Erkaantuvat todellisuudet

Kun MV-lehti aikoinaan tuli ryminällä sosiaaliseen mediaan, niin faktojen tarkastaminen oli helppoa. Jutut olivat niin tolkuttomia, että ne pystyi ampumaan alas googlettamalla nopeasti oikeaa tietoa. Silti niitä tarinoita uskottiin.

Nykyisin väärän tiedon oikaiseminen on paljon vaikeampaa. Ei siksi, etteikö niin voisi tehdä ihan yhtä helposti, vaan siksi, että väärää tai vähintään väritettyä tietoa alkaa olla kaikkialla. Joskus tuntuu ihan siltä, että enää ei kerta kaikkiaan viitsitä yrittääkään olla asiallisia, vaan kirjoitellaan ihan mitä sattuu. Kyllä sen joku uskoo kuitenkin, ja se on tärkeintä.

Huolestuttavinta tässä on, että höpöttäminen on levinnyt koko yhteiskuntaan. Käyn ihan lyhyesti läpi tavallisen sometarjonnan tänään.

Ihan ensimmäiseksi osui silmiin Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan twiitti, jossa hän syytti ay-liikettä UPM:n uuden biopolttoainetehtaan sijoittumisesta Rotterdamiin.

Twiittiinsä hän linkitti Helsingin Sanomien uutisen, jonka mukaan sijoituspäätökseen vaikutti Rotterdamin logistisesti ylivoimainen sijainti. Kyllä siinä mainitaan myös tuotantovarmuus yhtenä tekijänä, mutta enpä oikein usko UPM:ssä parhaillaan käynnissä olevan työtaistelun vaikuttaneen ratkaisevasti näin merkittävän hankkeen sijoittumiseen. Ei iso firma yhden lakon tai edes koko ay-liikkeen olemassaolon perusteella päätöksiä tee, enkä usko Rotterdaminkaan työntekijöiden olevan järjestäytymättömiä. UPM:n toimitusjohtajakin pääsi moittimaan ay-liikettä Ylen tv-uutisiin ilman asian taustoittamista.

Sitten tuli vastaan Iltalehden politiikan toimittajan twiitti, jossa hän sanoi SDP:n olevan uusstalinistinen puolue.

Tällaistakin voi puolueettoman median puolueeton toimittaja heittää ihan tuosta vain, eikä sitä pidetä edes ihmeellisenä. Kyseessä lienee kannanotto kansanedustaja Aki Lindénin valintaan perhe- ja peruspalveluministeriksi sijaistamaan vanhempainvapaalle jäävää Krista Kiurua. Tästä asiayhteydestä en ole varma, sillä toimittaja ei mitenkään selitä twiittiään. Lindén on kuitenkin hamassa nuoruudessaan ollut taistolainen, kuten on ollut myös UPM:n vahva mies Björn Wahlroos, mutta se on tietysti ihan eri asia.

Ja sitten tuli aluevaalien jälkipuintia. Ano Turtiaisen VKK-puolue ottaa mallia suoraan rapakon takaa vaatimalla aluevaalien äänten tarkastamista Pirkanmaalla. USA:ssahan vaalivilppi on Trumpin kannattajille ehdoton totuus, jota edes useat tarkastuslaskennat eivät pysty horjuttamaan. Ääntenlaskennalla ei pyritäkään selvittämään totuutta, vaan etsimään vilppiä. Kun sitä ei löydy, niin kyseessä on tietenkin salaliitto.

Suomessa kenellä tahansa on oikeus päästä laskemaan äänet itse, jos ei usko virallisia vaalituloksia. Mahdollisuus ja tilat siihen järjestetään, joten aikaansa saa viettää käymällä läpi vaikka kaikki äänestysliput. Olen ollut aika monta kertaa vaaleissa myös vaalivirkailijana, joten tiedän vilpin olevan käytännössä mahdotonta.

Näin ne todellisuudet erkaantuvat toisistaan ja tauti leviää läpi yhteiskunnan. MV-lehti oli vain alkusoittoa, ja nyt niitä erilaisia totuuksia on niin paljon, että kukaan ei jaksa niitä selvitellä. Toisten totuus vain pääsee näkyvämmin esille kuin toisten, mutta näkyvyys ei välttämättä takaa totuutta.

