Harakka tervatulla katolla

Jos pitäisi kuvata tämän hetken koronatilannetta ja siitä tiedottamista ja uutisointia yhdellä sanalla, niin se sana olisi ”epäselvä”. Meille kerrotaan, että rokotukset etenevät hyvin, ja se on erinomainen asia. Samoin kerrotaan rajoitusten asteittaisesta purkamisesta, ja sekin on hyvä asia. Sitten taas kerrotaan, että yksi vappubrunssi teki Keski-Pohjanmaasta Suomen pahimman koronakolkan ja että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella sairaalahoitoon on joutunut enemmän koronapotilaita kuin koskaan aiemmin koronapandemian aikana.

Tämä näyttää siltä vanhan sanonnan harakalta tervatulla katolla: kun nokka nousee, niin pyrstö tarttuu, kun pyrstö nousee, niin nokka tarttuu. Rajoituksia pitää purkaa, mutta kun niitä puretaan, niin jossain ryöpsähtää uusi tartuntaketju. Muutenkin rajoitukset ja niiden noudattaminen tuntuvat epäloogisilta. Ravintoloissa ja varsinkin terasseilla on väkeä runsaasti, mutta teattereissa ja elokuvateattereissa on tiukat yleisörajoitukset. Helatorstain helle näkyi houkuttelevan suurissa kaupungeissa puistopiknikille, Raumalla juhlittiin Suomen mestaruutta rajoituksista piittaamatta ja eilen Helsingissä järjestettiin kaksikin mielenosoitusta, mutta esiintyvät taiteilijat joutuvat olemaan tämänkin kesän ilman työtä, kun kaikki konsertit ja tapahtumat on peruttu.

Ei ihme, että pääministerin koronatoimiin tyytyväisten määrä laskee.

Tässäkin uutisessa on epäloogisuus, sillä ne koronatoimet eivät ole pääministerin eivätkä edes hallituksen toimia. Suomi ei ole poikkeustilassa, joten kaikista rajoituksista vastaavat aluehallintovirastot. Hallitus antaa kyllä suosituksia ja ohjauskirjeitä, mutta entiseen tapaan ne eivät sido ehdottomasti aluehallintovirastoja, jotka soveltavat tartuntatautilakia itsenäisesti. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan koko Suomea koskevista torjuntatoimien tasoista on luovuttu ja koronan torjunnassa painotetaan jatkossa alueellisia rajoituksia ja suosituksia.

Jos haluaa tutustua oman alueensa rajoituksiin, niin pitää seurata aluehallintovirastojen sivuja. Itä-Suomessa näkyy olevan voimassa 50 henkilön kokoontumisrajoitukset, paitsi Itä-Savossa, jossa raja on kuusi henkilöä. Tässäkin tiedotteessa jää epäselväksi hallituksen suosituskirjeen vaikutus rajoituksiin ja niiden purkamiseen. Tämä hallituksen ja aluehallintovirastojen välinen työnjako on ollut jotenkin epäselvä koko ajan. Hallitus antaa suosituksia ja ohjeita, mutta aluehallintovirastot päättävät itsenäisesti.

Tämän seurauksena kukaan ei vastaa mistään. Kun hallitusta moititaan, niin se viittaa aluehallintovirastojen itsenäiseen toimivaltaan. Kun aluehallintovirastoilta kysytään, niin ne viittaavat hallituksen suosituksiin ja ohjeisiin. Tämäkin tuo mieleen sen harakan tervatulla aidalla.

Kun tästä koronasta ei päästä eroon ennen kuin koko kansa on rokotettu kahteen kertaan, jos sittenkään, niin ainakin kaikille pitäisi tehdä selväksi työnjako. Pitäisi kertoa, kuka päättää mistäkin toimista ja miksi on päätetty mitä on päätetty. Kun jossain ryöpsähtää tartuntaketju liikkeelle, niin turha siitä on hallitukselta kysellä, vaan pitää kysyä paikallisilta terveydenhoitoviranomaisilta ja aluehallintovirastoilta. Kun jossain lievennetään rajoituksia, niin poliitikot varmasti mielellään ottavat siitä kunnian, mutta tosiasiassa sekin päätös on tehty aluetasolla.

En minä kenenkään koronatoimia moiti, vaan yritän vain pysyä kärryillä. Oikeastaan median tehtävä olisi pitää meidät kaikki kärryillä, mutta se tuntuu keskittyvän liikaa joko yksittäisiin tartuntaketjuihin, yksittäisiin tapahtumiin tai jopa kaiken sysäämiseen hallituksen syyksi tai ansioksi.

Periaatteessa hallituksen ja aluehallintovirastojen työnjako on selkeä, mutta käytännössä ei oikein siltä näytä.

puheenaiheet yhteiskunta koronavirus
Kommentit (47)
 1. SÄHKÖPOSTIMIES
  17.5.2021, 08:59

  Kyllä tämä mun mielestä on aika yksiselitteistä ollut. Pysytään kotona jos ei ole välttämätön tarve poistua, ei osallistuta kissanristijäisiin tai mennä pubiin/terassille.

