Ainoa ero

Kun eilen kirjoitin perussuomalaisten ja kokoomuksen maahanmuuttopolitiikan yhtenevistä linjauksista, niin palautteen perusteella voisin kuvitella palanneeni kymmenen vuotta ajassa taaksepäin. Silloin jokaiseen turvapaikanhakijoita ja heidän tukiaan koskevaan juttuuni tuli kommentteja, joiden mukaan viranomaiset toimivat lainvastaisesti kohtelemalla maahanmuuttajia paremmin kuin kantaväestöä. Ainoa ero menneeseen on, että aiemmin näitä kommentteja kirjoittelivat netin nimettömät salapoliisit ilman tietoa tai lähteitä, mutta nykyisin niitä voi kirjoittaa jopa kokoomuksen kansanedustaja.

Näin kommentoi kansanedustaja Pia Kauma:

Kansanedustaja Kauma sanoo siis saaneensa Työ- ja elinkeinoministeriöstä tiedon, jonka mukaan ulkomaalaisten työttömyysturvaa ei työstä tai koulutuksesta kieltäytymisen perusteella leikata, vaikka lain mukaan niin pitää tehdä. Käytännössä hän siis väittää, että työvoimaviranomaiset toimivat vastoin lakia antaessaan työvoimapoliittisia lausuntoja, joiden perusteella karensseja määrätään.

Tämä on niin kova väite, että se vaatisi näyttöä. Kuka tällaisen tiedon on ministeriöstä kansanedustajalle antanut ja millä perusteella? Onko kyseessä virallinen lausunto ja jos on, niin missä sen voi nähdä? Voisiko joku ministeriön edustaja tulla julkisuuteen omalla nimellään vahvistamaan asian? Ja jos lakia rikotaan, niin eikö kansanedustajan pitäisi puuttua asiaan sen sijaan, että hän kertoo jostain nimettömästä lähteestä kuulemiaan asioita?

Minä en ole kansanedustaja vaan juristi, joten nojaan siihen, mitä laki sanoo. Lain mukaan työstä tai koulutuksesta ilman pätevää syytä kieltäytyvä voi menettää työttömyysetuuden määräajaksi. Neljä vuotta sitten ministeriö arvioi moitittavaan menettelyyn syyllistyviä ja karenssiin joutuvia olevan pitkällä aikavälillä noin kymmenen prosenttia työttömistä. Jos maahanmuuttajien luku on Kauman väittämä yksi prosentti, niin kertooko se maahanmuuttajien sitoutumisesta suunnitelmaan vai viranomaisten toiminnan lainvastaisuudesta? Ehkä saamme Kaumalta tai mieluummin suoraan ministeriöstä vastauksen tähän.

Toinen havainto kommentoinnista on vanha tuttu, eli kun kertomaani ei pystytä kyseenalaistamaan, niin tartutaan yksittäisiin sanoihini. Näin juttuani kommentoitiin Facebook-ryhmässä Sosialidemokratia Suomessa.

On ihan totta, että Kauma sanoi A-Talkissa pelastumisen olevan yksittäiselle ihmiselle suuri asia. Koska hän kuitenkin vastusti kiintiöpakolaisten määrän lisäämistä, niin hän sivuutti sen määrän lisäämisen ansiosta pelastuvan yksittäisen ihmisen asian sanomalla, että kokonaisuuden kannalta kiintiön nostamisella ei ole merkitystä. Se on vähän sama kuin jos sanoisi jäihin pudonneelle isommalle ihmisjoukolle, että voisinhan minä auttaa useampiakin, mutta mökkiini ei mahdu lämmittelemään enempää ja suurin osahan teistä hukkuu joka tapauksessa.

Ja sitten kommentoivat tietysti tämmöiset perttiolavit, jotka ovat entistäkin syvemmällä samoissa poteroissa kuin kymmenen vuotta sitten. Heidän mukaansa turvapaikanhakijoille annetaan kalliit merkkivaatteet, viimeistä huutoa olevat puhelimet ja Bemari.

Valitettavasti näihin poteroihin ei ymmärryksen aurinko pääse koskaan paistamaan. On turhauttavaa kertoa juridiikkaan perustuvia faktoja, kun ne voidaan milloin tahansa kumota jostain kuullulla huhulla tai pelkällä mutulla.

