Kuin kaksi marjaa

Seurasin eilen Ylen A-Talkissa käytyä keskustelua Suomen turvapaikkapolitiikasta, ja jos en olisi tiennyt Pia Kauman (kok) ja Jani Mäkelän (ps) edustavan eri puolueita, niin olisin voinut kuvitella molempia perussuomalaisiksi. Eva Biaudetilla (r) ja Iiris Suomelalla (vihr) oli näkemyksiä Afganistanin pakolaisten auttamiseksi, mutta Kauma ja Mäkelä olivat tylyllä ei-linjalla. Mäkelän mielestä pitää auttaa, mutta jossain muualla ja jonkun muun rahoilla, ja Kauman mukaan pakolaiskiintiön nostamisella ei ole mitään merkitystä, koska kaikkia ei voida auttaa.

On sillä merkitystä niille autetuille, mutta sitä en usko Kauman ymmärtävän. Eihän hän ymmärrä edes Suomen turvapaikkajärjestelmän sisältöä, sillä hän sanoi Suomeen tulevilla olevan vain oikeuksia vailla velvollisuuksia ja toisti kokoomuksen halun alentaa maahanmuuttajien sosiaaliturvaa siihen asti, kunnes he täyttävät kielitaitovaatimukset ja tuntevat riittävästi suomalaista yhteiskuntaa ja arvoja. Ei niitä näytä tuntevan Kaumakaan.

Turvapaikanhakija saa perustoimeentulotukea pienempää vastaanottorahaa. Vasta oleskeluluvan saatuaan hän pääsee suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, ja silloin häntä koskevat ihan samat velvoitteet kuin syntyperäistä suomalaistakin. Työttömällä on työnhakuvelvollisuus ja maahanmuuttajan on noudatettava kotouttamissuunnitelmaa siihen liittyvine kieliopintoineen. Jos hän ei näin toimi, niin hän menettää työttömyysetuutensa ja joutuu toimeentulotuelle, jota alennetaan 20 prosenttia rangaistuksena kieltäytymisestä.

Aiemmin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle voitiin myöntää oleskelulupa humanitaarisin perustein, mutta sen mahdollisuuden Sipilän hallitus poisti ja teki samalla joukon paperittomia, jotka eivät voi palata kotimaahansa eivätkä oleskella laillisesti Suomessa. Työperäiset maahanmuuttajat ovat sitten ihan eri asia, joten heistä ei sen enempää.

Väliinputoajia ovat turvapaikanhakijat, jotka ovat Suomessa ollessaan ennättäneet kouluttautua ja saada työpaikan, mutta kun he sitten eivät saakaan oleskelulupaa, heidät poistetaan maasta. Näin haaskataan resursseja työvoimapulasta kärsivillä aloilla. Kaikkien maahanmuuttajien kohteleminen yhtenäisenä ryhmänä on ilmeisen tahallista sokeutta, johon kokoomus on syyllistynyt kesästä lähtien. Silloinhan kokoomuksen eduskuntaryhmä Pia Kauman johdolla teki vastoin perustuslakia olevan ehdotuksensa maahanmuuttajien sosiaaliturvan alentamisesta. Siitä voitte lukea täältä.

Jani Mäkelä perusteli auttamishaluttomuutta sillä, että Suomessa on paljon apua tarvitsevia työttömiä, sairaita ja vanhuksia. Niin on, mutta kuten Iiris Suomela siihen huomautti, niin hallituksessa ollessaan perussuomalaiset leikkasivat juuri heiltä. Niinhän siinä kävi, sillä Sipilän hallituksessa perussuomalaiset ja kokoomus olivat leikkaamassa kaikkein eniten apua tarvitsevilta. Niin kävisi jatkossakin, sillä kokoomus on asettanut tavoitteekseen sosiaaliturvan leikkaamisen kaikilta.

