Haluaako kansa keppiä?

Eduskunnan kyselytunnin alkajaisiksi perussuomalaiset olivat kovasti huolissaan pohjoismaisen työnhaun mallin vaikutuksista pitkäaikaistyöttömien asemaan. Kysyjä ja lisäkysyjät puhuivat sujuvasti aktiivimalli kakkosesta, jota ei ole olemassakaan. Sen sijaan on pohjoismaisen työnhaun malli, josta puuttuvat sekä Sipilän hallituksen toteuttama aktiivimalli ykkönen että peruma aktiivimalli kakkonen. Olen tästäkin asiasta puhunut paljon, mutta oikea tieto ei mene perille. Jos kiinnostaa, niin lukekaa täältä.

Kokoomuksen Arto Satonen sanoi samassa yhteydessä, että eilen käydyn varjobudjettikeskustelun perusteella kokoomus on  ainoa työväenpuolue. Perussuomalaiset näkyvät nyt pyrkivän toiseksi, koska Riikka Purra kysyi hallituksen halukkuutta lisätä käteen jääviä tuloja perussuomalaisten esittämillä veronkevennyksillä.

Oppositio on puheissaan kovasti työttömien ja pienipalkkaista työtä tekevien puolella. Niistä varjobudjeteista kerroin viimeksi eilen, ja niiden mukaan kokoomus lupaa kovia leikkauksia kaikkein köyhimpien saamiin tukiin ja perussuomalaiset alennusta polttoaineveroon. Siinä kaikki.

Eilen kokoomuksen suunnasta sanottiin, että SDP lupaa työttömille työttömyysturvaa, mutta kokoomus lupaa työtä. Asumistuen leikkaus puolestaan kannustaa etsimään halvempia asuntoja. Sosiaaliturvan leikkaaminen on kokoomukselle työn tarjoamista ja asumistuen leikkaaminen edullisempaa asumista. Palkoista tai niiden halvempien asuntojen löytymisestä ei ollut puhetta.

Siitä puheesta pitää sosiaalinen media huolen. Minulle sanottiin eilen Twitterissä taas kerran, että tulonsiirtojen varassa elävät saavat suurin piirtein saman summan käteen kuin töissä käyvät veronmaksajat. Progressio on erittäin ankaraa ja sosiaalituet hyvin anteliaita. Tämä on paskapuhetta, joten oikaistaan taas turhaan tämäkin asia. Olen huomannut, että näin ajattelevat eivät suostu tutustumaan faktoihin, joten tuuleen huutamistahan tämä aina on.

Työttömän saaman ansiopäivärahan perusosa on 33,78 euroa päivässä. Tämä päivärahan osa ei riipu työttömyyttä edeltäneestä palkasta, ja täysi päiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen. Perusosaan lisätään ansio-osa, jonka suuruus riippuu palkasta. Ansio-osa on 45 prosenttia päiväpalkan ja perusosan erotuksesta.

Jos ansiosidonnainen päivärahakausi on loppunut tai ansiosidonnaista ei mihinkään kassaan kuulumattomana saa ollenkaan, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat 33,78 euroa päivässä viitenä päivänä viikossa. Siitä maksetaan ennakonpidätys. Ensin ollaan peruspäivärahalla, mutta työttömyyden pitkittyessä tuen nimi muuttuu työmarkkinatueksi.

Yleinen asumistuki on enintään 80 prosenttia hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Tuen saaja joutuu siis maksamaan itse omavastuun eli vähintään 20 prosenttia. Asumistukea ei kuitenkaan makseta kaikista asumismenoista, vaan hyväksyttävät asumismenot on määritelty laissa. Laissa määritellään myös enimmäisasumismenot eli suurin euromäärä, jonka perusteella voi saada asumistukea. Jos asumismenot ovat suuremmat kuin enimmäisasumismenot, voi asumistukea saada enintään enimmäisasumismenojen mukaan.