***
Jos kommenttinne ei heti ilmesty näkyviin, niin odotelkaa. Vastaan moderoinnista yksin, ja ensikertalaisten kommentit jäävät odottamaan hyväksyntääni. Jos kommenttinne sisältää linkkejä, niin sama juttu. Jos olen joskus poistanut kommenttinne, niin sama juttu. Ja jos kommenttinne ei muutaman tunnin sisällä ilmesty näkyviin, niin se ei ilmesty milloinkaan. Moderoinnista ei ole valitusoikeutta.

***
EDIT 4.9.2021 klo 12.25
Pia Kauma kirjoitti juuri äsken uuden kommentin eiliseen juttuuni, ja siinä hän vastaa myös tänään kirjoittamaani. Siksi otan vapauden lisätä hänen asiallisen kommenttinsa tänne, ja siinä samalla täyttyy myös tasapuolisuuden vaatimus:

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (104)
 1. Kansanedustajan arvovallalla puhuva edustaja Kauma voisi toki paremmin perustella väitteitään.

  Kansanedustajan arvovalta on kyllä ollut tämän ja edellisen eduskunnan aikana koetuksella.

  1. Minua henkilökohtaisesti surettaa se, että on kansanedustajia jotka tekemällä tekevät arvovallastaan romua.

   Juuri nämä Anot, Peltikall – ei kun Peltokankaat ja näitä vallanhimossaan kosiskelevat ja apinoivat ”kyky”puoluelaiset.

   1. Kiitos Esa J. ! Olen samaa kysellyt ja kysyn edelleen. Ihmettelen todella paljon näiden ns kykyjään julistavien ja samalla kolleegojaan ivaavien käyttäytymistä. Jonka tulee olla arvokasta ja kunnioittavaa? Odotan jonkun asiallisesti vastaavan kun nyt kysyn:
    – Mitä eduskunnan työn, lainsäädännän ja/tai valtion budjetin rakentammisessa edustaa sellaiset puheet, joita kuullaan useankin ns persun ilmaisevan lainsäädäntöön tarkoitetussa tilassa ja toimissa, kuten herra uskontotieteen tohtori, kansanedustaja Jussi Halla-aho usein toistaa:
    ”Kiilusilmäiset vihervassarit, jotka lapioivat meidän rahojamme eteläeuroopan mafioille!”
    Tämä vain esierkkinä kansan valittujen käyttäytymisistä…

    1. Vielä, kun on niin sairaan helppoa olla mieluummin ratkaisupakoinen ongelmista huuteleva kuin ratkaisuhakuinen.

     Huutelemisella pääsee niin helpolla antamaan pimeimmille kannattajilleen kuvaa, että ”Jussi/Mauri/Lulu/Riikka/ym. jyrisee! Luulevat vielä näitä ”jyrisemisiä” aikaansaannoksiksi…!

     Aikaansaannokset ovat tosiassa pitkäaikaisen YHTEIStyön tuloksia. Sääli, että siellä on porukkaa, joka ei millään kykene ymmärtämään tällaista yksinkertaista perusasiaa!

     1. Sirpa+Kärkkäinen
      4.9.2021, 19:15

      Sana ”ratkaisupakoinen” on hieno! Tulee mieleen Tenavien Eppu, joka raahaa turvapeittoaan kaikkialle.

      Tunnistan itsessäni ratkaisupakoisen. Se on myös hyvää pataa ratkaisupakolaisen kanssa. Toisille kun pakolainen on ratkaisu omaan ratkaisupakoisuuteen. Pakolainen voi myös oikeasti olla ratkaisu, esimerkiksi länsimaita vaivaavaan työvoimapulaan ja ikääntymiseen.

  2. Seppo Kinnunen
   4.9.2021, 12:17

   Eikös tämä samainen Kauma levitellyt maahanmuuttajavastaisilta kuulemiaan huhuja maahanmuuttajien lastenvaunuista? Eli kuin kaksi marjaa niiden persujen kanssa, jotka levittivät juttuja maahanmuuttajien merkkivaatteista.

   1. Mikko Rintasaari
    4.9.2021, 13:08

    Ja nyt sitten reagoi selittelyllä ja uhriutumisella kun asia nostettiin esiin.

