Pahuksen hallitus

Hallitus petti kaikki opposition odotukset pääsemällä budjettisopuun, ja sekös harmittaa. Eilen ennustamani valitus puuttuvista työllisyystoimista alkoi jo eduskunnan kyselytunnilla, kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo luetteli koko tutun litanian kepin puuttumisesta alkaen. Illan A-Talkissa pääministeri Sanna Marin löi sitten liturgian toistajille lopullisesti jauhot suuhun kertomalla, että hallitus on saavuttanut kaikki työllisyystavoitteensa, korottanut tavoitteita ja saavuttanut nekin. Keppiäkään ei tarvittu, ja työllisyysaste on korkeampi kuin kymmeneen vuoteen.

Ei oppositio mieltään muuta, vaan se sulkee silmät ja korvat näiltä tosiasioilta ja jatkaa paasaamistaan. Oppositio ja sitä tukeva kaupallinen media ovat muutenkin maalailleet uhkakuvia tulossa olevasta romahduksesta ja hallituksen horjumisesta. Palkansaajien verotus kiristyy, poliisin määrärahoja leikataan, maastapoistumisverolla viedään kansainvälisiltä osaajilta ja pääomalta raskaan työn hedelmät rangaistuksena pois muuttamisesta, ja kaiken huipuksi kunnatkin jäävät ilman täysimääräisiä koronakorvauksia.

Kaikki tämä oli paksua hölynpölyä. Keskituloisen verotus kevenee keskimäärin 90 euroa vuodessa ja kotitalousvähennyksen määrää lisätään. Leikkaamisen sijaan poliisin määrärahoja lisätään. Kunnille korvataan kaikki koronasta aiheutuneet ylimääräiset kustannukset täysimääräisesti.

Opposition puhe maastapoistumisverosta on ollut täysin harhaanjohtavaa nimeä myöten, mutta silti Keskuskauppakamari ja kokoomuksen Verkkouutiset jatkavat valitusta veron haitallisuudesta. Nyt kansainväliset osaajat eivät tule Suomeen, pääoma ei liiku ja veron tuottokin jää vähäiseksi.

Mikä se vero sitten on? Lyhyesti sanottuna sen  nimi on arvonnousuvero, ja sen tarkoitus on estää Suomessa kertyneiden myyntivoittojen verovapaa siirtäminen Suomesta vaikkapa laittamalla rahat vakuutuskuoreen ja nostamalla ne vasta sitten, kun on muutettu virallisesti asumaan ulkomaille. Arvonnousuverolla varmistetaan, että omaisuuden myyntivoittoja voidaan verottaa siellä, missä asuessa ne ovat kertyneet. Lisäksi arvonnousuvero estää verovälttelyä järjestelyillä, joissa kirjat siirretään verokeitaaseen ennen omaisuuden myyntiä tai lahjoitusta. Lisää voitte lukea Lauri Finérin Veropolitiikka-blogista.

Harmittaahan se, että verovälttely estetään. Muutenkin oppositiota harmittaa Marinin hallituksen onnistuminen niin vietävästi, että se ei oikein löydä sanoja. Niinpä jäljelle ei jää muuta kuin valittaminen velanotosta, ja sehän uppoaa aina niihin, jotka kuvittelevat valtion talouden olevan samanlaista kuin oman talouden, jossa kaikki velat maksetaan joskus kokonaan pois ja sen jälkeen eletään onnellisina kokonaan maksetussa omakotitalossa. Kaikki valtiot ovat jatkuvasti velkaa, maksavat entistä pois ja ottavat uutta tilalle. Valtiot eivät koskaan tule valmiiksi ja velattomiksi samalla tavalla kuin kotitaloudet. Valtioilla kyse on velan suhteesta bruttokansantuotteeseen, eikä se ole Suomella yhtään sen huonompi kuin muillakaan EU-mailla.

Marinin hallitus on onnistunut niin hyvin, että ihan suututtaa. Ainakin politiikan erikoistoimittaja Timo Haapalaa, jonka ainoaksi lohduksi jää juoruaminen hallituksen riitelystä. Joku toinen voisi puhua eri näkökantojen sovittamisesta yhteen ja kompromissien hakemisesta, mutta eihän tämä hallitus sellaista voi tehdä, vaan se riitelee.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (85)
 1. Lasse Kosonen
  10.9.2021, 09:27

  Verojenvälttelyyn puututtiin. Tämä on asia joka yllätti,ja jota on katsottu läpi sormien oikeiston toimesta vuosikausia. Verotuskin kevenee ohjatusti keskituloisilta. Näin toimii super-hallitus.

