Joulurauhaa

Tänä jouluna joulumietteiden kirjoittaminen tuntuu tavallista vaikeammalta. Kuluneen vuoden aikana on monesti näyttänyt siltä, että varsinkin sosiaalisessa mediassa mopo on karannut käsistä lopullisesti. Viime maanantaina kerroin somen tuhoamista käytöstavoista, ja kuluneella viikolla eräs kansanedustaja teki kaikkien aikojen pohjanoteerauksen kommentoimalla ministeri Krista Kiurun raskautta niin hävyttömällä tavalla, että sellaista ei ole ennen nähty. En viitsi sitä toistaa, eikä se ilmeisesti koskaan päässyt edes uutiseksi.

Uudet koronarajoitukset ovat joidenkin mielestä joko hallituksen ilkeyttä tai globaalin eliitin salajuoni, jonka tarkoituksena on pakottaa kaikki rokotettaviksi. Kaikkein hupsuimmat väittävät, että rokotuksilla on tarkoitus tappaa suurin osa ihmisistä. He eivät ole tulleet ajatelleeksi, että olisi tosi hölmöä tappaa kaikki järkevät ja vastuuntuntoiset ja jättää jäljelle vain salaliittoihin uskovat änkyrät.

Näin siis somealtaan sakeassa päädyssä. Oikeasti tärkeä asia eli aluevaalit puhuttaa vähemmän kuin pitäisi. Vaaleilla valittavat aluevaltuustot tulevat päättämään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä, joten nämä ensimmäistä kertaa järjestettävät vaalit ovat vähintään yhtä tärkeät kuin kuntavaalit. Ajankohta ei ole paras mahdollinen, kun ehdokasnumerotkin arvottiin eilen joulukiireiden painaessa päälle. Vaalikampanjointi ei oikein ota alkaakseen, mutta toivottavasti viimeistään vuodenvaihteen jälkeen saadaan kuulla ehdokkaiden näkemyksiä enemmän.

Aina kun olen tässä blogissani puhunut sotesta, niin lukijat kaikkoavat. Ilmeisesti asia koetaan liian vaikeaksi, eikä se helppo olekaan. Tavalliselle kansalaiselle on tärkeintä saada niitä palveluja tarvittaessa, joten koko asia on helppo sivuuttaa. Nyt on kuitenkin mahdollisuus valita juuri ne ihmiset, jotka niiden palvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta päättävät. Muusta vaaleissa ei päätetä, joten jos joku ehdokas puhuu vaikkapa polttoaineverosta, niin hän on ehdolla väärissä vaaleissa.

Minä en ole ehdolla, mutta ihan normaalin hyvän tavan mukaan vähennän politiikasta kirjoittamista vaaleihin asti. Puolueiden vaaliteemoista varmaan vielä kerron, mutta niiden paremmuuden jätän jokaisen omaan harkintaan.

Siinä oli lyhyt katsaus politiikkaan ja someen. Onneksi joulu rauhoittaa tänäkin vuonna hetkeksi tämän jatkuvan taustahälyn. Poliitikot laidasta laitaan toivottelevat kansalaisille hyvää joulua, ja jo eilisestä lähtien on ollut suoranainen ilo seurata varsinkin Facebookin uutisvirtaa. Siellä ei oikeastaan näy muuta kuin ystävällisiä toivotuksia sekä jouluisia kuvia ja meemejä. Ihminen on loppujen lopuksi sopeutuvainen ja mukautuvainen, joten kyllä tämä jo toinen koronan varjostama joulu on ihan oikea joulu.

Minäkin hiljenen jouluksi. En tee tänäkään jouluna mitään erityistä, älkääkä tehkö tekään, jos ei ole pakko. Miettikää elämän tärkeitä asioita, pitäkää yhteyttä läheisiinne ja ennen kaikkea hiljentykää. Tehkää se omalla tavallanne. Jos olette uskonnollisuuteen taipuvaisia, niin teillä on valmis kaava ja annettu joulun sanoma. Jos ette ole, niin hiljentykää muuten vain.