Toimeentulotuen perusosa yksin asuvalle henkilölle on 504,06 euroa kuukaudessa. Yksinhuoltajalle korotettuna maksettava perusosa on 574,63 euroa kuukaudessa. Tästä ei makseta veroa. Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, jota laskettaessa muut mahdolliset tulot ja tuet otetaan huomioon toimeentulotukea alentavina.

Tässä ovat ne “hyvin anteliaat” sosiaalituet, joilla työtön joutuu pärjäämään. Jos ne kilpailevat palkan kanssa, niin silloin palkka on niin huono, että se täyttää kiskonnantapaisen työsyrjinnän tunnusmerkistön. Ilmeisesti halpaa työvoimaa ei vielä ole tarpeeksi, koskapa kokoomus lupaa leikata näitä tukia ja tarjota niiden tilalle työtä ja halvempaa asumista. Uusimmasta puoluekannatusmittauksesta päätellen iso osa kansasta haluaa saada taas keppiä, ja kyllähän sitä halutessaan saa. Siinä on vain se huono puoli, että sitä saavat myös siihen haluttomat.

Kirjoitin tämän turhaan, sillä tukien varassa kokonaan tai osittain elämään joutuvat tietävät asian kertomattakin. Tukien runsautta moittivat eivät tiedä eivätkä edes välitä tietää, sillä se ei heitä kiinnosta. He ovat jostain oppineet hokeman runsaista tuista, ja sitä he toistavat joka välissä. Heille tekisi hyvää päästä tutustumaan niihin tukiin ihan konkreettisesti.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (93)
 1. No et kirjoittanut turhaan. Hyvä tiivistelmä työttömien arjesta. Kokoomusta kannattavat eivät usko koskaan tippuvansa yhteiskunnan huterahkoon turvaverkkoon, joten työttömät ovat vain turhaa painolastia valtiolaivassamme.

  1. Ei tarvitse kuin kerran jalka lipsahtaa tarpeeksi pahasti tms. niin kuka tahansa pääsee tutustumaan sen turvaverkon ihanuuteen. En ymmärrä ihmisiä jotka eivät käsitä tätä.

  2. Siitä nyt puhumattakaan että automaation viedessä yhä enemmän työtä pois ihmisiltä työuraansa nyt aloittelevalla ei monella alalla ole minkäänlaisia takeita työn riittävyydestä. Sitä ei todellakaan ole loputtomasti eivätkä työllisyysongelmat johdu mistään muusta kuin kustannustasosta suhteessa palkkaan ja työpaikkojen vähyydestä. Ei tuntuisi minusta siltä että Kokoomuksen äänestäminen olisi kovinkaan suuren kansanosan kannalta järkevää.

 2. Olen sen sanonut noin miljoonasti, mutta elin tuossa hyvän aikaa työttömyyskorvauksella kunnes sain siivoojan töitä. Tuntipalkkani on jotain 11€ ja tuloni käytännössä tuplaantuivat työttömyyskorvaukseen JA asumistukeen verrattuna, sainpa jopa välillä jonkun pennin toimeentulotukeakin ja silti. Että semmoiset miljoonarahat sieltä.

  1. Minulla sama.
   Nyt kolmatta kuukautta osa-aikaisessa työssä pienellä palkalla.
   Verrattuna taannoiseen aikaan jolloin toimeentulotukea joutui hakemaan viimeistään sähkölaskun saapuessa ovat tuloni ainakin tuplautuneet.
   Hyvä puoli on se, että menoni eivät ole kasvaneet joten nythän tässä rahaa tippuu lahkeista joka askeleella.
   Pitäisiköhän näin rahamiehenä alkaa harkita kokoomuksen äänestämistä?

   Jos kumminkin koittaisin muistaa, että perskeko-hallituksen aikaan sain mitä luvattiin, eli keppiä joka suunnalta.
   Työpaikkani on merkittävältä osin Marinin hallituksen työllistämistoimien ansiota.
   Minä en unohda, kumpaakaan.

  2. Pitkäaikaistyötön
   4.12.2021, 00:53

   Valitettavasti monessa työssä palkka on vähemmän kuin 11 euroa tunnilta.

Kommentointi suljettu.