Epäilyksen varjot

Elokapina on osoittanut sivistyksen ja oikeusvaltioajattelun pintasilauksen niin ohueksi, että tarvitaan vain yksi mielenosoitus paljastamaan sisimmät tunnot. Poliitikkojen suhtautumisesta kirjoitin toissapäivänä ja eilen, ja sosiaalisessa mediassa on hekumoitu omankädenoikeudella. Omatekoiset juristit ovat tarjonneet sovellettavaksi rikoslaista vuonna 1999 poistettua kapinaa ja on luvattu tulla telttailemaan minun pihatielleni, koska sen on oltava nyt sallittua. Myös monille muillekin tuttu häirikköni havahtui taas hekumoimaan tulevalla kostolla.

Kapinan rikosnimikettä ei tosiaankaan laissa ole ja yksityisalueella saa telttailla vain maanomistajan luvalla. Tuo monille tutuksi tullut huoritteleva häirikkö saa kiehua omien ongelmiensa liemessä.

Monet poliitikot ovat ihan tosissaan väittäneet sisäministeri Maria Ohisalon ohjaavan poliisin toimintaa suoraan, ja ainakin kansanedustaja Sanna Antikainen on luvannut tehdä asiasta kirjallisen kysymyksen. Tässä kaikille lyhyt juridinen arvio, jonka kokenut juristi Vesa Tähtinen kirjoitti Fb-sivulleni:

Sisäministeriön päällikkönä toimiva sisäministeri ei ole lain (Poliisilaki 12 § ja Valtioneuvoston asetus poliisista 1 §) mukaan poliisimiehen asemassa, joten hänellä ei ole oikeutta toteuttaa laissa erikseen poliisille annettuja valtuuksia. Ministeri ministeriön päällikkönä vastaa toimialaa koskevan lainsäädännön valmistelusta ja hallinnon alan strategisesta suunnittelusta ja ohjauksesta, mutta ei yksittäisten, merkitykseltään laajakantoistenkaan operaatioiden ja tehtävien toteuttamisesta, eikä hänellä ole niihin liittyvää käskyvaltaa. Eli lyhyesti: sisäministerillä ei ole poliisin valtuuksia eikä siis oikeutta antaa poliisille operatiivisia käskyjä.

Suunnilleen tällainen tulee olemaan myös Antikaisen kirjalliseen kysymykseensä saama vastaus.

Kun Ohisalon päälle yritetään heittää epäilyksen varjoa, niin saman voi tehdä myös toisin päin. Perjantai-iltana Vihdin sheriffiksi itseään tituleeraava jokapaikanhäirikkö Panu Huuhtanen kutsui koolle äärioikeistolaisen vastamielenosoituksen, jonka itse nimesi natsileiriksi. Paikalle saapui heti perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas, jonka toimintaa poliisin taivuttelemiseksi on kehuttu yhtä vuolaasti kuin Huuhtasenkin. Myös kokoomusta lähellä oleva Päivän Byrokraatti innostui asiasta.

Erityisesti asiasta innostui Johan Bäckman:

Aiemmin Juha Korhosen ja nykyisin Johan Bäckmanin vetämä MV-lehti korostaa Peltokankaan roolia tapahtumissa:

(Kuvakaappaus MV-lehdestä.)(Kuvakaappaus MV-lehdestä.)

Nyt voikin kysyä, käyttikö Peltokangas väärin kansanedustajan asemaansa painostaakseen poliisia. En edes odota vastausta, koska se on ihan selvä. Poliisi ei tottele yksittäisen kansanedustajan käskyjä, ohjeita tai neuvoja sen enempää kuin sisäministerinkään. Tämä on vain Huuhtasen, MV:n ja Johan Bäckmanin yhteiskunnanvastaista performanssia, johon kansanedustaja näkyy osallistuvan mielellään. Niin tekee myös hänen puolueensa puheenjohtaja:

MV-lehti ja sitä lähellä olevat piirit antavat kuvan hallituksen kaatavasta operaatiosta, mutta tämän julkisivun takana onkin sitten karu ja ilmeisen viinanhuuruinen todellisuus.

Poliitikkojen kannattaa miettiä tarkkaan suhtautumistaan Elokapinan mielenosoitukseen. Epäilyksen varjo voi tulla mistä suunnasta tahansa ja äkkiä voi huomata olevansa äärioikeiston mannekiini.

