Teoreetikon testamentti

Suomi-areenassa on taas tänäkin kesänä pidetty puheita, jotka eivät kiinnosta juuri ketään. Lievää mielenkiintoa on kohdistunut perussuomalaisten puheenjohtajuuden jättävän Jussi Halla-ahon puheeseen, jossa hän palasi takaisin Scriptan ja Vieraskirjan hämärään maailmaan puhumalla meneillään olevasta kulttuurivallankumouksesta. Hänen mukaansa kulttuurivallankumouksen heijastumina voidaan pitää muun muassa Elokapina-ympäristöliikettä, Black Lives Matter -liikettä ja intersektionaalista feminismiä, ja suurin osa suomalaisista kokee hänen nostamansa aiheet esimerkiksi sukupuolivähemmistöihin liittyen sairaiksi.

Suurin osa suomalaisista ei piittaa näistä puheista tippaakaan, koska heillä on muutakin tekemistä. Vaikkapa köyhyyden ja työttömyyden kanssa kamppailevaa ei auta yhtään, jos hänen ongelmansa selitetään johtuvan intersektionaaliseen feministiseen ajatteluun perustuvasta kastijärjestelmästä, jossa ihmisen puheoikeus ja oikeus tehdä ja sanoa asioita on kiinni siitä, millaisiin uhrikategorioihin hän kuuluu. Sen sijaan saattaisi auttaa ainakin ymmärtämään, jos kerrottaisiin niiden yhteys yhteiskuntaluokkaan, alkuperään, seksuaaliseen suuntautumiseen ja ikään. Se nimittäin on sitä intersektionaalisuutta eli moniperusteista ja risteävää eriarvoisuutta, joka jostain syystä on muodostunut halla-aholaisille kirosanaksi.

Niin kävi nytkin. Halla-ahon kannattajat riemuitsevat tuttuun tapaan, kuinka Mestari taas tyhjensi pajatson, jauhotti kaikki ja sai muut puolustuskannalle. Tokkopa heistä kovinkaan moni edes ymmärsi Halla-ahon puheesta muuta kuin että sukupuolivähemmistöt ovat sairaita, mutta se riittääkin heille. Omat ennakkoluulot saavat vahvistusta. Heille Halla-aho saisi sanoa vaikkapa vain “Halipatsui ja huh-hah-hei”, niin he ylistäisivät sanojen osuvuutta.

Jos ilmastonmuutoksesta huolestunut Elokapina on kulttuurivallankumousta, niin olkoon. Jos yhdenvertaisen kohtelun ja yhtäläisten oikeuksien vaatiminen kaikille ihonväriin ja seksuaaliseen identiteettiin katsomatta on kulttuurivallankumousta, niin olkoon. Siinä tapauksessa se kulttuurivallankumous on ollut käynnissä jo YK:n ihmisoikeuksien julistuksesta lähtien. Suomen perustuslakikin lähtee siitä, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, joten ilmeisesti myös perustuslaki on intersektionaalisen feminismin saastuttama.

Vanhaan tapaan Halla-ahon ajattelu näyttää kumpuavan siitä ajatuksesta, että tietyt vähemmistöryhmät nähdään lähtökohtaisesti alempiarvoisina ja että tämä kategorisointi on hyvä asia, jota ei saa muuttaa. Tätä sielun kannelta sopivasti näppäilemällä Halla-aho saa kannattajiensa jakamattoman suosion, sillä kuvitelma valkoisen heteromiehen ylivertaisuudesta ja luonnollisesta asemasta muita parempana istuu täydellisesti alemmuudentuntoiseen ajatteluun.

Tällaisen testamentin Halla-aho jättää seuraajalleen puolueen puheenjohtajana, joten todennäköisesti saamme jatkossakin turhaan odottaa puolueelta konkreettisia kannanottoja vaikkapa soteen, työttömyyteen, köyhyyteen, koulutuspolitiikkaan ja muihin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Jos Riikka Purralta kysytään, niin hän luultavasti toteaa tuttuun tapaan, että on meillä näkemyksiä muihinkin asioihin kuin maahanmuuttoon, seksuaalivähemmistöjen sairauteen ja ympäristövouhotukseen – ja jatkaa puhumista juuri niistä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (47)
 1. Kimmo Rossinen
  13.7.2021, 10:23

  Jälleen hienoa analyysiä blogistilta, jota ei ikinä saa päästää eläköitymään.

  Kaikissa puolueissa on ongelmansa ja vikansa, joissakin tuntuu niitä löytyvän kosolti enemmän kuin muissa.

  Mutta vikojen huomaaminen tapahtuu ulkoapäin tarkkaillen – siksi oppositio on olemassa – sisältä kehittyy usein pelkkää hymistelyä.

  “Hallitus” on myöskin sanana ja käsitteenä pohtimisen arvoinen. Ja siitäpä ei sen enempää.

  1. Vote Kumpula
   13.7.2021, 16:53

   Kiitos sanasta ‘hallitus’, arvon Uuninpankko!
   Parhaiten ko herraan se sopii virolaisten sanomana!
   Eestin kielessä Hallitus tarkoittaa hometta…
   Aina vaan enemmän itserakkainta käsitettä puheenjohtajansa lanseeraaOlisikohan alkanut rapisto
   – ja perässäkulkijat hurraavat.

   1. Kimmo Rossinen
    16.7.2021, 04:53

    Harvinaisen outo kommentti. Voisikohan mr. Vote hieman avata sanomaansa?

 2. Joose+Norri
  13.7.2021, 10:29

  Kulttuurivallankumous-sanan käyttö on sura viittaus Kiinaan. En tosin ole varma, ymmärtääkö puhuja tämän, hänen historiantuntemuksensa on aiemmin osoittautunut heikoksi. Mutta jos ymmärtää, ajatuksellinen umpisolmu on käsittämätön, ihmisten tasavertaisuuden vaatiminen rinnastuisi yhteen historian pahimmista sen loukkauksista.

  1. Kyllä ymmärtää. Perussuomalaisten älyköt ovat mestareita omimaan vakiintuneessa käytössä olevia termejä ja tekemään niillä ajatuksellisia immelmanneja (Ilkka Kanervalta napattu sana).

   1. Joose+Norri
    13.7.2021, 14:07

    Ajatuksellinen Immelmann on hyvä termi… On ongelma, jos näiden termien alkuperää ei tunneta eikä siitä kerrota. Helppo esimerkki on “kulttuurimarxismi” joka on suoraan Julius Streicherilta ja Joseph Goebbelsiltä omittu kulttuuribolshevismin nykyaikaisversio. Näin käytettynä siitä tulee salonkikelpoinen joidenkin silmissä, mutta eivät he tiedä mitä Marx kirjoitti.

  2. Kyllä Halla aho ymmärtää termit, mitä käyttää. Jujuhan onkin siinä, että kannattajat eivät ymmärrä ja hän varsin hyvin sen tietää. Jos ymmärtäisivät pitäisi keksiä muuta mikä menee läpi.
   Kyllä Jussilla illalla oli nuoralla tanssia, ettei lipsahtanut täysin klovnin kaapuun.

Kommentointi suljettu.