Ei minulla muuta asiaa ollut. Hyvää ja rauhallista joulua ihan kaikille.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (65)
 1. Oskari Olematon
  24.12.2021, 10:02

  Kiitos !! Huin myös hyvää Joulua sinullekkin ja perheellesi…

 2. Seppo Kinnunen
  24.12.2021, 10:05

  TOISILLA JOULU ON AINAINEN
  Koronapandemia on lisännyt ihmisten epätasa-arvoa. Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin mukaan pandemia uhkaa saattaa miljoonien ihmisten elämän köyhyyteen vuosikymmeniksi. Toisin on maailman tuhannen rikkaimman elämässä. He kattavat pandemian aikaiset tappionsa muutamassa kuukaudessa. Muiden pandemian aiheuttamien haittojen lisäksi seurauksena voi olla suurin epätasa-arvon lisääntyminen, elleivät kansalliset valtiot tee mitään muutosta talousjärjestelmiinsä. Oxfam toteaa, että todistamme syvää jakoa rikkaisiin ja köyhiin. Se on osoittautumassa yhtä tappavaksi kuin itse virus. Virussodan takalinjoilla lymyileville rikkaille taloudet kanavoivat valtavia rikkauksia kaiken entisen lisäksi, kun samaan aikaan virussodan etulinjoilla pienipalkkaiset työläiset ovat vaikeuksissa jokapäiväisen elämän perustarpeiden tyydyttämisen kanssa. Epätasa-arvon kasvusta kertova raportti perustuu 295:n ekonomistin haastatteluihin 79:stä eri maasta. 87 % ekonomisteista katsoi, että epätasa-arvo kasvaa tai kasvaa paljon heidän omissa maissaan. 78 prosenttia vastaajista uskoi, että myös varallisuuden epätasa-arvo kasvaa. Erityisen huolestuttavana voi pitää sitä, että heidän maidensa hallituksilla ei ole mitään suunnitelmia epätasa-arvoa vastaan. Valtiot ovat tukeneet ennen näkemättömän suurilla summilla yrityksiä, mikä on luonut valtaisan buumin osakemarkkinoille ja siten suurille kevyesti verotetuille tai verottomille rikkaiden nostamille osinkotuloille. Ne kasvattavat heidän varallisuutta entisestään. Kasvu oli 3200 miljardia euroa maalis-joulukuussa 2020. Tuo varallisuus on nyt 9840 miljardia euroa eli sama kuin G20-maiden käyttämä rahamäärä pandemian seurausten hoitoon. Näin koronapandemia on kohdellut kaltioin köyhimpiä ja helläkätisimmin rikkaimpia. Mitä olisi voitu tehdä? Olisi voitu säätää väliaikainen vero, jota olisi peritty 32:n kansainvälisen suuryhtiön voitoista. Jo sillä olisi voitu kerätä lähes 100 miljardia euroa ja maksaa työttömille korvauksia, tukea lapsia ja vanhuksia maailman matalan- ja keskitulon maissa. On irvokasta, että maailman kymmenen rikkaimman ihmisen yhteinen varallisuus on kasvanut 440 miljardia euroa, vaikka globaalitalous on pienempi kuin ennen koronapandemiaa. Tälläkin rahamäärällä olisi voitu estää maailman ihmisiä vajoamasta köyhyyteen viruksen takia ja maksaa rokotteet kaikille. Toisilla on joulu ainainen, toisilla ei koskaan.

  1. Eikös kapitalismin perusoppien mukaan juuri tällainen eriarvoisuus juuri luo työpaikkoja ja siten lisää hyvinvointia?

   1. Kapitalismin päämäärähän on aina ollut monopoli. Toisin sanoen asema, jonka turvin rosvota tuotteistaan ylihintaa niin paljon kuin kapitalisti vain keksii.

    Kehtaa – sanaa en voi käyttää, sillä sehän kuvastaisi rosvolla olevan jopa jonkinlaista tunnetta uhriaan kohtaan.

    On joulupäivän ilta, hiljaista ja rauhallista, jota toivon teilläkin olevan.

