Hankala perintö

Perussuomalaisten puheenjohtajuudesta luopuva Jussi Halla-aho jättää seuraajalleen perinnöksi sellaisen asian, jonka kanssa eläminen ei tule olemaan helppoa. Halla-aho linjasi toukokuussa, että työttömyysturvaa ja irtisanomissuojaa voidaan heikentää, paikallista sopimista lisätä, työehtosopimusten yleissitovuus purkaa ja lakko-oikeutta rajoittaa.

Kun Li Andersson eilen nosti tämän tosiasian esille, niin Halla-ahon todennäköinen seuraaja Riikka Purra vähätteli asiaa sanomalla Anderssonin puheita heinäkuun horinoiksi. Iltalehden asenteesta kertoo otsikon sananvalinta, jossa Anderssonin sanoja pidetään “rajuina väitteinä” ja Purran vastaukseksi antamaa twiittiä sanotaan “torppaamiseksi”.

Kumpikas tässä nyt oikein horisee? Anderssonin mukaan moni ei tiedä, että esimerkiksi palkan suuruus ja oikeus lomarahaan eivät perustu lakiin, vaan yleissitoviin työehtosopimuksiin. Siksi monilta jäi huomaamatta, kuinka vaarallisella tulella suuret työnantajaliitot Teknologiateollisuus ja Metsäteollisuus leikkivät, kun ne kuluneen vuoden aikana kertoivat lopettavansa valtakunnallisten työehtosopimusten neuvottelemisen. Samaan surulliseen rintamaan liittyivät kevään aikana myös perussuomalaiset vähättelemällä yleissitovuuden merkitystä.

Onko tämä raju väite vai fakta? Hänen sanomansa on totta, ja sanoi hän muutakin, jonka voitte lukea hänen Facebook-päivityksestään. Tähän perusteltuun tekstiin Purra vastasi yhdellä ainoalla twiitillä, jota hän ei perustele mitenkään. Hän väittää jopa Anderssonin puolueineen polkevan työmarkkinaoloja aktiivisesti ja häpeilemättä.

Purralla ei siis ole mitään sanottavaa puolustukseksi, joten hän turvautuu perustelemattomaan hyökkäykseen. Halla-aho linjasi ihan selkeästi työolojen heikentämisen mahdolliseksi, joten ei siitä voi kiemurrella irti puhumalla maahanmuutosta. Tästä voi päätellä, että perussuomalaisten linja ei tule muuttumaan Purran puheenjohtajuuden aikana yhtään, vaan kaikki on maahanmuuton vika.

Moni ei halua uskoa, että perussuomalaiset ovat valmiita luopumaan työehtosopimusten yleissitovuudesta ja lomarahoista sekä alentamaan palkkoja, jos saavat vastineeksi työperäisille maahanmuuttajille 3 000 euron palkkarajan. Lisäksi puolue on linjannut, että matalapalkka-aloille voisi tulla edelleen työntekijöitä pienemmälläkin palkalla, mutta vain tekemään sovitun työn ilman mahdollisuutta sosiaaliturvaan tai mihinkään muihin etuihin. Työn päätyttyä heidän olisi lähdettävä kotimaahansa, kuten vaikkapa marjanpoimijat ja muihin kausiluontoisiin töihin tulevat tekevät jo nyt. Jos tällainen menettely laajennetaan koskemaan kaikkea työperäistä maahanmuuttoa, niin eipä ole työntekijöistä tungosta. Kukaan ei rupea maksamaan vaadittua 3 000 euron kuukausipalkkaa matalapalkka-aloille, joten linjaus yhdessä yleissitovuuden poistamisen kanssa näyttäisi vihreää valoa kiskonnantapaiselle työsyrjinnälle.

Iltalehden mukaan Anderssonin puheet ovat rajuja väitteitä ja Purran pyristely väitteiden torppaamista. Ihan miten vain, mutta jos perussuomalaiset joskus pääsevät päättämään, niin moni ihmettelee kesäloman lyhenemistä ja lomarahojen puuttumista. Siinä vaiheessa minä sanon, että nauttikaa nyt siitä, mitä olette tilanneet. Se on työperäisen maahanmuuton vaikeuttamisen hinta, ja te sen maksatte.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (61)
 1. Jukka Tujula
  15.7.2021, 15:14

  Persut jatkuvasti hyökkäävät AY-liikettä vastaan. En ymmärrä miten duunarin kannalta ammattiyhdistykset voisivat olla huono asia. Koko ideahan on, että AY-liike puolustaa duunareita. Jos idea ei toteudu, niin asiaa ei pidä korjata kieltämällä ammattiyhdistykset, vaan demokraattisesti vaihtamalla liittojen porukka.

