Ei mennyt putkeen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän esitys maahanmuuttajien saamien tukien alentamisesta on alusta lähtien ollut vastatuulessa. Sokea Reettakin näki, että esitys asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä vastoin perustuslakia, ja nyt on kiinnitetty huomiota esityksen sanaan ”kantasuomalaiset”. Puolueen eduskuntaryhmä esitti kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien sosiaaliturvan eriyttämistä toisistaan. Joko on kaivettu esille kallonmittausvälineet vai miten kantasuomalaisuus määritellään?

Enpä usko. Kyseessä on selvästi vahinko, ja varmaankin oli tarkoitus puhua Suomen kansalaisista. Tällaista vahinkoa ei kuitenkaan saisi tapahtua, sillä se herättää kysymyksen etnonationalismin kannatuksen lisääntymisestä kokoomuksen sisällä. Ainakin jotkut etnonationalistit ovat sosiaalisessa mediassa jo tervehtineet tätä linjausta ilolla.

Lipsahdus sananvalinnassa pistää epäilemään, että koko esitys on laadittu yhtä huolimattomasti. Siltä se vaikuttaa jo ihan perustuslainkin kannalta. Kerrataan vielä:

Esityksen mukaan maahanmuuttajille myönnettäisiin vain 80 prosenttia täysimääräisistä tuista siihen asti, kunnes he täyttävät kielitaitovaatimukset ja tuntevat riittävästi suomalaista yhteiskuntaa ja arvoja.

Tätä on yritetty ennenkin. Sipilän hallituksen aloittaessa silloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) julisti ensi töikseen tärkeimpänä tavoitteenaan olevan maahanmuuttajien tukien alentamisen. Kuten odotettavissa oli, niin esitys törmäsi perustuslakiin. Perustuslain 6 §:n mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Ulkomaalaisuus ei ole hyväksyttävä peruste asettaa työtöntä työnhakijaa eri asemaan, totesi perustuslakivaliokunta silloin ja niin se tulee toteamaan jatkossakin.

Kaiken huippuna kokoomuksen eduskuntaryhmän esityksestä sitten löytyikin etnonationalismiin viittaava sana. Myönnän, että itse en sitä edes huomannut, ja niin lienee käynyt kokoomuksen eduskuntaryhmällekin. Se taisi kopioida sellaisenaan Hanna Mäntylän vuonna 2015 tekemän esityksen, jossa myös puhuttiin kantasuomalaisista.

Kantasuomalaisuutta ei voi määritellä lakitekstissä menemättä suunnilleen Nürnbergin lakien mukaiseen pikkutarkkuuteen vanhempien ja isovanhempien todistettavasta suomalaisuudesta. Suomen kansalaisuus sen sijaan on helppo todeta, sillä se joko on tai sitä ei ole.

Jotta kokoomuksen ei niin tuore esitys voitaisiin toteuttaa, niin ensin pitäisi muuttaa perustuslain 6 §:n 1 momentti kuulumaan siten, että Suomen kansalaiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Se taas sisältäisi sellaisen viestin, että minkään muun maan kansalaiset eivät ole yhdenvertaisia lain edessä, vaan heitä voidaan kohdella eriarvoisesti. Se olisi melkoinen viesti ulkomaalaista työvoimaa haluavalta maalta. Niin on jo pelkästään se, että suurinta kannatusta nauttiva puolue haluaa kohdella ihmisiä eriarvoisesti muuttamalla perustuslain nykyistä tulkintaa.

Kokoomuksen kannattaisi haudata epäonnistunut esityksensä hiljaisuudessa, sillä se on erittäin huonoa mainosta kykypuolueelle.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (84)
 1. Pia Kauma kerkesi jo mainostamaan että kantasuomalaisuus tarkoittaa vaihto-oppilaiden ja ulkomailla asuvien olevan mamuti mamuja öyöyöö, mutta kukaan ei edelleenkään kerro mitä nuo ”suomalaiset arvot” ovat ja kuka ne päättää?

  1. Siitä puhumattakaan, mikä on suomalaisten arvojen ”riittävä” tuntemus ja kuka sen kulloinkin mittaa.

 2. Kaija Liikaoja
  28.7.2021, 14:14

  Kokoomusta ei erota Perussuomalaisista mikään. Milloinkahan ihmiset tajuaa sen.

  1. Kokoomus/perussuomalaiset + faktat = ei mitään yhteistä. Ja tämä on huomattavasti tarkempaa matematiikkaa kuin Stubbin prosenttilaskujen osaaminen.

  2. > Kokoomusta ei erota Perussuomalaisista mikään.

   Viime aikoina kyllä saanut sellaisen kuvan, että kokoomus ei ole ihan yhtä köyhävastainen puolue kuin perussuomalaiset. Lähellä toisiaan kuitenkin ovat tässäkin asiassa.

   1. Valhetta ja totuutta on vaikea erottaa. Kun vain valhe esitetään totuutena ,niin siitä tulee totuus. Itänaapurimme on siinä mestari. Sen takia jokaisen on laitettava ne harmaat aivolut liikkeelle ja pohdittava asioita ihan itse. Kyllä nykyisellä koulutuspohjalla ja internetistä saatavalla tiedolla pystyy aika paljon ymmätämään asioita ja huomaamaan paskan puhujat.
    Valtioiden väliset ja koko maailmaa käsittävät talousasiat on liian isoja ymmärrettäviä yksittäiselle ihmiselle. Ainakin minun mielestäni. Siis tyhjentävästi ja vielä oikein.

Kommentointi suljettu.