Jos maahanmuuttajien sosiaaliturvaa halutaan leikata, niin silloin onkin perustuslain takaaman yhdenvertaisuuden takia pakko leikata kaikkien sosiaaliturvaa. Se on sopinut perussuomalaisille ennenkin, joten ei ole mitään syytä epäillä, etteikö se sopisi nytkin.

Ainakin se tuli selväksi, että perussuomalaiset ja kokoomus eivät halua auttaa yhtään ketään yhtään missään. Tämä selkeä linja yritetään häivyttää puhumalla liirumlaarumia, mutta kaiken puheen läpi paistaa julma itsekkyys. Ei kuulu meille ja kaikki hoitakoot omat asiansa. Se koskee niin pakolaisia kuin suomalaisiakin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (105)
 1. Markku T Koivisto
  3.9.2021, 08:51

  Ei tarvitse kuin lukea tämän Jani Mäkelän kirjoituksia somessa, niin näkee missä hän menee. Sitä en kyllä ymmärrä, että tämäkin tapaus on äänestetty eduskuntaan.

  Kauma on taas tyyppilinen äärioikeistolainen kokkari. Häntä äänestävät samanlaiset.

  1. Kimmo Paaso
   3.9.2021, 09:17

   Et ymmärrä miksi hänet on äänestetty eduskuntaan?

   Et ole siis lukenut minun kommentteja. Niissähän kerrotaan miksi tällaista tapahtuu. Ja yhä useampi alkaa olla samaa mieltä siitä, miksi niin tapahtuu.

   Katsos, suomalaiset ovat tyhmä kansa. Se haluaa kärsiä, elää kurjuudesta, pitää yllä kuvaa Saarijärven Paavosta ja sitkeästä kansasta.

   Ja tällainen tyhmä kansa siis äänestää idiootteja eduskuntaan.😡🤣

   1. Voisitko ystävällisesti lopettaa tuon tyhmästä kansasta jauhamisen. Me olemme kaikki erilaisia : tyhmiä, viisaita, älykkäitä, lihavia, laihoja, hyväntahtoisia, pahansuopaisia, erivärisiä, poliittisesti eri mieltä, mutta kaikki me olemme suomalaisia. Puhumalla tyhmästä kansasta nostaa itsensä sen yläpuolelle ja kuvittelee kuuluvansa pieneen joukkoon älymystöä, jossa asuu kaikki viisaus.

    1. Kimmo Paaso
     3.9.2021, 12:03

     En voi. Päinvastoin.

     Jokainen uusi päivä tuo eteeni uusia todisteita siitä tyhmyydestä. Ja kun sitten jengi vähän väliä ihmettelee,miten duunari voi äänestää persuja tai kokoomusta, miten perustuslain vastaiset ehdotukset uppoavat porukkaan, jne, niin totta helvetissä minun on vastattava kysymyksiin. Ei niitä turhaan esitetä…

     Että esimerkiksi Timosta seuraavat vaikuttavat olevan järkevämpiä ja inhimillisempää ( onkohan oikein sanoa noin? Eikö inhimillisyys oikeasti tarkoitakin tunteetonta elukkaa, joka ajattelee vain itseään?) sakkia kuin kokoomuksen ja persujen kannattajat, ei kuitenkaan tarkoita ettei kysymyksiin voisi vastata totuudella.

     Sillä totuus että noita äänestävät ovat idiootteja, ihan kuten ne jotka äänestävät kristillisdemokraatteja tai liike nytiä, sekä jotain muutakin oikeistopuoluetta.
     Ja näitä on Suomessa niin paljon, että kansan voi sanoa olevan tyhmää

     Punkt slut.

     1. “Eikö inhimillisyys oikeasti tarkoitakin tunteetonta elukkaa, joka ajattelee vain itseään?”

      Todella vaikeaa seurata ajatuksenjuoksuasi, mutta antaa olla.

      1. Kimmo Paaso
       3.9.2021, 15:49

       Jotenkin arvelin että on liian pitkälle menevä ajatus joillekin.

       Mutta selitetään.

