Yhteinen sävel

Jo pitemmän aikaa on ollut nähtävissä, että kokoomus ja perussuomalaiset löytävät jatkuvasti uusia yhteisiä tavoitteita. Toukokuussa perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Jussi Halla-aho linjasi, että työttömyysturvaa ja irtisanomissuojaa voidaan heikentää, paikallista sopimista lisätä, työehtosopimusten yleissitovuus purkaa ja lakko-oikeutta rajoittaa. Tämä sopii varmasti kokoomukselle.

Nyt kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää useita muutoksia Suomen maahanmuuttopolitiikkaan uudessa kotoutumisohjelmassaan. Yhdeksän kohdan listassa on ihan toteuttamiskelpoisia ajatuksia, kuten vaikkapa turvapaikanhakuprosessin lyhentäminen ja toimenpideohjelma erityisen heikossa työmarkkina-asemassa oleville maahanmuuttajanaisille, mutta keskeisin osa eli sosiaalitukien eriyttäminen kantasuomalaisten tuista on kuolleena syntynyt ajatus. Esityksen mukaan maahanmuuttajille myönnettäisiin vain 80 prosenttia täysimääräisistä tuista siihen asti, kunnes he täyttävät kielitaitovaatimukset ja tuntevat riittävästi suomalaista yhteiskuntaa ja arvoja.

Tätä on yritetty ennenkin. Sipilän hallituksen aloittaessa silloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) julisti ensi töikseen tärkeimpänä tavoitteenaan olevan maahanmuuttajien tukien alentamisen. Kuten odotettavissa oli, niin esitys törmäsi perustuslakiin. Perustuslain 6 §:n mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Ulkomaalaisuus ei ole hyväksyttävä peruste asettaa työtöntä työnhakijaa eri asemaan, totesi perustuslakivaliokunta silloin ja niin se tulee toteamaan jatkossakin.

Maahanmuuttajien tukijärjestelmä näyttää olevan työryhmää johtaneelle Pia Kaumalle yhtä epäselvä kuin vuonna 2014, jolloin hän ihmetteli maahanmuuttajien saamia uusia lastenvaunuja. Se on suosittu urbaanitarina, jonka pani alulle Jussi Halla-aho vuonna 2006 ja joka siitä lähtien on elänyt omaa elämäänsä. Nyt Kauman vetämä työryhmä puhuu kotoutumistuen alentamisesta ikään kuin kotoutumistuki olisi jokin erillinen sosiaalituen muoto maahanmuuttajille ja jota siksi voitaisiin alentaa.

Ei se ole mikään erillinen tuki, vaan se on ihan sitä samaa perusturvaa kuin kantasuomalaistenkin tuki. Kerrataan taas perusasioita. Laki kotoutumisen edistämisestä koskee ihan kaikkia maahanmuuttajia, ei pelkästään oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita.

Turvapaikanhakija saa vastaanottorahaa, joka on pienempi kuin alin toimeentulotuki. Oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija tai muu oleskeluluvan saanut ulkomaalainen saa tukea, joka lain 19 §:n mukaan määräytyy joko toimeentulotukilain tai työttömyysturvalain mukaisesti riippuen siitä, kumman lain piiriin työtön ja kotoutumissuunnitelmaa noudattava maahanmuuttaja kuuluu. Työttömyysetuus tarkoittaa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea ja toimeentulotuesta on oma lakinsa. Kyseessä on siis täsmälleen sama summa kuin minkä suomalainen saa. Sitä vain sanotaan vanhasta muistista joskus vieläkin kotoutumistueksi, koska alkujaan siitä oli ihan omat säädöksensä.

Tuet ovat myös sanktioituja ihan samalla tavalla kuin syntyperäisten saamat tuet. Kotoutumisen edistämisestä annetun lain 17 §:n 4 momentti sanoo asiasta näin:

Jos maahanmuuttaja kieltäytyy ilman pätevää syytä kotoutumissuunnitelman laatimisesta, sen tarkistamisesta tai osallistumasta kotoutumissuunnitelmassa yksilöidysti sovittuun toimenpiteeseen, hänen oikeuttaan työttömyysetuuteen voidaan rajoittaa siten kuin työttömyysturvalaissa säädetään tai toimeentulotukea alentaa siten kuin toimeentulotuesta annetussa laissa säädetään.

Työttömyysturvalaissa sanotaan, että kieltäytymisestä seuraa etuuden menettäminen määräajaksi. Toimeentulotukilain mukaan kieltäytyvän tukea voidaan alentaa 20 prosenttia ja toistuvasta kieltäytymisestä alennus on 40 prosenttia. Tämä koskee vaikkapa kotoutumissuunnitelmassa sovitusta kielikoulutuksesta kieltäytymistä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on siis keksinyt uudelleen sekä vastoin perustuslakia olevan maahanmuuttajien tukien automaattisen alentamisen että jo olemassaolevan lain tukien alentamisesta kieltäytymisen perusteella ihan samalla tavalla kuin perussuomalaiset keksivät ne vuonna 2016. Jos tämä keksintö aiotaan toteuttaa, niin se onnistuu vain alentamalla ihan kaikkien saamia tukia. Kun tätä yhteistä säveltä näkyy löytyvän yhä enemmän, niin ehkä sekin sopii molemmille puolueille.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (69)
 1. Jussi Salminen
  23.7.2021, 09:02

  Minua tuossa kokoomuksen listassa nauratti erityisesti tämä kohta:

  4. Annetaan oikeus täysiin sosiaalitukiin vain työn tai pysyvän oleskeluluvan perusteella. Työn tai toimeentulon on oltava sellaista, että voi osoittaa elättävänsä itsensä ja perheensä ilman yhteiskunnan tarjoamia sosiaalietuuksia.

