Oman oikeuden logiikka

Olen monta kertaa sanonut, että jos tuomioita annettaisiin kansan oikeustajun mukaan, niin lyhtypylväät loppuisivat kesken. Kansan oikeustajua ei oikeasti ole olemassa, vaan on vain yksilöiden oikeustajua yksittäisissä oikeustapauksissa. Kun samanmielisiä löytyy nykyisenä nettiaikana helposti paljon, niin he kuvittelevat edustavansa koko kansan oikeustajua.

Laki ei kuitenkaan taivu heidän tahtoonsa, eikä sen pidäkään taipua. Oikeusvaltiossa demokraattisesti valitut lainsäätäjät päättävät, mikä yhteiskunnassa on yleisesti hyväksyttävää ja mikä ei. Poliisi, syyttäjäviranomaiset ja tuomioistuinlaitos toteuttavat lainsäätäjien tahtoa, eikä siihen saa vaikuttaa painostuksella ja uhkailemalla.

Näin kuitenkin tehdään tai ainakin yritetään tehdä. Pitkin kesää ja syksyä kansan oikeustaju on vaatinut Elokapinan mielenosoittajille jopa lakikirjan ulkopuolelta otettuja tuntuvia rangaistuksia, kun heitä pitäisi pamputtaa, kaasuttaa ja vangita. Toisaalta taas Päivi Räsästä ei saisi syyttää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, vaan valtakunnansyyttäjä on hukkumassa ympäri maailmaa tulevaan palautevyöryyn. Sen mukaan Räsänen ollaan heittämässä vankilaan uskonnon harjoittamisen ja Raamatun siteeraamisen takia. Palautteen tarkoitus on selvästi painostaa syyttäjäviranomaisia  ja tuomioistuinlaitosta taipumaan palautteen antajien tahtoon.

Eivät ne taivu, vaan ne noudattavat demokraattisesti säädettyjä lakeja. Syyttäjälaitoksen ja tuomioistuinten ratkaisuja saa kritisoida, mutta selkeä painostaminen on omiaan rapauttamaan yleistä luottamusta niiden riippumattomuuteen.  Kuten valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sanoo, niin tahallinen häirintä, painostaminen ja kiusanteko voivat pahimmillaan johtaa painostukseen taipumisen riskiin. Juuri siihen painostajat pyrkivät.

Päivi Räsäsen tapauksesta olen kirjoittanut  yli vuosi sitten, viime keväänä ja viime kesänä, mutta yritetään vielä kerran. Ette te kuitenkaan noita aiempia juttujani viitsi lukea, mutta lukekaa edes huhtikuinen valtakunnansyyttäjän tiedote, josta syytteiden perusteet selviävät.

Räsänen ei saanut syytettä uskonnon harjoittamisesta eikä Raamatun siteeraamisesta, vaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syytteen perusteena olevassa pamfletissaan Räsänen sanoo homoseksuaalisuuden olevan tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Terveeseen ihmisyyteen ei kuulu homoseksi, ja homojen parisuhteet muodostuvat pääasiassa irto- ja vaihtuvista suhteista. Homoliitot eivät Räsäsen mukaan ole ihmisoikeuskysymys, eikä homovanhemmuus ole lapsen kehityksen kannalta suotavaa.

Vasta tämän jälkeen Räsänen perustelee näkemyksiään irrallisilla raamatunlauseilla. Raamatussa ei sanota homoseksuaalisuuden olevan psykoseksuaalisen kehityksen häiriö, mutta homoseksuaalisuutta käsketään kyllä välttämään. Kysymys kuuluukin, onko pamfletti uskonnon harjoittamista vai käytetäänkö Raamattua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen pyrkimyksenä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä.