***

EDIT 20.6.2021 klo 12.30

Korjattu tekstiä siten, että Juha Korhonen ei ole enää MV:n päätoimittaja.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (89)
 1. Samppa+Haapavaara
  20.6.2021, 11:59

  Onhan näitä kampanjoita ollut, ja tulee olemaan
  tälläisiäkin
  https://youtu.be/WjVW6roRs-w
  K18 muuten

  1. Luulin ilmastodenialistien tekemäksi parodiaksi, mutta väärässä olin. Tuottajaorganisaatiossa tosin huomasivat itsekin, että olivat lyöneet lihakirveellä omaan jalkaansa:
   10:10 say sorry over film depicting graphic murder of children
   https://www.edie.net/news/6/1010-say-sorry-over-film-depicting-graphic-murder-of-children/18768/

   Kannattaa miettiä, kenen mielipiteisiin ja toimintaan haluaa vaikuttaa ja millä tavalla. Tuskin elokapinallistenkaan tavoitteena on vain performanssi ja taiteellinen vaikutelma.

 2. Saku. Etköhän tekisi poikkeusta ja julkaisisi ennen kommentoinnin loppumista tulleet älynväläykset. Senverran terävästi kirjoitit, että uskon ”kokoelmaa kertyvän”.

  Meinaan jotta saataisiin kerrankin näyttö ”kansanviisauksista”.

  Mielenkiintoista muuten, että Elokapinalla ja äärioikeistolla on yhteinen tavoite: Hallituksen painostaminen/kaataminen. Kaikkea se kateellinen ja kapinallinen, ehkä sairaskin mieli teettää.

  1. Elokapinan tavoite ei ole kaataa hallitusta.

   1. Luukas Pyykorpi
    20.6.2021, 13:52

    Elokapinan vastustajilla on se yritys koko ajan 24/7/365 mielessä. Äänestysaktiivisuus parasta noilla

    1. Hanna Mäntynen
     21.6.2021, 16:29

     Nostan hattua Elokapinaväelle. Rauhassa osoittavat mieltään versus persuhenkiset, humalaiset ja väkivaltaiset denialistit.

     Elokapina on kertonut tavoitteensa, joka on suora keskusteluyhteys maan hallitukseen, ei laillisen hallituksen kaataminen.

     Ei ole enemmästä eikä vähemmästä kyse kuin planeetan pysymisestä elinkelpoisena, mutta ilmeisesti osa ihmisistä kuvittelee olevansa luonnonmullistuksilta turvassa ilmalämpöpumppuineen. Sähköhän tulee seinästä, vesi hanasta ja ruoka lähikaupasta!

     Harvoin on typeryys niin näkyvää kuin nykyään. Some muuten pursuaa typeriä pandoran lippaita, joita yllättäen äärioikeisto ei edes huomaa. Keksiikö kukaan, miksei?

   2. Teoreettista toki, mitään ennustamatta, mielestäni vaatimus on esitetty, joskin välillisesti.
    Pääministerille asetettu uhkavaatimus… jompikumpi loppujenlopuksi luopuu. Jos PM ”luopuu (tehtävästään )” niin hallitus ”kaatuu”. Jos PM suostuu kiristykseen niin haaskalle tulevat ne jotka jo ovat vaatineen hallituksen eroa tai ainakin kohdeministereitä nimenneet.
    Voisi tuostakin olla tuloksena olla jopa hallituksen sisäpuolisten avustama ”kaato”.
    Jos provokaattorit saadaan hillittyä, niin tilanne voi tietysti rauhoittuu, mutta ”Suomen suurimmalla”, ja sen protokollamaestrollalla” näyttää olevan selvä tavoite yhteiskuntarauhan rikkomiseen. Pillinvihellys
    ja kivet lentelevät.

    En ota kantaa Elokapinan toimiin tai toimettomuuksiin, totean vain, että mahdotonkin voi joskus muuttua mahdolliseksi varsinkin jos hyötyjiä on useampia.
    Kun pahalle antaa pikkusormen, niin se vie koko käden.
    Matemaattisen pohdiskelun jälkeen äärilaidalta voidaan helpostikin esittää luottamuslauseita varsinkin kun Elokapinaa esiintyy ”siellä sun täällä”.

    1. Nyt oli kyllä sitten vähintäänkin hatusta vedetty.

Kommentointi suljettu.