  Eli jos henkilöllä ei ole pysyvää oleskelulupaa, hän saa oikeuden täysiin sosiaalitukiin vain osoittamalla, että ei tarvitse sosiaalitukia. Tämä logiikka on suorastaan pökerryttävää.

  Seuraavaksi varmaan oikeus työttömyysturvaan annetaan vain niille, joilla on kokoaikainen työpaikka.

  1. Hämmästelin samaa asiaa! 👌

  2. Kimmo Paaso
   23.7.2021, 09:51

   Joo, tuolle olen nauranut aikaisemminkin🤣🤣🤣

   Vittu miten hauskaa, ja kaikkea ne keksii😂

  3. Kimmo Paaso
   23.7.2021, 09:53

   Ja sen kokoaikaisen työn palkan tulee olla tietysti niin suuri, että mitään tukia ei tarvita😅

   1. ”Ja sen kokoaikaisen työn palkan tulee olla tietysti niin suuri, että mitään tukia ei tarvita”

    Ei nyt sentään. Molemmilla puolueillahan on ohjelmassa myös työehtosopimusjärjestelmän romuttaminen ja se kuuluisa ”paikallinen saneleminen”.

    Joten ajatuksena on todellisuudessa se, että sosiaaliturvaan oikeutettuja ovat vain ne, jotka ovat töissä paikallisesti sanelluilla ehdoilla. Ken ei työtä tee sen ei sosiaaliturvaakaan pidä saaman.

    1. Luukas Pyykorpi
     23.7.2021, 14:39

     Kelan edutkin voisivat olla paikkakuntakohtaisia. Kalliin alueen ollessa kyseessä huomattavasti suuremmat kuin edullisen alueen. Nykyekonomistit ja pörssijäärät varmaan yhtyvät näkemykseen 🙂

     1. Asumistuen osalta tuo jo toteutuu, sillä kunnat on jaettu eri ryhmiin hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärissä.

  4. Eikö samaa logiikkaa ollut Sipilä-Lindström-Mattila-Vartiaisen aktiivimallissa? Työttömyyskorvauksen saa ilman leikkausta, jos on päässyt töihin?

   1. A. TALVISAARI
    23.7.2021, 11:13

    Juur näinhän se oli ja tätä kovasti ihmettelin.

  5. Matti Sillanpää
   23.7.2021, 11:22

   Kokoomuksen mukaan kai sitten terveyskeskukseen saa mennä vain terveenä ja sairaalaan ainoastaan silloin, kun on osoittanut olevansa sairauksista vapaa.

   Nuoruudessa ateismiin kääntyneenä muistelen kokoomuksen tunnustaman pitkätukkaisen nasarettilaisen kyllä kuitenkin sanoneen, etteivät terveet parantajaa tarvitse vaan sairaat.

   Ehkä hän oli kokoomuksen mielestä väärässä.

   1. Luukas Pyykorpi
    23.7.2021, 17:22

    Toki sitten autokouluun vain valmiit rallikuskit.

  6. Samanlaista ”johdonmukaisuutta” ilmentää Petteri Orvon lausahdus: työllisyysaste paranee työllisyysastetta parantamalla.

 2. itselläni enäsimmäisenä ajatuksena tuli mieleeni, että kenties kokoomus yrittää pelata persut ulos poliittiselta pelikentältä viemällä heidän ainoan ”aseensa”, maahanmuuton vastustamisen.

  koska jättämällä persut sinne, on kokoomuksen oma loppu vain ajan kysymys.

  toisena ajatuksena tulikin sitten se, että voiko nykykokoomuslaiset olla riittävän älykkäitä moiseen manööveriin…

  1. Kyllä kokoomuksen eduskuntaryhmän pitäisi sitten vielä laatia yhdeksän kohdan ohjelma ”Suomen kehitysavun jakoperusteiden ja niihin liittyvän päätöksentekoprosessin kehittämiseksi.”

   1. Tämä on hieno nimitys leikille kuka pelkää mustaa miestä.

    Kokoomus yrittämällä yrittää olla paavillisempi kuin Jussi-paavi itse! Naurettavaa, ellei kyseessä olisi vakavalla asialla leikkiminen.

    1. Rönttä-Köllönen
     23.7.2021, 13:07

     Tämä oli vastine mestari Halla-ahon toukokuiselle naureskelulle, että maahanmuutto- ja EU-fantsuttelijoiden on turha yrittää tuppautua Puolueen kaveriksi.

     Vielä jokin EU-kriittinen lausunto, niin ehkä Petteri sitten pääsee Jussin hiekkalaatikolle, tai kenen nimissä se sitten jatkossa onkaan? Edes laidalle istumaan ja katsomaan, kunhan ei koske mihinkään.

Kommentointi suljettu.