       Inhimillinen on ihmiseen liittyvä ominaisuus. Kun nyt ihan todistettavasti ihminen on julma, maailmaa ja toisia tuhoava eläin, joka mielellään nöyryyttää ja kurittaa heikompia, niin tuo inhimillinen on kyllä minun mielestä negatiivinen ominaisuus.

       Menikö perille?

       1. “Inhimillisyys on toisen ihmisen arvostamista, kunnioittamista, loukkaamattomuutta ja hienotunteisuutta. Inhimillisyyttä on myös toisen kuunteleminen ja kiinnostus häntä kohtaan.”

        https://www.koulukino.fi/oppimateriaalit/prinsessa/inhimillisyys-ja-ihmisarvo/

        Kaikella kunnioituksella, vaikeaa on keskustelu sellaisen kanssa, jolta käsitteet on hukassa.

        1. Kimmo Paaso
         3.9.2021, 17:41

         Ei ole hukassa. Käsitteet ovat niin hyvin hallussa, että joskus itsekin ihmettelen.

         Pidät minua tyhmänä kun siteeraat sanakirjan määritelmää inhimillisyydestä. Totta helvetti minä tiedän mitä sillä tarkoitetaan.
         Ongelma tuossa on vain se, että sanakirjat ja ihmiset yleensäkin tuntuvat pitävän ihmistä hyvänä olentona/eläimenä. Ja näinhän se ei ole. Kun inhimillisyys tulee sanasta ihminen, niin silloin sen käsitteet pitäisi laittaa uusiksi. Ja silloin inhimillisyys tarkoittaa kaikkea muuta kuin sitä, miksi se yleensä mielletään.Se tarkoittaa pahuutta, kieroutta, kateutta, inhoa, halua vahingoittaa ja tuhota ( luontoa ja eläimiä ja muita ihmiselukoita ).

         Näinpä inhimillisyys tarkoittaa myös kaikkea pahaa.

         Vaikka se yleisesti ja sanakirjojen mukaan tarkoittaa hyvää.

         Vaan niinhän on niitäkin, jotka uskovat jumalaan. Ja osa jopa joulupukkiin😂😂😂🤣🤣🤣

         Jos tämä on liian vaikeaa tajuta,niin harmi.

         1. Menee aika rankasti sinulla offtopic eli filosofian puolelle, mutta onnea valtsemallesi tielle.

          Sori Saku, että menee taas vänkäämiseksi, mutta vaikeaa on olla vastaamatta, kun faktoilla ja käsitteillä ei näytä olevan väliä. Puolestani voit poistaa koko kommentin kommentointiketjun, ei haittaa yhtään.

    2. Kimmo Paaso
     3.9.2021, 12:06

     Ja mitä tulee suomalaisuuteen, niin sitä olen vain paperilla. Vanhempieni kiiman ja suomalaisuuden takia synnyin tässä maassa, mutta en ole ollut koskaan suomalainen. Oikeasti häpeän että olen Suomen kansalainen.

     Joten se siitä.

     1. No tulihan tämäkin selväksi, kiitos. Et halua kuulua tyhmään kansaan, olisiko siis aika vetää johtopäätökset?

      Lopetan tähän ettei mene enempi keskinäisen kinastelun puolelle, olen vain lopen kyllästynyt “kansa sitä” tai “kansa tätä”.
      Jos kansa olisi yhtenäisesti jotain mieltä, niin ei kai täällä puolueita tarvittaisi.

     2. Siitähän pääset helposti eroon kun otat jonkun muun maan kansalaisuuden, vaikka sen ruotsin.En tiedä olisivatko he siellä kovinkaan tyytväisiä saadessaan sinut kansalaisekseen.

