Leikataan köyhiltä!

Ylen aamussa SAK:n ja EK:n pääekonomistit keskustelivat budjettiriihen odotuksista, ja EK:n pääekonomisti ehdotti työttömiltä leikkaamista. Leikkauksilla saaduista rahoista sitten hyötyisivät lapset, vammaiset ja vanhukset. Jatkossa hän toisti EK:n ja kokoomuksen mantraa, jonka mukaan työttömyysturvan leikkaaminen on ainoa oikea toimenpide, koska siten luodaan elinkeinoelämälle työllistämisen edellytyksiä.

Että mitenkä? Työllistämisen edellytykset ovat tähän asti tarkoittaneet veronkevennyksiä hyvätuloisille ja yrityksille, eikä mistään säästöistä ole ennenkään riittänyt lapsille, vammaisille ja vanhuksille. Päin vastoin, heiltäkin leikattiin Sipilän hallituksen aikana. Leikkausten lisäksi kaikki sosiaaliturvan indeksit jäädytettiin neljäksi vuodeksi. Ainakaan minulla ei ole mitään syytä uskoa, että jokin olisi muuttunut ja nyt työttömyysturvasta leikkaamalla säästyneitä rahoja suunnattaisiin muuanne kuin veronkevennyksiin.

Työttömyysturvan leikkaaminen on EK:lle ja kokoomukselle taikaseinä, josta saadaan rahaa ihan kaikkeen. Ennen kaikkea pitäisi ansiosidonnainen työttömyysturva porrastaa, koska ansiosidonnaisen kauden lopussa on kuulemma valtava työllistymispiikki, joka todistaa ansiosidonnaisen loppumisen saavan ihmiset töihin. Se “valtava piikki” näkyy tässä kuvassa.

Tuo pieni nyppylä nuolen kohdalla on siis se valtava työllistymispiikki, jolla perustellaan ansiosidonnaisen päivärahakauden lyhentämistä, josta saaduilla säästöillä rahoitetaan suunnilleen kaikki. Kuten kuvasta näkyy, niin suurin osa työllistyy jo päivärahakauden alussa, ja sen jälkeen seuraa romahdus. Ensimmäisillä etuusviikoilla työllistyy 20–25 000 ihmistä. Kun työllistymispiikki nousee vähän kauden lopussa, se tarkoittaa noin 2 000–3 000 ihmistä. Piikki on lopussa noin kymmenen kertaa pienempi kuin alussa, ja loppukauden pikkupiikin jälkeen työllistyminen romahtaa lähes nollaan. Tästä voitte lukea lisää vaikka täältä.

Tätä taikaseinää ei siis oikeasti ole olemassa ja vaikka olisikin, niin eivät ne rahat mene lapsille, vammaisille ja vanhuksille. Tällaiset lupaukset ovat vain hajottamalla hallitsemista, kun köyhät yritetään saada tappelemaan keskenään.

Ihan samaa tekevät perussuomalaiset, mutta heidän taikaseinänsä on maahanmuutto. Tai on ollut ainakin tähän asti, sillä he ovat asettaneet vastakkain maahanmuuttajat ja suomalaiset köyhät. Nyt ääni kellossa tuntuu kuitenkin muuttuneen. Ainakin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion mukaan sosiaaliturvalla saakin korkean elintason ja ison asunnon.

Kyllä minä tiedän, että Tavio yrittää ikivanhaa ja jo kauan sitten hölynpölyksi todistettua puhetta maahanmuuttajien muita suuremmista tuista, ja kai se vieläkin joihinkin uppoaa. Faktoihin perustuva puhehan ei uppoa vaikka kuinka monta kertaa todistaisi lakipykälien kanssa, että työttömät maahanmuuttajat ovat täsmälleen samassa liemessä kuin syntyperäisetkin. Perussuomalaiset sortuvat samaan vastakkainasettelun harhaan kuin kokoomus puhumalla liian hyvästä sosiaaliturvasta, koska jos sosiaaliturva on liian hyvä maahanmuuttajille, niin siinä tapauksessa se on liian hyvä kaikille.

Yhteinen sävel voimistuu, kun oikeistopuolueet alkavat olla samaa mieltä työttömyysturvan leikkaamisesta ja liian hyvästä sosiaaliturvasta. Jos maahan saadaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen oikeistohallitus, niin ainakin tiedätte saavanne tilaamaanne. Vanha totuus on, että kun köyhät saadaan tappelemaan keskenään, niin rikkailla menee hyvin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (109)
 1. Ylen aamussa EK:n pääekonomisti (oliko Sami Pakarinen?) esitteli huikeaa työllistymiskeinoa. Yrityksethän valittavat sit, etteivät löydä koulutettua ja kokenutta työvoimaa (toinen aste, Amk-, yliopistotaso).
  EKn ekonomistilla oli tähän selkeä ratkaisu: 1} Porrastetaan työmarkkinatuki (alenee ja kai loppuu jossakin vaiheessa). 2) Korotetaan asumistuen omavastuuta.
  ”Jippii”. Näin ratkeaa koulutetun ja kokeneen työvoiman tarve. Elinkeinoelämä suorastaan ryöpsähtää nousuun, kun koulutettu ja kokenut työvoima ryömii koloistaan.