Tiedän olevani tulossa vanhaksi, mutta kyllä ennen oli kunnollisempaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (145)
 1. Nauruun kyllä purskahdin, kun UPM:n Pesonen hölötti, muka sijoituspäätöksen perusteeksi nykyisen työsopimus kierroksen.
  Sanoinkin vaimolle, että tyhmiksikö se luulee ihmisiä!
  Mutta taitavat ne sittenkin (riittävän monet) olla, kuten Saku näyttää epäilevän.
  Pesonen kyllä meni minun arvo asteikollani reali elämästä vietaantuneeksi huru ukoksi.

  1. Vesa+Kauppinen
   27.1.2022, 21:27

   No siinähän oli sopiva sauma tökätä ay-liikettä. Eihän sitä voinut mitenkään jättää käyttämättä. Eivätkä sitä tule jättämään käyttämättä myöskään opposition äänitorvet. Sen tulemme pian näkemään ja kuulemaan. Se on sikäli valitettavaa, että se vie tilan ja mahdollisuuden UPM:n päätöksen takana olevien todellisten syiden ruotimiselta. Siihenkin olisi varmaan tarvetta. Kaikesta voisi aina yrittää oppia jotakin tulevaisuuden varalle.

  2. Olen aina ihmetellyt, että miten pienikin lakko aina ronauttaa koko firman maineen ja tuloksen, mutta silti työnantajilla ei ole halua neuvotella asiallisia sopimuksia. Luulisi sen olevan silloin kannattavaa.

   Ja onhan sekin työnantajien ulostulossa kiinnostavaa, kuinka lyhytkin lakko aiheuttaa aina miljoonien tappiot, mutta silti 50 centin korotusta palkkaan ei voi antaa, kun työn tuottavuus on niin huonoa.

   1. Nuo lakkojen aiheuttamat romahduksetkin ovat siinä mielessä jänniä, että hyvin usein on uutisoitu saman vuoden aikana, tai vähintäänkin saman tilikauden aikana (sehän ei ole kalenterivuoteen sidottu) erinäisistä ennätystuloksista mitä näissä firmoissa on tehty, kun sopimus on saatu valmiiksi.

    1. UPM:n toimitusjohtaja Pesonen puhuu tietenkin osakkeenomistajien puolesta. Mennyt vuosi oli UPM:lle hyvin tuottoisa ja tuloksekas. Jaettavaa on paljon ja osakkaita on paljon ja suuria sijoittajia, joista osa tallettaa saamansa osaketulonsa “Cayman-saarille”, joista Suomen valtio pysty niitä verotuloja keräämään, joitten perään Romakkaniemi kaipaili.

     1. Jartsi

      Lisäkommentti aikaisempaan.
      “Tuotamme yrityksenä sekä tuotteillamme ja ratkaisuillamme arvoa osakkeenomistajillemme ja yhteiskunnalle.” Lainaus on UPM:n tavoitteista heidän kotisivuiltaan. Lisäksi pörssikurssin mukaan Pesonen voi saada osakkeistaan 650 000€. Siis ei ole tärkeää saada teollisuuta Suomeen, vaan mahdollisimman suuri voitto omistajille.

      1. Isänmaanpetturit investoivat mieluummin ulkomaille ja vierittävät syyn ay-liikkeelle. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

  3. Kimmo Paaso
   27.1.2022, 23:16

   No, minähän olen jo vuosia kertonut totuuden ihmisten älykkyydestä. Tai tyhmyydestä, miten vain.

   Niitä jotka alkavat olla samaa mieltä on enemmän ja enemmän. Jotain positiivista kaikessa synkkyydessä.

   Joitain päiviä sitten eräs työkaverini satuili tänne saapuvien muslimien olevan laiskoja elintasopakolaisia. Kun kysyin miten ne ovat omissa maissaan tulleet toimeen, jos kerta eivät tee töitä, oli vastaus “naiset tekevät työtä ja elättävät miehet ja lapset ja vanhemmat.

   Juuri äsken päättynyt dokumentti Afganistanista kertoi kyllä ihan toista. Naiset on kielletty tekemästä töitä, ja käymästä koulua kuudennetta luokkaa pidemmälle, koska miesten tehtävä on tehdä töitä ja elättää perheensä.

