Ei koskaan kohdalleen

Kuten nyt tiedetään, niin hallitus kompensoi ensi vuonna kaikille edunsaajille Veikkauksen tuottojen alenemisen sataprosenttisesti. Kuten toissapäivänä kerroin, niin se oli odotettavissa, ja myös tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen piti se tietää. Silti hän kertoi tulevista leikkauksista julkisesti ja sai osan kansalaisista ja alan toimijoista uskomaan leikkaukset pääministeri Sanna Marinin syyksi. Pertti Jarla kertoo tämän päivän Helsingin Sanomissa kuvalla sen, mihin minä tarvitsen monta sanaa.

Kuva: Pertti Jarla/Helsingin Sanomat 16.10.2021

Tarinan konna on kertojasta riippuen joko pääministeri Sanna Marin tai tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen. Arvaan jo, että oppositio ja sitä peesaavat iltapäivälehdet tekevät ja ovat jo tehneet kuumeisesti ajatustyötä vierittääkseen syyn Marinille, joka ei osaa tehdä päätöksiä ja pysyä jo tehdyissä päätöksissä, ja jonka toiminta horjuttaa koko hallituksen luottamusta. Toisaalta taas Kurvista moititaan keskeneräisen asian tuomisesta julkisuuteen, ja minä olin yksi moittijoista.

Tarkemmin ajatellen ei tarinassa tarvita konnaa eikä sankaria. Kyseessä on poliittinen päätöksenteko, jossa aiemmin alustavasti sovittua päätöstä muutettiin asiaperustein paremmaksi. Kurvisen ulostulo saattoi jouduttaa tai olla jouduttamatta päätöksentekoa ja mahdollisesti hankaloittaa hallitusyhteistyötä, mutta nyt asioista on sovittu ja leikkauksia ei tule. Tämän päätöksen pitäisi tyydyttää kaikkia.

Paitsi eihän se tyydytä, ja senkin arvasin etukäteen. Sanoin viime keskiviikkona, että tähän asti leikkauksia moittineet rupeavat vaatimaan niitä ja syyttävät hallitusta holtittomasta velanotosta. Niin tapahtui heti eilisiltana, eikä sen arvaaminen vaatinut ennustajan kykyjä. Sehän on ollut nykyisen opposition toimintatapa koko ajan. Ensin oppositio vaati koronatoimia, ja kun niistä päätettiin, niin ne olivat liian myöhään tehtyjä, riittämättömiä tai liian rajoittavia, joten niitä vaadittiin purettaviksi koronapassin avulla. Kun siitä päätettiin, niin se oli joidenkin mielestä turhaa, liian rajoittavaa ja liian myöhäistä. Oikeastaan ainoa mistä oppositio ei ole valittanut, ovat yrityksille myönnetyt koronatuet, joita tosin olisi saanut olla enemmän. Ne rahoitettiin velalla, joka tietenkin syöksee maan turmioon. Tärkeintä on kertoa, että kaikki hallituksen toimet ovat vääriä.

Sama tuttu virsi alkoi jo eilen, kun uusinta hallituksen päätöstä ruvettiin moittimaan. Nyt on piikki auki, kuka tämän kaiken maksaa ja velkaa otetaan taas holtittomasti. Minulle ei vielä ole selvinnyt, olisiko niitä leikkauksia valittajien mielestä pitänyt tehdä vai ei, ja jos ei, niin millä rahalla ne olisi pitänyt korvata. Jos olisi pitänyt, niin miksi he eivät voi sanoa suoraan, että eivät urheilu, tiede, taide ja kulttuuri mitään tukia tarvitse, vaan eläkööt suu säkkiä myöten?

Siksi, että he ovat poliitikkoja ihan samalla tavalla kuin päätöksen tehneetkin. Tähän asti he ovat käyttäneet tuensaajien ahdinkoa hyväkseen saadakseen hallituksen näyttämään huonolta, joten eivät he nyt voi sanoa, että kyllä sieltä olisi pitänyt leikata. Siksi he unohtavat sen puolen asiasta ja puhuvat vain hallituksen ottamasta velasta, mutta eivät sen käyttötarkoituksesta.

Hallitusta tullaan moittimaan myös tehtyjen päätösten perumisesta. Nythän lopullista päätöstä ei vielä ollut tehty, vaan asia oli harkittavana. Ja jos ruvetaan muistelemaan niitä peruttuja päätöksiä, niin muistellaan sitten myös niitä Sipilän hallituksen peruttuja päätöksiä, vaikka niistä ei kuulemma nyt saakaan puhua.

Nyt jo edesmennyt entinen kunnanjohtajamme sanoi joskus, että hän ei koskaan muuta mieltään, mutta hänen ajatuksensa saattavat jalostua päinvastaisiksi. Jääräpää pitäytyy huonoissa päätöksissä, viisas osaa muuttaa niitä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (86)
 1. Oppositiosta tulee väkisin mieleen Man Unitedin kannattajat. Heille on tärkeämpää Liverpoolin häviö, kuin oman joukkueen voitto.

  1. Edesmennyt kaverini oli ns. kalakade mies. Sillä ei ollut läheskään niin suurta merkitystä mitä itse sai, kun vaan muut eivät saaneet enemmän. Täsmennetään vielä ettei kaverin nimi ollut Kekkonen.

