Isoja ja pieniä asioita

Tämän vaalikauden tärkein asia on sote, mutta sitä on vaikea uskoa. Eilen eduskunnassa käytiin välikysymyskeskustelua, mutta asia ei näytä kiinnostavan ketään. Jo viikon on valtakunnan tärkein asia ollut pääministerin aamiainen. Ai niin, pitää täsmentää, että ei kyse ole pelkästään aamiaisesta, vaan ateriaedusta, jonka pääministerin olisi pitänyt ymmärtää perustuvan väärin tulkittuun lakiin siitä huolimatta, että hän ei itse ole lakia tulkinnut. Olisi kuitenkin pitänyt.

Tai oikeastaan pitää sanoa kuten suurin osa asiasta kiihtyneistä rivien välissä sanoo: En minä tiedä mistä on kysymys, mutta jotain on tehty väärin ja pääministerin pitää erota. Niinhän Iltalehden pääkirjoitustoimittajakin käytännössä sanoi, kun hän ei ensin tiennyt tuloverolain 70 §:n 3 momentin olemassaolosta, ja kun maininta siitä sitten lisättiin pääkirjoitukseen, niin koko kirjoitus vesittyi.

Meille on rantautunut ikävä tapa, jossa kuntavaalejakin käydään kaupallisen klikkimedian ja twitterpöyristyjien määräämällä tavalla. Asialliset asiat loistavat poissaolollaan ja hypitään kohusta kohuun. Jos kohua ei muuten synny, niin se synnytetään väkisin. Monet keskeiset oppositiopoliitikotkaan eivät ole viitsineet lähteä tähän mukaan, sillä he eivät joko viitsi tai halua sotkea käsiään. Haluan ajatella, että hekin pitävät aamiaiskohua ylimitoitettuna.

Nyt pitäisi oikeasti puhua sotesta, tai muuten käy kuten ennustin jo kauan sitten. Sote livahtaa läpi vähin äänin, kun on niin kiire hosua toisarvoisten asioiden kimpussa. Tämän välikysymyksen uutisoinnista on vastannut lähinnä Yle Uutiset, ja eilisten uutisten mukaan eräs soten hyvin tunteva hallituspuolueen kansanedustaja oli laskenut jo välikysymystekstistä peräti 45 virhettä. Tänä aamuna kerrottiin, että Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva vaatii soteen valinnanvapautta, tai muuten siitä ei tule mitään.

Tuo valinnanvapauden vaatimus ei yllätä yhtään, sillä sehän oli Sipilän hallituksen keskeisin tavoite. Sen tarkoituksena oli mahdollistaa sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistäminen. Se olisi tapahtunut niin, että yksityiset palveluntuottajat olisivat ilmoittautuneet palveluntuottajiksi ja asiakas olisi voinut valita vapaasti yksityisen ja julkisen välillä. Laskut olisi maksanut julkinen sektori.

Nämä suunnitelmat olivat jo pitkällä, ja niihin liittyi vaatimus velvoittaa julkinen sektori yhtiöittämään oma palvelunsa ja kilpailemaan avoimilla markkinoilla. Yksityiset yhtiöt valmistautuivat tähän jo hyvissä ajoin ostamalla itselleen pienten palveluntuottajien ja jopa kuntien omistamia hoivakiinteistöjä, tekemällä tonttivarauksia ja rakentamalla uusia tiloja. Jos yhtiöittämisvelvoite olisi mennyt läpi, niin niillä olisi ollut kilpailuetuna vuosien etumatka. Julkisella sektorilla ei ollut mitään valmiuksia kilpailuun avoimilla markkinoilla. Olen vuosien varrella kirjoittanut tästä kymmeniä juttuja, joita voitte halutessanne lueskella tämän linkin takaa.

Yhtiöittämisvelvoite kaatui perustuslakiin, ja niin kävi myös valinnanvapaudelle ja koko sotelle. Lyhyesti sanottuna perustuslain mukaan julkisella sektorilla on kokonaisvastuu palvelujen olemassaolosta, joten sillä on oltava valmiudet tuottaa tarvittaessa kaikki palvelut itse. Se ei tarkoita, että se oikeasti tuottaisi ne kaikki itse, vaan se on aina voinut ja voi jatkossakin täydentää omaa palvelutuotantoaan ostopalveluilla.

