Hyväosaisten asialla

-Tehtyjä työttömien tukien tasokorotuksia leikattaisiin. Korostan, että emme esitä mitään kivikauden tukitasoja.

Näin lupasi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen Suomen Kuvalehdelle antamassaan haastattelussa rahoittaa 800 miljoonan veronkevennykset, joilla keskituloinen palkansaaja saisi käteen 500 euroa nykyistä enemmän vuodessa.

Lyhytnäköisesti ajatellen tämä kuulostaa tietenkin hyvältä, sillä jokainen haluaa saada palkastaan käteen 500 euroa enemmän. Kaikkihan sitä viisisatasta eivät kuitenkaan saisi ja jotkut saisivat paljon enemmän. Veronkevennykset ovat prosentuaalisia ihan samalla tavalla kuin korotuksetkin, joten mitä suuremmat tulot, sitä enemmän jäisi kevennysten jälkeen käteen. Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on, kuten jo Isossa Kirjassa sanotaan.

Kokoomus ottaisi pois kaikkein köyhimmiltä ja antaisi kaikkein rikkaimmille eniten ja muille vähemmän. Tämä rahoitettaisiin leikkaamalla pois perusturvaan tehty 20 euron tasokorotus. Leikkaus ei veisi kivikauteen, vaan aikaan ennen Marinin hallitusta. Leikkaamista jatkettaisiin siitä, mihin se Sipilän hallitukselta jäi kesken. Marinin hallitus on palauttanut leikattuja rahoja, ja kaikki ne päätökset kumottaisiin ensimmäiseksi. Sitten leikattaisiin lisää.

Ei 20 euron leikkaus perusturvaan riittäisi mihinkään, huomautti SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen. Mykkäsen lupaama veronkevennys alentaisi verotuloja 800 miljoonalla eurolla, mutta perusturvaan tehdyn korotuksen kustannusvaikutus valtiolle on vajaat 40 miljoonaa euroa. Yhtälöstä puuttuu 760 miljoonaa euroa. Mistä se saataisiin?

Kokoomus antoi siihen osavastauksen jo reilu viikko sitten julkaisemalla 15-kohtaisen listan nimeltä Työvoima liikkeelle. Sen ydinsanoma on, että työttömät ovat laiskoja ja sosiaalituet liian suuria, joten työttömiä on kannustettava töihin leikkaamalla heidän tukiaan. Kokoomus haluaa tehdä toimeentulotukeen peräti tuplaleikkauksen asettamalla siihen omavastuun ja alentamalla tuen tasoa. Politiikan kielellä tätä sanotaan työhön kannustamiseksi ja kannustinloukkujen purkamiseksi. Suomennettuna se tarkoittaa kaikkein köyhimpien kurittamista.

Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, ja jos siihen asetetaan omavastuu, niin se on suora leikkaus. Omavastuuhan tarkoittaa sitä, että tuen saajan on kustannettava itse omavastuun verran menoistaan jotenkin muuten kuin tuella. Koska toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto johon kaikki muut tulot vaikuttavat alentavasti, niin pelkän toimeentulotuen varassa elävällä ei ole eikä voi olla omavastuuseen tarvittavaa rahasummaa. Niinpä hän joutuu kiristämään vyötä sen omavastuun verran.

Omavastuun asettamisen lisäksi kokoomus haluaa vielä ”tarkistaa tuen tasoa”, ja se tarkoittaa suoraa leikkaamista. Tavoitteena on siis peräti kaksi leikkausta viimesijaiseen tukeen. Sen lisäksi kokoomus haluaa jäädyttää asumistuen indeksin, ja se tarkoittaa tuen määrän pysymistä ennallaan kustannusten noususta huolimatta. Tätä keinoahan Sipilän hallitus käytti voidakseen sanoa sinänsä ihan totuudenmukaisesti, että tukia ei ole euromääräisesti leikattu, vaikka niitä käytännössä onkin leikattu.