  Ei mene perille. Kohta luovutan itsekkin ja hällä väliä.. 14,5kk kohta istuttu kotona. Poislukien 3 aivan pakollista käyntiä toimistolla, koska jokin laite hajosi ja siihen oli päästävä käsin kiinni.

  Kesälomat on menetetty, ei tule rokotetta minulle ennen kesää.. saati sitä 2. annosta. No ens keväänä on sitte aikaa lomailla. Voisi periaatteessa dokailla tahallaan keskivaikean tai vaikean masennuksen niin siitä sitten saikkua muutama kk ja siihen 2 vuoden lomat päälle.

  1. Olen sama mieltä siitä että on aika yksiselitteistä on ollut noudattaa ohjeita. Eikä hermotkaan ole menneet kun on säätänyt omat tekemiset suosiolla sellaisiksi mitä rajoitukset eivät haittaa ja paljon on jäänyt siltikin jäljelle.Toki se tarkoittaa sitä että keskittyy siihen mikä on oleellista eikä mieti koko ajan kaikkea sitä mitä ei liity ollenkaan omaan tekemiseen. Saahan asioista vaikeita jos pyörittelee kaikkea sitä mitä Suomeen ja maailmaan mahtuu, mutta onko siinä mitään järkeä onkin sitten toinen juttu. Ja kannattaako ainakaan tavallisen tallaajan kauheasti pohdiskella kuka niitä määräyksiä antaa, vaan keskittyä enemmänkin niitä noudattamaan.

   Ja niinhän se on ettei typeryksiä pysäytä kuin pakko, jos sekään. Kun noudattaaa oheisia ohjeita, niin sillä pärjää ja on turvallisella puolella, tarvitsematta pohtia tekeekö jotain totaalisen väärin. Itseämme ja kanssaihmisiähän tässä on kuitenkin tarkoitus suojella, jotkut eivät vaan sitä halua ja touhuavat miten lystäävät. Harrastustoiminnan, kokoontumis- ym. rajoitusten poistumisesta saa kyllä helposti tiedon silloin kun sen tiedon tarvitsee. Mutta noiden typeryksien takia kärsivät sitten kaikki ja heidän takiaan rajoituksia joudutaan pitämään voimassa pidempään!

   ”Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta. Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään myös uusien virusmuunnosten leviämistä.

   Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
   Minimoi kontaktit ja muista yli 2 metrin turvaväli.
   Pese kädet, yski hihaan.
   Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
   Pidä Koronavilkku päällä ja noudata sen ohjeita.
   Ota rokote, kun vuorosi tulee.”

   Jos tuolta ei tarvittavaa tietoa löydy, niin sitä ei todennäköisesti tarvitsekaan:
   https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus#:~:text=%20Tarttuminen%20ja%2

 2. Käväisy ostoksilla paikallisissa tavarataloissa paljasti karun totuuden, joko korona on selätetty tai ihmiset eivät vain enää jaksa edes maskia kasvoillansa pitää. Ihan kiitettävästi ihmiset ovatkin jaksaneet tai sanotaanko suurin osa on jaksanut noudattaa suosituksia. Aina tietysti löytyy niitä, jotka omaavat paremmat tiedot ja kieltävät koronaviruksen edes olevan olemassa tai jos on, hallitus, viranomaiset, joku käyttää sellaista valtaa mihin Minä en suostu.

  En haluaisi olla se ilonpilaaja joka kertoo, että ei se fidun virus ole mihinkään kadonnut, eikä katoa. Se jatkaa ihmisten kiusaamista ja tappamista muuntumalla. Meidän pelastus on rokotus joka vähentää todennäköisyyttä sairastua vakavaan tautimuunnokseen, mutta ei poista uhkaa kokonaan. Silti ihmiset elävät nyt kuin viimeistä päivää, enkä minä nyt oikein osaa heitä siitä moittia, me elämme täällä kerran ja se kerta on aika lyhyt. Niille jotka edelleen eivät ymmärrä mistä viruksessa on kysymys, suosittelen lukemaan koskettavan Helsingin sanomien jutun Seitsemän elämää…https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000007976994.html (maksumuuri)

  Lopulta on aivan sama mitä viranomaiset, hallitus, presidentti määräävät, lopullinen päätös oman ja läheisten terveyden suojelemisesta tekee jokainen itse. Sen päätöksen kanssa joudumme elämään ja en tahtoisi olla se joka tartuttaa viruksen siksi, ettei viitsinyt noudattaa ohjeistuksia tai pitää virusta pelleilynä, sitä se ei ole.

  1. Ku meil aina on näitä QAnonTurtiaisia ja näihin hulluihin uskovaisia, niin se luo omat haasteensa, tähän. Itte, ku bunkkaan tääl Thaimaassa, niin kattelen snadisti sivusta, miten hyvin siel Suomes on asiaa hoidettu. Tääl tuntuu olevan meininkinä et pannaan pää puskaan ja toivotaan et se Covid ei löydä sinne.

   1. Haavekuvien myyminen siitä mitä ihmiset haluavat uskoa on hyvä bisnes. Samoin on erilaiset voimaantumisharjoitukset, jossa saa luvan karjua Turtiaisen johdolla kaikkien ikävien asioiden olevan huijausta.

Kommentointi suljettu.