  2. Ajatusmalli koskee suurinta osaa iltapäivälehtien kommentoijia. Aikoinaan oli kirjoitus jossa kerrottiin, että sivarit saa ruokarahan viikonlopulle, mutta varusmiehet eivät saa, koska heillä olisi mahdollisuus syödä varuskunnalla. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki olivat sitä mieltä, että sivareilta rahat pois. Vain muutama vaati samaa korvausta varusmiehille. Tässä tapa jolla ip-lehtien kommentaattorit hoitaisivat, yhteiskunnassa kokemiaan epäoikeudenmukaisuuksia.

  3. Olen kuullut saman jutun, mutta kyseessä oli paikallisvastustaja Man City.
   Muuten, tänään Saku kirjoitti asian juuri siten kuin minä ajattelen. En vain itse osaa sanoa asiaa paperilla.
   Marin jatkoon 💪

 2. Ensin oppositio huutaa: Ei leikkauksia.
  Sitten oppositio huutaa: Pitää leikata.

  Mitä oppositio haluaa?
  Huutaa !

  1. Seppo Kinnunen
   16.10.2021, 18:54

   Edellisen hallituksen rahakirstun päällä istunut kokoomuspuolueen ministeri, käytti usein termiä ”jakovaraa ei ole.” Sana “jakovara” on tullut tutuksi viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana, jolloin kokkarit on päässyt hallituksessa Suomessa mellastamaan. Kyseinen jakovara-termi täsmentyi erityisesti kokkaripuolueen toimesta tavallisimmin muotoon “jakovaraa ei ole”, “minä en näe jakovaraa missään”, “Suomella ei ole jakovaraa” tai “ei ole mitään jakovaraa, mistä lomarahaleikkauksia voisi kompensoida.” Erityisesti valtiovarainministerinä toimiessaan hän viime vuosina toisteli tuota oppimaansa hokemaa tehden samalla toimia, jotka todistivat, että jakovaraa todella oli ja paljon olikin.
   Hokeman hän oli lanseerannut sanavarastoonsa käytettäväksi silloin kun hän muiden samanhenkisten hallituskumppaneidensa kanssa leikkasi kaikkein vähiten tienaavilta, vähiten omistavilta, työttömiltä ja muilta puolustuskyvyttömiltä kansalaisilta kuten lapsilta ja vanhuksilta antaen laajoja verottomuuksia, verohelpotuksia ja alhaisia verokantoja Suomen hyväosaisimmille, varakkaille ja oikeasti rikkaille.
   Tuolloin työttömät ja muut vähäosaiset olivat laiskana lojuvia tyhjäntoimittajia. Miltä tuo kuulostaisi nyt, jos velkana otetun rahanjaon saajina olevia yrittäjiä alettaisiin kutsumaan laiskuuttaan lojuviksi ja epäonnistuneiksi luusereiksi, joiden touhuista ilman veronmaksajien tukea en tule yhtään mitään.
   Nykyisen, ehkä hiukan enemmän oikeudenmukaisuuden mieltä omaavan vihervasemmistolaisen hallituksen kannattaisikin ottaa nämä kokkaripuolueen ministerin hokemat käyttöönsä. Maistellaanpa miltä kuulostaisi, jos nykyhallituksen ministerit alkaisivat oikeasti kantamaan verot verottamattomista pääomatuloista, lopettamaan tulojenmuunnon ansiotuloista pääomatuloiksi, kantamaan kunnallisverot pääomatuloista, asettamaan verot vakuutuskuorille ja holding-yhtiöille, kantamaan verot suurista varallisuuksista ja perinnöistä sekä muuttamaan veronkannon oikeasti progressiiviseksi kiinteistöveroa myöten. Näin siksi, että nyt käynnissä oleva rahanjako yrityksille sitä edellyttää. Perusteluiksi riittäisi vain toteamus: Nyt tämä lusmuilu saa riittää, jakovaraa tällaiseen ei enää ole, ellei veroja aleta lopultakin kantamaan myös vapaamatkustajilta.
   Ja riitäisi siinä Vaaherkummullakin taas kysyttävää Wahlroosilta noihin verotusta koskeviin, tärkeisiin muutoksiin.

   1. Jaakko Lautaoja
    16.10.2021, 19:21

    Pitääkin kutsua niitä veteliä yrittäjiä luusereiksi, jotka eivät tule toimeen ilman tukia. Samaan aikaan ahkerat yrittäjät jopa kaksinkertaistivat liikevaihtonsa. Yrittäjäriskiin kuuluu, että rikastumisen vastapainona voi menettää kaiken, ellei ole varautunut odottamattomaan, eikä muuttaa konseptia tarvittaessa. .

   2. Kari Haapakangas
    16.10.2021, 20:29

    Kokoomuksella on tunnetusti jakovaraa vain veronalennuksiin.

  2. Risto Penttinen
   18.10.2021, 09:26

   Vasemmiston kannattaisi perustaa omia medioita joissa käsiteltäisiin samoja asioita kuin iltapäivälehdet ja vastaava hömppäosasto. En vitsaile. Olen erittäin vakavissani.
   Kansan syvät rivit joita kiinnostaa suunnattomasti keiden peitto on heilunut tosi-tv-ohjelmassa tai ovatko influensserin brasilialainen peränpaisutus ja uudet silarit onnistuneet saavat tämän tärkeän informaation lisäksi myös jatkuvan vyörytyksen oikeistolaista propagandaa. Eipä siis ihme, että myös vähän ansaitsevat äänestävät niin paljon oikeistoa.
   Vasemmiston media vetoaa yleensä vain asiajuttuja lukevia ja yrittää vedota vain älykkötyyppisiin ihmisiin.

Kommentointi suljettu.