  1. Jussi Parviainen
   10.9.2021, 19:29

   Liikuttavan yksimielistä porukkaa täällä! No jos reki nytkähtikin, paljon on vielä tekemistä! Toivotaan, että selkäranka pitää sitten, kun on köyhän ja työttömän asia esillä!

   1. Kyllähän veroparasiittien eliminointi ajaa köyhien asiaa, ainakin teoriassa, siinä missä yhteiskunnan.

 2. Sanna marin puhui todella hyvin A-Talkissa, miten Suomen kannattaa panostaa vihreään teknologiaan ja tulevaisuuteen. Nuhteli Riikka Purraa useampaan otteeseen persujen näköalattomuudesta ja taaksepäin katsomisesta asiassa.

  Melkein sääliksi kävi Purraa, jonka puheista en ymmärtänyt yhtään mitään. Punainen lanka hukassa kokonaan, ja ihmeellistä selittelyä.

   Mutta sitä se jatkuva neliraajajarrutus kaikkiin uudistuksiin saa aikaiseksi.

  PS – ei jatkoon, siis tulevaisuuteen. Itsepähän tulevaisuutensa tuomitsevat.

  (Ps. Seuraavaksi leipomaan Sannaa Suomen tasavallan presidentiksi vaan … )

  1. Jarmo+Mäkinen
   10.9.2021, 09:34

   Sannalle on parempaakin käyttöä kuin tyhjänpäiväinen ja tarpeeton kuninkaankorvikevirka, joka joutaa jo lakkauttaa.

   1. Toisaalta tietenkin näin, mutta niin kauan kuin tätä “kuninkaankorvikevirkaa” ylläpidetään, niin valitaan siihen saakka virkaan hyvä tyyppi!

    Esim. Olli Rehnin puuduttavaa jargonia ei allekirjoittanut jaksaisi kuunnella tässä virassa.

   2. Olen samaa mieltä.
    Sannalle löytyy vielä paljon käyttöä päivänpolitiikassakin, ei hänen kaltaisellaan nuorella osaajalla ole ole vielä mikään kiire siirtyä jäähdyttelijän hommaan.

   3. Hirvittävän kallis virka se presidentinvirka kun vain edustaa suomea ilman mitään oikeaa valtaa. On saman lailla edustaja kuin ne yritysten edustajat , ero vain siinä ettei oikestaan mitään tee.

   4. Markku T Koivisto
    10.9.2021, 16:18

    Täsmälleen samaa mieltä. Mutta ei lakkauteta, koska media ja hölmömpi osa kansaa tarvitsee omat “kuninkaallisensa”.

   5. E. Petäjä
    10.9.2021, 18:50

    Kannattaa Sannalla nyt kuitenkin persuja ja muita porvareita vähän pelotella, koska, jos ketä niin Sannaa porvari pelkää yli kaiken. Jumalanpelko heistä on karissut jo ajat sitten.

  2. Purra todellakin edustaa suomalaisten tuohivirsusiipeä. Mutta Sannaa ei kannata uhrata seremonialliseksi presidentiksi vielä piiitkään aikaan.

   1. E. Petäjä
    10.9.2021, 19:31

    Eipä Purraa kannata noteerata juuri miksikään. Minulle hänestä tulee mieleen lähinnä se koira, joka hirvimettällä alkaa ajamaan jänistä.

  3. Toivottavasti Sanna ei lähde presidenttikisaan tai ainakaan tule valituksi. Presidentti ei voi tehdä mitään, mutta pätevä ministeri voi!

   1. Joskus tulevaisuudessa sitten. Mahdollinen presidenttiys ikäänkuin kruunaa hyvin onnistuneen kansanedustajan ja ministerinä tehdyn työn. Niinkuin katsoisi pankkiin tallettamiaan rahoja, onko talletuksia / kannatusta presidentiksi.

    1. Tarkemmin ajateltuna kyllä Suomi tarvitsee nuoren pätevän naisen, niin, nuoren pätevän naisen, presidentiksi, ihan milloin vaan.

     Ja nyt kun pätevä ehdokas tarjolla, niin mikä ettei!

     Sitten pääministeriyden jälkeen Sanna Marin, Suomen tasavallan presidentiksi.

     1. Mitä sillä pätevyydellä tekee jos ei ole mitäänvataa mihin sitä käyttäysi. Prsedentillä on valtaa sen verran että jos hallitusta häneltä eroa puýytää kieltää sen eron. En usko että voi myöntää edes sen eron. Sellaiset eron pyynnöt kuin se yksi herra teki on vai teatteria kansalle.