Ei asumistuen indeksijäädytykselläkään saataisi tarvittavaa 760 miljoonaa, joten leikkauksia olisi jatkettava. Leikkausvara köyhien tuista loppuu nopeasti, jos oikeasti ei haluta palata takaisin kivikauteen tai edes sadan vuoden takaiseen aikaan. Niinpä otettaisiin esille Sipilän hallituksen aikaiset sapluunat ja leikattaisiin ihan kaikkialta. Ensimmäisenä tulevat mieleen Mykkäsen nyt huonoksi politiikaksi ja perussuomalaisten viaksi sanomat koulutusleikkaukset, joita aikoinaan pyhästi luvattiin olla tekemättä.

Löytyy paljon muutakin leikattavaa, kuten Sipilän hallituksen ajoilta muistamme. On hyvä, että kokoomus kertoo selkeästi ja johdonmukaisesti tavoitteensa. Jo vuosi sitten kokoomuksen ehdotukset olivat täsmälleen samanlaisia. Kokoomus on hyväosaisten puolue, mutta unohtaa sen tosiasian, että Suomen yrityksistä yli 90 prosenttia myy tuotteitaan ja palvelujaan tavallisille ihmisille. Kun ihmisten tuloja leikataan, heidän ostovoimansa alenee. Samalla hiipuvat varsinkin pienyrittäjien tulot.

Mutta sehän ei haittaa silloin, kun ollaan hyväosaisten asialla.

***
Kommentoijille tiedoksi:

Jos kommenttinne ei ilmesty heti näkyviin, niin se ei ilmesty yhtään sen nopeammin, vaikka kirjoittaisitte sen moneen kertaan tai valittaisitte moderoinnista.

Jos olette uusi kommentoija, niin kommenttinne jää odottamaan hyväksyntääni. Samoin käy silloin, jos olen joskus poistanut jonkun kommenttinne tai kommentti sisältää linkin. Ja minä en todellakaan istu koko ajan koneella hallintapaneeli auki odottelemassa kommenttejanne.

***

EDIT 28.8.2021 klo 16.15.
Korjattu Suomen Kuvalehdessä haastatellun nimi. Hän oli tietenkin Kai Mykkänen, ei Petteri Orpo, kuten ensin kirjoitin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (78)
  1. Edellinen hallitus leikkasi minulta noin 1000€ vuodessa ilman, että yksikään iltapäivälehti siitä olisi pöyristynyt niinkuin tapahtuisi jos nykyinen hallitus uskaltaisi hyvätuloiselta leikata vähemmänkin

  2. Lasse Kosonen
    28.8.2021, 09:30

    Selkeät tavoitteet ei”puppugeneraattori” tekee mitä lupaa jos valtaan pääsee. Keskituloisten keskivertojen pitää kuitenkin olla tarkkana mitä he haluavat ja saavat kun palveluja lopulta leikataan ja kaikki on maksettava sitten siitä keskiverrosta palkasta.

    1. Luvataan veroalennuksia keskiluokalle ja samaan aikaan kehitellään työehtojen alasajoa 0 sopimuksia ja palkan alennuksia. Duunari menee kyllä nyt halpaan 500 euroa ei tule mistään työstä korotuksia. Irtisanomis suoja on 0 siinä nyt ylpeä työssä käyvä veronmaksaja voi olla milloin vaan työtön. Millä työtön enää elää jos kaikki tuet romutetaan. Jää vuokria maksamatta, jos vielä asumistukia leikataan niin siinä menee, myös pienillä eläkkeillä kituuttavilta asunto alta. Kokoomus, perus Suomalaiset ja kepu eivät ole kaikkien Suomalaisten ihmisten puolella missään nimessä. Kyllä rikollisuus ja ihmisten taloudellinen ahdinko henkinen pahoinvointi lisääntyy kokoomuksen avulla.

Kommentointi suljettu.