Vaihtoehtoja

Kuunnellessani eduskunnan varjobudjettikeskustelun alkua ajattelin, että jos en ymmärtäisi politiikasta mitään, niin sekä perussuomalaisten että kokoomuksen varjobudjetit kuulostaisivat järkeviltä. Kaikki ovat yhteisellä asialla ja lupaavat hyvää, mutta keinot vaihtelevat. Koska omasta mielestäni ymmärrän politiikkaa ja olen seurannut sitä kauan, niin suljin tv:n ja päätin ruveta kirjoittamaan.

Olen jo käsitellyt sekä kokoomuksen että perussuomalaisten varjobudjetteja erikseen, ja voitte lukea mietteeni noista linkeistä. Nyt on yhteenvedon aika.

Kokoomus purkaisi työllistymisen kannustinloukkuja leikkaamalla työttömyysturvaa ja asumistukea sekä palauttamalla toimeentulotukeen omavastuuosuuden. Puolue lopettaisi eläkkeen kertymisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan ajalta, leikkaisi asumistukea ja siirtäisi opiskelijat kokonaan pois asumistuen piiristä.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa kokoomus leikkaisi vähentämällä sen kestoa sadalla päivällä, pidentämällä työssäoloehtoa 12 kuukauteen ja lisäämällä työttömyysturvaan omavastuupäiviä. Kokoomus leikkaisi myös peruspäivärahaa, työmarkkinatukea ja työttömien työllistämiseen tarkoitettua palkkatukea. Toimeentulotuen omavastuuosuus on ajatuksellinen omituisuus, sillä toimeentulotuki on viimesijainen etuus. Se tarkoittaa sitä, että sen saajalla ei voi olla muita tuloja tai jos on, niin ne kaikki alentavat toimeentulotuen määrää.

Vastapainoksi kokoomus tarjoaa prosentuaalisia veronkevennyksiä, jotka hyödyttävät eniten hyvätuloisia. Tarjolla on siis keppiä köyhille ja porkkanaa rikkaille.

Perussuomalaiset ovat pienen ihmisen asialla, kunhan hän vain on suomalainen. Puolue leikkaisi kehitysyhteistyöstä, maahanmuuttajien kotouttamisesta ja jos oikein ymmärsin Riikka Purran puheet äsken eduskunnassa, niin maahanmuuttajien sosiaaliturvasta. Purra puhui haittamaahanmuuttajista, jotka rasittavat sosiaaliturvaa sukupolvesta toiseen. Helpotusta tavallisille kansalaisille annettaisiin alentamalla polttoaineveroa, jota hallitus ei ole edes korottanut kuin yhden indeksitarkistuksen verran. EU:lle pitää sanoa ei, ja ymmärsin tämän tarkoittavan uusia EU:n tukipaketteja, joita ei tietääkseni ole tulossa.

Perussuomalaiset tarjoavat kannattajilleen jo tuttua maahanmuuton vastustamista, jota höystetään ajankohtaisella polttoaineen korkealla hinnalla.

Mitä tapahtuisi, jos kokoomus ja perussuomalaiset muodostaisivat hallituksen voimakaksikon? Sen hahmottamiseen ei tarvitse kuin muistella Sipilän hallituksen aikaa. Kokoomuksen esittämät leikkaukset toteutuisivat sellaisenaan, kunhan vain perussuomalaisille luvattaisiin alentaa maahanmuuttajien sosiaaliturvaa. Sitähän ei perustuslain takaaman yhdenvertaisuuden takia voi tehdä, mutta ei se haitannut perussuomalaisia viimeksikään. Maahanmuuttajien sosiaaliturvan alentamiseksi pitäisi alentaa kaikkien sosiaaliturvaa, mutta luultavasti puolue saisi kannattajansa hurraamaan sillekin. Lupaus olisi pidetty ja maahanmuuttajien tukia alennettu.

Mitään muuta perussuomalaiset eivät sitten saisikaan. Kokoomus ei sano EU:lle ei enkä usko sen myöskään suostuvan polttoaineveron alentamiseen, koska se ei hyödytä vain hyvätuloisia. Suomi on sitoutunut sekä YK:ssa että EU:ssa nostamaan kehitysyhteistyöhön käytettävät rahat 0,7 prosenttiin BKT:sta, ja kokoomus kunnioittaa kansainvälisiä sitoumuksia. Siksi en usko kokoomuksen myöskään suostuvan rajojen sulkemiseen turvapaikanhakijoilta, koska kansainväliset sopimukset kieltävät sen.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyö ei näytä hyvältä pienen ihmisen kannalta, mutta jos teillä oikeasti on ikävä Sipilän hallituksen tekemiä leikkauksia, niin siitäpä sitten vaan äänestämään niiden puolesta. Ja kun nyt joku aikoo puhua Suomen elämisestä velaksi, niin valtiovarainministeriö näkyi tänään ilmoittavan Suomen päättäneen jättää nostamatta noin 8 miljardia euroa vuoden 2021 valtion talousarvioesitykseen kirjatusta 11,7 miljardin euron nettolainanottotarpeesta.

Toteutettuna varjobudjettien yhteinen anti olisi, että Suomella menee liian hyvin, joten pitää leikata, jotta menisi huonommin. Sitten pitäisi taas leikata, koska menee niin huonosti.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (60)
  1. Työllisyysuudistusten vaikutukset ja lähteet näyttää olevan kokoomuksen varjobudjettipumaskassa aivan viimeisenä. Eduskunnan sisäistä tietopalvelua täytyy pitää luotettavana, mutta kyllä joku saisi taas kerran kyseenalaistaa nämä laskennalliset työllisyysvaikutukset. Perustuvatkohan ne yksiulotteisissa laboratorio-olosuhteissa toimiviin matemaattisiin malleihin, eikä reaalimaailman dataan ja empiiriseen tutkimukseen? Onko näyttöä, että jossain päin maailmaa näistä lähtökohdista tehdyt leikkaukset ovat OIKEASTI luoneet työpaikkoja yksityiselle tai edes julkiselle sektorille? Globaalissa maailmassa? Yhden pitkäaikaistyöttömän nälkään tappaminen ei tuo yhtään työpaikkaa takaisin Kiinasta.

    https://www.kokoomus.fi/wp-content/uploads/2021/12/vaihtoehtobudjetti-netti.pdf

  2. Jari Mäki-Runsas
    1.12.2021, 16:42

    Sakun hyvän tiivistyksen viimeinen kappale tiivistää loistavasti kokoomuksen ja perussuomalaisten politiikan ytimen.

Kommentointi suljettu.