  4. Kyllä Sannaa tarvitaan ehdottomasti enemmän pääministerinä vielä tovin aikaa, kuin presidenttinä sivustakatsojana.
   Voisi nimittäin hyvinvointivaltion palauttaminen kokea takapakkia, jos epäpätevämpi pääsisi ohjaksiin.

   1. OutiViitaharju-Kotkala
    10.9.2021, 12:19

    Olen samaa mieltä,ei päästetä Sannaa vielä virkaan jossa ei kovasti voi vaikuttaa,tarvitsemme häntä vielä pitkään hallituksessa.

  5. Raili+Sergejeff
   10.9.2021, 16:34

   Sanna Marinin pitää kyllä vielä vuosia pysyä politiikassa kiinni, eli olla päättävässä asemassa. Häntä todellakin tarvitaan.

   Häntä ei pidä “hyllyttää” presidentin virkaan, vaikka onhan se näkyvä virka, jos haluaa näkyvyyttä, mutta presidentti ei saa politikoida. Hänen pitää luopua puolueen jäsenkirjastakin.

   Presidenttiys on oikeastaan vain kulissivirka, vaikka hän onkin valtion esikuva, ja hänellä on tärkeitäkin tehtäviä. Valtaoikeuksia on kuitenkin supistettu aikalailla.

   Tietoja tasavallan presidentin tehtävistä ja velvollisuuksista löytyvät tästä https://www.presidentti.fi/presidentin-toimi/tehtavat/ ja vaikkapa Wikipediasta.

   1. Ei presidentin tarvitse luopua jäsenkirjasta. Se on vain tapa.

  6. Täällä on vähän ihmeellisiä kommentteja, joissa halutaan tyrmätä kokonaan Marinin mahdollinen presidenttiys tulevaisuudessa. Sen takia vielä tämä kommentti aiheesta.

   Lähtökohtaisesti mietin siis Sanna Marinin presidenttiyttä nykyisestä lähtökohdasta, kaikkien mahdollisten ehdokkaiden kannatuksesta siis viimeisimmissä gallup-kyselyissä.

   Viimeisimmät kannatusluvut olivat kyselyssä(en muista tarkkoja prosentteja):

   1. Olli Rehn
   2. Pekka Haavisto
   3. Sitten Sanna Marin

   Voisi heittääkin kysymyksen siis, kenet näistä eniten kannatusta saaneista henkilöistä mieluiten näkisitte seuraavana Suomen presidenttinä? En halua kuulla vastausta koska ei kuulu Sakun aloituksen aiheeseen varsinaisesti.

   Vastaus on ainakin itselleni ilmiselvä, en missään nimessä haluaisi nähdä Olli Rehniä virassa, enkä mielelläni Pekka Haavistoakaan.

   Sanna Marin siis on mielestäni kaikista paras ja realistisin vaihtoehto seuraavaksi presidentiksi. Muita potentiaalisia ehdokkaita kun ei ole olemassa. Ellei sitten joku halua muita yllämainittuja ehdokkaita.

   Tästä lähtökohdasta kirjoitin siis tuon, huom. sulussa olleen lauseen, josta en aikonut saada minkäänlaista keskustelua aikaiseksi täällä Sakun palstalla.

   o o o o o

   Keskustelu omalta osaltani aiheesta päättyy nyt, tähän mielipiteeseeni.

  7. Tomppo+Hannu
   10.9.2021, 19:36

   Samaa mieltä jiipeen kanssa. Marinin hallitus on onnistunut todella hyvin. Onhan siellä keskusta joka jarruttaa kaikkea hallituksen tekemistä. Ja nyt oikeisto on aloittanut presidenntipelin, kun pelkona on , että Sanna Marinista tulee seuraava pressa. Helsingin Sanomat ja muu oikeistolehdistö yrittää tehdä Olli Rhenistä oikeiston presidenttiä. Onneksi meillä on suora kansanvaali ja kepulointi ei oikein onnistu. Kuka meille kertoo sitten totuuden, kun Saku jää eläkkeelle. Toivottavasti hän jatkaa vielä eläkkeelläkin. Ja nythän eläkeläisiä huudetaan työelämään takaisin.

   1. Keskustan rasitteena lienee se vanha änkyrätautinen ja mustasydäminen maalaisliitto-nurkkaus tai perinneyhdistys, mitenkä vain. Tältä porukaltahan ei löydy ymmärrystä työläisille.

    En kadehdi kepun puheenjohtajia, entisiä, nykyisiä ja tuleviakaan, jonka johdettavana on porukkaa, joka yrittää juosta kahteen suuntaan yhtaikaa.

Kommentointi suljettu.