   Tämän faktan kertominen hänelle on täysin turhaa, koska hän on ollut joskus arabimaissa töissä ja nähnyt miten miehet vain lipittävät kahvia ja laiskottelevat.

   Joku viisas on jossain joskus sanonut, että tyhmän ihmisen kanssa ei kannata keskustella. Hän vain vetää sinut samalle tasolle kuin itsensä, ja sitten voittaa kokemuksellaan ja “osaamisellaan”.

   Tämä on ihan totta.

   Olen aika helvetin kyllästynyt koko ihmislajiin, mukaan lukien itseni. Ainoa mikä lohduttaa on se, etten varmaan elä enää kovinkaan pitkään…😀😥😇

   1. Risto Pukari
    28.1.2022, 10:35

    Tyhmyyttä vastaan itse jumalatkin taistelevat turhaan.

   2. Ritu+Ripeä
    28.1.2022, 16:44

    Älä nyt noin!

 2. Muistan kyllä yliopistoajoiltani Wahlroosin me uhkaamisen taistolaisena junttanokouksineen, joita olin itse vastustamassa ns enemmistöläisenä, jäimme vähemmistöön kun emme meuhkanneet. Nyt Wahlroos käyttäytyy UPM:ssä täsmälleen samalla tavoin, eli reteesti vaan luotetaan että toinen osapuoli antaa periksi maksoi mitä maksoi. Niin Nallea niin Nallea. Voimia lakkolaisille älkää antako periksi. Nyt on paljo, megalomaanisen paljon pelissä.

  1. Wahlroosilla ja hänen mukaan Pesosella ovat nyt käytössään Wahroosin nuorena opimat stalinistiset keinot kun he käyvät sota ay-liikettä ja kaikkia työntekijöitä vastaan. Siinä missä koko SKP:n enemmistö oli vilpittömästi parempaa maailmaa rakentamassa, niin taistolaisissa mukana oli paljon myös häikäilemättömiä opportunisteja joiden ainut tarkoitus oli vaan varmistaa oma etunsa ja paikkansa voittajan puolella oli voittaja sitten kuka tahansa. Wahlroos oli yksi niistä opportunisteista, kun taas nyt esille noussut Linden oli aivan ilmiselvästi niitä joiden tavoitteena oli oikeudenmukaisempi maailma jolla linjalla hän on yhäkin.

   Ne jotka ovat kuulleet Buntta Wahlroosista, ja kuulleet jopa hänen lievästi sanottuna röyhkeästä käytöksestään, ymmärtävät myös että Stalinin lisäksi “Grizzlyn” käytökseen löytyy selitystä myös kotitaustasta.

   Suomalaiset eivät antautuneet Stalinin edessä, joten ei heidän pidä antautua myöskään hänen oppipoikansa edessä! Jos UPM:n investoinnit oikeasti olisivat kiinni siitä että jokaiseeen tehtaaseeen pitää saada oma työehtosopimus, niin sitten UPM voi varmaan kertoa millä perusteilla se ylipäätään tekee investointipäätöksensä ja kuinka suuri vaikutus kullakin tekijällä on. Mutta sitähän se ei kerro, koska nyt sen johto on ristiretkellä jolla ei ole lopulta mitään tekemistä investointipäätöksen kanssa. UPM:n touhu muistuttaa enemmänkin sitä kun Stalin laittoi vankileiriläiset rakentamaan Stalinin kanavaa luvaten hänkin “työn vapauttavan”, toisin kuitenkin kävi. Jos joku edustaa nykyisin stalinismiä , niin juuri Wahlroosin kaltaiset ja heidän käskyläisensä ja hännystelijänsä, eikä ainakaan nykyajan vasemmisto. Stalinin vallankäyttö on hyvin verrattavissa siihen kuinka rahan valta ilmenee nykyään ja jos joku Stalinin opit tuntee, niin Wahlroos ja hän myös niitä nyt käyttää.

   1. Josif Stalin täyttäisi nykyajan “dynaamisen” yritysjohtajan tuntomerkit. Lyhyesti sanottuna: ihmisistä viis, niitähän riittää, tulos on ainoa joka ratkaisee.

    Eli ei herra Nalle suinkaan ole taistolaisuuttaan vintille kätkenyt.

Kommentointi suljettu.