Kaikki on tehty väärin

Hallitus alkaa valmistautua syyskuun budjettiriiheen, ja valtiovarainministeri Annika Saarikko on jo antanut joitain ennakkotietoja budjetin suuntaviivoista. Päättipä hallitus mitä tahansa, niin päätökset ovat vääriä, huonoja tai riittämättömiä. Hallituksen tiedotustilaisuuksien jälkeen ensimmäiseksi haastateltavat oppositiojohtajat tulevat niin sanomaan, ja epäilemättä sanovat sen jo etukäteen.

Tupakkavero siis nousee, joten nyt odottelen Mannerheimintien tukkivaa suurta tupakkamielenosoitusta, johon kokoonnutaan kessuttelemaan ja vastustamaan samalla alkoholiveron korotusta, jota ei ole tulossa. Siinä olisi kansanedustajille taas oivallinen tilaisuus vastustaa hallituksen kansalaisiin kohdistamaa kuritusta samalla tavalla kuin torvimarssilla vastustettiin polttoaineveron korotusta, jota hallitus ei ole edes suunnitellut.

Kaikki hallituksen tänäkin syksynä tekemät päätökset tullaan uutisoimaan opposition esittämän kritiikin kautta, ja sillä tavalla kansalaisten mieliin iskostetaan kuvaa huonosta hallituksesta. Niin on tehty ennenkin, ja muistutukseksi listaan joitain tämän hallituksen tekemiä keskeisiä päätöksiä, joista on annettu ihan väärä kuva.

Aloitetaan siitä vappusatasesta, josta mediassa on tullut petetyn vaalilupauksen symboli. Vieläkään ei tunnusteta, että pienimpiä eläkkeitä korotettiin vuoden 2020 alussa. Kansaneläkkeen täysi määrä nousi 34 eurolla ja takuueläkkeen 50 eurolla kuukaudessa. Sitten tuli korona, ja rahat tarvittiin muuanne, kuten esimerkiksi yritystukiin.

Hallitus purki aktiivimallin, mutta moni kuvittelee sen tulevan takaisin, kun hallituksen pohjoismaisen työnhaun malli uutisoitiin aktiivimalli kakkosena. Ei se tule takaisin, sillä Sipilän aktiivimalli kakkonen oli tarkoitettu tulemaan aktiivimalli ykkösen lisäksi, ja kuten muistamme, niin aktiivimalli ykkönen oli pelkkä tukileikkuri. Siinä työtöntä rangaistiin siitä, että hän ei saanut palkkatyötä, ja aktiivimalli kakkosessa häntä olisi rangaistu sen lisäksi työnhaun laiminlyönnistä. Pohjoismaisen työnhaun mallissa kaikki karenssit lyhenevät, mutta karenssin voi kyllä saada, jos ei hae 0-4 työpaikkaa. Näistä kahdesta mallista voitte lukea täältä.

Hallitus on saanut soten valmiiksi, mutta sen sisällöstä on uutisoitu hyvin vähän. Sitäkin enemmän on uutisoitu vasta suunnitteilla olevasta maakuntaverosta, ja siitäkin väärin. On annettu ymmärtää, että se on uusi vero entisten verojen päälle ja jätetty kertomatta, että kunnallisveroa on tarkoitus alentaa saman verran. Maakuntaveroa käytettäisiin vain sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoittamiseen. Siitä voitte lukea täältä.

Hallitus sai aikaan peruskoulu-uudistukseen verrattavan oppivelvollisuusuudistuksen, jossa oppivelvollisus piteni ja toisen asteen koulutus muuttui maksuttomaksi. Tämänkin uutisointi on jäänyt vaisuksi, mitä nyt on surkuteltu kirjakauppiaiden ahdinkoa, kun lukiolaiset ja ammattikoululaiset saavat ilmaiset oppikirjat.

Terveydenhuollon asiakasmaksujen tai päivähoitomaksujen alentamisesta tuskin olette kuulleetkaan, mutta huomaatte asiakasmaksun muuttuneen sitten, kun seuraavan kerran käytte sairaanhoitajan vastaanotolla, ja se onkin ilmainen. Läheskään kaikkialla se ei sitä ole tähän asti ollut. Myös maksukatto laajenee ja hammashoito lasketaan siihen mukaan. Kun lapsiperheet saavat seuraavan päivähoitolaskun, niin se on aiempaa pienempi kaikissa tuloluokissa. Ei sekään päätös ole itsestään syntynyt, vaan hallitus sen teki.

Tukien indeksijäädytyksen poistamisesta ette ole kuulleet mitään, kuten ette aikoinaan kuulleet niiden jäädyttämisestäkään. Sipilän hallitus jäädytti kaikkien yhteiskunnan myöntämien tukien indeksit neljän vuoden ajaksi, joten tuet eivät nousseet senttiäkään, vaikka elinkustannukset nousivat.

