyhjää äänestämällä mukamas antoi paketille tukensa. Se on vähän sama kuin jos väittäisi tyhjän äänestyslipun jättämisen kuntavaaleissa olevan ääni kokoomukselle.

Tyhjä ääni on ääni tyhjän puolesta, eikä asia selittämällä muuksi muutu. Tuntuu siltä, että kokoomuksessa ei oikeasti ajatella, mitä kaikkea paketin kaatumisesta seuraisi sekä Suomelle että koko EU:lle. En minäkään osaa kaikkia seurauksia ajatella, mutta mainehaitta maalle lienee sieltä pienimmästä päästä.

Toivoisin iltapäivälehtien politiikan toimittajien rupeavan miettimään tätä asiaa ja paneutuvan siihen samalla innolla kuin hallituksen kaatamiseen. Orastavaa mielenkiintoa on jo nähtävillä, mutta tyyli on totuttu. Pääministerin kanslia pimittää tietoa siitä, mitä EU:sta on Suomelle kerrottu paketin kaatumisen seurauksista. Ja tietenkin tuttuun tapaan tämäkin uutinen perustuu vuodettuun tietoon.

Kyllä se tieto kiinnostaisi minuakin, ja hallitus tekisi viisaasti, jos julkaisisi jo vuodetun tiedon sisällön kokonaan. Sen jälkeen politiikan toimittajat voisivat kirjoittaa, että kokoomus on selityksen velkaa kansalaisille. Haluaako puolue oikeasti kampittaa koko EU:n tulevaisuuden linjattomuudellaan vai ottaako se vastuuta omista tekemisistään? Se olisi paljon mielenkiintoisempaa kuin tekemällä tehty juttu hallituksen salailusta.

Mutta toivoni lienee turha, sillä politiikan toimittajat eivät voi antaa anteeksi hallituksen pysymistä pystyssä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (104)
 1. Kököttäjä
  29.4.2021, 10:31

  Kokoomus on täynnä kieroa porukkaa – kaikki tehty ja sanottu käännetään nurinpäin. Ne luulee ettei kansa huomaa – väärin luultu.

  1. Purppuraheisi
   29.4.2021, 12:02

   Kieroilun aika alkaa olla ohitse, ja sen ymmärtää vielä tällä hetkellä vain harva näistä tietyistä kravattikauloista. Ennen pitkää nuoremmat älykkäät naishenkilöt jyräävät tämän lauman ylivertaisilla empatia- ja neuvottelutaidoillaan. Sehän jo eilen nähtiin.

   1. “Ennen pitkää nuoremmat älykkäät naishenkilöt jyräävät tämän lauman ylivertaisilla empatia- ja neuvottelutaidoillaan.”

    Oikein odotan tätä! Ja vielä, nämä opiskelevat parastaikaa valtiotieteellisessä!

    Ukot joutavat minun puolestani kilpailemaan siitä, että kuka pissii pisimmälle. Onhan tämä jo nähty!

    1. Ukkojen eturauhaset alkavat olla siinä kunnossa, että tällä hetkellä kilpaillaan siitä kuka pissii eniten omille kintuilleen.

   2. Lea+Bäckman
    29.4.2021, 16:49

    “Nuoremmat älykkäät naishenkilöt…”. Väite on silkkaa ikäsyrjintää, syrjintää sukupuolen sekä lahjakkuuden/lahjattomuuden perusteella! 🙂

    Onkohan peräti loukkaus kansanryhmää kohtaan? Miten maamme kaikki muunsukupuoliset tai miesoletetut ym. vähemmistöt suhtautuvat tuollaisiin syrjiviin lausekkeisiin? Entä tunnekylmät empatiakyvyttömät ja vähemmän älykkäät?

    Tulevaisuudessa näemme hallituksen kokoonpanossa muunsukupuolisten esiinmarssin, pitäkää hatuistanne kiinni!

    Glada Vappen! Bara Vatten! 😉

  2. No, kokoomuksella on kaikki nurinpäin, sydänkin on oikealla puolella. Ihmisillä se on vasemmalla puolella …

 2. Ahti+Granat
  29.4.2021, 10:34

  Tuplapetos. Siksi voi sanoa näiden muutaman kokoomusedustajan kantaa äänestää puolueen “jalomieliseksi eleeksi” haluttua tyhjän äänestämistä. Kokoomusjohdon ote näistä oman puolueen tuhouhoajista lipsuu. Eduskunnan äänestyksessä kävelee vastaan perustuslakivaliokunnan oma äänestys. Mutta vasta eduskunnan kanta ratkaisee tämänkin farssin jatko-osan luonteen. Ans kattoo.

Kommentointi suljettu.