  2. Näin.

   Ja nyt joulun aikaan sadat tai tuhannet lapset tässä maailman onnellisimmassa maassa odottavat innolla mutta turhaan pitkään toivomaansa esinettä.

   Se saattaa olla halpa älypuhelin, jolla voisi olla yhteydessä kaverien kanssa. Se voisi olla luistimet, että pääsisi luistelemaan.

   Vaan vanhemmilla ei ole rahaa, eikä joulupukkia ole olemassa. Kuten ei ole jumalaa, mutta silti niihin uskotaan.

   Rikkailla taas olisi rahaa, vaan sitähän ei jaeta turhiin. Suurimmalla osalla työssäkäyvistä olisi varaa laittaa keräykseen muutama kymppi.

   Minä voisin ostaa sen älypuhelimen sille tarvitsevalle, vaan en tiedä nyt ketään, enkä oikein usko että somessa kysyminen on järkevää.

   Kuitenkin, minun joulusanoma nyt on se, että onhan se ihan päin helvettiä, että epäoikeudenmukaisuus lisääntyy, tulo- ja varallisuuserot kasvavat, rikkaat rikastuu ja ihminen yleisesti ottaen muuttuu ahneemmaksi ja välinpitämättömämmäksi.

   Ja joulun aikaan ylistetään herraa, jumalaa, vaikka alunperin juhla oli pakanallinen, jeesus syntyi syksyllä,ja pukki ja tontut olivat ilkeitä kusipäitä.

   Koko homma vääristellään totaalisesti, mutta mitä väliä totuudella. Saahan vetää kinkkua ja laatikoita, snapsia ja olutta sokerilitkulimsojen kera, niin että napa rutisee.

   Joten mitä siitä että rikkaat rikastuu, köyhät köyhtyy,suurvallat uhittelevat toisilleen ja korona jyllää.

   Unohdetaan maiset huolet ja tuudittaudutaan joulun suomaan pumpulipeittoon ja utopiaan…

   Hyvää joulua kaikille.

   1. Osta vaan se älypuhelin ja varmaan muutama liittymämaksu perään. Pelastusarmeijan kautta menee perille.

   2. Oikein iso kiitos Kimmo Paaso!
    Ex-sisäministeri Päivi Räsänen sanoi avatessaan erästä tilaisuutta valtion puolesta maassamme olevan oikeusmministeriössä noin sata (100) uskonnolliseiski järjestöksi rekisteröityä yhdistystä. Entisenä OPS-toimikunnan sihteerinä opetusministeriössä toimineena työn jatkona päätettyyn lakiin on jäänyt tasa-arvon mentävä aukko.
    Laissa on kaksi valittavissa olevaa opetuslinjaa: Uskonnon ja Elämänkatsomustiedon.
    Jos koululainen, tai lukiolainen, on Evl- tai Ortodox-kirkon jäsen, hänen on pakko valita uskonnon opetus, ei voi siis ET:tä! Kaikki muut saavat valita kumman tahansa.
    Tämä koetaan epäoikeudenmukaiseksi, mm Lapsiasiainvaltuutettu on kiinnittänyt siihen huomion: “Sääntely on yhdenveratisuutta loukkaavaa ja lasten oikeuksien sopimuksen 2. artiklan vastainen.”
    Mm Kuntaliitto, Lukiolaisten Liitto, yms ovat asiaa kritisoineet.
    Kansalaisaloite.fi – sivulle on yksityiset henkilöt aloitteellisina kirjanneet aloitteen:
    “Elämänkatsomustiedon opiskelu sallittava kaikille.”
    Huomattavaa on, ettei ko aloite ota kantaa itse uskontoihin; katsomuksiin, tms, vaan ainoastaan vaatii valinnanvapauden koskevan kaikkia tasapuolisesti.
    Suosittelen tutustumaan ko sivulla aloitteen perusteluihin ja kannattavan sitä, jotta asia menee hallituksen käsittelyyn.
    Hyvän Joulun ja paremman uuden vuoden toivotuksin!

Kommentointi suljettu.