Olisihan sitä paljon muutakin kerrottavaa, kuten vaikkapa teiden korjaukseen käytettävien rahojen huomattava lisääminen, 20 miljardin yritystuet ja työllisyystoimet, joita ei kuulemma ole, mutta joiden puuttumisesta huolimatta työllisyysaste on parempi kuin kertaakaan Sipilän hallituksen aikana. Näistähän ei kannata puhua, sillä kaikki tämä on tietenkin huonoa taloudenpitoa ja velan ottamista lastemme ja lastenlastemme maksettavaksi.

Uutiseksi kelpaa kyllä pääministerille mainostarkoituksessa annettu porttikielto koronarajoitusten piinaamaan baariin, mutta jättimäiset yritystuet ovat uutisaihe korkeintaan silloin, kun niiden riittämättömyyttä harmitellaan.

Nyt sanotte, että kylläpä tuli taas demaripropagandaa. Ei tämä ole propagandaa, vaan kaikki nämä uudistukset ovat tosiasioita. Te vain ette tiedä niistä mitään tai tiedätte hyvin vähän, koska niistä ei ole uutisoitu kunnolla. Ja silloinkin on ensimmäiseksi haastateltu opposition edustajia, joiden mielestä uudistukset ovat kelvottomia.

Niin tulee käymään jatkossakin, koska meillä on väärä hallitus, joka tekee vain vääriä ja huonoja päätöksiä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (81)
  1. Matti Sillanpää
    11.8.2021, 15:01

    Tätä samaa uutisoinnin yksipuolisuutta tai toiskantillisuutta olen huolella seurannut jo vuosien ajan viime eduskuntavaaleista asti. Ko ennen sitä oli tiedonvälitys samansuuntaista, mutta silloiselle hallitukselle enempi myönteistä.
    Antonio Gramsci oli niin oikeassa.

    1. Jos meikäläinen vähän yli 3000 kk palkalla ottaisi pari miljoonaa lainaa ja ostaisi hienon asunnon ja autoja, niin tuskin lehdistö kehuisi kuinka hienosti olen nostanut asumistasoa ja liikkumisen tyylikkyyttä. Demareille on tietysti ihan eri kriteerit, koska he ovat hyviä ihmisiä ja se on oikein.

      1. Jos meikäläinen on koditon ja myy pakkasella telttansa saadakseen polttopuita, ja ottaa pikavipin tulitikkujen ostoon, niin ei minua kehuta kun nuotion hiivuttua kuolen pakkaseen.
        Kuitenkin sss ja sos hallituksia vastaavista toimista kehuttiin, koska kokoomukselle on omat sääntönsä.

        Ps. Valtionvelka ja kotitalouden velka eivät ole rinnastettavissa toisiinsa.

  2. Ilari koivula
    11.8.2021, 15:05

    Hallituksen toimet pitkäaikaistyöttömyyteen ei ole riittävät,vaikka muissa asioissa olen Hallituksen linjalla.Se on pöyristyttävää.että tämä joukko kasvaa.

    1. Sauli Mansikka
      11.8.2021, 15:35

      Suurin syy siihen on korona. Työmarkkinat eivät vedä vaikeimmin työllistyviä.

    2. Ja mistähän luulet sen johtuvan että työttömyys kasvaa? Oiskohan se niin että työnantajat aina vain pienemmällä työntekijämäärällä teettää työnsä?. Mitä hallitus voisi sen eteen tehdä kun luulen ettei se voi pakottaa työnantajia palkkaamaan enemmän tekijöitä?

    3. Se miten pitkäaikaistyöttömyyttä vähennetään ei sellaista viisastenkiveä ole varmaan kellään, mutta ei se vähene köyhältä leikkaamalla. Se pitää paikkansa, että työn vastaanottamisen esteitä pitää poistaa, kuten ulosoton velka lyhenee ensin, sitten vasta korot. Se on huvittavaa, kun eduskunnassa varsinkin oikeistopuolueet rummuttaa kannustin loukuista, siitä kuinka paljon kaksi työtyöntä kahdella alle kouluikäisellä lapsella saa tukia ja sen perusteella pitää leikata, niinkuin jokaisen työttömäksi jääneen puolisokin jää samalla hetkellä työttömäksi ja jostain mystisesti ilmaantuu ne alle kouluikäistä lasta. Sekä koskohan poliitikot uskaltavat myöntää, että todellisuudessa työpaikkojen määrä vähenee digitalisaation ja robotiikan myötä, onko sitten työajan lyhentäminen ja työn jakaminen useammalle, sitten oikea ratkaisu en tiedä, toivottavasti joku sen viisastenkiven löytää epäilen kyllä suuresti.

      1. Lea+Bäckman
        11.8.2021, 19:23

        Juuri niin! Ensin automatisaatio, rationalisointi, robotisaatio ja lopuksi digitalisaatio vähensivät työpEikkoja (EI työpaikkoja, heh!) ja nyt sitten itketään kun töitä ei ole!

        Ensin sitä hingutaan, ja sitten sitä vingutaan!

        Sipilän rosvohallitukselle digi-digi-digitalisaatio oli suorastaan sydämen asia, ja sillä lyötiin rahoiksi härskisti yksityisellä sektorilla, veronmaksajain kustannuksella!

    4. Vesa Eriksson
      11.8.2021, 22:39

      100 000 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. Koronadta huolimatta.

Kommentointi suljettu.