  3. Eipä Kauma kertonut keneltä TEM :n virkamieheltä oli tietonsa saanut ? Miksi Kauma valehtelee tässä asiassa ja valehteli aikoinaan maahanmuuttajien saamien lastenvaunuasiassa? Eikä myönnä valehdelleensa. Puhuu vaan hyvistä virkamiehistä. Kuinka kukaan , kokoomuslaisetkaan uskovat tuohon kansanedustajaan. Uskon , että kokoomusmiehet hoopottavat tätä ” suurta ajattelijaa” ja saavat hänet höpöttämään valheita , valheiden perään. Jos näihin valheisiin puuttuu, hän uhkailee eduskunnan turvaosaston puuttuvan hänelle lähetettyihin sähköposteihin. 😂 Ja tekee estot kaikkiin somealustoilleen. No se on tämän valehtelijan oma oikeus 😂

   1. Rainer Rajakallio
    5.9.2021, 17:39

    Voisitko Saku jatkaa täsä Kaumalinjaa, ja vaatia häntä perustelemaan väitteensä. Erityisesti mua kiinnostaa, missä paikassa hänen viestejään on ymmärretty tahallisesti väärin. Ne ovat niin ympäripyöreitä ja reikäisiä, että on ihan sattumaa jos niitä tulkitessaan osuu samaan kuin mitä Kauma väittää tarkoittaneensa.

 2. Antero+Pönni
  4.9.2021, 11:04

  Pia Kauma ei ole sitten lukenut Aki Kangasharjun selvitystä pakolaisten ja maahanmuuttajien työllistymisestä, työllistyvät suhteessa paremmin kun suomalaiset (lue kantasuomalaiset) työttömät.
  Tuohon yhden prosentin lukuun tarjotun työn vastaanottamisen kieltäytymisestä maahanmuuttajien keskuudessa vaikuttaa varmasti se kun he ottavat suunnilleen vastaan työn kun työn. Pääasia jotta saavat työtä.
  Aikanaan tässä Jyväskylästä valmistunut maisteri Slovakiasta jakoi aikaa pitkään aamulehtiä kun muuta ei ollut tarjolla.
  Tuossa kommentissa kansanedustaja Pia Kauma valehtelee silmät kirkkaina!
  Elikkä niinkuin Saku sanoi, tuoppa Kauma mustaa valkoisella väitteellesi. Jos et siihen pysty niin pysyn edellisessä lauseessani olevan väitteen takana.

  1. Kimmo Paaso
   4.9.2021, 11:21

   Ja uskallanpa lyödä isomman summan vetoa siitä että mitään mustaa valkoisella ei nähdä näistä TEM:n paljastuksista.

   Tekisi mieli sanoa että Kauma on tyhmä kun pitää kaikkia niin tyhminä, että nielevät ja uskovat kaiken. Vaan kun täällä on niitä isänmaallisia ( siis ei isäm maallisia ) jotka pahoittavat mielensä kun suomalaisia sanotaan tyhmiksi, joten en sano.

   Tai mitä pirua, sanon kuitenkin 😜

   Pia Kauma osoittaa omaavansa kaikki piirteet kunnon persuksi: ensin lässyttää paskaa, sitten kun joku oikaisee ja moittii siitä paskan lässyttämisestä, pahoittaa mielensä ja uhriutuu.

   Jumala on kaikessa viisaudessaan luonut maailmaan tällaisiakin olentoja…😡

  2. Tiedän myös maahanmuuttajan koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri, toimivan vanhustyössä hoiva-avustajana.

  3. Siis Kauma sanoo , että VAIN yksi prosentti työttömyyskorvaushakemuksista johtaa KARENSSIIN. Ilmeisesti on joku tavoite että näitä karensseja olisi enemmän. On helvetin mukava lyödä kurjaa poloista.

   1. Jotkut saa nautintoa siitä, siksi on kokoomus.

  4. Kaija Laine
   6.9.2021, 05:21

   Kauma ensimmäisessä kommentissaan väittää suoraan että maahanmuuttajat eivät saa karenssia vaikka kieltäytyisivät työstä. Sitten tuo vastine jonka hän kirjoitti kun Sakari vaati faktaa ensimmäisen kommentin tueksi: siinä Kauma uhriutuu hänen kommenttinsa tarkoitushakuisesta väärinymmärtämisestä ja on täysin kääntänyt kelkkansa: nyt maahanmuuttajien yksi prosentti onkin hänen erityinen huolenaiheensa siksi että maahan muuttajat noudattavat henkilökohtaisia suunnitelmiaan mutta eivät työllisty. Ja miten päin mahtaa takki olla seuraavassa puheenvuorossa?

Kommentointi suljettu.