  1. Hanna Mäntynen
   15.7.2021, 16:33

   PS-väellä on tämä tietty päähänpinttymä herrakansasta.

   Niinpä sekin, että puolueen äänestäjäkunnassa on enemmän työttömiä kuin minkään muun puolueen, johtuu heidän mielestään vain siitä, että maahanmuuttajat ja naiset (vihervasemmistosuvakit- jne) ovat viekkaudella ja vääryydellä vieneet heiltä työt.

   Joten jokainen huoltoaseman baarissa notkuva peruskoulun käynyt työtön persu saa oitis pomonhomman kunhan akoille ja muukalaisille näytetään heidän paikkansa.

   Tämän kommenttini raaka-aineet olen koonnut vauva.fin ja ylen sekä kalankääreiden kommenttiketjuista, eivätkä ne edusta minun arvojani tai ihanteitani.

   1. Mullikuhnuri
    15.7.2021, 17:27

    Todellisuudessa persuissa on yhä enemmän “herrakansaa”, eli ylintä palkkaluokkaa, johtajia, yrittäjiä ja muita, jotka ovat huomanneet Perussuomalaisten tukemisen olevan tilaisuus oman asemansa ja varallisuutensa kasvattamiseen duunareiden työehtojen heikentämisellä.

    1. Arto Sivula
     16.7.2021, 09:12

     Välillä kaikki persut ovat baareissa notkuvia työttömiä rasistijuoppoja, toisinaan taas pomoja ja yläluokan herroja.

     Myöskin ulkomaalaisia vihaavia, ja toisaalta taas vähintäänkin puolella persuista on ulkomaalainen puoliso.

     Vaikea pysyä perässä.

     1. Perussuomalaisten äänestäjäkunta on muuttunut kovasti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaisten tärkeimmät äänestäjäryhmät ovat pk-yrittäjiä ja pk-yritysten työntekijöitä. Vahvasti talousoikeistolaisuuden suuntaan siirtynyt talouspolitiikka on tuonut äänestäjiin myös äärioikeistolaisia “yläluokan herroja”. Samastumispintaa puolueesta heille löytyy, kun puolueen johtohahmoissa on maisteria, tohtoria, juristia, diplomi-insinööriä jne. Baareissa notkuvat työttömät rasistijuopot eivät ehkä ole huomanneet tätä muutosta.

   2. Äänekkäimmät mölisijät ovat pilanneet “Esson baarien” raatilaisten maineen. Siellä käydään joissakin pöydissä niin asiallisia ja rakentavia keskusteluja että monet kansanedustajatkin saisivat sieltä hyvää oppia.

   3. Hanna Mäntynen
    16.7.2021, 19:11

    Tietoni PS:n korkeasta työttömyysasteesta perustuu tähän

    https://yle.fi/uutiset/3-9528779

    Tuoreempaa en löytänyt. Kertokaa kun löydätte. Huom, kannattajakuntaa tutkittiin. Tietenkin eduskuntaan saakka pääsee vain varakas, ei kampanjointi ilmaista ole minkään puolueen riveissä.

  2. Vesa+Kauppinen
   15.7.2021, 23:15

   Niinpä niin. Ei ammattiyhdistysliike aikanaan ilman syytä syntynyt. Eivätkä ne syyt minnekään ole kadonneet. Ellei ammattiyhdistysliike ole estämässä, niin sieltä jostakin ne taas alkavat vaikuttaa. Ei työnantaja anna mitään lahjaksi. Ei nykytilanne ole mikään itsestään selvyys ja pysyvä olotila, vaikka moni niin erehtyy luulemaan. Sen saavuttamiseksi on aikanaan tehty paljon työtä niin politiikassa kuin ammattiyhdistysliikkeessäkin. Eivät työntekijät ilman yhteistoimintaa kykene etujaan puolustamaan. Työnantaja on aina vahvempi kuin yksittäinen työntekijä.

 2. Heikki Hakala
  15.7.2021, 15:24

  Yleissitovuuden poistamisesta oli iso juttu pari kuukautta sitten (?) kun Halla-aho puhui siitä ja Marin reagoi voimakkaasti samassa tilaisuudessa (jommankumman iltapäivälehden mukaan räjähti tms.) Muistaakseni Purra selitti Halla-ahon puheet väärinymmärrykseksi tai vast. siihen aikaan kun ehdokkuus alkoi olla varmaa.

Kommentointi suljettu.