  1. Kuinkas niitä osaajia nyt niin hirveästi firmoihin kaivataan, kun joka helkkarin välissä pistettiin firmoissa pystyyn yyteet ja sitä osaavaa porukkaa heitettiin tuhatmäärin työttömäksi…?

   Oli organisaatiouudistusta ja rakenteiden virtaviivaistamista jne.

   Tuulimyllynlämmittäjien horinoita…!

   1. Sauli Mansikka
    8.9.2021, 15:17

    Hän myös ehdotti muutoksia YT:hen ja määräaikaisiin työsuhteisiin. “Poistuisi byrokratia”.

 2. Mitenköhän korkea piikki tuo mahtaa olla meidän +- kuuskymppisten ansiosidonnaisen saajien osalta?

  1. Kimmo Paaso
   8.9.2021, 10:47

   Voi olla niin korkea, että siihen saattaa muurahainen kompastua.

   Minä en ole vieläkään kuullut kenenkään toimittajan kysyvän, millä tavalla työttömien alhaisten tulojen – ansiosidonnainen on kai keskimäärin jotain 1500 euroa kuukaudessa brutto – alentaminen lisää työpaikkoja.

   En ole myöskään kuullut kenenkään kertovan tätä.

   No, eihän sitä tarvitse kertoa niille jotka kykenevät ajattelemaan.

   Koko homman tarkoitus on saada palkat alas, ja rutkasti. Kun köyhät näkee nälkää, ne joko varastavat tai nöyrtyvät.

   Suomalainen nöyrtyy, ja lähtee ruokapalkalla töihin. Silloin palkat alkaa tippumaan kaikilla aloilla, ja näinhän pistetään talous kuntoon kun köyhät eivät pysty mitään ostamaan, pieniä yrityksiä menee nurin, mutta rikkaat, rikkaat rikastuu lisää.

   Kumoa joku toimittaja sanoisi tämän suoraan, tai edes vaatisi kunnon vastausta näiltä rahan juoksupojilta ja -tytöiltä.

   Vaan sitä päivää en näe…

   1. Kimmo Paaso
    8.9.2021, 11:06

    Kumpa, ei kumoa 😭

    1. työtön nro 716796
     8.9.2021, 13:55

     Tarkoittanet: kunpa.

   2. Ahti Juhani
    8.9.2021, 15:17

    Eipä nykytoimittajilta voi sellaista vaatia koska heidän täytyy työnsä puolesta harrastaa “henkistä huoruutta” toteuttaessaan työnantajiensa toiveet.

    1. Markku T Koivisto
     8.9.2021, 21:02

     Tämän sanoin joskus aikaisemmin. Toimittajat ovat muutamaa liian harvaa poikkeusta lukuunottamatta tyhmiä, pelokkaita tai laiskoja. Kaikki vaihtoehdot ovat huonoja.

   3. Jorma Österberg
    9.9.2021, 19:59

    Olisi kiva tietää paljonko tulot tipahtaisivat ilman tuota piikkiä ja piikin kanssa?

  2. Kiinnostuin tuosta graafista sen verran, että googlettelin tekijöiden muita tuotoksia. Mm. tällainen teksti löytyi:

   “Ansioturvan lyhentäminen laskee työttömyysturvamenoja ja nostaa verotuloja, kun työttömyysjaksot lyhenevät ja töihin palataan nopeammin. Toisaalta lyhyempi ansioturva heikentää seuraavien työsuhteiden palkkatasoa ja pysyvyyttä, mikä laskee työttömyyden jälkeisiä verotuloja. Verotulojen menetykset saattavat haukata merkittävän osan lyhyemmistä työttömyysjaksoista saavutetuista julkisen talouden säästöistä, mahdollisesti jopa kaksi kolmasosaa.”

   Mielenkiintoista.

   https://vatt.fi/saastot-ansioturvan-lyhentamisesta-hupenevat-huonompien-tyosuhteiden-takia

  3. työtöntyötön
   8.9.2021, 16:51

   Velvoitetyöllistämisen vuoksi sen pitäisi olla 100% piikki. Kun ansiosidonnainen loppuu niin sinut palkataan kunnalle (jos muuta ei löydy). Toisaalta ansiosidonnaisen lisäpäivät aiheuttavat sen että ansiosidonnaisen viikot eivät lopu. Luultavasti he eivät edes ole mukana kaaviossa.

   Tässä se piikin syy sitten onkin. Sekä velvoitetyöllistäminen että palkkatukioikeus korkeimmalla tuella saavutetaan ansiosidonaisen lopussa. Ja silloin kelvataan edes johonkin työhön.

Kommentointi suljettu.