Valtakunnansyyttäjän mukaan Räsänen on radio-ohjelmassa esittänyt homoseksuaaleja halventavia lausumia. Räsänen on sanonut, että jos homoseksuaalisuus on geneettistä, se on silloin geneettinen rappeuma ja sairautta aiheuttava geeniperimä. Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit. Raamatussa ei puhuta mitään geeneistä, ja tuskinpa siellä myöskään kerrotaan homoseksuaalien olevan jonkun muun kuin Jumalan luomistyön tuloksia. Ne ovat Räsäsen omia tulkintoja, joten kysymys on sama kuin äskenkin. Käyttääkö Räsänen Raamattua  yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen pyrkimyksenä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä?

Räsästä ei ole tuomittu, ja syyttömyysolettaman mukaan hän on syytön siihen asti, kunnes oikeus asiasta päättää. Sama koskee myös vaikkapa Elokapinan Valtioneuvoston oveen itsensä liimanneita mielenosoittajia. Molemmissa tapauksissa se kuuluisa kansan oikeustaju on jo tuomionsa antanut, mutta sillä ei ole mitään juridista merkitystä.

Kansan oikeustaju toimii täsmälleen samalla logiikalla kuin takavuosien sketsisarja Tabun kyläkäräjät: Tuokaahan se syyllinen sisään, niin päästään aloittamaan. Tai Räsäsen tapauksessa niin, että päästäkäähän se syytön menemään, ettei tarvitse turhaan käräjöidä. Niin sanottu kansan oikeustaju noudattaa oman oikeuden logiikkaa, jonka mukaan säädetyn lain on taivuttava milloin minkäkin kansanjoukon satunnaisesti muodostuneeseen tahtoon.

Se ei ole oikeutta, vaan epäjärjestyksen lietsomista.

puheenaiheet yhteiskunta laki
Kommentit (87)
 1. Voisiko sen selkeämmin sanoa 😎

  1. tuija pirskanen-siltari
   1.11.2021, 23:24

   kiitos, Jukka Laine. tuo Monthy Python-juttu sattui just siihen nauruhermoon hemakasti.

 2. Jussi+Niiranen
  1.11.2021, 11:44

  Kansan oikeustajusta puheen ollen. Muistatteko eräästä vanhasta satukirjasta sellaisen tarinan, jossa -olikohan se Pontius Pilates – kysyi kansalta, kumpi naulitaan ristille, Jeesus vaiko Barabbas. Kansan huutokuoro tietysti äänesti, että Jesse ristille. Niin että siinä kansan oikeustajua sadun muodossa.

  1. Ei kansan yhteistä oikeustajua ole, vaikka niin oikeusminteri Jari Lindström (ps) luuli antaessaan v. 2015 Helsingin Yliopistolle tehtäväksi aiheesta tutkimuksen. Tulos oli se minkä Saku ylempänä kertoi: paljon porua, vähän villoja.

   Täällä lisää pohdiskelua aiheesta:

   “Huonolla tavalla populistisen, vihamielisyyttä ruokkivan kielenkäytön suosikkitermeihin kuuluu ”oikeustaju”.

   Yleensä oikeustajusta puhutaan silloin, kun jostakin rikoksesta annettavat rangaistukset eivät vastaa yksittäisten kommentoijien mielikuvaa siitä, mikä olisi oikeudenmukainen rangaistus.

   Tunnekuohuissaan he julistavat, että rattijuopot tai lasten hyväksikäyttäjät pitäisi ilman sen kummempaa käräjöintiä saatella hirsipuuhun tai kastraation kautta leivättömän pöydän ääreen ilman mahdollisuutta vapautua koskaan.”

   https://www.kauppalehti.fi/kumppaniblogit/tiedosta/oikeustaju-on-huono-kasite/98716945-2ca6-5c98-8a21-53d85410f962

  2. Seppo Kinnunen
   1.11.2021, 13:56

   Onneksi kansantribunaalit eivät meillä jaa tuomioita. Onneksi meidän oikeuslaitos ei ole poliittinen elin kuten Puolassa ja Yhdysvalloissa.

  3. Hitto vie kun oli hyvä viesti!

Kommentointi suljettu.