Politiikan tosi-tv

Tällä viikolla politiikka on ruvennut entistä enemmän muistuttamaan toista viikon puheenaihetta tosi-tv:tä, kun osallistujien pitäisi antaa uskottava vaikutelma, vaikka käsikirjoitus on surkea. Kokoomuksen kipuilu EU:n tukipaketin kanssa meni niin heikosti, että sitä eivät uskoneet edes iltapäivälehtien politiikan erikoistoimittajat. Ilta-Sanomien Timo Haapalan mukaan yliovelan näytteleminen kostautui ja Iltalehden Mika Koskinen sanoi hanttikortin jääneen kokoomuksen käteen.

Niinhän siinä taisi käydä. Ensin kokoomus ilmoitti kantavansa vastuuta äänestämällä tyhjää. Keskiviikkona Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kasasi 20 yrityselämän huippuvaikuttajan vetoomuksen tukipaketin hyväksymiseksi. Niinpä kokoomus eilen käänsi takkia ja ilmoitti antavansa kansanedustajilleen vapaat kädet.

Hanttikortillakin pitää vielä yrittää bluffata, joten nyt asia selitetään niin, että uhkailu tyhjän äänestämisellä oli vain ovela veto, jolla puolueen omat tavoitteet saatiin läpi valtiovarainvaliokunnan mietinnössä.

Kansanedustaja Arto Satonen kertoi eilen A-Talkissa , että valtiovarainvaliokunnan mietintöön saatiin puolueelle tärkeitä asioita, kuten EU:n talouskuri, elpymispaketin kertaluontoisuus ja kaikkien maiden vastaaminen omista veloistaan. EU:ssa tuskin luetaan tätä lausuntoa, ja ainakin kertaluontoisuuden painottaminen sanottiin selvästi jo perustuslakivaliokunnan lausunnossa.

Ei se mitään, kyllähän kasvot oikeasti pitää yrittää pelastaa, ja tärkeintä on, että nyt elpymispaketti todennäköisesti tulee hyväksytyksi. Puolueessa kuitenkin on myös pakettia vastustavia kansanedustajia. He tulevat äänestämään vastaan yhdessä perussuomalaisten kanssa. Perussuomalaiset ovat vastustaneet tukipakettia koko ajan, ja politiikan toimittajilta jäi kertomatta perussuomalaisten pelko yhdeksi kelkan kääntymisen syyksi. Suomen EU-myönteisimmän puolueen leimautuminen EU-vastaisimman puolueen apupuolueeksi ei näyttäisi hyvältä.

Perussuomalaiset ovat vastustaneet tukipakettia koko ajan perustellen vastustamista kansaan uppoavalla tavalla. Maksamme kuulemma Italian velat ja lapsilisät, olemme menossa kohti liittovaltiota ja annamme enemmän kuin saamme. Niistä Italiaan menevistä rahoista kerroin faktoja jo viime sunnuntaina, eikä tukipaketti ole yhteen- ja vähennyslaskua. Siinä on kyse koko talousalueen elvyttämisestä.

Perussuomalaiset tuntuvat oikeasti uskovan, että Suomi voisi kaataa tukipaketin, riitautua muun EU:n kanssa ja jatkaa sen jälkeen ihan normaalisti kaupankäyntiä. Tukipakettikin vain neuvoteltaisiin uusiksi, ja sillä selvä. Perussuomalaisten mielestä Suomen pitäisi elvyttää vain omaa talouttaan.

Se toimisi Euroopassa, jossa Suomi olisi ainoa maa. EU:ssa emme pärjää myymällä tavaroita ja palveluksia vain toisillemme. Jos kaikkien EU-maiden talous ei elvy, niin silloin ei elvy minkään maan talous. Yksisilmäinen oman kansallisen edun tavoittelu johtaa vain riitelyn paluuseen, ja siitä esimerkiksi sopii EU:sta eronneen Britannian riitely Ranskan kanssa kalastuksesta Jerseyn saaren edustalla. Ei tällaisen Euroopan paluuta kukaan oikeasti halunne.

Tämän jutun kirjoitin taas siksi, että yritän kovasti ymmärtää politiikan äkkikäänteitä. Touhu alkaa kyllä mennä niin omituiseksi, että ehkä olisi helpompi seurata vaikka julkkisten touhuja BB-talossa ja yrittää ymmärtää sitä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (100)
 1. Samppa+Haapavaara
  7.5.2021, 09:08

  Mutta ei pakkovelkainen ristiintakauskaan mitään hyvää tulevaisuutta lupaa EU kuvioihin

  1. Mutta se sattui olemaan neuvottelupöydällä. Mikään valtio ei ehdottanut muuta käytäntöä . Silloin asia katsottiin oikeaksi tavaksi edetä.

 2. “Jos kaikkien EU-maiden talous ei elvy, niin silloin ei elvy minkään maan talous.”Jos vaikka EU -maista Romaniassa tai Kyproksella ei talous kasva, niin ei se nyt Suomessa paljoakaan tunnu. Suuret vientimaamme Saksa ja Ruotsi ovat eri asia.

  1. Ja Italiakin on Suomen vientimaista sijalla 10. Sen osuus Suomen viennistä oli helmikuussa 3,2 %. Prosenttina ei iso, mutta rahassa teki 300 miljoonaa yhden kuukauden aikana. Kasvua edellisen vuoden helmikuusta 16,2 %. Tuolla vauhdilla Italian markkinoiden menetys voisi tehdä Suomen vientiin vuodessa jopa 3,5 miljardin loven. Suomen kauppa Italian kanssa on myös reilusti ylijäämäistä.

   1. Korjausta sen verran, että 300 milj. oli tietysti kuukauden koko kauppavaihto ja siitä vienti 155 miljoonaa, mikä tasaisella vauhdilla tekee vuodessa 1,86 miljardia. Vienti kasvoi vuodessa 40 % ja koko kauppavaihto siis tuon 16,2 %.
    Kun puhutaan Suomen 6,6 miljardin osuudesta elvytysrahoitukseen ja se ajoittuu 30 vuodelle ja oletetaan, että Italia säilyy nykyisellään vientimarkkinana, puhutaan jo lähes 60 miljardin viennistä. Siis pelkästään Italiaan. Jokainen voi laskea millaisella katteella on vara viedä, jotta tuo 6,6 miljardin panostus olisi perusteltu pelkästään Italian kaupan osalta.
    Saa tästä ainakin karkean käsityksen asian merkittävyydestä.

    1. Selkosen Roope
     7.5.2021, 20:07

     Erinomainen analyysi. Kiitos!

Kommentointi suljettu.