Puuttuva uutinen

Jos jostain asiasta ei uutisoida, niin sitä ei ole olemassa. Tämä yksinkertainen totuus tuli taas mieleeni, kun eräs lukija linkitti eilisen juttuni kommenttiosioon Tilastokeskuksen 22. kesäkuuta julkaiseman työllisyystilaston. Sen mukaan työllisiä oli toukokuussa 138 000 enemmän kuin vuosi aiemmin.

Tästä saisi samanlaisen uutisen, joihin totuimme Sipilän hallituksen aikana. Silloinhan työllisyysastetta ja työpaikkojen määrää seurattiin tarkasti ja siitä uutisoitiin näyttävästi kerran kuukaudessa. Otsikot julistivat hallituksen työllisyystavoitteen lähenevän, kuten vaikkapa tässä ihan ensimmäisen haun tuloksessa tammikuussa 2018.

Nyt vallitsee syvä hiljaisuus. Nyt voisi otsikoida samalla tavalla ja kertoa, että työttömiä on 25 000 vähemmän kuin vuoden 2020 toukokuussa. Työllisyysasteen trendiluku on 71,6 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 7,6 prosenttia. Luvut ovat parempia kuin tuossa tammikuun 2018 uutisessa, mutta uutiseksi luvut eivät enää kelpaa. Edes työttömien määrän väheneminen 25 000 henkilöllä ei riitä uutiseksi, puhumattakaan 138 000 uudesta työllisestä. Heistä voisi ihan entiseen tapaan uutisoida, että hallitus on luonut vuodessa 138 000 uutta työpaikkaa, mutta sellaisia uutisia ei näy.

Sipilän hallituksen luomien työpaikkojen määrä on paisunut myytiksi ja luku on vakiintunut 140 000 uuden työpaikan kohdalle. Aiemmin se oli 120 000, mutta jostain ilmestyi viralliseen totuuteen 20 000 lisää. Tosiasiassa niistä uusista työpaikoista vain puolet oli jatkuvaa kokoaikatyötä. Loput olivat jatkuvaa osa-aikatyötä, määräaikaista kokoaikatyötä tai määräaikaista osa-aikatyötä, kuten kerroin jo joulukuussa 2018. Mutta uskotaan myyttistä totuutta ja todetaan, että Sipilän hallitus sai neljän vuoden aikana luotua 140 000 uutta työpaikkaa. Nyt Marinin hallitus on tehnyt saman vain yhdessä vuodessa ja koronan jyllätessä, mutta uutiseksi se ei kelpaa.

Sen sijaan uutiseksi kelpaa kaikki opposition esittämä kritiikki hallituksen puuttuvista työllisyystoimenpiteistä. Sitä kritiikkiä ei tarvitse perustella mitenkään eivätkä toimittajat ilmeisesti enää edes muista vilkaista Tilastokeskuksen edelleen kerran kuukaudessa julkaisemia tiedotteita. Meille uutisoitava totuus on, että hallitus riitelee työllisyystoimista ja mitään ei tapahdu.

Hallituksen työllisyystoimista puuttuu keppi, joka opposition ja sen puheita kaikuna uutisoivien tiedotusvälineiden mukaan on ainoa oikea toimenpide. Tukia pitää leikata, jotta työ rupeaa maistumaan. Sen lisäksi myös palkkakustannuksia pitää alentaa, jotta työntekijöitä kannattaa palkata. Tästäkin on tullut eräänlainen virallinen totuus, jota ei kyseenalaisteta.

Miten nämä 25 000 työtöntä ovat vuoden aikana onnistuneet työllistymään, vaikka heidän tukiaan ei ole leikattu? Ja mistä nämä 138 000 uutta työpaikkaa ovat ilmestyneet, kun hallituksella ei nykyisin näytä olevan mitään tekemistä niiden kanssa? Taivaastako ne putosivat vai avasivatko työnantajat niitä ihan hyvää hyvyyttään? Ei, vaan ne ovat syntyneet tarpeesta. Kun talous elpyy, niin kulutuskysyntä kasvaa ja tarvitaan lisää tuotantoa. Siihen tarvitaan sitten uusia työntekijöitä. Talous alkoi elpyä jo Sipilän hallituksen aikana, mutta silti hallitus otti kaiken kunnian työllisyyden kasvusta.

Silloin annettiinkin työttömille keppiä, joten se sai työttömät töihin. Nyt kun keppi puuttuu, niin työttömät työllistyvät paremmin, mutta koska se ei sovi tarinaan, niin asia sivuutetaan. Kukapa niitä Tilastokeskuksen katsauksia nyt viitsisi itse tutkia, ja kun niistä ei uutisoida, niin kukaan ei edes tiedä asiasta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (73)
 1. Matti Sillanpää
  4.7.2021, 09:32

  Kun tutustuu Antonio Gramscin
  ajatuksiin hegemoniasta, huomaa pian, ettei tässä ole mitään uutta.

 2. Jukka Tujula
  4.7.2021, 09:37

  Kyllä tässä tiedotusvälineistä voi helposti saada käsityksen, että kyseessä on kaksi täysin eri asiaa: Sipilä loi työpaikat, kuten Jumala loi taivaan ja maan. Nyt työpaikat ovat lisääntyneet ihan itekseen Marinista huolimatta. 😁

Kommentointi suljettu.