Evan vaatima valinnanvapaus on siis jo kertaalleen todettu perustuslainvastaiseksi, joten vaatimus on valmiiksi hengetön. Siitä voisi tietysti saada jollain tavalla toimivan aloittamalla koko prosessin alusta ja ottamalla perustuslain velvoite huomioon, mutta se tarkoittaisi vuosien viivästystä.

Tämä välikysymys tehtiin vain välikysymyksen tekemisen vuoksi, eivätkä sen tekijätkään tunnu olevan sen suhteen erityisen innokkaita. Sillä ei kuitenkaan pitäisi uutisoinnin kannalta olla mitään merkitystä, sillä välikysymys tarkoittaa aina hallituksen luottamuksen mittaamista, ja on siksi jo sellaisenaan iso asia.

Mutta ei tietenkään niin iso asia kuin pääministerin aamiainen.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (102)
 1. Kiitos Saku kun jaksat olla hyvin valveutunut pienen ihmisen puolesta ja tuoda esiin näitä asioita. En itse aina osaa tuota laillisuus näkökulmaa ottaa huomioon ja sinun kauttasi olen oppinut lukemaan asiat kriittisemmin ja olemaan vetämättä heti johtopäätöksiä. Usein asiat tuonne uutisointiin päätyy keskeneräisenä eikä ole vaikea päätellä mistä näkökulmasta välillä kirjoitetaankaan.. Toivotaan, että saataisiin tuo sote vihdoin maaliin nyt kun se näyttää olevan vihdoinkin myös perustuslain kestävä

 2. Kiitos kovasti. Vihdoin joku kirjoittaa hyvin tärkeästä asiasta ja myös koko maan ja tulevaisuuden kannalta. Kumma ettei otsikoita näy. Sipilän hallitus salasi Vaket sun muut bisnekset, miljardiluokkaa. Sitten kysellään pääministerin kuitteja. Kylmistä aterioista. Sallikaa mun nauraa.

  1. Kyllähän Hesari alensin itsensä roskalehtiluokkaan lähtemällä Marin lynkkaustalkoisiin Yle-vaatimuksien siivittämänä. Tässä nähdään,että luottamus on helppo romuttaa, varsinkin jos se on entuudestaankin heikolla tasolla. Millä Hesari meinaa luottamuksen palauttaa? Itse en kyllä ihan heti kykene pitämään Hesaria puolueettomana mediana. Sanomalla on oma roskalehtensä, jonka maine kestää kuran lennättämisen, kun ei siltä muuta odotetakkaan. Näköjään Marinin lynkkaus oli niin tärkeä asia, että siihen piti sotkea mukaan myös päälehti. Voi vain miettiä, oliko tämä koko medialle aiheuttaman mainehaitan arvoista?

   1. Näyttäisi siltä, että Hesari on siivonnut Marin-uutiset uutisvirran kärkipaikoilta pois. Luulenpa, että Hesarissakin on havahduttu, että lähti rellestäessä hiukan mopo käsistä, ja nyt on vähän niin kuin krapulamorkkis päällä.

   2. Luukas Pyykorpi
    2.6.2021, 15:17

    Sanoma Media Finlandin tilaukset jäivät nyt jäihin. Ehkä lopullisesti. Jopa Erkkoa tulee ikävä. Tajusi jutut.

  2. Arto Sivula
   2.6.2021, 15:55

   Kuinka Sipilän hallitus salasi Vaken?

    1. Kiitos kun laitoit linkin.
     Minä ja varmaan moni muukin oli jo unohtanut mitä hyötyjä (zero) ja kustannuksia (miljoonia) on Vake meille veronmaksajille tuonut.
     Pieniä on Marinin Kesärannan ruokamenot Vaken rinnalla – kummallista, että Vakesta ei Iltalehden riippumaton ja hyvin asiantunteva journalisti tiimi ole tehnyt juttua.
     Olisiko MOT kiinnostunut aiheesta, miten sinne voi laittaa juttuvinkin?

Kommentointi suljettu.