      1. Kimmo Paaso
       3.9.2021, 15:42

       Todennäköisesti olisivat. Olin vain liian laiska laittamaan hakemusta, ja nyt satun asumaan sattuman ja naisen oikusta tässä onnettomassa onnellisimmassa maassa😥

       Kyllä te saisitte olla vain kiitollisia, että joku Suomen kansalainen kertoo teille totuuksia meistä. Muuten saisimme kuulla sitä imelää itsekehua ja muiden mollaamista. Juuri sellaista mitä kuulee huonon itsetunnon ja alemmuuskompleksin omaavalta porukalta…

       1. Alkaa iteänikin jo kyllästyttää tuo paasous tyhmätyhmätyhmästä. Varsinkin kun itsekin itket päivät pääksytykseen siitä miten tyhmäpaha huarra pakottaa sinut maailman erinomaisimman täällä olemaan. Olisit häntäheikkeillyt sitten vähemmän kun olet Niin Viisas. Vaikka tietysti on Viisaalle Miehelle hyvin tyypillistä syyttää naisia aivan kaikesta.

        1. Kimmo Paaso
         4.9.2021, 12:54

         Missä minä olen syyttänyt naisia kaikesta?

         Kun kerroin että syy täällä olemiseen on nainen, niin ei se ole syyttelyä vaan faktaa. Mikäli en olisi tavannut nykyistä avovaimoani ja hänen kanssaan hankkinut lapsen, ihanan iltatähden, en olisi tässä maassa.

         Ja ollakseni ilkeä tuumaan vain, että ainoastaan vähemmän välkky ihminen löytää tuosta hieman huumorillakin kirjoitetusta lauseesta naisen syyttelyä kaikesta…

     3. Minunkin mielestä noin puolet suomalaisista on tyhmiä tai ainakin itsekkäitä ja empatiakyvyttömiä. Tyhmää on köyhän äänestää sellaisia puolueita, jotka vievät leivän suusta. – Minuun saavat suuttua kaikki, jotka haluavat.

    3. Luukas Pyykorpi
     3.9.2021, 16:22

     Tyhmyys asuu viisauden tulkinnoissa ja oletettu tuomittavuus korreloituu omaan ihmisyyteen.

   2. Luukas Pyykorpi
    3.9.2021, 15:47

    Umpidorkia saa demokratiassa äänestää ihan vapaasti ja jos enemmistö heitä kannattaa, niin vastaatte seurauksista ihan itse. Siis tekin jotka eivät jaksa äänestä. Toki en usko heidän tätä lukevan.

   3. Haluaisin niin kovasti olla eri mieltä Kimmon kanssa, mutta kun katsoo persujen + kokoomuksen kannatuslukemia ja vertaa sitä niiden raharikkaiden määrään, joiden etuja ne ajavat, niin aika vaikeaa se on.

 2. Mielenkiintoinen keskustelu. Kinataan aiheesta, vaikkei tietääkseni Suomeen ole vielä tullut kuin hallituksen toimesta noudetut afgaanit. Ilmeisesti heitä alkaa saapua Eurooppaan jossain vaiheessa, kun Valko-Venäjän lentoyhtiö rupeaa tuomaan heitä turistiviisumeilla Kabulista Minskiin. Tähän EU onkin jo varautunut ottamalla mallia Trumpista ja Orbanista: aitatyömaita on ainakin Kreikassa, Puolassa ja Baltian maissa. Suomen itärajaa vartioi toveri Putin, joten sieltä tuskin ketään tulee luvatta.

  Siirtolaisista kinaaville kyllä löytyy aiheita. Eurooppaan muuttohaluisia lienee kymmeniä ellei peräti satoja miljoonia. Aluksi EU voisi edes yrittää sen ympärille syntyneen härskin rikollisuuden poistamista. Toive lienee turha, jos EU-parlamentissa puhutaan samallalailla vain kahdella ääripään totuudella kuin eilisessä keskustelussa.
  https://www.aamulehti.fi/kotimaa/art-2000007379492.html

  1. “Suomen itärajaa vartioi toveri Putin, joten sieltä tuskin ketään tulee luvatta.”

   Tarkentaisin sen verran, että Putinin lupa riittää, meikäläisiltä ei kysytä..

Kommentointi suljettu.