Kaksilla rattailla

Kuten eilen sanoin, niin perussuomalaisista tehdään hallituskelpoisia uutistoimitusten suosiollisella avulla. Tänään Ilta-Sanomien Mika Lehto pitää Riikka Purraa  kilpailijaansa Sakari Puistoa näkyvämpänä, tunnetumpana ja enemmän kannuksia politiikassa hankkineena. Poliitikkona Purra on vain “ärhäkkä”.  Samassa jutussa puheenjohtajan tehtävät jättävästä Jussi Halla-ahosta leivotaan jo maltillista puoluejohtajaa, joka piti puolueen erossa äärilaidoista muun muassa hajottamalla etnonationalismia rummuttaneen puolueen nuorisojärjestön.

Tosiasiassa Halla-aho ei hajottanut nuorisojärjestöä etnonationalismin, vaan sen liian suoran julistamisen takia. Itse hän kertoi samoihin aikoihin somessa sekä oman että puolueensa näkemyksen asiasta.

Samoilla linjoilla on ollut myös Riikka Purra.

Puolueesta erotetun nuorisojärjestön viimeiseksi puheenjohtajaksi jääneellä Asseri Kinnusella menee Joensuun kunnallispolitiikassa hyvin. Hän on valtuustoryhmän puheenjohtaja, ja häntä esitetään valtuuston varapuheenjohtajaksi. Yhdessä Jussi Wihosen ja Sampsa Jääskeläisen kanssa he saivat pitkäaikaisen ja maltillisena tunnetun Osmo Kokon tympääntymään ja pyytämään eroa kaikista luottamustoimistaan jo ennen valtuuston ensimmäistä kokousta. Tästä voitte lukea lisää Jyrki Utriaisen kolumnista Karjalaisessa.

Perussuomalaiset ovat koko Jussi Halla-ahon puheenjohtajuuden ajan ajaneet kaksilla rattailla. Median edessä ollaan suunnilleen asiallisia, mutta somessa ei puheita kaunistella. Tällä tavalla on puolueeseen kerätty väkeä, joka tutkija Oula Silvennoisen mukaan ei etsi normaalia politiikan sisältöä, vaan symbolista esittämistä. Heille on paljon tärkeämpää, että puolue saa esitettyä vaikeuttaneensa vähemmistöjen ja maahanmuuttajien tilannetta. Kyse on performanssista omalle kannattajakunnalle ja potentiaalisille kannattajille. Se ratkaisee puolueen menestyksen tulevaisuudessa.

Näin Silvennoinen sanoi Suomen Kuvalehden erinomaisessa artikkelissa, jossa näkemyksiään esitti myös toinen tunnettu tutkija Markku Jokisipilä. Hänen mukaansa puolue on valitsemassa ensimmäistä “normaaliajan” puheenjohtajaa, jonka johdolla puolue normalisoituu ja siitä tulee helpommin hyväksyttävä hallituskumppani.

Silvennoinen on pessimistisempi, ja hänen mielestään perussuomalaisten on helpompi päästä hallitukseen kuin pärjätä siellä:

”Heidän politiikkansa perustuu siihen, että kannattajille luodaan täysin paisuteltuja odotuksia. Puolueeseen on otettu sisään kaikki, joita mikä tahansa ketuttaa, ja puolueen koko viestintä on tähdätty lietsomaan lisää ketutusta. Pääviesti on, että poliittinen järjestelmä on mätä.”

Puolueeseen on tosiaan kerätty performanssitaiteella ja ketutuksen lietsomisella eduskuntaan asti päässeitä. Kansanedustaja Mauri Peltokangas on tullut somessa tunnetuksi lähinnä huuto- ja kiroiluvideoistaan, ja nyt hän on saanut jostain esityksestään syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Samassa uutisessa kerrotaan, että syytteen on jo keväällä saanut myös kansanedustaja Sebastian Tynkkynen. Hänellä on jo ennestään kaksi tuomiota kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sekä Peltokangas että Tynkkynen ovat ehdolla puolueen puheenjohtajistoon.

Tulevan puheenjohtajan pitäisi pystyä hiljentämään tämän osaston ääntä, jos aikoo tehdä puolueesta hallituskelpoisen. Se taas on vaikeaa, sillä puolueen kannatus perustuu hyvin pitkälle juuri näihin näyttävästi esillä oleviin ja lakia tahallaan uhmaaviin. Sama ongelma on puolueen sisällä olevan vahvan EU-vastaisuuden kanssa. Hallitukseen tuskin on asiaa, jos vaaditaan eroa EU:sta tekemättä eroamisen eteen yhtään mitään. Tähän astihan puolue on linjannut tämän saamattomuuden EU-kriittisyydeksi, vaikka sekin on vain kaksilla rattailla ajamista kannattajien miellyttämiseksi.

Ja jos sekä nämä oikeuteen hankkiutuvat että EU-eroa vaativat ainekset siivotaan puolueesta pois, niin samalla sulaa ainakin puolet kannatuksesta, eikä hallitukseen ole enää mitään asiaa. Siksi perussuomalaisten tulevakin puheenjohtaja joutuu ajamaan kaksilla rattailla samalla tavalla kuin edeltäjänsä. Saa nähdä, miten kauan se tällä kertaa onnistuu ennen kuin tie haarautuu.

EDIT 13.8.2021 klo 19.30
Lisätty kuvakaappaus Riikka Purran twiitistä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (25)
  1. Persuilla puheenjohtajan vakanssi näyttäisi olevan ”edustuksellinen” tai hetkikohtaisia twiittejä ketutustarpeisille lennättelevä nuijanhaltija. Halla-ahokin aikoi joskus johtaapuoluetta Brysselistä etänä. En muista toteutuiko. Todellista valtaa käyttelee persujen puoluekoneisto ja sen taustavoimat.

  2. Itse pidin Mika Lehdon artikkelia suhteellisen neutraalina ja asiallisena, varsinkin, jos verrataan tämänpäiväiseen Isä Arkadiaan:

    https://www.is.fi/politiikka/art-2000008190437.html

    Lehto kirjoitti myös näin:

    “Voi olla, että Halla-aho ulosmittasi kaiken sen kannatuksen, joka perussuomalaisiin on tyrkyllä”

    Antaa perussopan rauhassa kiehua ja levitä lopulta ympäriinsä.

Kommentointi suljettu.